Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2018

Ο Μητροπολίτης Πενταπόλεως π. Ιγνάτιος Μαδενλίδης ο Μεγάλος Ψαράς της Αφρικής


«Χτυπάτε τις καμπάνες της Ορθοδοξίας σε όλη την Αφρική»    (Ιεραποστόλου π. Χαρίτωνος Πνευματικάκη)

Στη μνήμη του μακαριστού Μητροπολίτη Πενταπόλεως Ιγνάτιου Μανδελίδη η βραβευμένη ταινία Kananga, ένας ύμνος στην Ιεραποστολή



 
 https://www.youtube.com/watch?v=MWB7vAxmAQ8
 Ο  Μητροπολίτης Πενταπόλεως  π. Ιγνάτιος Μαδενλίδης ο Μεγάλος Ψαράς της Αφρικής


     Ο ακάματος Μητροπολίτης  π. Ιγνάτιος Μαδενλίδης συνεχιστής του ιεραποστολικού έργου του πνευματικού του π. Χαρίτωνος Πνευματικάκη, ο κωδωνοκρούστης της Αφρικής.
     Ο ιεροκήρυκας π. Ιγνάτιος Μαδενλίδης, κάθε Πέμπτη στη ΓΕΧΑ Λαρίσης όντας  πολυτάλαντος και ιεροπρεπής κατηχούσε και ενέπνεε τη φοιτητιώσα νεολαία με αγωνιστικό παλμό κατά περίπτωση, όπως για διαμαρτυρίες κατά της νομιμοποίησης του αυτόματου διαζυγίου, για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Βόρεια Ήπειρο με τη ΣΦΕΒΑ, διαμαρτυρίες εναντίον των βλάσφημων θεατρικών θεαμάτων, των αιρέσεων, την αναίρεση υλιστικών θεωριών και ιδεολογιών κ.ά.
     Συμπαραστάθηκε στο μακαριστό Λαρίσης Θεολόγο. Η παρουσία, όμως, του μοιχεπιβάτου Ιγνατίου Λάππα στη Λάρισα τον περιόρισε και τον  αποστέρησε από πολλούς πιστούς και εκείνος στερήθηκε αξίους συνεργάτες πέραν του στενού περιβάλλοντος. Είναι γνωστές οι  αποτρεπτικές δηλώσεις του για την εγκατάσταση του αντικανονικού  συνονόματού του στη Λάρισα. Μεταξύ άλλων έλεγε χαρακτηριστικά:  «Ο Θεός δουλεύει και με το φτυάρι…».  Όπου λειτουργούσε και ομιλούσε ως ιεροκήρυκας ή ως επίσκοπος, συνέρρεε ένθερμο πλήθος κόσμου σε αντίθεση με τον μοιχεπιβάτη συνονόματό του και αυτό δεν άρεσε… Ο π. Ιγνάτιος Μαδενλίδης είχε κερδίσει τις καρδιές των πιστών…  
     Ενέπνευσε το πνεύμα της ιεραποστολής σε βαθμό που αρκετοί  πήγαν στην Αφρική και προσέφεραν έργο. 
   Σε τελειόφοιτο φοιτητή άναψε την φλόγα της ιεραποστολής, της προσφοράς και της θυσίας, του ενθουσιασμού και της φαντασίας, που εμφιλοχωρούσε στη καρδιά του, για αυτό ήθελε να τον ακολουθήσει στην ιεραποστολή στο Ζαΐρ, οι σπουδές και οι επέκτασή τους όμως τον συγκράτησαν.
    Ο π. Ιγνάτιος Μαδενλίδης αποχωρεί από το σιδηροδρομικό σταθμό Λαρίσης  πρώτη φορά για το Ζαΐρ της Κεντρώας Αφρικής το απόγευμα της 24ης Μαΐου 1981 για να γίνει  ο  κωδωνοκρούστης, ο Μεγάλος ψαράς και φάρος της Αφρικής. Η στιγμή συγκινητική, ο φοιτητής του ενεχειρίζει για τους νεοφώτιστους της Αφρικής μερικά σταυρουδάκια και εκείνος του  δίδει ένα μικρό ψαλτήρι ευλογία… Το τραίνο φεύγει, και ο φοιτητής  τον συνοδεύει με λογισμό και με όνειρο στο έργο της μεγάλης Αλιείας…
    Οι Λαρισαίοι  τον περίμεναν κατά τις σύντομες επισκέψεις του από την Αφρική στη Λάρισα προσδοκώντας να ακούσουν  τις γλαφυρές και παραστατικές διηγήσεις του από τις εμπειρίες του στη μαύρη Ήπειρο, αλλά και την θαυμαστή σωτηρία του κατά το πολύνεκρο  αεροπορικό δυστύχημα, την πτώση του αεροσκάφους που επέβαινε. Περιπέτειες και ιστορίες  που  θα μείνουν αξέχαστες.  Αναχώρησε προς τον Κύριον που αφιερώθηκε, αγάπησε και με αυταπάρνηση  εκήρυττε στις + 9 Νοεμβρίου 2017 ανήμερα της εορτής του προκατόχου του  Αγίου Νεκταρίου Πενταπόλεως, της μητροπόλεως της οποίας εξελέγη μετά την παραίτησή του από Μητροπολίτης Κεντρώας Αφρικής.      Τον ξεπροβοδίσαμε ταπεινά, αθόρυβα κατανυκτικά, ανάμεσα σε καρδιακούς αδελφούς, όπως αρμόζει στους Μεγάλους Πατέρας.
                                                                                    Νατεκ


===========================================================
Έτερον σχετικό δημοσίευμα
Σάββατο, 14 Ιουλίου 2018
Ιγνάτιος Μαδενλίδης: για να ειρηνεύσει και ουρανοδρομήσει η τοπική μας Εκκλησία της Λαρίσης


     Ο  Αρχιμανδρίτης π. Ιγνάτιος Μαδενλίδης, χαρισματικός   με τεράστιο πνευματικό έργο εκτός από ιεροκήρυκας της Μητροπόλεως Λαρίσης. ‘Άξιος ιεραπόστολος στην Αφρική   και υπεύθυνος  της ΓΕΧΑ του συλλόγου «ΣΩΤΗΡ» στην Λάρισα,  μετέπειτα εξελέγη Μητροπολίτης Κεντρώας Αφρικής  και κατόπιν Πενταπόλεως, αξιώματα που λάμπρυνε θαυμαστά.
     Ο π. Ιγνάτιος Μαδενλίδης  δυναμική προσωπικότητα, ενέπνεε αγωνιστικότητα  και πρωτοστατούσε σε εκκλησιαστικούς αγώνες.   Συμπαραστάθηκε  στην δίωξη του Θεολόγου, πολλά πνευματικά του παιδιά αυτοβούλως συμμετείχαν στον  εκκλησιαστικό αγώνα  ο ίδιος συμμερίζονταν το δίκαιο  του Σεβασμιωτάτου Θεολόγου και του αγώνος.  Χαρακτηριστική  είναι  η στιγμή  όταν τα ΜΑΤ προκειμένου να επιβάλλουν δια της βίας τον αντικανονικό δεσπότη  αιματοκύλησαν  δεκάδες από τους Αγωνιζόμενους Χριστιανούς,   έσπευσε πρώτος ιερεύς ως καλός ποιμήν  όρθρου βαθέως, στο γενικό νοσοκομείο Λάρισας που γέμισε από τραυματίες Αγωνιζόμενους Χριστιανούς και έκλαιγε βλέποντας το φοβερό θέαμα, η εκκλησία να χύνει αίμα των παιδιών της για να επιβάλει  το Σεραφειμικό  «Λύκο» και να πατάξει τον εκλεκτό του Θεού και του Λαού τον Θεολόγο.
     Γνώριζε την κατάφορη παραβίαση των Ιερών  Κανόνων, τα σκοτεινά κέντρα που αποφάσιζαν για την τύχη της  εκκλησίας της Λάρισας,   τις μυστικές εφορμήσεις, τα έργα και τις ημέρες του επίδοξου μοιχεπιβάτου, ο οποίος κρυβόταν σε βίλες μεγαλοβιομηχάνων και παπάδων, γνώριζε και το περίεργο περιβάλλον του αντικανονικού επιβουλευτού του μητροπολιτικού θρόνου της Λαρίσης Σαλαμίνιου  μωροφιλόδοξου μοχθηρού  αρβανίτη   Ιγνατίου Λάππα.
    Στον επικήδειο λόγο   μετά παρρησίας μεταξύ άλλων  η ευχή του  Ιεροκήρυκος π. Ιγνατίου Μαδενλίδη  ενώπιον του σκηνώματος   του μακαριστού ΘΕΟΛΟΓΟΥ  Μητροπολίτου  Λαρίσης  και του λαού της  Λαρίσης  στον Ιερό Ναό  Αγ. Αχιλλείου, ήταν η εξής:
  «Σεβασμιώτατοι πατέρες και δια των πρεσβειών του εν ουρανοίς, ήδη πιστεύομεν αγίου Λαρίσης Θεολόγου, να αναδείξει  αντάξιον διάδοχο του κεκοιμημένου για να ειρηνεύσει και  ουρανοδρομήσει η τοπική μας Εκκλησία, Αμήν.» (Ακριβής απομαγνητοφώνηση από το βίντεο της κηδείας του μακαριστού Θεολόγου Λαρίσης. )
   Άλλη φορά δημοσίως σε  δημοσιογραφική ερώτηση για το ποιόν  θα πρότεινε –υποδείκνυε   για Επίσκοπο Λαρίσης, απάντησε λακωνικά:
    «Πάντως όχι τον συνονόματό μου»  Σαφέστατα αποτρέποντας  μετ’ αποτροπιασμού  τον συνονόματό του κ.  Ιγνάτιο Λάππα ως αντικανονικό.
Πριν αναχωρήσει από τη Λάρισα ο Σεβασμιώτατος Ιγνάτιος Μαδενλίδης – Επίσκοπος Πενταπόλεως - για την τελευταία Ιεραποστολή θεώρησε ιερό καθήκον να επισκεφθεί τον Ιγνάτιο Λαρίσης και να του καταθέσει  για τελευταία φορά   τις σκέψεις του.

Είπαν αρκετά, αλλά, με την επίσκεψή του αυτή, ήθελε να ξεκαθαρίσει κάτι που τον απασχολούσε – όπως έλεγε – για χρόνια. Είπε στον Ιγνάτιο Λαρίσης: «Αδελφέ, βρισκόμαστε στη δύση του βίου μας και νομίζω είναι καιρός να καλέσεις τους «Αγωνιζόμενους» (Θεολογικούς) και να αλληλοσυγχωρηθήτε…».   Δεν θέλουμε να περιγράψουμε τη στάση και τις κινήσεις του Λαρίσης, μεταφέρουμε μόνο την απάντηση: «Εγώ! Θα τους πεθάνω όλους αυτούς και μετά θα πεθάνω εγώ…». Ο π. Ιγνάτιος Μαδενλίδης έμεινε  άφωνος… και αναχώρησε…!!!  Εμμονικώς κρεμασμένος από το θρόνο του Αγίου Αχιλλείου  δεν άκουσε τον Ιεραπόστολο, πέθανε άδοξα μεταμοσχευμένος στο Μαϊάμι της Αμερικής, μετά από είκοσι ημέρες κατόρθωσαν και τον μεταφέρουν στη Λάρισα και να τον  κηδεύσουνε…

Στη μνήμη του μακαριστού Μητροπολίτη Πενταπόλεως Ιγνάτιου Μανδελίδη η βραβευμένη ταινία Kananga, ένας ύμνος στην Ιεραποστολή

Ολόκληρη η βραβευμένη ταινία Kananga, ένας ύμνος στην Ιεραποστολή

Για όσους δεν γνωρίζετε, η ταινία Kananga είναι το πρόσφατο ντοκιμαντέρ με θέμα την Ιεραποστολή στην Αφρική. 

Για περισσότερες πληροφορίες παρακάτω βρίσκονται τα link από γνωστά δημοσιογραφικά sites που μιλάνε για την ταινία. 



Αφού ολοκληρώθηκε η φεστιβαλική πορεία της ταινίας και μετά από τέσσερα διεθνή βραβεία, έφτασε η ώρα να ελευθερωθεί σε όλον τον κόσμο εύκολα και δωρεάν! 


Πήρε τα εξής βραβεία: 


Αγγλία: Λονδίνο, Ελληνικό φεστιβάλ Λονδίνου 2018:
1ο βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ.

Ρωσία: Σεβαστούπολη, φεστιβάλ Αγίου Βλαδίμηρου:
Βραβείο προσφοράς στον πολιτισμό, στην επιστήμη και στον κινηματογράφο.
Βραβείο προσφοράς στην Ορθόδοξη Ιεραποστολή
Βραβείο προσφοράς στην Ορθοδοξία

Έπρεπε να κλείσει ο βασικός φεστιβαλικός κύκλος για να δημοσιευθεί η ταινία στο διαδίκτυο. Κάποιοι έχουνε πει για την Kananga:
"Η ταινία αυτή είναι ένας ύμνος στην Ιεραποστολή."
Σήμερα έφτασε η ώρα που η Kananga πλέον είναι ελεύθερη! (Μέχρι στιγμή σε τρεις γλώσσες.) Δείτε την! Απολαύστε την! Μοιραστείτε την!



Η ταινία KANANGA




Ρώσικα:      


ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ: 



Το ντοκιμαντέρ "Κανάνγκα", του Παύλου Τριποδάκη, μας μετέφερε σε ένα κόσμο σκληρό, στις ζωές των παιδιών που δίνουν μέρα και νύχτα αγώνα επιβίωσης, με τη βοήθεια της ορθόδοξης εκκλησίας. (...)




Η Κανάνγκα, η πόλη στην οποία γυρίστηκε το ντοκιμαντέρ, είναι η τρίτη μεγαλύτερη της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό και εδώ και δεκαετίες βρίσκεται στο επίκεντρο μιας τεράστιας ανθρωπιστικής κρίσης λόγω εμφυλίων πολέμων, ακραίου υπερπληθωρισμού, φτώχειας και πολιτικής αστάθειας. Στα τέλη του 19ου αιώνα, το Κονγκό έγινε προσωπική αποικία του βασιλιά του Βελγίου Λεοπόλδου του 2ου και κατόπιν του Βελγικού Κράτους, επονομάστηκε Βελγικό Κονγκό και μέχρι και τη δεκαετία του 1960 αποτέλεσε πηγή ασύλληπτης εκμετάλλευσης φυσικού πλούτου από το δυτικό κόσμο, κυρίως χρυσού, διαμαντιών, ελεφαντόδοντου και καουτσούκ, αλλά και φρικιαστικών θηριωδιών που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο των κατοίκων σε ποσοστό άνω του 50% του συνολικού πληθυσμού. (...)

athinorama.gr (διαβάστε τα σχόλια των ανθρώπων που είδαν την ταινία...)





Με τιμή, Παύλος Τριποδάκης και οι συνεργάτες της ταινίας, Δημήτρης Παπαγεωργίου, Ιερά Μονή Προφήτη Ηλία, Dimitris B. / Florence A. http://nvmmusic.com, Κώστας Μανίκης.



Στη μνήμη του μακαριστού Μητροπολίτη Πενταπόλεως Ιγνάτιου Μανδελίδη.

"Ν": Δείτε επίσης:

Ο σκηνοθέτης Παύλος Τριποδάκης για την Αφρική, την Ιεραποστολή, τα παιδιά και τον πόλεμο (συγκλονιστική συνέντευξη)!!
Ο Χριστός στην Αφρική (ενότητα)

Στον Ορθόδοξο Αμπελώνα της Αφρικής
Ειδήσεις από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας & πάσης Αφρικής