Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου 2016

«Αυτό το ρεζιλίκι πρέπει να "κοπεί μαχαίρι". Οι οικουμενιστές επιχειρούν να σχίσουν την Εκκλησία στα δύο με τέτοιο τύφο, που η εικονομαχία θα φαντάζει μικρή ταλαιπωρία».


 ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ

ΚΑΙ ΛΟΥΘΗΡΑΝΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

(ΦΩΤΟ)


292caa21c95384303b1b77d09cc76b90b8750425.jpg
Σχόλιο Ιστολογίου Κατάνυξις: Είδαμε που μας οδήγησαν οι αμέτρητες συναντήσεις και οι διάλογοι του προηγούμενου αιώνα. Στην ιστορική εκτροπή του Οικουμενικού Πατριαρχείου στον οικουμενισμού (οικουμενική κίνηση το λένε οι ίδιοι), με συνοδική σφραγίδα (Κολυμπάρι Κρήτης). Αυτό το ρεζιλίκι πρέπει να "κοπεί μαχαίρι". Η ορθόδοξη Εκκλησία να αναστείλει ευγενικά, κάθε συμμετοχή σε διάλογο, να αντιμετωπίσει το νέο μεγάλο σχίσμα που εκκολάπτεται στα σπλάχνα της. Οι οικουμενιστές επιχειρούν να σχίσουν την Εκκλησία στα δύο με τέτοιο τύφο, που η εικονομαχία θα φαντάζει μικρή ταλαιπωρία. Οι Πατριάρχες μας να μη "σφυρίζουν αδιάφορα" για την ενότητα στο εσωτερικό της εκκλησίας και να εργαστούν με ταπείνωση, πάνω στο πρόβλημα και κυρίως να τείνουν ους ευήκοον. Παράκληση λοιπόν, ας συμμαζευτείτε και ας αφήσετε τα συμπροεδριλίκια. 

Εν όψει της σύγκλησης το 2017 της 17ης Ολομέλειας του επίσημου Διεθνούς Θεολογικού Διαλόγου μεταξύ της Ορθόδοξης Εκκλησίας και της Παγκόσμιας Λουθηρανικής Ομοσπονδίας (ΠΛΟ), η Μικτή Προπαρασκευαστική Επιτροπή συνήλθε μεταξύ 7 και 13 Δεκεμβρίου 2016 στην Αποστολική Νήσο της Κύπρου με θέμα:
α) η Βιβλική θεμελίωση της Ιερωσύνης στις δύο Παραδόσεις, 
β) η Ιερωσύνη στην Αρχαία Εκκλησία, στις Οικουμενικές Συνόδους και στη Μεσαιωνική Παράδοση, 
γ) η σχέση μεταξύ της γενικής και της ειδικής Ιερωσύνης και 
δ) Το Επισκοπικό Αξίωμα και η Αποστολική Διαδοχή.
Την συνάντηση φιλοξένησε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β’ υπό την ευθύνη του Πανιερ. Μητροπολίτη Ταμασσού και Ορεινής Ησαΐα στη Λευκωσία.
Στην συνάντηση προήδρευσαν ο Μητροπολίτης Σασίμων Καθ. Δρ. Γεννάδιος, Ορθόδοξος Συμπρόεδρος (Οικουμενικό Πατριαρχείο), και ο Επίσκοπος Δρ. ChristophKlein, Λουθηρανός Συμπρόεδρος.
B4INREMOTE-aHR0cHM6Ly8xLmJwLmJsb2dzcG90LmNvbS8tZi00YnJ3M0JBVVEvV0U4alI5eTEyYkkvQUFBQUFBQUF3OGcvR2NmY0twVUluVVV5M3daazRuR1gyaWlKVEZjWDNrb1d3Q0xjQi9zNjQwL0lNR181OTI3LkpQRw==
Από Ορθοδόξου πλευράς παρευρέθησαν οι: Πρωτοπρεσβύτερος Δρ. Γεώργιος Δράγας, Καθ. του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης (Πατριαρχείο Ιεροσολύμων), Αιδεσιμολ. Δρ. ValentinVassechko, Καθ. στο Πανεπιστήμιο του Αγίου Τύχωνος στην Μόσχα (Πατριαρχείο Μόσχας), Πρωτοπ.Georgi Zviadadze, Κοσμήτωρ της Θεολογικής Σχολής Τιφλίδας και Πρωτοσυγκελλεύων του Πατριαρχείου Γεωργίας, Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής Δρ. Ησαΐας (Εκκλησία Κύπρου), Ομ. Καθ. της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Δρ. Χρήστος Βούλγαρης (Εκκλησία της Ελλάδος), Εντιμ. NathanHoppe (Εκκλησία της Αλβανίας),Ομ. Καθ. της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Δρ. Κωνσταντίνος Δεληκωσταντής (Σύμβουλος του Οικουμενικού Πατριαρχείου),Ομ. Καθ. της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Δρ. Νικόλαος Νικολαΐδης (Σύμβουλος της Εκκλησίας της Κύπρου), Αιδεσιμολ. Στέφανος Χρυσάνθου (Σύμβουλος της Εκκλησίας της Κύπρου) και ο Δευτερεύων των Πατριαρχικών Διακόνων Δρ. Θεόδωρος Μεϊμάρης, Ορθόδοξος Γραμματέας του Διαλόγου (Οικουμενικό Πατριαρχείο), Διδάσκων στην Πατριαρχική Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Κρήτης.
B4INREMOTE-aHR0cHM6Ly8xLmJwLmJsb2dzcG90LmNvbS8taXd6SldjbGVvd2cvV0U4amNtRXNzaUkvQUFBQUFBQUF3OGsvajBacF8zbndpQ2tGUkY1R0xVWVBrTnRrOUNyVXJkb1hnQ0xjQi9zNjQwL0lNR181OTIyLkpQRw==
Στην Λουθηρανική Αντιπροσωπεία συμμετείχαν οι: Δρ. KennethG. Appold, Καθ. του Πανεπιστημίου Princeton της Αμερικής, Δρ. JeffreySilcock, Καθ. από την Αυστραλία, Δρ. JenniferWasmuth, απότην Γερμανία, HeidiZitting, από την Φιλανδία,Δρ. StephanieDietrich, από την Νορβηγία, και η Δρ. KaisamariHintikka, υπεύθυνη των Οικουμενικών Υποθέσεων της ΠΛΟ -Λουθηρανή Γραμματέας του Διαλόγου.
Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’ δέχθηκε τους συνέδρους στο Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο την Δευτέρα, 12 Δεκεμβρίου, και παρέθεσε επίσημο γεύμα. Τον Μακαριώτατο ευχαρίστησε ο Μητροπολίτης Σασίμων Γεννάδιος για την αβραμιαία φιλοξενία που για μία ακόμη φορά η Αποστολική Εκκλησία της Μεγαλονήσου προσέφερε σε γεγονότα διορθοδόξου, διαχριστιανικού και διαθρησκειακού ενδιαφέροντος.
Οι σύνεδροι επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις του Πολιτιστικού Ιδρύματος «Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ΄», τον Καθεδρικό Ναό του Αγ. Ιωάννου του Χρυσοστόμου στην Λευκωσία, το νεόδμητο Επισκοπείο της Μητρόπολης Ταμασού και Ορεινής, την Ι. Μονή του Αγ. Ηρακλειδίου, τον Ι. Ναό της Παναγίας της Αγγελόκτιστης και τον Ι. Ναό και τον τάφο του Αγ. Λαζάρου στην Λάρνακα,καθώς και το Αρχαιολογικό Μουσείο Λευκωσίας, ενώ εκκλησιάσθηκαν στο Μετόχι της Ιεράς Μονής Κύκκου την Κυριακή, 11 Δεκεμβρίου.
Η Ολομέλεια του Διαλόγου το 2017, που θα φιλοξενηθεί από την Λουθηρανική πλευρά στο Ελσίνγκι της Φιλανδίας, θα ασχοληθεί με τα κείμενα που παρήχθησαν κατά τις συναντήσεις της Ρόδου (2015) και της Λευκωσίας (2016) σχετικά με το θέμα του Μυστηρίου της Ιερωσύνης. Κατ’ αυτήν προγραμματίζονται και εορταστικές εκδηλώσεις της επετείου των 500 ετών από την Μεταρρύθμιση του Λουθήρου.
B4INREMOTE-aHR0cHM6Ly80LmJwLmJsb2dzcG90LmNvbS8tanVDWmJnVko3NjgvV0U4ajAxVEY2MUkvQUFBQUFBQUF3OHMvSzE2Q3FLSlVpSWstd3ZZNE5YaUlWRGo1a3BfSVBaY1hRQ0xjQi9zNjQwL19LUzAwNTM5LkpQRw==
Στο περιθώριο των εργασιών, οι Μητροπολίτης Σασίμων Γεννάδιος και Δευτερεύων Θεόδωρος επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις της Θεολογικής Σχολής της Εκκλησίας της Κύπρου, όπου ξεναγήθηκαν από την Καθ. Βελουδία Παππαδοπούλου, Υπεύθυνη του Επιστημονικού Προγράμματος της Σχολής, και τους χώρους λειτουργίας του Μεταπτυχιακού Τμήματος Θεολογίας και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, όπου τους υπεδέχθη ο Καθ. κ. Χρήστος Οικονόμου, Υπεύθυνος του Προγράμματος. Ο Μητροπολίτης Σασίμων έδωσε διάλεξη με θέμα «Οι διαχριστιανικοί Διάλογοι», παρουσία των Καθηγητών και των φοιτητών του Τμήματος, ενώ ο Καθ. Κωνσταντίνος Δεληκωνσταντής ομίλησε για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Κρήτης.
Τέλος, σημειώνεται η δυναμική επιστροφή του Πατριαρχείου Γεωργίας, διά της αποστολής και της συμμετοχής υψηλοβάθμου στελέχους του μετά από την πάροδο πολλών ετών, στις συναντήσεις του Διαλόγου μεταξύ της Ορθόδοξης Εκκλησίας και της ΠΛΟ, στροφή η οποία εγκαινιάστηκε κατά τη διάρκεια των εργασιών της 16 Ολομέλειας στην Ρόδο το 2015 και συνεχίστηκε και στην παρούσα Προπαρασκευαστική Επιτροπή της Λευκωσίας.
B4INREMOTE-aHR0cHM6Ly8xLmJwLmJsb2dzcG90LmNvbS8tNGtQdTJKOFpSc0UvV0U4bVFZY2hvREkvQUFBQUFBQUF3ODAvTk8zZ0NObktXTzhrcG5TbXZaTkt6bXJYazE0V3lHVVd3Q0xjQi9zNjQwL0lNR181OTI1LkpQRw==
B4INREMOTE-aHR0cHM6Ly8yLmJwLmJsb2dzcG90LmNvbS8tQ0NnV08yUWlFMjAvV0U4bWFUcXJlT0kvQUFBQUFBQUF3ODQvSnRpSU40Y2dpM3NkOFZKb08yRzlKTnh3SGItOXI5b1dnQ0xjQi9zNjQwL0lNR181OTIwLkpQRw==
B4INREMOTE-aHR0cHM6Ly8zLmJwLmJsb2dzcG90LmNvbS8tRzdacG5GVnZncjAvV0U4bW83T1FKNUkvQUFBQUFBQUF3ODgvUUU3TGhIXzlsQWtNeWVfb2V1RGMwckltYk5JdUQ3MFNnQ0xjQi9zNjQwL0lNR181OTc0LkpQRw==
B4INREMOTE-aHR0cHM6Ly8yLmJwLmJsb2dzcG90LmNvbS8tU0pzQ0NndDE0RDAvV0U4bXM0LXVLTEkvQUFBQUFBQUF3OUEvYk9KdHRKMDRpd1FUUmM4UDRNbkVsMW5EQXdTQUNyTklRQ0xjQi9zNjQwL19LUzAwNTc0LkpQRw==
B4INREMOTE-aHR0cHM6Ly8xLmJwLmJsb2dzcG90LmNvbS8tUDBDb0dwZV92ZGsvV0U4bTdJTWdMR0kvQUFBQUFBQUF3OUUvaUVyU3NTYlNEWlU1NzdkNFhLNG9iTVBrU3BaQl9xbDVnQ0xjQi9zNjQwL19LUzAwNTY1LkpQRw==