-14 Μαρτίου 2025
https://www.helleniscope.com/2025/03/14/john-kiriakous-explosive-allegation-against-the-phanar-and-his-enigmatic-retraction/
Οι αρχικές καταγγελίες για δωροδοκία 25 εκατομμυρίων δολαρίων στον Βαρθολομαίο έγιναν το 2018, όχι το 2010, όπως λέει η δήλωση Κυριάκου (τώρα ανακληθείσα), όταν πρόεδρος της Ουκρανίας ήταν ο μεγιστάνας της σοκολάτας Πέτρο Ποροσένκο. Αργότερα, ο Πατ. Ο Βαρθολομαίος προσποιήθηκε ότι δωροδοκήθηκε με σοκολάτες από τον Ποροσένκο (σύνδεσμος εδώ), ενώ το αφηγηματικό βίντεο –που ισοδυναμεί με παραδοχή ενοχής– έχει πλέον αφαιρεθεί από το YouTube. Το γεγονός ότι ο Καρλούτσος αναφέρεται ως «κομβικός για την ανάκληση» κάνει την όλη «ιστορία της ανάκλησης» ύποπτη.
Του Νίκου Σταματάκη
Ο πρώην αξιωματικός της CIA Τζον Κυριακού προκάλεσε πρόσφατα σημαντική προσοχή στα μέσα ενημέρωσης με τον ισχυρισμό ότι (όπως το συνόψισε αργότερα). " Πριν από λίγες εβδομάδες έδωσα μια συνέντευξη στον φίλο μου Julian Dorey (μπορείτε να την παρακολουθήσετε παρακάτω), κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήσαμε για τη διαφθορά στην Ουκρανία. Ως μέρος αυτής της συζήτησης, του είπα μια ιστορία που είχα ακούσει το 2010 όταν ήμουν ανώτερος ερευνητής στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας. 20 εκατομμύρια δολάρια για την αναγνώριση της αυτοκέφαλης ή αυτοδιοικούμενης φύσης της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, η οποία βρισκόταν στη δικαιοδοσία της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας για αιώνες».
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Πατ. Βαρθολομαίος με τον Ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο. Ο Βαρθολομαίος φέρεται να μην προχωρούσε στην παραχώρηση του «Τόμου» έως ότου ο Ποροσένκο παραδώσει στο Φανάρι τα 10 εκατομμύρια δολάρια που λείπουν…
Ο Κυριάκου έδωσε στον Ντόρεϊ περισσότερες λεπτομέρειες, όπως:
"Εκείνος [δηλαδή, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος] λέει, "Περιμένετε ένα λεπτό, πού είναι τα άλλα πέντε; Υποτίθεται ότι ήταν 20 εκατομμύρια δολάρια, πού είναι τα πέντε;" Και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απαντά, «Α, δεν ξέρουμε τίποτα γι' αυτό, το μόνο που ξέρουμε είναι ότι πληρώσαμε, λοιπόν, πρέπει να δηλώσετε την ανεξαρτησία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας», συνέχισε ο Κυριάκου, τονίζοντας ότι αυτό «προκάλεσε αμέσως μια κατάσταση σχεδόν πολέμου μεταξύ της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας».
Η αναταραχή που προκλήθηκε από τα σχόλια του Κυριάκου αντανακλούσε όχι μόνο τη σκανδαλώδη φύση των καταγγελιών, αλλά και τη δική του ισχυρή φήμη ως πρώην επαγγελματίας των μυστικών υπηρεσιών και καταγγελίας αρχών που είχε οδηγηθεί στη φυλακή επειδή εναντιώθηκε στην άδεια της πρώην υπηρεσίας του να βασανίζει υπόπτους τρομοκρατίας.
Ακόμη και τη στιγμή που παραδόθηκαν, οι παρατηρήσεις του Κυριάκου προκάλεσαν κάποια αμηχανία, ξεκινώντας από τη χρονική περίοδο των γεγονότων που ισχυρίστηκε. Όπως αναφέρθηκε αλλού, συμπεριλαμβανομένου του πρώην διπλωμάτη Jim Jatras , η φερόμενη δωροδοκία στο Phanar (σύμφωνα με πληροφορίες 25 εκατομμύρια δολάρια) δεν έγινε το 2010 αλλά πολύ αργότερα – το 2018, υπό την προεδρία στην Ουκρανία του Πέτρο Ποροσένκο . Επίσης, αρμόδιος υπουργός Εξωτερικών ήταν ο Μάικ Πομπέο και όχι η Χίλαρι Κλίντον. Επιπλέον, οι πληροφορίες για την υποτιθέμενη ανταμοιβή (την οποία ο Jatras ανέφερε τη στιγμή που είχε λάβει από «έναν αυτόκλητο, εμπιστευτικό πληροφοριοδότη στην Ελληνική Αρχιεπισκοπή στη Νέα Υόρκη» αλλά δεν είχε τρόπο να επιβεβαιωθεί) ήρθε μετά από άλλα οικονομικά σκάνδαλα που σχετίζονται με την Αρχιεπισκοπή και το Οικουμενικό Πατριαρχείο, όπως η ανοικοδόμηση δωρεών εκατομμυρίων δολαρίων. Η εκκλησία του Νικολάου στο Ground Zero στο Μανχάταν και η σπατάλη εκατομμυρίων στο φιάσκο της «Όγδοης Οικουμενικής Συνόδου» στην Κρήτη το 2016.
Η αμηχανία γύρω από τις παρατηρήσεις του Κυριακού επιδεινώθηκε από την απότομη και κατηγορηματική αποκήρυξη των παρατηρήσεών του προς τον Ντόρεϊ (όπως αναφέρεται σε μια θριαμβευτική ανακοίνωση των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου ):
«Και τώρα ο Κυριάκου έχει ανακαλέσει τους ισχυρισμούς του στο σύνολό τους, λέγοντας: "... Έμαθα, ωστόσο, ότι η ιστορία είναι ψευδής. Δεν έγινε τέτοια συναλλαγή. Θα έπρεπε να είχα επαληθεύσει τα γεγονότα πριν τα επαναλάβω". Ο Κυριάκου είναι ο μόνος αξιωματικός της CIA που έχει καταδικαστεί για διαβίβαση απόρρητων πληροφοριών σε δημοσιογράφο. Παραδέχτηκε την ενοχή του και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 30 μηνών. να δώσει διευκρίνιση για τις παρατηρήσεις του».
Αξιοσημείωτος είναι ο ξεκάθαρος ισχυρισμός του Κυριάκου ότι οι ισχυρισμοί του προς τον Ντόρεϊ δεν ήταν απλώς αναπόδεικτοι, αβάσιμοι ή ακόμη και απίθανοι (ειδικά ενόψει του χρονικού πλαισίου του 2010) αλλά «ψευδείς» και ότι «δεν έγινε καμία τέτοια συναλλαγή». Πώς μπορεί αυτός ή οποιοσδήποτε άλλος –εκτός από τους εμπλεκόμενους διευθυντές– να το γνωρίζει αυτό; Η απόδειξη ότι κάτι συνέβη είναι από μόνο του ένα τρομακτικό έργο, ανεξάρτητα από το πόσο εύλογες είναι οι περιστάσεις. Η απόδειξη ενός αρνητικού – ότι κάτι δεν συνέβη – είναι σχεδόν αδύνατο.
Ιδιαίτερα αξιοσημείωτη είναι η αναφορά του Καρλούτσου, ο οποίος –για να το θέσω ήπια– βρίσκεται επί δεκαετίες στο επίκεντρο σχεδόν κάθε ανησυχίας στην ελληνορθόδοξη κοινότητα για τον τρόπο λειτουργίας της Αρχιεπισκοπής και του Πατριαρχείου. Ποια σκοτεινή μαγεία θα μπορούσε να είχε κάνει αυτός ο τέλειος πολιτικός φορέας για να εξασφαλίσει όχι απλώς μια «διευκρίνιση», αλλά μια κατηγορηματική άρνηση απροσδιόριστων γεγονότων μπορεί μόνο να μαντέψει. Γιατί το δελτίο τύπου των Achons αναφέρει το όνομα του Καρλούτσου; Είναι ένα σίγουρο σημάδι ανικανότητας, αν με ρωτάτε. Η απλή αναφορά της εμπλοκής του προδίδει ότι κάτι κακό κρύβεται πίσω από την ιστορία.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Η περιβόητη χριστουγεννιάτικη εκδήλωση του 2018 στο Φανάρι όπου ο Βαρθολομαίος πέταξε σοκολάτες στα παιδιά δηλώνοντας ότι δεν δωροδοκήθηκε με χρήματα από τον Ποροσένκο αλλά με σοκολάτα!! (σύνδεσμος εδώ για την τουρκική εφημερίδα της ρεκόρ Hurriyet). Το βίντεο της εκδήλωσης εξαφανίστηκε!!
Όπως ήταν αναμενόμενο, η αποκήρυξη Κυριάκου έγινε αμέσως αντιληπτή από τους συνήθεις ύποπτους στα ελληνοαμερικανικά και ελληνικά ΜΜΕ, όπως αναμφίβολα σκόπευε ο π. Alex, που υποτίθεται ότι είναι μια πλήρης δικαίωση της Αρχιεπισκοπής και του Φαναρίου. Φαίνεται ότι οι αναρτήσεις της αρχικής δήλωσης Κυριακού εξαφανίζονται ραγδαία από το διαδίκτυο.
Εμείς στην Helleniscope παραμένουμε αμετάπειστοι. Αντιθέτως, προτείνουμε, σε μια εποχή που η κυβέρνηση Τραμπ ανατρέπει πολλούς γλοιώδεις βράχους, οι αρχικοί ισχυρισμοί Κυριάκου αναμφίβολα δημιούργησαν μια ατμόσφαιρα πανικού σε όσους στην Κωνσταντινούπολη, τη Νέα Υόρκη, την Ουάσιγκτον και το Κίεβο θα προτιμούσαν να παραμείνουν στη σκιά οι παραβιάσεις τους. Προς το παρόν, φαίνεται ότι απέτρεψαν αυτή τη συγκεκριμένη απειλή να αφήσει το φως του ήλιου να μπει – αλλά θα υπάρξουν και άλλες.
Ειδικά επειδή ο Πρόεδρος Τραμπ είναι γνωστό ότι έχει ιδιαίτερη «ευαισθησία» στις ιστορίες «διαφθοράς της Ουκρανίας», με τον Τζο και τον Χάντερ Μπάιντεν να εμπλέκονται προσωπικά και άλλους όπως ο Αλεξάντερ Βίντμαν να καταθέτουν για την παραπομπή του στο Κογκρέσο. Ας μην ξεχνάμε ότι μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, ο Elon Musk και η ομάδα του DOGE ανακοίνωσαν ότι «ανίχνευσαν 48 δισεκατομμύρια δολάρια από την Ουκρανία στην Καραϊβική». Πόσες άλλες συναλλαγές θα εντοπιστούν αλλού; Επίσης, υπάρχουν διάφορες ιστορίες διαφθοράς και δωροδοκίας που αφορούν το Πατριαρχείο και το GOARCH: τα περίφημα «χρυσά μανικετόκουμπα» από τη Μητρόπολη του Σικάγου που αναχαιτίστηκαν στην Κωνσταντινούπολη από τις τουρκικές αρχές, η ομοσπονδιακή έρευνα για τα οικονομικά της GOARCH μετά το σκάνδαλο συγκέντρωσης χρημάτων στο Ιερό του Αγίου Νικολάου, οι μεγάλες ποσότητες χρυσού που βρέθηκαν στο σεξ του Παρισιού...
Τέλος, έχει τεκμηριωθεί καλά ότι από το 1945, το Πατριαρχείο αποτελεί εργαλείο της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής. Αν κάτι περιγράφει τις επτά εβδομάδες από την ορκωμοσία Τραμπ, είναι οι πολλαπλές αποκαλύψεις για τη διεφθαρμένη χρηματοδότηση μιας τέτοιας εξωτερικής πολιτικής παγκοσμίως.
14 Μαρτίου 2025, n.stamatakis@aol.com www.helleniscope.com
ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΗΣ: Οι απόψεις και οι δηλώσεις που εκφράζονται σε αυτό το άρθρο αποτελούν συνταγματικά προστατευμένες απόψεις αυτού του συγγραφέα.