Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2021

ΑΙΘΙΟΠΙΑ: Γενική αδιαφορία για την εξόντωση των χριστιανών της Τιγραίας


Το μοναστήρι του Ντέμπρε Ντάμος, που κτίστηκε πριν από 1.500 και πλέον έτη, καταστράφηκε από ένοπλες συμμορίες, σύμφωνα με πληροφορίες και ένας από τους μοναχούς δολοφονήθηκε. Τα αιθιοπικά στρατεύματα  ενώθηκαν με τις πρώην εχθρικές δυνάμεις της Ερυθραίας, για να καταστείλουν τη βούληση του λαού της Τιγραίας, στη βόρεια Αιθιοπία, να απελευθερωθούν εν μέρει από την κεντρική Αιθιοπική εξουσία. Τρεις μήνες τώρα, τα στρατεύματα της Ερυθραίας, μισθοδοτούμενα από την Αιθιοπία, δολοφονούν, λεηλατούν και βιάζουν τον πληθυσμό της Τιγραίας.

Στα βορειοδυτικά του Aντιγκράτ, το μοναστήρι του Ντέμπρε Ντάμος, που χρονολογείται από τον 6ο αιώνα, βομβαρδίστηκε από τις Ερυθραϊκές δυνάμεις που στη συνέχεια ανέβηκαν στο οροπέδιο, στο οποίο χτίστηκε το μοναστήρι, για να το λεηλατήσουν, να πάρουν τους θησαυρούς του και τα αρχεία του. Στην πόλη Aντιγκράτ, εκμεταλλεύτηκαν την σύγχυση για να λεηλατήσουν τις ιεραποστολές της Αφρικής με τους οποίους η SOS Χριστιανοί της Ανατολής συνεργάζεται δύο χρόνια τώρα, αφού χτύπησαν το φύλακα και έδεσαν τους ηλικιωμένους ιερείς που δεν είχαν κατάφερει να δραπετεύσουν

Ένας από τους Ορθόδοξους ιερείς της κοινότητας των ιεραποστολών της Αφρικής ανέφερε ότι δολοφονήθηκε τουλάχιστον ένας μοναχός από τον Ντέμπρε Ντάμο. Ωστόσο, είναι πιθανό η παλιά εκκλησία του μοναστηριού να επέζησε του βομβαρδισμού, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Από το 2018, τη χρονιά κατά την οποία οι Τιγραίοι έχασαν τα ηνία της κεντρικής εξουσίας στην Αιθιοπία από τον Ορόμο Αμπέι Αχμέντ, αισθάνονται περιθωριοποιημένοι από τη νέα κυβέρνηση και οργανώνουν τακτικά διαμαρτυρίες. Λόγω αυτών των διαμαρτυριών, ο στρατός της Ερυθραίας, που  πληρώνεται από την Αιθιοπία, βάδισε κατά των πόλεων Aντιγκράτ, Aντουα, Γούκρο, όπου δημιούργησαν στρατόπεδο και Σίρε.

Την περασμένη Τετάρτη, κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων σε αυτές τις πόλεις της Τιγραίας, είκοσι νέοι εκτελέστηκαν από τις δυνάμεις της Αιθιοπίας και της Ερυθραίας στην  Aντουα και δέκα άλλοι είχαν την ίδια τύχη στο Σίρε, ενώ στο Aντιγκράτ οι άνθρωποι πεθαίνουν από έλλειψη φαρμάκων και λιμό.

Tα βάσανα του λαού της Tιγραίας δεν φαίνεται να έχουν τέλος και η SOS Χριστιανοί της Ανατολής μας καλεί να προσευχηθούμε, η ειρήνη και η ενότητα να επιστρέψουν στην Αιθιοπία.

Πηγή:SOS Chretiens d’ Orient