Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2019

Λαρίσης Ιερώνυμος: «Καταδικάζεται το ποιμαντικό ενδιαφέρον για τους Ρώσους προσκυνητές»



 Τον κ. Ιερώνυμο εις Λάρισα   επιστράτευσαν συνήγορο για να υπερασπισθεί τις παρανομίες τους υπέρ των σχισματικών της Ουκρανίας.  
  Με τις δηλώσεις του συγκαταλέγεται στους προσκυνημένους στην Νέα Τάξη.
 Κατηγορείται έντονα το Ρωσικό Πατριαρχείο από τους Μητροπολίτες της Ελλαδικής Εκκλησίας, για την οδηγία που δίνει πλέον στους πιστούς του, ώστε να αποφεύγουν την κοινωνία σε Εκκλ. Επαρχίες και Ναούς της Ελλάδος που έχουν σχέση με τους σχισματικούς της Ουκρανίας.

Ο Σεβ. Λαρίσης Ιερώνυμος καταδικάζοντας αυτή την απόφαση, βρήκε αφορμή από αυτήν για να πει ότι «έχει ξεπεραστεί ανεπιστρεπτί τόσο η εποχή των Τσά­ρων όσο και η εποχή των Σοβιέτ;» 


Δηλαδή το ποιμαντικό ενδιαφέρον που εκδηλώνει για τους πιστούς του το Πατριαρχείο της Μόσχας, ώστε να είναι προσεκτικοί σε ποιες περιοχές της Ελλάδας θα πραγματοποιούν προσκυνήματα και πού θα συμμετάσχουν στη Θεία Λειτουργία και σε ποιούς Ναούς να κοινωνούν, οι οποίοι να έχουν Κανονική Ορθόδοξη υπόσταση, καταδικάζεται από τον κ. Ιερώνυμο ως «ολοκληρωτισμός».

Με άλλα λόγια ο Σεβ. Λαρίσης προτιμά να μην ασχολείται η Εκκλησία με τέτοιας φύσεως προβλήματα και ερωτήματα και να αφήνονται οι πιστοί έρμαια του κάθε αιρετικού ή σχισματικού που θα συναντήσουν στην προσκυνηματική τους εκδρομή.

Δηλαδή η ποιμαντική αδιαφορία και χαλαρότητα που επικρατεί σήμερα στην Εκκλησία της Ελλάδος για το ποίμνιο, όταν αυτό βρίσκεται εκτός της επαρχίας, θα πρέπει κατά τον κ. Ιερώνυμο να επιβληθεί με το έτσι θέλω και στις άλλες Εκκλησίες ως ποιμαντικός κανόνας.

Με την λογική του κ. Ιερωνύμου θα πρέπει να αφήνονται απληροφόρητοι οι Έλληνες πιστοί και να κοινωνούν όπου αυτοί επιθυμούν, είτε στους Ουνίτες, είτε στους Καθολικούς κλπ.

Αλήθεια γιατί στην Αλεξανδρούπολη ο κ. Ανθιμος έβγαλε φιρμάνι κατά του Αρχιμανδρίτη που έχει ο ίδιος καθαιρέσει και εφιστά την προσοχή των πιστών, ώστε να μην κοινωνούν από τα χέρια ενός καθηρημένου; 

Μήπως η περίπτωση του καθηρημένου του κ. Ανθίμου είναι πανομοιότυπη με την περίπτωση των καθηρημένων από τον Κιέβου Ονούφριο; 

Μήπως το ίδιο δεν θα κάνει και ο κ. Ιερώνυμος όταν εκδρομείς της επαρχίας του θα τον ερωτήσουν για το εάν θα μπορέσουν να επισκεφτούν παλαιοημερολογίτικο μοναστήρι ή σε ποια εκκλησία να πάνε να κοινωνήσουν όταν βρεθούν στο εξωτερικό; 

Δύο μέτρα και δύο σταθμά ο κ. Ιερώνυμος; 

Κρίμα γιατί υπήρχε η ψευδαίσθηση ότι κρατάει κάποιες εκκλησιολογικές αρχές. Με τις δηλώσεις του συγκαταλέγεται στους προσκυνημένους στην Νέα Τάξη.