Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016

Επώνυμη καταγγελία για τα έκτροπα στην μονή Παναγιά η Κωσταρίτισσα στο Κώσταρι Δελβίνου - Β. Ήπειρος


Δημοσθένης Ζιούλης

Εκδότης του περιοδικού ΑΠΕΙΡΩΤΑΝ, Ειδικός γενικός γραμματέας της αδελφότητας απανταχού Κωσταριτών

Συγκλονιστικό και συνάμα λυπηρό γιατί:
Στις 21 Νοεμβρίου του 1967 έγινε η τελευταία λειτουργία στο Ναό της Μονής Κοίμησης Θεοτόκου Παναγιά η Κωσταρίτισσα , στο Κώσταρι Δελβίνου, μετά ακολούθησε καταναγκαστικός αθεϊσμός από το κομμουνιστικό καθεστώς του Χότζα.
Μετά από 49 χρόνια χάρη στην Παναγία, που στέκεται εκεί ψηλά στους αιώνες, η Παντοκράτορα, η Παναγία η Μάνα των αδούλωτων Ελλήνων και απανταχού Ορθοδόξων Χριστιανών, με ιδιαίτερη
λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια, τελέστηκε την Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016 η πρώτη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία από τον Μητροπολίτη Αργυροκάστρου κκ Δημήτριο, Τα Εισόδια της Θεοτόκου: Θεομητορική εορτή με την οποία τιμάται η είσοδος για τους Ορθοδόξους και η εμφάνιση της μικρής Μαριάμ (Μαρίας) μαζί με τους γονείς της Ιωακείμ και Άννα στο Ναό του Σολομώντος στην Ιερουσαλήμ, προκειμένου η μέλλουσα Θεοτόκος να αφιερωθεί στον Θεό.
Ο Μητροπολίτης Αργυροκάστρου κ Δημήτριος στην ομιλία του ευχαρίστησε τους ιερείς που παρέτειναν την παρουσία τους στον Ιερό Ναό της Μονής και συλλειτούργησαν στην πρώτη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην Μονή.
Στην συνέχεια ευχαρίστησε όλους τους πιστούς , οι οποίοι τον αγκάλιασαν προτρέποντάς τους να μείνουν κοντά στην Εκκλησία.
Ενώ ο Μητροπολίτης είχε δύο ψάλτες μαζί του, ο Λεωνίδας Παππάς ζήτησε να ψάλλει και ο ίδιος στη λειτουργία αυτή. Επίσης «ευχαρίστησε» τον πρόεδρο της Ομόνοιας κ. Λεωνίδα Παππά που έψαλε στην θαυμάσια Θεία Λειτουργία ταύτην. Ο Μητροπολίτης κκ Δημήτριος στο κήρυγμα του ευχήθηκε στο Μοναστήρι και στην ενορία να επικρατήσει ηρεμία.
Ο Μητροπολίτης κκ Δημήτριος είναι ένας φλογερός Ιεράρχης που αγωνίζεται υπερ πίστεως και πατρίδος , ξεκίνησε από την Ιερά Μονή όρος Σίνα για να βοηθήσει τούτο το μαρτυρικό τόπο . Μάλιστα , όταν το 1990 εγκαταλείπαμε το τόπο μας μαζικά, αυτός μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο ήρθαν να δώσουν ελπίδα σ’αυτό το μαρτυρικό τόπο , ότι δεν θα μας εγκαταλείψει ο Θεός. Ευχές του Μητροπολίτη Αργυροκάστρου είναι να επικρατήσει η αγάπη του Θεού ανάμεσα στους συγχωριανούς και να μην αληκατηγορούνται . Είπε ακόμα ότι , αυτό το ιστορικό μοναστήρι που είναι αφιερωμένο στην Παναγία να φέρει αγάπη και θεία φώτιση . Το μοναστήρι θα είναι υπό την αιγίδα και φροντίδα της Μητρόπολης.
Λυπηρό γιατί: Μετά το πέρας της λειτουργίας και την αναχώρηση του Σεβασμιότατου, μπήκαν υπάλληλοι της αρχαιολογικής υπηρεσίας και κάνανε «καταγραφή» στην Μονή. Είχε προηγηθεί την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου, την ώρα που γινόταν εργασίες συντήρησης της σκεπής της Μονής, παρουσία του φύλακα , καντηλανάφτη της Μονής και της επιτροπής, εμφανίζεται ο διευθυντής της αρχαιολογικής υπηρεσίας της πόλης τον Αγίων Σαράντα κ Vladimir Demaj , ενός υπάλληλου από τα Τίρανα του Υπουργείου Πολιτισμού της Αλβανίας , συνοδευόμενος από τους κυρίους Ηλία Θάνο , επίτροπο του χωρίου και Σταυρο Τσεκο, δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Φοινικαίων , απαίτησαν από την διορισμένη επιτροπή από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Αργυροκάστρου κκ Δημήτριο , να τούς παραδώσουν τα κλειδιά της Μονής. Μετά από εκβιασμούς του νόμου, γνωστά τα σχέδια και οι προκλήσεις των ανθελληνικών κύκλων , πήρε τα κλειδιά και τα παρέδωσε στον Ηλία Θάνο «ΜΟΥΚΤΆΡΗ» του χωρίου, λέγοντας τούς , ότι εδώ στην Μονή κουμάντο κάνει ο Ilia Thano , η τοπική εξουσία . Μέχρι εκεί έφθασαν, να συνεργαστούν με της Αλβανικές αρχές , με ανθελληνικούς αντιχριστιανικούς κύκλους για να συνεχίζουν το έργο τους , να κλέβουν το Μοναστήρι και να εμποδίσουν την ομαλή λειτουργία της Ορθοδοξίας.
Ένα ακόμα περίεργο περιστατικό έρχεται να προστεθεί στις ανθελληνικές προκλήσεις των τελευταίων ημερών στο Κώσταρι Δελβίνου και ευρύτερα στην περιοχή της Εθνικής Ελληνικής Κοινότητας.
Ενα νέο 1967 διαδραματιζόταν μπροστά στα μάτια μας . Με τεχνάσματα πολιτικής Ερντογάν και πανευτυχής τους «διαμαρτυρόμενους» έξω από το Μοναστήρι, Ηλία Θάνο, Σταύρο Τσέκο και Αντώνη Καλογέρη ,( η το Μουκτάρη του χωρίου Κώσταρι Δελβίνου) παρέδωσαν στον προτοπρεσβύτερο ένα φάκελο. Ανακοίνωσαν στον πάτερ Παντελεήμον Μήτρου ότι το μοναστήρι αυτό είναι «ΣΠΗΛΙΆ ΜΕ ΖΩΓΡΑΦΙΈΣ» και είναι υπό την προστασία της αρχαιολογικής υπηρεσίας. Ένα στολίδι της Ορθοδοξίας και όλων των Ορθοδόξων Χριστιανών, με σπάνιες Βυζαντινής τέχνης αγιογραφίες, περιουσία της Ιεράς Μητροπόλεως Αργυροκάστρου , τόπος προσευχής και γαλήνης όλων των πιστών στην ευρύτερη περιοχή της Εθνικής Ελληνικής Κοινότητας ,προσπαθούν να το καπηλευτούν. Δήμευσαν εκκλησιαστική περιουσία με την συνδρομή εγχώριων προδοτών.


Πηγή: himara.gr