«Χριστουγεννιάτικες λειτουργίες πραγματοποιούνται σε αρμενικές αποστολικές εκκλησίες, από την Αρμενία μέχρι τη Διασπορά… Ωστόσο, στο Αρτσάχ, που κατέχεται προσωρινά από το Αζερμπαϊτζάν, όχι μόνο δεν χτυπούν οι καμπάνες των εκκλησιών και δεν πραγματοποιούνται λειτουργίες, αλλά και πλήθος εκκλησιών έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, η αυθεντικότητά τους έχει αλλοιωθεί και οι λειτουργίες τους έχουν αλλάξει και έχουν μετατραπεί σε τζαμιά και αποθήκες…», υπενθυμίζει ο Αρμένιος Διαμεσολαβητής Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς Χοβίκ Αβανεσιάν.
Ο ίδιος τονίζει: Αυτή την ημέρα των Χριστουγέννων υπενθυμίζουμε για άλλη μια φορά σε ολόκληρο τον χριστιανικό κόσμο ότι όλες οι ιστορικές και πολιτιστικές αξίες στο Αρτσάχ δεν ανήκουν μόνο σε εμάς, έχουν παγκόσμια πολιτιστική σημασία και απειλούνται με καταστροφή και αλλοίωση:
«Η χώρα, η οποία πριν από πολλά χρόνια σε κρατικό επίπεδο κατέστρεψε τους χιλιόχρονους σταυρόπετρες στην Παλιά Τζούλφα (»Ναχιτζεβάν”), συνεχίζει να το κάνει και στο ήδη κατεχόμενο Αρτσάχ, σβήνοντας τα ίχνη του αρμενικού πολιτισμού, καταστρέφοντας τα τεκμήρια της παρουσίας του αρμενικού λαού σε αυτό το τμήμα της ιστορικής του κοιτίδας-Αρτσάχ. Στο Αρτσάχ διαπράττεται πολιτιστικός βανδαλισμός, ο οποίος αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της γενοκτονίας.
Όταν πριν από λίγα χρόνια ένα ατύχημα έθεσε σε κίνδυνο την Παναγία των Παρισίων και εκδηλώθηκε η περίφημη πυρκαγιά, ολόκληρος ο χριστιανικός κόσμος το εκλάμβανε ως τον δικό του πόνο και άρχισε να ανοικοδομεί τον καθεδρικό ναό, καθώς είναι πολύτιμος για τον παγκόσμιο πολιτισμό.
Αλλά οι πρώτες χριστιανικές εκκλησίες που χτίστηκαν στην Αρτσάχ, η ιστορία της οποίας χρονολογείται από τον 4ο αιώνα, δεν αποτελούν πολιτισμική ιδιοκτησία της ανθρωπότητας και, με την αρχιτεκτονική τους, επίσης αξία πολιτισμού; Και δεν πρέπει να υπάρχει χώρος για διπλά πολιτικά πρότυπα σε πολιτιστικά ζητήματα. Εν τω μεταξύ, όπως βλέπουμε, και εδώ εκδηλώνονται πολιτικά συμφέροντα, τα οποία αξίζουν την αυστηρότερη καταδίκη».