Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016

Αποκαθήλωσαν την Πανορθόδοξη Σύνοδο η οποία έρχεται σε σύγκρουση με την ορθόδοξη παράδοση 19 αιώνων, οι Προκαθήμενοι θεσμοθετούν την κακοδοξία

Αποκαθήλωσαν την Πανορθόδοξη

οι Μητροπ. Πειραιώς, Ναυπάκτου, Γλυφάδας και Κυθήρων

Μητροπ. Κυθήρων Σεραφείμ
-«Φραγγέλιο» με θεολογικά επιχειρήματα
Του Μανώλη Κείου
Έβγαλαν το...φραγγέλιο οι Μητροπολίτες Πειραιώς, Ναυπάκτου, Γλυφάδας και Κυθήρων στη σημερινή ημερίδα για την Πανορθόδοξη Σύνοδο του Ιουνίου στην Κρήτη και με εμπεριστατωμένα θεολογικά επιχειρήματα έστειλαν σαφέστατο μήνυμα στους εμπνευστές της.
Ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ τόνισε  πως η Πανορθόδοξη έρχεται σε σύγκρουση με την ορθόδοξη παράδοση 19 αιώνων  και πως οι Προκαθήμενοι θεσμοθετούν την κακοδοξία. Διαβάστε εδώ ολόκληρη την ομιλία του
Ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος ζήτησε να παρευρίσκονται στην Πανορθόδοξη Επίσκοποι που θα ακολουθούν την θεολογία των θεωμένων Αγίων, ενώ σχολίασε με νόημα πως η γεωπολιτική επηρεάζει τα συνοδικά θέματα και τα κείμενα είναι προϊόντα συμβιβασμών. "Οι διορθόδοξες σχέσεις επηρεάζονται από την γεωπολιτική σχέση των κρατών" ανέφερε και τέλος ζήτησε οι συμμετέχοντες της Συνόδου "να ακολουθούν την πατερική θεολογία χωρίς να την παρερμηνεύουν".
Ο Μητροπολίτης Γλυφάδας Παύλος από την πλευρά του εξέφρασε τον προβληματισμό κατά πόσο είναι σκόπιμη η σύγκλιση της συγκεκριμένης Συνόδου. "Θα υπάρξει οριοθέτηση της Ορθοδόξου πίστεως έναντι των αιρέσεων και των πλανών;" αναρωτήθηκε και σημείωσε πως  αν δεν αναγνωρίσει τις δύο συνόδους (Ογδόη και Ενάτη) θα είναι ψευδοσύνοδος. "Καλούνται ως παρατηρητές αιρετικοί στην εκκλησιαστική συνείδηση. Στις Συνόδους ουδέποτε υπήρχαν παρατηρητές, μόνο στις δύο συνόδους του Βατικανού υπήρξαν παρατηρητές. Τις παπικές μεθοδεύσεις θα έχει πρότυπο αυτή η Σύνοδος;" αναρωτήθηκε. Για την επιλογή της αντιπροσωπείας της Ελλαδικής Εκκλησίας έκανε μια παρατήρηση όλο νόημα: "Ο Άγιος Σπυρίδωνας με ποιες "εγκυκλοπαιδικές γνώσεις" ξετίναξε τον Άρειο; Ξεχνούμε τη Χάρη του Αγίου Πνεύματος". Εξήγησε πως στην πρόσφατη Ιεραρχία ο Αρχιεπίσκοπος είπε πως "χωρίς τους ειδικούς δεν πάω" και για αυτό ο ίδιος έφερε το παράδειγμα του Αγίου Σπυρίδωνος. Κλείνοντας έριξε και τη βόμβα:" Αν επιδιωχθεί αναίρεση αποφάσεων προηγούμενων Συνόδων τότε η μόνη μας επιλογή θα είναι να την απορρίψουμε"
Ο Μητροπολίτης Κυθήρων Σεραφείμ αναρωτήθηκε πως είναι δυνατόν να συγκληθεί μια τέτοια Σύνοδος χωρίς την παρουσία όλων των Ορθοδόξων Επισκόπων. "Αγία και Μεγάλη Σύνοδος είναι μόνο η Οικουμενική" διευκρίνισε... Για τα άλλα δόγματα τόνισε πως "Χριστιανικές εκκλησίες πλην της Μίας και μόνης Εκκλησίας του Χριστού δε λογίζονται".

Ιδιαίτερα σημαντικό το μήνυμα που έστειλε στο Φανάρι:
"Η Αγία του Χριστού Εκκλησία δε δέχεται μοναρχία και πολύ περισσότερο Πάπα στην Ανατολή". Κλείνοντας την εισήγησή του ανέφερε πως "το ορμητικό πνεύμα του οικουμενισμού και η πανθρησκεία δεν πρέπει να επηρεάσουν τις αποφάσεις της Συνόδου" και κάλεσε τους διοργανωτές να προσέξουν γιατί το μόνο που θα καταφέρουν είναι "να διασπάσουν τα ενωμένα".