Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013

Νέα πρόταση για την ελληνική γλώσσα «Από την εποχή που μίλησε ο Όμηρος ως σήμερα, μιλούμε, ανασαίνουμε και τραγουδούμε την ίδια γλώσσα» (Γεωρ. Σεφέρης)



Εφημεριδα : ΑΓΩΝΑΣ Α.Φ.186  http://www.agonas.org
Νέα πρόταση για
την ελληνική γλώσσα
«Από την εποχή που μίλησε ο Όμηρος
ως σήμερα, μιλούμε, ανασαίνουμε
και τραγουδούμε την ίδια γλώσσα»
(Γεωρ. Σεφέρης)

Η ελληνική γλώσσα κατά την Τουρκοκρατία κινδύνευσε, αλλά χάριν της Εκκλησίας – που σήμερα είναι απούσα – παρέμεινε ζωντανή. Τι συμβαίνει όμως σήμερα στην “Ελεύθερη” Ελλάδα; Δυστυχώς είναι μια χώρα, ίσως η μόνη στο κόσμο, της οποίας το Σύνταγμα δεν προστατεύει τη γλώσσα της.
Το Σύνταγμα του 1952 και στο άρθρο 107 προέβλεπε το εξής: «Επίσημος γλώσσα του κράτους είναι εκείνη στην οποία συντάσσεται το πολίτευμα και της Ελληνικής Νομοθεσίας τα κείμενα. Πάσα προς παραφθορά αυτής επέμβασης απαγορεύεται». Εάν αυτή η διάταξη διετηρείτο και στο Σύνταγμα του 1975 θα είχαν αποφευχθεί τα σοβαρά πλήγματα που υπέστη η Γλώσσα μας και έτσι δεν θα φθάναμε στην σημερινή κακοποίηση και κατάντια της.

Ο θυμόσοφος λαός λέει: «Τρώγοντας ανοίγει η όρεξη». Αυτό πάθαμε με την γλώσσα. Σιγά-σιγά εξωστράκισαν τα αρχαία από τα σχολεία – η Αγγλία τα καθιέρωσε από το 2013 στα σχολεία της. Στη συνέχεια κατήργησαν τους τόνους και τα πνεύματα από την γραφή και τώρα πάνε να αχρηστεύσουν και την γραμματική.
Στον «ΑΓΩΝΑ» Νο 182-183 Ιουλίου-Αυγούστου δημοσιεύσαμε άρθρο με τίτλο «ΤΩΡΑ ΧΤΥΠΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑ», αναφερόμενο στη νέα γραμματική της Ε΄ και ΣΤ΄ του Δημοτικού Σχολείου και την οποία θα διδάσκονταν τα παιδιά την νέα σχολική περίοδο. Υπήρξαν αντιδράσεις αλλά το υπουργείο αδιαφόρησε.
Δεν άργησαν όμως να μας έρθουν τα μαντάτα κι από την μαρτυρική ελληνική Κύπρο, όπου ο Κύπριος Ευρωβουλευτής Μάριος Ματσάκης – γιατρός, που σπούδασε και έζησε πολλά χρόνια στην Αγγλία – με εισήγησή του, που υπέβαλε στον υπουργό Παιδείας της Κύπρου και κοινοποίησε σε όλους τους Έλληνες Ευρωβουλευτές, προτείνει να συσταθεί μια ολιγομελής επιτροπή γλωσσολόγων με σκοπό να δώσει μια εμπεριστατωμένη πρόταση για τον «εκσυγχρονισμό» και την απλοποίηση της ελληνικής γραφής.
Στην επιστολή του ο κ. Ματσάκης κάνει λόγο για κατάργηση της ορθογραφίας και πολλών γραμμάτων και διφθόγγων του αλφαβήτου.
Πιο συγκεκριμένα προτείνει:
1.- Να καταργηθούν τα γράμματα “η” και “υ” και να αντικατασταθούν από το γράμμα “ι” (π.χ. καθεστικίια τάξι).
2.- Να καταργηθεί το γράμμα “ω” και να αντικατασταθεί από το γράμμα “ο” (π.χ. εγό οργανόνο, εγώ πάσχο από κόφοση).
3.- Να καταργηθούν οι εξής συνδυασμοί γραμμάτων και να αντικατασταθούν ως εξής: “αι” σε «ε», “ει” σε «ι», “οι” σε «ι», “υι” σε «ι», “αυ” σε «αβ», “ευ” σε «εβ» (π.χ. ερετικός, εξέρεσι, εξικίοσι, αβγό, εβαρέσκια).
4.- Να καταργηθεί η χρήση του “γγ” και να αντικασταθεί από το “γκ” (π.χ. αγκούρι, γάγκρενα).
5.- Να καταργηθεί το τελικό γράμμα “s” και να αντικατασταθεί από το γράμμα “σ” (π.χ. ενιμέροσισ).
Ως αποτέλεσμα των ανωτέρω αλλαγών – αναφέρει ο ευρωβουλευτής – το Ελληνικό αλφάβητο θα έχει μόνο 21 γράμματα (α, β, γ, δ, ε, ζ, θ, ι, κ, λ, μ, ν, ξ, ο, π, ρ, σ, τα, φ, χ, ψ) και ένα μόνο δίψηφο (το “ου”).
Ο κ. Ευρωβο(υ)λευτής υποστηρίζει ότι, «η απλοποίηση της ελληνικής γραφής καθίσταται αναγκαία μέσα στα πλαίσια μιας τάσης ενωτικής πορείας των γλωσσών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπλέον, μία τέτοια αλλαγή θα καταστήσει την Ελληνική γραφή πιο απλή και πολύ πιο εύχρηστη. Ιδιαίτερα όσον αφορά τη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή και τη σχέση με μεγάλο αριθμό ατόμων που έχουν διάφορες μορφές δυσλεξίας».
Δεν μας λέει όμως αυτός ο κύριος αν στη Γαλλία, την Αγγλία, την Ολλανδία, τη Γερμανία κ.λ.π. είναι τόσο απλοποιημένες οι γλώσσες τους και μόνο η ελληνική τους δυσκολεύει. Ας τολμήσει να προτείνει μια παρόμοια απλοποίηση στις άλλες χώρες και θα δούμε τί θα γίνει!!!
Μήπως στην πραγματικότητα δυσκολεύει μόνον αυτούς που μισούν την Ελλάδα και δεν το λένε καθαρά: Γιατί, κομπλεξικοί όντες, δεν μπορούν ν’ αντέξουν στο πολιτισμικό φως που εξέπεμψε χιλιετίες τώρα (και εκπέμπει) αυτή η μικρή χώρα, που, και μόνο το όνομά της (ΗΕΛΛΑΣ – Ελλάς – σέλας – ΦΩΣ) διασαλπίζει την πραγματικότητα. Πραγματικότητα που ο λαός της (Έλληνες) ζώντας μέσα στο ανέσπερο αυτό φως δημιούργησε την ωραιότερη γλώσσα στον κόσμο (πλαστική, εκφραστική, μελωδική, βαθυστόχαστη, πλούσια και ικανή να αποδώσει και τα λεπτότερα νοήματα και να ξεδιπλώσει τις πιο πολύπλοκες μαθηματικές και φιλοσοφικές έννοιες παίζοντας με τις ασύλληπτες νοητικές και ψυχικές φωτοσκιάσεις) ανταποκρινόμενη στις ανάγκες κάθε επιστήμης, αναγκάζοντας τους τρωγλοδύτες Ευρωπαίους κ.ά. να αναγνωρίσουν το μεγαλείο της και να θαυμάσουν τους δημιουργούς της.
Αυτά βέβαια ισχύουν για τους καλοπροαίρετους και ευεργετικά επηρεασμένους, τους ανεβασμένους πνευματικά και ψυχικά, αυτούς που δε διστάζουν, με ειλικρίνεια να ομολογούν ότι «κατακτήθηκαν από το ελληνικό πνεύμα…» και με παρρησία, χωρίς ντροπή να σπουδάζουν την ελληνική γλώσσα για να μπορούν, αποβάλλοντας τη φτώχεια του λεξιλογίου τους, να ταξιδεύουν στους ονειρεμένους ελληνικούς ορίζοντες και να νιώθουν ευτυχισμένοι.
Δεν ισχύουν όμως αυτά για ‘κείνους, που πίστεψαν ότι ο εαυτός τους είναι το παν, γιατί διάφορες συγκυρίες και ύποπτες δραστηριότητες τους έφεραν υλικά πλούτη.
Ο φθόνος φωλιάζει στις καρδιές, τόσο αυτών όσο και των γενίτσαρων που είναι έτοιμοι αντί πινακίου φακής να προδώσουν κάθε τι ιερό, εξαφανίζοντας ό,τι πολύτιμο μας άφησαν ως παρακαταθήκη οι πρόγονοί μας.
Ο φθόνος, λοιπόν, ωθεί γείτονες αλλά και μακρινούς, «φίλους» και μη, στην κακοήθεια, ώστε «εκείνο που δεν φτάνουν να το κάνουν κρεμαστάρι», αγουρίδα, ξινό, τιποτένιο, ασήμαντο.
Ο φθόνος τους οδηγεί σε δόλιες ενέργειες όπως αυτή της αλλοίωσης της γραμματικής με σκοπό τον αφανισμό κι αυτής της πατρίδας μας.
Γι’ αυτό και η επίθεση που γίνεται στην Πατρίδα μας είναι καθολική και σ’ όλα τα επίπεδα.
Αν αφήσουμε να δολοφονηθεί η γλώσσα μας, τότε θα έχουμε χάσει τα πάντα αλλά κι αυτό το μέλλον μας. Επειδή μόνο εχθροί της Ελλάδας και γενίτσαροι, ανατραφέντες εν τη αλλοδαπή, μπορούν και μόνο να κάνουν τέτοιες σκέψεις, ας αγρυπνούμε όσο είναι καιρός.
Δείγμα της προτεινόμενης γραφής αποτελεί το παρακάτω κείμενο:
Έχι απόλιτο δίκιο ο κύριοσ Ματσάκισ. Ι ελλινικί γλόσα θα ίνε πιο έφκολι να τι μάθι κάπιοσ κε το κιριότερο ακόμι πιο καλέσθιτι, θα χέρετε ο οπιοσδίποτε να μαθένι κε να διαβάζι ελλινικά αφού θα ίνε τόσο όμορφα. Αφίστε δε, που με αφτόν τον τρόπο θα λιθί το πρόβλιμα του αναλφαβιτισμού επιδί θα ίμαστε όλι, πλέον, αναλφάβητι.
Σιγχαριτίρια κύριε Ματσάκι για τι φαινί (διαλιτικά να βάλουμε ι όχι; Δε μας το ξεκαθαρίσατε αφτό) ιδέα σας. Κρίμα που αφτί ι προοδεφτικί ιδέα σας δεν έγινε αποδεκτί από απαρχεομένα μιαλά όπος ίνε αφτά που έχουν ο υπουργός πεδίας και Έλλινες εβροβουλεφτές, κε συγκνόμι για τιχόν ορθογραφικά λάθι…
Κίριε Ματσάκι κε σια.
Αλίθια, τουσ τόνουσ τί λέσ; Να τουσ καταργίσουμε κε αφτούσ, εντελόσ;
Ο Θεός να βάλει το χέρι του.