Τέλος εποχής μπήκε την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου για τη Βρετανία, καθώς η βασίλισσα Ελισάβετ, έπειτα από 70 χρόνια στον θρόνο, άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 96 ετών.

Η Ελισάβετ Β’, στέφθηκε βασίλισσα στις 2 Ιουνίου 1953 σε ηλικία 26 ετών στο Αββαείο του Ουέστμινστερ στο Λονδίνο και στα πρώτα χρόνια της βασιλείας της, απέκτησε το προφίλ της τυπικής αλλά και απόμακρης ηγέτιδας.

Μολονότι η βασίλισσα Ελισάβετ, υπήρξε σύμβολο ενότητας τόσο για τη Βρετανία, όσο και για τις 56 χώρες που απαρτίζουν την Κοινοπολιτεία των Εθνών, στην μακροχρόνια βασιλεία της, υπήρξαν μελανές σελίδες που αφορούσαν τον Ελληνισμό: Η μη απονομή χάριτος από τη νεαρή τότε βασίλισσα στους Κύπριους αγωνιστέςΜιχαλάκη Καραολή, Ανδρέα Δημητρίου και Ευαγόρα Παλληκαρίδη κατά τη δεκαετία του 1950, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν στην αγχόνη στις Κεντρικές Φυλακές της Λευκωσίας από τις βρετανικές δυνάμεις της Κύπρου, είναι γεγονότα βαθιά χαεαγμένα στις ψυχές των Κυπρίων και Ελλαδιτών Ελλήνων.

Ευαγόρας Παλληκαρίδης

Η ιστορία του Ευαγόρα Παλληκαρίδη, σχετίζεται με τη στέψη καθαυτή της Ελισάβετ τον Ιούνιο του 1953. Στην Κύπρο, τότε, όπως και σε πολλές άλλες αποικίες, είχαν φροντίσει να στολίσουν όλες τις πόλεις για το μεγάλο γεγονός.

Ο 15χρονος Ευαγόρας Παλληκαρίδης, ήταν μαθητής στο Γυμνάσιο Πάφου και διαφώνησε, όταν είδε ότι στο σχολείο του μπήκαν οι βρετανικές σημαίες. Ήταν η εποχή που το αίτημα για Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα ξεσήκωνε τα πλήθη στη Μεγαλόνησο,

Οι μαθητές, αρνήθηκαν να μπουν στο Γυμνάσιο, ζήτησαν να υποσταλούν οι σημαίες, ενώ ο Παλληκαρίδης κατευθύνθηκε προς την Πλατεία της 28ης Οκτωβρίου. Ανέβηκε στον ιστό και κατέβασε τη βρετανική σημαία υπό τα χειροκροτήματα του πλήθους.

Η κίνηση του νεαρού μαθητή πυροδότησε αντιδράσεις σε όλη την Πάφο, όπου οι μαθητές άρχισαν να ξηλώνουν οτιδήποτε βρετανικό είχε στηθεί, με αφορμή της στέψη της Ελισάβετ.

Ύστερα από έρευνες οι Βρετανοί αποικιοκράτες συνέλαβαν μαθητές, μεταξύ των οποίων και ο Παλληκαρίδης. Οι ποινές που τους επιβλήθηκαν δεν ήταν μεγάλες.

Στα 17 του χρόνια ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης εγκατέλειψε το σχολείο και εντάχθηκε στην ΕΟΚΑ, ενώ τον Ιανουάριο του 1957 συνελήφθη, χωρίς ένταλμα και έπειτα από μια δίκη - παρωδία, κατά την οποία κανείς δεν έδωσε σημασία στα φρικτά κι απάνθρωπα βασανιστήρια που κατήγγειλε, του αποσπάστηκε ομολογία και καταδικάστηκε σε θάνατο.

Ο 18χρονος πλέον Ευαγόρας Παλληκαρίδης κατηγορήθηκε ότι έφερε οπλισμό. Παρά τις εκκλήσεις των δικηγόρων του, ο Παλληκαρίδης παραδέχθηκε ότι ήταν μέλος του ΕΟΚΑ, ότι ήθελε την ελευθερία της πατρίδας του και ότι έκανε αυτό που ήταν το καθήκον του.

Οι δικηγόροι του έστειλαν τηλεγράφημα στην Ελισάβετ που θα μπορούσε να δώσει χάρη με μία της λέξη. Η βασίλισσα, όμως, δεν απάντησε καν στο τηλεγράφημα.

Ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης απαγχονίστηκε στις 14 Μαρτίου 1957, σε ηλικία μόλις 18 ετών.

Τότε που η Ελισάβετ αρνήθηκε τη χάρη στον Ευαγόρα Παλληκαρίδη - Οι εκτελέσεις των Κυπρίων αγωνιστών - 1
Τότε που η Ελισάβετ αρνήθηκε τη χάρη στον Ευαγόρα Παλληκαρίδη - Οι εκτελέσεις των Κυπρίων αγωνιστών - 1© Παρέχεται από: CNN.gr

Το τελευταίο γράμμα του Ευαγόρα Παλληκαρίδη

«Τους χαιρετισμούς μου εις όλους και εύχομαι σύντομα την ελευθερία της Κύπρου» ήταν τα τελευταία λόγια του Ευαγόρα Παλληκαρίδη στον ιερέα που τον διάβασε πριν οδηγηθεί στο χώρο εκτέλεσης.

Γνωρίζω ότι θα με κρεμάσετε. Ό,τι έκαμα το έκαμα ως Έλλην Κύπριος όστις ζητεί την Ελευθερίαν του. Τίποτα άλλο. Θ΄ ακολουθήσω με θάρρος τη μοίρα μου. Ίσως αυτό να ‘ναι το τελευταίο μου γράμμα. Μα πάλι δεν πειράζει. Δεν λυπάμαι για τίποτα. Ας χάσω το κάθε τι. Μια φορά κανείς πεθαίνει. Θα βαδίσω χαρούμενος στην τελευταία μου κατοικία. Τι σήμερα τι αύριο; Όλοι πεθαίνουν μια μέρα. Είναι καλό πράγμα να πεθαίνει κανείς για την Ελλάδα. Ώρα 7:30. Η πιο όμορφη μέρα της ζωής μου. Η πιο όμορφη ώρα. Μη ρωτάτε γιατί».

Η εκτέλεση των Καραολή - Δημητρίου

Στις 28 Αυγούστου 1955, ο Μιχαλάκης Καραολής μαζί με τον συναγωνιστή του Ανδρέα Παναγιώτου σκότωσαν τον αστυνομικό Ηρόδοτο Πουλλή, την ώρα που παρακολουθούσε μια συγκέντρωση του ΑΚΕΛ.

Ο Παναγιώτου κατάφερε να διαφύγει, ενώ ο Καραολής συνελήφθη σε ενέδρα από τις αγγλικές δυνάμεις και φυλακίστηκε στις Κεντρικές Φυλακές Λευκωσίας. Στις 28 Οκτωβρίου καταδικάσθηκε σε θάνατο, παρότι η σφαίρα που σκότωσε τον ελληνοκύπριο αστυνομικό προέρχοταν από το όπλο του Παναγιώτου. Οι Αγγλοι δεν του συγχώρησαν ότι κατά τη διάρκεια της ανάκρισης δεν είχε αποκαλύψει τους συναγωνιστές του.

Ο Ανδρέας Δημητρίου, νεαρός αγωνιστής της ΕΟΚΑ, πρωτοστάτησε στην αρπαγή οπλισμού από τις βρετανικές κατοχικές αρχές της Αμμοχώστου. Τα όπλα προωθήθηκαν σε διάφορες αντάρτικες ομάδες, οι οποίες μέχρι τότε ήταν εφοδιασμένες σχεδόν μόνο με κυνηγετικά όπλα.

Ο 21 ετών Δημητρίου, συνελήφθη από τις δυνάμεις κατοχής στις 22 Νοεμβρίου 1955, κατηγορήθηκε ότι πυροβόλησε και τραυμάτισε στην Αμμόχωστο τον πράκτορα της «Ιντέλιτζενς Σέρβις», Σίντνεϊ Τέιλορ και καταδικάσθηκε σε θάνατο.

Στις 10 Μαΐου 1956, ο Μιχαλάκης Καραολής και ο Ανδρέας Δημητρίου απαγχονίστηκαν στις Κεντρικές Φυλακές της Λευκωσίας. Η γενναία στάση τους μπροστά στους δημίους τους και το γεγονός της θανάτωσής τους προκάλεσαν παγκόσμια αντίδραση και κατακραυγή, ενώ η Ελισάβετ θα αρνηθεί να απονείμει χάρη στους νεαρούς Κυπρίους.

===========================================================


Ο Κ.Μητσοτάκης θεωρεί πως η βασίλισσα Ελισάβετ πρόσφερε «εξαιρετικές υπηρεσίες» που εκτέλεσε τους αγωνιστές της ΕΟΚΑ!


Πρωτοφανής ανάρτηση εξύμνησης της βασίλισσας που διέπραξε εγκλήματα στην Κύπρο
FacebookTwitterWhatsAppTelegramE-mail


Προφανώς, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είναι γνώστης της ελληνικής Ιστορίας αλλιώς στο συλλυπητήριο μήνυμα του για τον θάνατο της βασίλισσας της Αγγλίας Ελισάβετ δεν θα ανέφερε την φράση ότι «κατά τη διάρκεια της βασιλείας της οι υπηρεσίες της αποδείχτηκαν όχι μόνο υποδειγματικές αλλά εξαιρετικές».


Γιατί πως εξηγεί τις «εξαιρετικές υπηρεσίες» της αποθανούσας βασίλισσας από την στιγμή που η συγκεκριμένη υπέγραψε τον απαγχονισμό δεκάδων Ελλήνων Κυπρίων μαχητών κατά την διάρκεια του αγώνα που έδωσε η Ε.Ο.Κ.Α. για την ανεξαρτησία της Κύπρου από τους Βρετανούς την περίοδο 1955 – 1959.

Μέσα στον ορυμαγδό της «αγιοποιητικής» νεκρολογίας για τη νεκρή πλέον βασίλισσα φαίνεται πως κανείς δεν θυμάται το έγκλημα που συντελέστηκε με δικές της υπογραφές στην Κύπρο.


Μάλιστα τα στελέχη της ΕΟΚΑ που απαγχονίστηκαν από τους Άγγλους θαβόντουσαν σε ένα συγκεκριμένο μέρος, το οποίο ακριβώς επειδή έχει ποτιστεί με το αίμα τους, έχει αποκτήσει μία ιδιαίτερη ιερή αξία για τον Ελληνισμό.

Μιλάμε για τα Φυλακισμένα Μνήματα (μία παγκόσμια βρετανική πρωτοπορία, να κρατούν φυλακισμένους ακόμα και τους νεκρούς που τους φοβόντουσαν περισσότερο από όταν ήταν ζωντανοί).

Εν πάσει περιπτώσει, θεωρεί «εξαιρετικές υπηρεσίες» τις εκτελέσεις των μαχητών της Ε.Ο.Κ.Α; Θα πει κάποιος να μην έστελνε συλλυπητήριο μήνυμα; Συλλυπητήριο ναι, αλλά τα άλλα όχι μόνο δεν χρειαζόντουσαν αλλά έδειξαν έναν πρωθυπουργό που βρίσκεται στον κόσμο του και δεν κατανοεί ούτε τα κομβικά σημεία της Ιστορίας.

Σχετικά με την βασίλισσα Ελισάβετ B’ αξίζει να σημειώσουμε ότι στις 13 Οκτωβρίου του 1993 βρέθηκε στην Κύπρο για την 29η Σύνοδο Κορυφής της Κοινοπολιτείας.

Για τον ελληνοκυπριακό λαό ήταν η «Αλισαβού», η επικεφαλής της εγκληματικής αποικιοκρατίας και ήταν ανεπιθύμητη.

Κατά την παραμονή της στο νησί πραγματοποιήθηκαν πολλές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Ανάμεσα στους διαδηλωτές βρισκόταν και ο γιατρός Χάρης Αριστείδου, ο οποίος δεν δίστασε να σπάσει το τζάμι της λιμουζίνας της.


Ο Αριστείδης, οργισμένος από την επίσκεψη της «Δολοφόνου Βασίλισσας», όπως την χαρακτήρισε, δεν δίστασε να επιτεθεί όχι μία αλλά τρεις φορές.

Πρώτα επιτέθηκε σε Άγγλο Αξιωματικό ο οποίος επέβλεπε αιμοδοσία προς τιμήν της Βασίλισσας, με μία φραστική επίθεση γύρω από τα όσα συμβόλιζε η στολή του…

Η αιτία της αντίδρασης ήταν οι απαγχονισμοί των αγωνιστών. H βασίλισσα Ελισσάβετ εκπροσωπούσε τη βάρβαρη Αγγλική αποικιοκρατία και παράλληλα ενώ είχε την νομική ισχύ και την ευκαιρία να δώσει «χάρη» στον 17χρονο Ευαγόρα Παλλικαρίδη και τους άλλους 8 δεν το έκανε παρά ενέκρινε τις εκτελέσεις τους οι οποίες το σημειώνουμε είχαν συνδυαστεί με βασανιστήρια που υποτίθεται δεν θα τα έκανε ποτέ μία ευρωπαϊκή χώρα στην σύγχρονη εποχή.


Το ιστορικό

Η εξέγερση της δεκαετίας του ’50 για την Κύπρο είχε τον μελανό απολογισμό να βασανιστούν με πολύ άγριο και βάναυσο τρόπο τουλάχιστον 14 νεαροί Κύπριοι και κατόπιν να δολοφονηθούν από τις βρετανικές δυνάμεις.

Οι νεκροί, άνδρες ήταν ηλικίας μεταξύ 17 και 37 ετών, συνελήφθησαν ως ύποπτοι και κατηγορήθηκαν ότι διοργάνωσαν αντάρτικη εκστρατεία για την ανατροπή του βρετανικού ελέγχου στην Κύπρο.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι εικόνες φαίνεται να δείχνουν ακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων.

«Είδα τους στρατιώτες να βγάζουν τον Νίκο Γεωργίου από το κελί του, σχεδόν αναίσθητο, με αφρό να βγαίνει από το στόμα του. Έκανε έναν απαίσιο ήχο σαν λιοντάρι που γρυλίζει καθώς πέθαινε. Τον άφησαν να πεθάνει στο τσιμέντο έξω», δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας.

=================================

Για να μη ξεχνιόμαστε.....

Η Φόνισσα του Μπάκιγχαμ έφυγε για το τελευταίο ταξίδι, "πλήρης ημερών και εμπειριών...". 

Ενα "ταξίδι" που έκαναν πρόωρα 9 παλικάρια της Κύπρου γιατί αντιστάθηκαν στην αγγλική αποικιοκρατία. Γιατί αποφάσισαν να πάψουν να είναι δούλοι και να ενωθούν με τη Μάνα Ελλάδα. Και πήραν μιαν ανηφοριά, πήραν μονοπάτια, για να βρουν τα σκαλοπάτια που παν στη λευτεριά...

Η Τιμή, η δόξα και τα δάκρυα ανήκουν μόνο στους μάρτυρες του Έθνους... 

Μιχαλάκης Καραολής, Ανδρέας Δημητρίου: Απαγχονίστηκαν μαζί στις 10.5.1956.

Ιάκωβος Πατάτσος, Ανδρέας Ζάκος, Χαρίλαος Μιχαήλ: Απαγχονίστηκαν μαζί στις 9.8.1956.

Μιχαήλ Κουτσόφτας, Στέλιος Μαυρομμάτης, Ανδρέας Παναγίδης: Απαγχονίστηκαν μαζί στις 21.9.1956.

Ευαγόρας Παλληκαρίδης: Απαγχονίστηκε στις 14.3.1957.

Δε πήραν Χάρη.. Την περιμένουν..

ΑΘΑΝΑΤΟΙ

===================================================================

=====================================================

Να μην ξεχνιόμαστε !

Μπορεί να είναι κοντινή λήψη 1 άτομοΑπομύζησαν τις αποικίες. 
Τους έκλεψαν τα εδάφη, τους βίασαν τις γυναίκες, τους άρπαξαν τα χρυσαφικά, τα διαμάντια, τα πετρέλαια, λεηλατήσαν όλα τους τα πλούτη.
Τους αντιμετώπισαν σαν να ήταν κατώτεροι και τους μετέτρεψαν σε δούλους. Οι πολιτισμοί τους υποτιμήθηκαν. 
Με τα κλεμμένα οι αποικιοκράτες πέτυχαν εκρηκτική οικονομική ανάπτυξη. 
Έφτιαξαν ουρανοξύστες, εργοστάσια, υπέρλαμπρες γέφυρες, ντύθηκαν με ολόχρυσα ρούχα, από το αίμα των φτωχών λαών.
 
Έφτασαν στην πολιτισμική αλαζονεία. 
Δεν υπάρχει ανώτερος ευρωπαϊκός πολιτισμός. 
Είναι δολοφόνοι των λαών και ελεεινοί ψεύτες γιατί γράφουν την ιστορία όπως την θέλουν αυτοί.