Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2018

Μια συγκινητική ιστορία "Δίνω το ποσόν αυτό από τα χρήματα που κρατάω για τα έξοδα της κηδείας μου..." --Μια αξέχαστη φωτογραφία ιερέων από το "εκκλησιαστικό πρόβλημα" της Λάρισας




Μια συγκινητική ιστορία 
"Δίνω το ποσόν αυτό από τα χρήματα που κρατάω για τα έξοδα της κηδείας μου..."  Μια τέτοια ιστορία που  συγκλονίζει, εν περιλήψει έχει ως εξής:  Δεκάδες οι κατηγορούμενοι από  τιμητή του Ιγνατίου Λάππα, που πρόδωσε τον πνευματικό του πατέρα, τον Θεολόγο, και την μοναχική του ιδιότητα, με αντάλλαγμα μια προσοδοφόρα θέση στα νεκροταφεία, χρειάζονταν να καταβάλλουν τα υψηλά δικαστικά έξοδα, προσωπικά ο κάθε κατηγορούμενος, προκειμένου να ασκηθεί προσφυγή, για να μην κατάσχει ο δεσπότης τα περιουσιακά στοιχεία τους, όπως απειλούσε και διέδιδε εντέχνως και απειλητικώς δια του οργάνου του.
   Ένας πολύτεκνος συνταξιούχος, Σ.Χ., όταν κλήθηκε να συμμετάσχει στα αναλογούντα δικαστικά έξοδα, αφού σκέφτηκε αρκετά είπε: «Αυτά τα παθαίνουμε από τον φίλο μας.... που του φιλούσαμε το χέρι στο μοναστήρι, το εύθυμο παιδί που αγαπούσαμε;» και συνέχισε. «Δίνω το ποσόν  αυτό από τα χρήματα που κρατάω για τα έξοδα της κηδείας μου, για να μην επιβαρύνω τα παιδιά μου....»  
 Ταπεινώθηκε ο αγωνιστής, πικράθηκε  και στερήθηκε στα 78 του χρόνια, βλέποντας μηνυτής να είναι ο μοιχεπιβάτης και ψευδομάρτυρας ο κληρικός που του φίλαγε το χέρι και τον είχε σαν παιδί του. Κατ’ επανάληψιν διώχθηκε ο Σ.Χ. για τους αγώνες του. Κάποτε με ομάδα φοιτητών προσήχθη τα ξημερώματα στην ασφάλεια επειδή κολλούσαν αφίσες στο πάρκο του Αγίου Αχιλλείου με τίτλο: «Ή ΧΡΙΣΤΟΣ Ή ΧΑΟΣ», ενώ μετά από χρόνια επειδή φώναξε «ΑΝΑΞΙΟΣ» μαζί με άλλους στον μοιχεπιβάτη,  τον έστειλαν κατ’ άνωθεν εντολή  στη φυλακή Λαρίσης για 15 ημέρες, για να φοβηθούν και οι υπόλοιποι αγωνιζόμενοι και «για να μη χάση τη θέση του ο επί της έδρας της θέμιδος καθήμενος»… επιδικάζοντας χρηματική εγγύηση 400000 δραχμών εν συνόλω.

Μια αξέχαστη φωτογραφία ιερέων από το "εκκλησιαστικό πρόβλημα" της Λάρισας. Οταν οι Ιερείς γίνονται όργανα επιβουλής  μοιχεπιβατών και  της Δεσποτοκρατείας

-Εκ δεξιών ο αρχιμανδρίτης κ.Τιμόθεος Κοντογιάννης κατόπιν διεισδύσεως του Ιγνατίου Λάππα στη μονή δια μυστικών τηλεφωνικών  επικοινωνιών μαζί του πείσθηκε και    αντάλλαξε την μοναχική του ιδιότητα  με μια αποκλειστική προσοδοφόρα θέση στα κοιμητήρια. Η φωτογραφία τον δείχνει να καταγράφει    σε σημειωματάριο 18 από τους 33 μηνυθέντας  Αγωνιζόμενους Χριστιανούς που πρίν του ασπάζονταν το χέρι.
- Ο Βαρθολομαίος Μαργαριτόπουλος στο κέντρο της φωτογρ.  από  σωματοφύλακας του μοιχεπιβάτου  Ιγνατίου Λάππα στη φωτογραφία ως λαϊκός  (αριστ. με το μπλέ πουκάμισο)  προήχθη σε αρχιμανδρίτης και μάρτυρας για κάθε υπόθεση.
 - Και ο προκλητικός Ευάγγελος Στουρνάρας (αριστερά) που η γνωστή ομάδα του Λάππα  όλους αυτούς τους ενθάρρυνε και τους χρησιμοποιούσε ως αιχμή του δόρατος για τις δουλειές των δικαστηρίων.




οι προστάτες μην εγγίζετε τον δεσπότη !
Από  σωματοφύλακας του μοιχεπιβάτου  Ιγνατίου Λάππα ο Βαρθολομαίος Μαργαριτόπουλος στη φωτογραφία ως λαϊκός  (αριστ. με το μπλέ πουκάμισο)  προήχθη σε αρχιμανδρίτης