Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2021

Υποχρεωτικός εμβολιασμός από την πίσω πόρτα;

Υποχρεωτικός εμβολιασμός από την πίσω πόρτα;

EUROKINISSI/POOL SOOC IMAGES/ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΜΥΡΙΛΛΑΣ
Κώστας Ζαφειρόπουλος
Νομοθετικές παρεμβάσεις που στρώνουν τον δρόμο για επιβολή του εμβολιασμού.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στις 7 Δεκεμβρίου δήλωσε ότι οι εμβολιασμοί κατά της Covid-19 δεν πρέπει να καταστούν υποχρεωτικοί, εκτός από συγκεκριμένες επαγγελματικές περιστάσεις. Πληθώρα επιστημόνων παγκοσμίως τάχθηκε υπέρ των εμβολίων, αλλά ξεκάθαρα κατά της επιβολής του εμβολιασμού. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται μέχρι σήμερα πως ο εμβολιασμός δεν θα είναι υποχρεωτικός. Είναι όμως έτσι;

Μέσα στο 2020 υπήρξαν δύο νομοθετικές παρεμβάσεις που προετοιμάζουν νομικά το έδαφος για υποχρεωτικό εμβολιασμό. Στις 25 Φεβρουαρίου 2020, σε πράξη νομοθετικού περιεχομένου (ΦΕΚ Α/42/25.2.2020) που είχε τίτλο «Κατεπείγοντα μέτρα αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης κορονοϊού» υπήρξε αναφορά «στην υποχρεωτική υποβολή σε κλινικό και εργαστηριακό ιατρικό έλεγχο, υγειονομική παρακολούθηση, εμβολιασμό, φαρμακευτική αγωγή και νοσηλεία προσώπων, για τα οποία υπάρχουν εύλογες υπόνοιες ότι μπορεί να μεταδώσουν άμεσα ή έμμεσα τη νόσο...».

Στις 11 Μαρτίου δημοσιεύτηκε ο νόμος 4675/2020 όπου προβλέπεται πως «σε περιπτώσεις εμφάνισης κινδύνου διάδοσης μεταδοτικού νοσήματος, που ενδέχεται να έχει σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, μπορεί να επιβάλλεται, με απόφαση του υπουργού Υγείας, μετά από γνώμη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημοσίας Υγείας, υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού με σκοπό την αποτροπή της διάδοσης της νόσου». Σημειώνεται, ωστόσο, πως στον νόμο τίθενται συγκεκριμένες προϋποθέσεις ισχύος, με χρονικούς και τοπικούς περιορισμούς, για περιορισμένη ομάδα ανθρώπων και μόνο ως έκτακτο και προσωρινό μέτρο προστασίας.

Σε πρόσφατη (28/12/2020) ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ. Δημήτρη Βαρτζόπουλου προς τον υπουργό Υγείας, ρωτάται ο Β. Κικίλιας αν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η έκδοση υπουργικής απόφασης για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού κατά τα προβλεπόμενα του παραπάνω νόμου. Ο βουλευτής επιχειρηματολόγησε υπέρ της υποχρεωτικότητας επικαλούμενος γνωστή απόφαση του ΣτΕ (Δ’ Τμήμα 7μ 2387/2020) σχετικά με την προσφυγή γονέων κατά της διαγραφής των παιδιών τους από παιδικό σταθμό δήμου λόγω άρνησης των παιδικών εμβολιασμών.

Ο ίδιος ρωτά τον υπουργό αν προτίθεται η κυβέρνηση να εκδώσει υπουργικές αποφάσεις περί υποχρεωτικότητας του αντι-Covid εμβολιασμού των μονίμων δημοσίων και ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου υπαλλήλων της γενικής κυβέρνησης και των ενστόλων Σωμάτων. Ο βουλευτής, μάλιστα, προτείνει μετά το δεύτερο εξάμηνο του 2021 «να μην υπάρχει δυνατότητα οικονομικής ενισχύσεως επιχειρήσεων πάσης φύσεως λόγω πλημμελούς εμβολιασμού του προσωπικού τους και συνεπαγόμενης εμφανίσεως κρουσμάτων» και να υποχρεούνται «από τον ΕΟΔΥ σε περιορισμό ή και άρση της λειτουργίας τους».

Σημειώνεται πάντως πως ο Κώδικας Ιατρικής Δεοντολογίας (νόμος 3418/2005) απαγορεύει την εκτέλεση οποιασδήποτε ιατρικής πράξης χωρίς την προηγούμενη συναίνεση του ασθενούς. Μόνη εξαίρεση σε αυτό είναι οι κατεπείγουσες περιπτώσεις (άμεσος κίνδυνος για τη ζωή) και η αυτοκτονία.

 https://www.efsyn.gr/ellada/ygeia/276447_ypohreotikos-emboliasmos-apo-tin-piso-porta