Παρασκευή, 19 Φεβρουαρίου 2021

Αποσχηματίστηκε και ακολουθεί η καθαίρεση του πρώην αρχιμανδρίτη του Τυρνάβου Δαμασκηνού, χειροτονία του Μοιχεποιβάτη Ιγνατίου Λάππα. Όμως τί απέγιναν οι "χαμένες, πολύτιμες εικόνες, αλλά και η εξαφάνιση ενός μεγάλου χρηματικού ποσού από το ταμείο, ποσό που σύμφωνα με εκτιμήσεις ανέρχεται σε 140.000 ευρώ»;;; Ρωτούν οι πιστοί, κ. Ιερώνυμε, θα πάρουν απάντηση;;;

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗ ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΥ ΣΤΟ ΕΠΙΣΚΟΠΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ

Τί λένε για το θέμα κύκλοι της μητρόπολης και ο πληρεξούσιος δικηγόρος του πρώην ιερωμένου που υπηρέτησε στην Παναγία Φανερωμένη Τυρνάβου

Η υπόθεση της παραίτησης του πρώην πλέον αρχιμανδρίτη που υπηρετούσε στην Παναγία Φανερωμένη Τυρνάβου Δαμασκηνού και κατά κόσμο Κωνσταντίνου Ζαφειρίου ήλθε και πάλι τις τελευταίες ημέρες στο προσκήνιο με αφορμή την κλήση του από το επισκοπικό δικαστήριο της Μητρόπολης Λάρισας η οποία ουδεμία σχέση έχει, όπως υποστηρίζουν τόσο επίσημες πηγές της μητρόπολης, αλλά και ο πληρεξούσιος δικηγόρος του πρώην αρχιμανδρίτη που κλήθηκαν από το paidis.com να σχολιάσουν το όλο θέμα.

Τόσο οι επίσημες πηγές της μητρόπολης όσο και η πλευρά του πρώην αρχιμανδρίτη συμφωνούν ότι η κλήση στο επισκοπικό δικαστήριο δεν έχει απολύτως καμία σχέση με φημολογούμενες αφαιρέσεις χρημάτων και εικόνων από το ναό της Φανερωμένης, αφού το εν λόγω δικαστήριο ασχολείται αποκλειστικά και μόνο με τη διαδικασία που τηρείται βάσει των κανόνων της Εκκλησίας για την ολοκλήρωση του αποσχηματισμού και της καθαίρεσης κατόπιν της παραιτήσεως του Αρχιμανδρίτη και ουδεμία σχέση έχει με τη διερεύνηση όσων έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

Αλλωστε ποινικά κολάσιμες πράξεις δικάζονται στα ποινικά δικαστήρια της χώρας τα οποία μέχρι σήμερα αν και πέρασαν σχεδόν 2,5 χρόνια από την ημέρα της παραίτησής του δεν έχουν συντάξει κάποια δικογραφία σε βάρος του πρώην αρχιμανδρίτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για να ολοκληρωθεί ο αποσχηματισμός του πρώην αρχιμανδρίτη θα υπάρξει μετά την απόφαση του επισκοπικού δικαστηρίου, κλήση του από το συνοδικό δικαστήριο, συνεδρίαση και απόφαση του συνοδικού δικαστηρίου η οποία θα διαβιβαστεί στην Ιερά Σύνοδο για να επικυρώσει τον αποσχηματισμό.

Οπως διευκρινίστηκε η κλήση δια του Τύπου στον πρώην αρχιμανδρίτη προβλέπεται από την σχετική διαδικασία, ενώ και ο χαρακτηρισμός αγνώστου διαμονής οφείλεται στο γεγονός ότι ως ιερομόναχος ζούσε σε συγκεκριμένη μονή από την οποία και αποχώρησε μόλις αποφάσισε να “πετάξει τα ράσα”.

Ο ΠΛΗΡΕΞΟΥΣΙΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

Με αφορμή τις διευκρινίσεις που ζήτησε το paidis.com από τον πρώην αρχιμανδρίτη για το θέμα της κλήσης του από το επισκοπικό δικαστήριο, ο πληρεξούσιος δικηγόρος του κ. Αστ. Χατζημίχος διευκρίνισε και τα εξής:

Ο κ. Ζαφειρίου ουδέποτε έχει κληθεί να παράσχει εξηγήσεις ούτε για δήθεν χαμένες εικόνες ούτε για τη δημιουργία κάποιου ελλείμματος στον Ιερό Ναό της Παναγίας Φανερωμένης.

Με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο διαψεύδουμε όσα ανυπόστατα δημοσιεύθηκαν και τονίζουμε πως ουδεμία εμπλοκή έχει σε κάποια υπό διερεύνηση ποινική υπόθεση. Ο ίδιος παραιτήθηκε για προσωπικούς λόγους και έκτοτε ο αποσχηματισμός του έχει συνδεθεί από κάποιους με υποθέσεις για τις οποίες ο ίδιος δεν έχει καμία εμπλοκή και που προσβάλλουν με τον πλέον βάναυσο τρόπο την τιμή και την υπόληψη του , διασύροντας τον ίδιο αλλά και την οικογένεια του. Ενώ μπορούσαμε να κινηθούμε νομικά για τον οποιοδήποτε που χωρίς να ξέρει μιλά για δήθεν σκάνδαλο που τον αφορά , ο κ. Ζαφειρίου συνειδητά δεν θέλησε να δώσει συνέχεια . ΌΜΩΣ η υπομονή έχει και τα όρια της και με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο δηλώνουμε πως θα προσφύγουμε στα πολιτικά και ποινικά δικαστήρια σε περίπτωση που το όνομα του – από τον οποιονδήποτε – συνδεθεί ξανά με χαμένες εικόνες ή τη δημιουργία δήθεν ελλείμματος στον Ιερό Ναό της Παναγίας Φανερωμένης.

Ο κ. Ζαφειρίου εμφανίζεται ότι είναι δήθεν εξαφανισμένος , σαν να κρύβεται , ενώ κάτι τέτοιο δεν ισχύει”.

Και συνεχίζει:

“Για ποιον λόγο εμφανίζεται εξαφανισμένος και ότι δήθεν τον αναζητούν οι εκκλησιαστικές αρχές; Για ποιο λόγο συνδέεται μια κλήση -με αμιγώς εκκλησιαστικό χαρακτήρα- με μια ΔΗΘΕΝ εμπλοκή του σε μια υπόθεση χαμένων εικόνων και ένα χρηματικό έλλειμμα από τα ταμεία του Ιερού Ναού της Παναγίας Φανερωμένης; Επικοινώνησε κανείς με την Μητρόπολη και τους επιβεβαίωσαν κάτι τέτοιο; Προφανώς και όχι.

Κλείνοντας την επιστολή του ο κ. Χατζημίχος αναφέρεται και στα ζητήματα της Παναγίας Φανερωμένης αναφέροντας χαρακτηριστικά:

Όσοι δήθεν νοιάζονται για την αλήθεια για τα πεπραγμένα του Ναού ξέρουν ή δεν ξέρουν πως οι εικόνες που φυλάσσονταν από τον ίδιο παραδόθηκαν στην Μητρόπολη με την τήρηση πρακτικού παράδοσης -παραλαβής, όταν αποχώρησε; Γνωρίζουν ή όχι ότι ο ίδιος δεν ήταν Προϊστάμενος του Ναού και οικονομικός διαχειριστής του για να τον κατηγορούν για ελλείμματα χιλιάδων ευρώ; Γνωρίζουν ή όχι ότι ΟΥΔΕΠΟΤΕ έχει κληθεί να παράσχει εξηγήσεις για αυτά που του καταμαρτυρούν;

Αν δεν τα γνωρίζουν όλα αυτά οφείλουν όλοι να είναι προσεκτικοί και να μην διατυπώνουν αυθαίρετες εικασίες που είναι μηνύσιμες και ποινικά κολάσιμες και μπορούν να στοιχειοθετήσουν ποινική αλλά και αστική ευθύνη τους. Αν πάλι τα γνωρίζουν και σκόπιμα επιλέγουν να διαδίδουν τέτοιους ισχυρισμούς πολλώ δε μάλλον και πάλι έχουν ποινική ευθύνη για συκοφαντική δυσφήμιση (363 ΠΚ) και αστική ευθύνη για προσβολή της προσωπικότητας του (57 ΑΚ)”.

πηγή

«Ουδέποτε έχω κατηγορηθεί για κάτι»

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΗΝ «Ε» ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ

Δημοσίευση: 17 Φεβ 2021 

Με αφορμή δημοσίευμα της «Ε», ο πρώην αρχιμανδρίτης Δαμασκηνός κατά κόσμο Κωνσταντίνος Ζαφειρίου, πρώην εφημέριος του ναού της Παναγίας Φανερωμένης στον Τύρναβο, σε επιστολή διαμαρτυρίας που απέστειλε στην «Ε» -διά πληρεξούσιου δικηγόρου-

αναφέρει τα εξής:
«Με βαθιά λύπη και αγανάκτηση διάβασα το περιεχόμενο του δημοσιεύματος της εφημερίδας σας στις 14/2/2021 που αφορά το πρόσωπό μου με τον πρόδηλα ειρωνικό τίτλο «Παναγία Φανερωμένη Τυρνάβου - Άφαντος ο πρώην αρχιμανδρίτης της». Η εφημερίδα "Ελευθερία" είναι μια ιστορική τοπική εφημερίδα και σπάνια ολισθαίνει σε ψευδείς και συκοφαντικές δημοσιεύσεις.
Ωστόσο, και στις αρχές του 2019 η εφημερίδα σας ενέπλεξε το όνομά μου άδικα και εντελώς αβάσιμα σε μια υπόθεση χαμένων εικόνων και ενός ελλείμματος από το ταμείο του Ιερού Ναού της Παναγίας Φανερωμένης Τυρνάβου, αλλά και τον Σεπτέμβρη του 2020 συνέδεσε άστοχα την κλήση μου σε απολογία ενώπιον του εκκλησιαστικού ανακριτή με αυτήν την υπόθεση. Ως στιγμής δεν απάντησα σε τίποτα από όσα έχετε δημοσιεύσει και δεν ανταποκρίνονται επ' ουδενί στην πραγματικότητα, αλλά στις 14/2/2021 ανακινήσατε εκ νέου το θέμα διασύροντάς με για μία ακόμα φορά. Αποφάσισα να σας αποστείλω την παρούσα προσωπική επιστολή διαμαρτυρίας για να εκφράσω τη δυσαρέσκειά μου και την έντονη διαμαρτυρία μου για το εν λόγω δημοσίευμά που θίγει την τιμή και την υπόληψή μου και διασύρει την οικογένειά μου.
Η κλήση προς εμφάνισή μου στην Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου που αφορά την παραίτηση και τον αποσχηματισμό μου εντελώς αβάσιμα συνδέεται με μια υπόθεση χαμένων εικόνων και ενός ελλείμματος από το ταμείο του Ιερού Ναού της Παναγίας Φανερωμένης.
Η υπόθεση αυτή, για την οποία ουδέποτε είχα καμία εμπλοκή καθώς ούτε εικόνες έχω υπεξαιρέσει ή κλέψει ούτε χρήματα από το ταμείο ούτε δημιούργησα κάποιο έλλειμμα (να τονίσω ότι δεν ήμουν προϊστάμενος και οικονομικός διαχειριστής του Ναού), ανασύρεται από τους δημοσιογράφους και συνδέεται με την απολογία μου στην Ιερά Μητρόπολη Λάρισας και Τυρνάβου, που αφορά -τονίζω- αποκλειστικά τη διαδικασία καθαίρεσής μου κατόπιν της παραιτήσεως μου. Τα επισκοπικά δικαστήρια δεν είναι ποινικά δικαστήρια ούτε διερευνάται καμία εμπλοκή μου σε κάποια υπόθεση ποινικής φύσεως.
Ο δημοσιογράφος της εφημερίδας σας από πού έχει ενημέρωση ότι καλούμαι να απολογηθώ για αυτό που αποκαλεί σκάνδαλο της Παναγίας Φανερωμένης; Από πού και ως πού με συνδέει με μία υπόθεση για την οποία ουδέποτε έχω κληθεί από κάποιο δικαστικό όργανο να παρέχω εξηγήσεις; Γιατί αναφέρει ότι καλούμαι να παράσχω εξηγήσεις στο Επισκοπικό Δικαστήριο για τη δήθεν εκ μέρους μου εξαφάνιση μεγάλου χρηματικού ποσού; Επικοινώνησε με τη Μητρόπολη και του το επιβεβαίωσαν; Προφανώς και όχι, γιατί αν το είχε κάνει δεν θα έγραφε αυτά που έγραψε.
Επαναλαμβάνω ότι ουδέποτε έχω κατηγορηθεί για κάτι και ότι η απολογία μου στον εκκλησιαστικό ανακριτή και το Επισκοπικό Δικαστήριο είναι η συνήθης διαδικασία που προβλέπεται από τους Κανόνες της Εκκλησίας για τις περιπτώσεις παραίτησης και αποσχηματισμού ενός ιερέα, ώστε να ακολουθήσει η επίσημη καθαίρεσή του. Για του λόγου το αληθές, ο δημοσιογράφος ας αναζητήσει στο περιοδικό «Εκκλησία» τη διαδικασία που τηρείται για τη δημοσίευση των κλητηρίων επικριμάτων στον τοπικό Τύπο για αυτές τις περιπτώσεις, αντί να παρουσιάζει ότι με αναζητούν και δεν με βρίσκουν οι εκκλησιαστικές αρχές για να απολογηθώ δήθεν για εγκλήματα του ποινικού κώδικα!
Επέλεξα να παραιτηθώ και να αποσχηματισθώ για προσωπικούς μου λόγους αλλά εντελώς αβάσιμα συνδέεται αυτή μου η πράξη με ένα υποτιθέμενο σκάνδαλο και με μία εκκλησιαστικής φύσεως απολογία. Επιπλέον, διερωτώμαι γιατί εμφανίζομαι ως εξαφανισμένος, σαν να κρύβομαι, ενώ κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Ο συντάκτης του κειμένου θεωρεί πως από τη στιγμή που αποφάσισα να αποσχηματισθώ όφειλα να κυκλοφορώ στις πλατείες της Λάρισας για να μη με θεωρεί άφαντο ή να του παράσχω εξηγήσεις για τον λόγο που αποφάσισα να αποσχηματισθώ;
Επειδή, λοιπόν, η προσωπικότητά μου θίγεται με τον πλέον βάναυσο τρόπο δημιουργώντας παραπλανητικές εντυπώσεις στους αναγνώστες της εφημερίδας σας.
Επειδή ουδέποτε έχω κατηγορηθεί ή κληθεί να παρέχω εξηγήσεις για κάποια ποινική υπόθεση μολονότι το δημοσίευμά σας αυτό αφήνει να εννοηθεί αναφέροντας χαρακτηριστικά πως είμαι άφαντος και για τα εκκλησιαστικά δικαστήρια (πέρα από τα ποινικά).
Επειδή η κλήση της Ιεράς Μητρόπολης που δημοσιεύσατε δεν αφορά το ζήτημα που εσείς αναφέρετε και μπορείτε αυτό να το εξακριβώσετε και από την ίδια την Μητρόπολη.
Επειδή ουδέποτε έχω υπεξαιρέσει ή κλέψει εικόνες της Παναγίας Φανερωμένης και όσες είχα στο σπίτι μου -που ανήκει στον Ιερό Ναό- παραδόθηκαν με τήρηση του πρακτικού παράδοσης-παραλαβής, όταν αποχώρησα.
Επειδή καμία ανάμειξη δεν είχα με τα οικονομικά της Παναγίας Φανερωμένης ούτε με τη φερόμενη κακή οικονομική διαχείριση της καθώς δεν διετέλεσα Προϊστάμενος και οικονομικός διαχειριστής του Ναού τα τελευταία χρόνια.
Σας ζητώ
Να αποκαταστήσετε την αλήθεια με νέο δημοσίευμα στην εφημερίδα σας στη θέση που βρισκόταν το απαράδεκτο δημοσίευμα της από 14/2/2021, όπου θα αποσαφηνίζετε ότι δεν καλούμαι να απολογηθώ για όσα μου αποδίδετε εσείς, αλλά ότι πρόκειται για την τήρηση της προβλεπόμενης διαδικασίας καθαιρέσεώς μου, ειδάλλως θα αναγκαστώ να κινηθώ νομικά εναντίον της εφημερίδας και του υπογράφοντος δημοσιογράφου για την προσβολή της προσωπικότητάς μου» καταλήγει ο κ. Ζαφειρίου.

Σ.Σ.:
Με σαφήνεια διευκρινίζεται στο δημοσίευμα πως ο πρώην αρχιμανδρίτης «φέρεται ως εμπλεκόμενος στην υπόθεση των χαμένων, πολύτιμων εικόνων, αλλά και στην εξαφάνιση ενός μεγάλου χρηματικού ποσού από το ταμείο, ποσό που σύμφωνα με εκτιμήσεις ανέρχεται σε 140.000 ευρώ».
Με σαφήνεια επίσης διευκρινίζεται στο δημοσίευμα πως καλείστε να εμφανισθείτε ενώπιον του Επισκοπικού Δικαστηρίου της Μητρόπολης Λάρισας «κατόπιν τοῦ ὑπ᾽ ἀριθ. 1/2021 Παραπεμπτικοῦ Βουλεύματος τοῦ Μητροπολίτου Λαρίσης καί Τυρνάβου κ. Ἱερωνύμου καί δυνάμει τῶν ἄρθρων 2, 7, 55, 110, 117-126 τοῦ Ν. 5383/1932 «περί τῶν Ἐκκλησιαστικῶν Δικαστηρίων καί τῆς πρό αὐτῶν διαδικασίας», στή Λάρισα καί στά Γραφεῖα τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Λαρίσης καί Τυρνάβου, στό Ἐπισκοπεῖο Λάρισας» στις 11 Μαΐου 2021 προκειμένου «νά ἀπολογηθεῖς καί δικασθεῖς ἐπί ἀντικανονικῶν παραπτωμάτων πού σοῦ ἀποδίδονται καί προβλέπονται καί τιμωροῦνται ἀπό τούς Θείους καί Ἱερούς Κανόνες».
Η δημοσιοποίηση ενδεχομένως να προκάλεσε αντιδράσεις, αλλά γίνεται αντιληπτό ότι η υπόθεση παρουσιάζει ειδησεογραφικό ενδιαφέρον και αυτό είναι το μοναδικό μας κίνητρο.
Συνεπώς ούτε αποδώσαμε καμιά κατηγορία σε βάρος σας, ούτε τέτοια πρόθεση έχουμε. Άλλωστε αν στοιχειοθετηθεί ή όχι κάποια κατηγορία σε βάρος σας, αρμόδια είναι τα εκκλησιαστικά και τα ποινικά δικαστήρια, εξέλιξη που θα παρακολουθήσουμε όταν η υπόθεση φτάσει στο ακροατήριο.
Κατά τα άλλα αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμά σας να κινηθείτε όπως νομίζετε.
Β.Κ.