Τρίτη 2 Απριλίου 2024

Αποκατάσταση ιερέα από τον Μητροπολίτη Δαμασκηνό και την Ιερά Σύνοδο

                                   cf80ceb1cf80ceb1-cf87cf81ceb9cf83cf84cf8ccf86cebfcf81cebfcf82-cebccebfcf85cf84ceaccf86ceb7cf82

Την αποκατάσταση του ιερέα Χριστόφορου Μουτάφη αποφάσισε ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας Δαμασκηνός, μετά απο ανάλογη ετυμηγορία των αρμοδίων οργάνων της Ιεράς Συνόδου.

Ο πατήρ Χριστόφορος ιερουργούσε στον ναό της Αγίας Βαρβάρας Αγρινίου και πριν μια πενταετία περίπου είχε έρθει σε σύγκρουση με τον τότε Μητροπολίτη, ο οποίος τον έθεσε σε αργία.

Μετά την αποκατάσταση ο δικηγόρος Ανδρέας Τσώκος, εκ μέρους των ενοριτών της Αγίας Βαρβάρας, έστειλε δημόσια ευχαριστήρια επιστολή στον Μητροπολίτη Δαμασκηνό. Σε αυτή μεταξύ άλλων αναφέρεται:

«Με την παρούσα δημοσίευση εκφράζουμε την ικανοποίηση μας για την αποκατάσταση μιας μεγάλης αδικίας του παρελθόντος που είχε διανοιχθεί, αναίτια και κακόβουλα, στο σώμα της τοπικής Εκκλησίας, ώστε να αναπαυθεί η συνείδηση και ο λογισμός των πιστών και η πίστη στον δικαιοκρίτη Θεό να μην κλονισθεί.

Πρόκειται για την εκκλησιαστική, ποιμαντική, ηθική και γι’ αυτό θεάρεστη αποκατάσταση του λευίτη ιερέα π. Χριστοφόρου Μουτάφη, ο οποίος χωρίς να διαπράξει κάποιο αδίκημα ως άνθρωπος και ιδιαίτερα ως ιερεύς, αδίκως δυσφημίστηκε, κατακρίθηκε, διώχθηκε, δοκιμάστηκε, αλλά, παρά ταύτα, η ανθρώπινη δικαιοσύνη τον δικαίωσε».

=========================

Ενορίτες της Αγίας Βαρβάρας Αγρινίου ευχαριστούν τον Μητροπολίτη «για την εκκλησιαστική, ποιμαντική, ηθική αποκατάσταση του λευίτη ιερέα Χριστοφόρου Μουτάφη»
By AgrinioNewsApril 01, 2024




Ενορίτες της Αγίας Βαρβάρας Αγρινίου ευχαριστούν τον Μητροπολίτη «για την εκκλησιαστική, ποιμαντική, ηθική και γι’ αυτό θεάρεστη αποκατάσταση του λευίτη ιερέα π. Χριστοφόρου Μουτάφη»

Υποστηρίζουν πως «δεν λησμόνησε να αποκαταστήσει μια μεγάλη αδικία του παρελθόντος και να θεραπεύσει μια πληγή που είχε διανοιχθεί, αναίτια και κακόβουλα, στο σώμα της τοπικής Εκκλησίας, ώστε να αναπαυθεί η συνείδηση και ο λογισμός των πιστών και η πίστη στον δικαιοκρίτη Θεό να μην κλονισθεί».

Η ανακοίνωση:

ΑΝΟΙΚΤΗ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ – ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΝΟΡΙΤΩΝ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΎ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ κ.κ. ΔΑΜΑΣΚΗΝΟ


Η δικαιοσύνη του Θεού

Με την παρούσα δημοσίευση εκφράζουμε την ικανοποίηση και τις ευχαριστίες μας προς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Δαμασκηνό, ο οποίος παρά τον φόρτο των ποικίλων ευθυνών του, διοικητικών και ποιμαντικών, δεν λησμόνησε να αποκαταστήσει μια μεγάλη αδικία του παρελθόντος και να θεραπεύσει μια πληγή που είχε διανοιχθεί, αναίτια και κακόβουλα, στο σώμα της τοπικής Εκκλησίας, ώστε να αναπαυθεί η συνείδηση και ο λογισμός των πιστών και η πίστη στον δικαιοκρίτη Θεό να μην κλονισθεί.

Πρόκειται για την εκκλησιαστική, ποιμαντική, ηθική και γι’ αυτό θεάρεστη αποκατάσταση του λευίτη ιερέα π. Χριστοφόρου Μουτάφη, από τον επιχώριο, – λυτρωτικά αποσταλέντα, ως θείο δώρο στη Μητροπολή μας – Μητροπολίτη Πατέρα και πραγματικό Ποιμένα μας κ.κ. Δαμασκηνό, για τον ταπεινό, αγνό, δοτικό, ηθικό και θυσιαστικό ιερέα, που στο παρελθόν, όπως έκριναν και αποφάνθηκαν και τα αρμόδια όργανα της Ιεράς Συνόδου, χωρίς λόγο και αιτία και χωρίς να διαπράξει κάποιο αδίκημα ως άνθρωπος και ιδιαίτερα ως ιερεύς, αδίκως δυσφημίστηκε, κατακρίθηκε, διώχθηκε, δοκιμάστηκε, αλλά, παρά ταύτα, η ανθρώπινη δικαιοσύνη τον δικαίωσε.

Ωστόσο, η ανθρώπινη δικαιοσύνη, έλεγε διακεκριμένος νομικός, είναι «αποδοτική», ενώ η δικαιοσύνη του Θεού «αποκαταστατική». Ως μαθητές του Χριστού, αν πάσχουμε αδίκως, εμπιστευόμαστε τη ζωή μας στον Θεό, τον επιλέγουμε ως «δικηγόρο» μας», με την βεβαιότητα ότι θα δώσει την καλύτερη λύση στο πρόβλημά μας και θα μας αποκαταστήσει.

Αυτή ήταν και είναι η πίστη και η βεβαιότητα του πατρός Χριστοφόρου, των ενοριτών και του πιστού λαού της τοπικής Εκκλησίας. Έτσι, με άγρυπνη ψυχή και προσευχή, μετά την ανθρώπινη δικαιοσύνη, ήρθε η δικαιοσύνη του Θεού, δια της ευλογημένης και χαρισματικής αρχιερατικής και όχι μόνο προσωπικότητάς Σας η οποία με την «μάχαιρα του Πνεύματος», ανέταμε την αδικία, στεφάνωσε δε και καταξίωσε τον γέροντα ιερέα, «ίνα μη το κακόν αθάνατον γένηται».

Σεβασμιώτατε, είθε, η κρίση και ο λόγος Σας να οικοδομούν πάντα στην ορθή πίστη και πράξη, «τη ενεργεία του Αγίου Πνεύματος», για να καθοδηγείτε τον λαό του Θεού «εις πάσαν την αλήθειαν».

«Είη το όνομα Κυρίου ευλογημένον».

Ανδρέας Τσώκος, Δικηγόρος
Και ως Πληρεξούσιος των ενοριτών της Αγίας Βαρβάρας Αγρινίου



O περικαλης ιερος ναος αγιας Βαρβαρας Αγρινιου πολυετης κοπος, μοχθος και εντιμοτητας, του πατρος Χριστοφορου.