Σάββατο 3 Ιουλίου 2021

Παραιτήσεις έφερε επιστημονική μελέτη για σχέση εμβολίων - θανάτων

Παραιτήσεις έφερε επιστημονική μελέτη για σχέση εμβολίων - θανάτων

Φωτογραφία Αρχείου

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Έξι επιστήμονες, συνεργάτες του περιοδικού «Vaccines», παραιτήθηκαν από αυτό μετά τη δημοσίευση μελέτης που εμμέσως πλην σαφώς αναγνώριζε αιτιολογική σχέση μεταξύ εμβολιασμού κατά της Covid19 και θανάτων.

Η εγκυρότητα του επίμαχου άρθρου αμφισβητήθηκε σφόδρα από ιολόγους και εμβολιολόγους συντάκτες, οι οποίοι έκαναν λόγο για παραποίηση δεδομένων, προκειμένου να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι «για κάθε τρεις θανάτους που αποτρέπει ο εμβολιασμός κατά του νέου κορονοϊού, πρέπει να δεχτούμε ότι προκαλεί δύο (θανάτους)». 

Μέχρι στιγμής έχουν παραιτηθεί: 

  • ο Florian Krammer, ιολόγος στην Ιατρική Σχολή Icahn του Mount Sinai,
  • η Katie Ewer, ανοσολόγος στο Ινστιτούτο Jenner του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, η οποία συμμετείχε στην ομάδα που ανέπτυξε το εμβόλιο AstraZeneca,
  • η Helen Petousis-Harris, εμβολιολόγος που διευθύνει την ομάδα Vaccine Datalink and Research Group στο Πανεπιστήμιο του Όκλαντ,
  • η Diane Harper, επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, η οποία ήταν η ιδρυτική αρχισυντάκτρια του περιοδικού,
  • ο Paul Licciardi, ανοσολόγος στο Murdoch Children’s Research Institute στο Parkville της Αυστραλίας και
  • ο Andrew Pekosz, ιολόγος στη Σχολή Δημόσιας Υγείας Bloomberg του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.

Όπως υποστηρίζουν, «τα δεδομένα έχουν παραποιηθεί, επειδή οι συγγραφείς κάνουν την εσφαλμένη υπόθεση ότι όλοι οι θάνατοι που καταγράφονται μετά τον εμβολιασμό, προκαλούνται από το εμβόλιο... Και αυτά τα δεδομένα χρησιμοποιούνται τώρα από τους αντιεμβολιαστές και τους αρνητές της COVID-19 ως απόδειξη ότι τα εμβόλια δεν είναι ασφαλή. Αυτό είναι κατάφωρα ανεύθυνο, ιδιαίτερα για ένα περιοδικό που ειδικεύεται στα εμβόλια».

Η δημοσίευση έχει προσελκύσει σχεδόν 350.000 αναγνώστες και έχει αναρτηθεί στο Twitter από πολλούς αντιεμβολιαστές.

Σύμφωνα με άρθρο της επιστημονικής επιθεώρησης Sciencemag, κανένας από τους συγγραφείς της δημοσίευσης δεν είναι ειδικός στην εμβολιολογία, την ιολογία ή την επιδημιολογία. Οι συντάκτες της μελέτης είναι οι:

  • Harald Walach, κλινικός ψυχολόγος και ιστορικός της επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Ιατρικών Επιστημών του Πόζναν στην Πολωνία,
  • Rainer Klement, φυσικός που μελετά κετογονικές δίαιτες στη θεραπεία του καρκίνου στο νοσοκομείο Leopoldina στο Schweinfurt της Γερμανίας και
  • Wouter Aukema, ανεξάρτητος επιστήμονας δεδομένων στο Hoenderloo της Ολλανδίας.

Οι τρεις αξιολογητές της δημοσίευσης, οι δύο από τους οποίους ήταν ανώνυμοι, δεν άσκησαν ουσιαστική κριτική στη μεθοδολογία των συγγραφέων. Μία από τους αξιολογητές, η Anne Ulrich, χημικός διευθύντρια του Ινστιτούτου Βιολογικών Διεπιφανειών και πρόεδρος βιοχημείας στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καρλσρούης στη Γερμανία, έγραψε ότι η ανάλυση των συγγραφέων «πραγματοποιείται με υπευθυνότητα και χωρίς μεθοδολογικές ατέλειες, και ότι τα αποτελέσματα ερμηνεύτηκαν με τις απαραίτητες επιφυλάξεις». Ένας από τους ανώνυμους κριτές έγραψε ότι το άρθρο «είναι πολύ σημαντικό και θα πρέπει να δημοσιευτεί επειγόντως», χωρίς να προσθέσει σχεδόν κανένα άλλο σχόλιο.

Το περιοδικό «Vaccines» δεν απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου επιλογής των κριτών.

«Είναι πολύ προφανές από τις κριτικές τους ότι δεν έχουν καμία εξειδίκευση στο θέμα. Ούτε οι συγγραφείς έχουν. Αποτελεί παράλειψη το γεγονός ότι δεν συμμετείχε κανένας από τους ειδικούς για την ασφάλεια των εμβολίων στη μελέτη τους και στην αξιολόγηση του άρθρου τους», δήλωσε η Petousis-Harris.

Για να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους, οι συγγραφείς της δημοσίευσης υπολόγισαν τους θανάτους από COVID-19 που αποτράπηκαν από τα εμβόλια χρησιμοποιώντας δεδομένα από μια μελέτη 1,2 εκατομμυρίων Ισραηλινών, οι μισοί από τους οποίους έλαβαν το εμβόλιο της Pfizer-BioNTech και οι άλλοι μισοί όχι.

Για να υπολογίσουν τους θανάτους που «προκλήθηκαν» από παρενέργειες του εμβολίου, χρησιμοποίησαν δεδομένα της Ε.Ε. σχετικά με τον αριθμό των δόσεων εμβολίων που χορήγηθηκαν στην Ολλανδία και δεδομένα από την εθνική βάση της χώρας αυτής, στην οποία αναφέρονται ανεπιθύμητες παρενέργειες φαρμάκων και ήταν πιο ογκώδης από τα δεδομένα μητρώου άλλων χωρών της Ε.Ε.

Ωστόσο, ο δικτυακός τόπος του Κέντρου Φαρμακοεπαγρύπνησης της Ολλανδίας (Lareb) αναφέρει σαφώς ότι οι αναφορές αυτές δεν υποδηλώνουν αιτιότητα. Όμως, οι συγγραφείς ανέφεραν ότι βρήκαν «16 σοβαρές παρενέργειες ανά 100.000 εμβολιασμούς και ότι ο αριθμός των θανατηφόρων παρενεργειών ανέρχεται σε 4,11/100.000 εμβολιασμούς. Για τρεις θανάτους που αποτρέπονται από τον εμβολιασμό, θα πρέπει να δεχτούμε ότι οι δύο προκαλούνται από το εμβόλιο», έγραψαν.

Την επομένη της δημοσίευσης του άρθρου, ο επικεφαλής του επιστημονικού και ερευνητικού τμήματος της Lareb, Eugène van Puijenbroek, επέκρινε το άρθρο ζητώντας διόρθωση ή ανάκλησή του και έθεσε τους συγγραφείς προ των ευθυνών τους καθώς δήλωσαν στο άρθρο ότι «τα δεδομένα του ολλανδικού μητρώου και ιδίως τα θανατηφόρα περιστατικά, πιστοποιήθηκαν από ειδικούς ιατρούς», κάτι που δεν ισχύει, όπως είπε ο van Puijenbroek.

Οι συγγραφείς επιμένουν ότι δεν υπαινίσσονται πως οι παρενέργειες που αναφέρθηκαν στο ολλανδικό μητρώο προκλήθηκαν απαραίτητα από τα εμβόλια κατά της COVID-19. «Προς το παρόν έχουμε μόνο συσχέτιση, και ποτέ δεν είπαμε κάτι άλλο».

πηγή