Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2018

Θόλωσε τα νερά στους κληρικούς ο Ιερώνυμος

Ανεδαφικές υποσχέσεις για συνταγματική διασφάλιση της μισθοδοσίας των ιερέων

Αντ. Τριανταφύλλου

Ψεύτικες υποσχέσεις επιχείρησε να μοιράσει στους ιερείς ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, στην προσπάθειά του να τους διαβεβαιώσει ότι θα διασφαλιστεί συνταγματικά η μισθοδοσία τους, την ώρα που ο ίδιος ο υπουργός Παιδείας ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει κανένα τέτοιο ενδεχόμενο. 
Συνάντηση με τους εκπροσώπους του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος (ΙΣΚΕ) είχε χθες ο κ. Ιερώνυμος, επιχειρώντας να κατευνάσει τις ανησυχίες των κληρικών για την εξέλιξη και την κατάληξη των συζητήσεων με την Πολιτεία σχετικά με τη συμφωνία. Ο Αρχιεπίσκοπος τους παρέδωσε και υπόμνημα με τις θέσεις που ανέπτυξε στην πρόσφατη συνεδρίαση της Ιεραρχίας ότι τα δικαιώματά τους θα πρέπει να είναι πλήρως διασφαλισμένα και συνταγματικώς κατοχυρωμένα.
Διπλό «άδειασμα»
Βέβαια, το σώμα των μητροπολιτών στις 16 Νοεμβρίου απέρριψε τις προτάσεις του κ. Ιερωνύμου και αποφάσισε ότι δεν συζητά και δεν διαπραγματεύεται τίποτα για το μισθολογικό των κληρικών, ενώ και η κυβέρνηση «άδειασε» τον Αρχιεπίσκοπο για τη συνταγματική κατοχύρωση της μισθοδοσίας, καθώς απορρίπτει οποιαδήποτε τέτοια διασφάλιση. Μάλιστα, ο υπουργός Παιδείας σε συνέντευξη στο orthodoxia.info ξεκαθάρισε ότι «δεν μπορούν όλα να εξασφαλίζονται στο Σύνταγμα».
Ο κ. Ιερώνυμος μιλώντας στους εκπροσώπους του ΙΣΚΕ μετακύλισε στη Σύνοδο της Ιεραρχίας την τελική απόφαση για τη συμφωνία με την Πολιτεία.
Την ίδια ώρα, ο Κώστας Γαβρόγλου, σε συνέντευξη το βράδυ της Πέμπτης στο Κόντρα, άνοιξε άλλο μέτωπο με τη φράση του ότι, αν χάσουν κάποιο προνόμιο οι κληρικοί με την έξοδό τους από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών, τότε η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει στη νομοθέτηση. Ωστόσο, χθες, μιλώντας στο orthodoxia.info, εκτίμησε ότι, όπως εξελίσσονται οι συζητήσεις με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τις Εκκλησίες Ελλάδος και Κρήτης και οι επαφές με τους εκπροσώπους των κληρικών, υπάρχει πιθανότητα η νομοθέτηση και η κύρωση της συμφωνίας από τη Βουλή να γίνουν μέσα στον Ιανουάριο του 2019. 
dimokratianews08.12.2018