Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2019

Ο τουρίστας ... δεσπότης


   Μετά την εβδομάδα των ορκωμοσιών των δημάρχων τον έχασα πάλι. Τον είδα σε φωτογραφίες από την Ιερουσαλήμ, μ’ όλο το επιτελείο. Το Μουρτζανάκι, τον Βαρθολομαίο, αλλά και τον κο καθηγητή, του ιδιαιτέρου γραφείου. Έλειπε ο διάκος Μωυσής (που γιόρταζε κιόλας, Χρόνια του πολλά), γιατί έπρεπε να μείνει κάποιος να διοικεί την μητρόπολη….
  Με το «άρρωστο» μυαλό μου σκέφτηκα τι θα έλεγε, αν η δασκάλα του τον ρωτούσε πως πέρασε το καλοκαίρι, σε ποια μέρη πήγε…
   Κοζάνη, Ελασσώνα, Αγρίνιο, Καρδίτσα, Καλαμπάκα, Θήβα, Νέα Σμύρνη, Βέροια, Αθήνα, Μύκονο (ποιος καθώς πρέπει V.I.P. δεν θα περάσει από εκεί!!!), Σύρο, Δήλεσι (γιορτή του αρχιεπισκόπου), Τήνο, Πάρο, Νάξο, Αθήνα, Λαμία, Δημητσάνα, Ηλεία, Χίο, Μύκονο(!!!), Τήνο….
  Εντάξει Παναγιωτάκη, φτάνει, μας κούρασες!!! Καταλάβαμε…
  Μα κυρία δεν τελείωσα, και κοιτάζοντας υποτιμητικά τους άλλους συνεχίζει…
  Πήγα ακόμη Λαμία και πάλι Λαμία, Καστοριά, Κέρκυρα, Βέροια, Αθήνα, Ηλεία, Ζάκυνθο, Σιδηρόκαστρο,….
  Δεκάδες χιλιάδες χιλιόμετρα… Εβδομάδες απουσίας από τη μητρόπολη!!!


   Σε μια από τις πρώτες συνεντεύξεις είπε πως το παράθυρο του γραφείου του έβλεπε στο παγκάρι του ναού και έβλεπε ηλικιωμένες κυρίες να κάνουν το σταυρό, να ρίχνουν το κέρμα για να πάρουν κερί. Αυτό το κέρμα είναι ιερό και πρέπει να το σεβόμαστε…έλεγε τότε…Αλλά τότε ήταν παπάς, «μια κάμπια που με την χειροτονία έγινε λαμπερή πεταλούδα», όπως έγραφε προ ολίγων ημερών στην  Καθημερινή, ο βραβευθείς από τον πατριάρχη, Χρ.Γιανναράς.
   Πόσες σέσουλες τέτοιου «ιερού» χρήματος ξόδεψε σε αυτά τα ταξίδια;
   Σε κάποιους δίσκους που περιήλθαν στους ναούς ανακοίνωσε αναλυτικά πόσα μάζεψε ο κάθε ναός. Χειροκρότησαν όλοι για τη διαφάνεια στα οικονομικά, αλλά «αποδεκατεί το ηδύοσμον» για τα βαρύτερα;
  Ο πιστός λαός ζητά να μάθει πόσο κόστισαν αυτά τα ταξίδια; Τα μεταφορικά των δεκάδων χιλιάδων χιλιομέτρων…
  Η διαμονή του ιδίου και της συνοδείας του. Η διατροφή; (εκεί υπάρχει και μια ιδιαιτερότητα).
  Τα πλήρωσε, (ως κιμπάρης) από την τσέπη του (μιλάμε για δεκάδες χιλιάδες ευρώ);
 Από το μισθό του ή εκποίησε κάποια τιμαλφή;
 Αν τα έξοδα του τα πλήρωσαν άλλοι (χορηγοί) γιατί, με ποιο αντάλλαγμα και ποιοι είναι αυτοί; (Ρόταροι, Εβραίοι, Αχέπανς ή επιχειρηματίες μασόνοι. κ.ά.)
  Τους ληστές, καταχραστές η αστυνομία τους αναγνωρίζει και τους ελέγχει από την μεγάλη ζωή που κάνουν και το πώς σπαταλούν αφειδώς τα χρήματα!!!
  Κρίμα που απογοήτευσες και τον άθεο μπασκίνα, που σε έβλεπε σαν το Χριστό με το γαϊδουράκι, θαύμαζε την απλότητά σου, όταν έπαιρνες το... αστικό λεωφορείο, ενώ τώρα «με αεροπλάνα και βαπόρια» που έλεγε η Σ.Μπέλλου.
  Σε είδαμε στα βουνά του Βερμίου, στη Δημητσάνα «στα όρη στ’ άγρια βουνά», όπως έλεγε στο ξεμάτιασμα η Βασιλειάδου…
  Πάντως πρέπει οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους να δούν την πηγή των δεκάδων χιλιάδων ευρώ που ξοδεύτηκαν σε αυτά τα ταξίδια.
 Ηθικά είναι πρόκληση, νομίζω, να ξοδεύονται τέτοια ποσά, όταν ηλικιωμένοι δεν έχουν την δυνατότητα να πάνε 5 μέρες στα λουτρά ή ο οικογενειάρχης δεν έχει να βάλει βενζίνη να πάει την οικογένειά του σε κάποια κοντινή παραλία…
  Σε όλη αυτή τη σπατάλη «λογίζεται ως κλοπή απ’ τους φτωχούς".


  Να θυμίσω πως ο Θεολόγος, όταν ήταν να φύγει από τη Λάρισα για την Αθήνα, δεν είχε χρήματα ούτε το εισιτήριο να αγοράσει. Το αγόρασε ένας γιατρός!!!!
Γι’ αυτό, 23 χρόνια μετά τον θυμήθηκαν εκατοντάδες στο μνημόσυνό του, ενώ στην ονομαστική γιορτή του δεσπότη μαζεύτηκαν κάποιες δεκάδες.

   Λαρισαίος

=====================================
 

  1 Σχόλιο: 
Δύο ιεραποστολικές εξορμήσεις στη Μύκονο;
Με εντυπωσίασε πώς σε λίγους μήνες διέτρεξε τόσα χιλιόμετρα ξεπερνώντας τα χιλιόμετρα των περιοδειών του Παύλου!!!!
Οι «ιεραποστολικές» εξορμήσεις του στοχευμένες…
Τον φαντάζομαι έξω από το Nammos στην Μύκονο, με διχαλωτές σαγιονάρες να κηρύττει Σαουδάραβες και Σεΐχηδες ξαπλωμένους στις πανάκριβες ξαπλώστρες με το ναργιλέ στο στόμα… Θα έριχνε και καμιά ματιά τριγύρω μην εντοπίσει τον Ρέμο να τον φέρει στη Λάρισα, μετά τον Σπανουδάκη…
Το κλου της υπόθεσης θα ήταν, να έβγαινε πάλι ο άθεος μπασκίνας που βλέποντάς τον στο αστικό λεωφορείο, του θύμισε τον Χριστό πάνω στο γαϊδουράκι!!!,να μας πει πως το σουλάτσο στην παραλία της Ψαρού, του θύμισε τον Ιησού στην παραλία της Γεννησαρέτ!!! Θα μας στείλει αυτός…τι πίνει και δεν μας δίνει!!!
Να ξέρετε για τον όψιμα άθεο καλλιτέχνη, για να μπει στην Αστυνομία και να παίρνει το μισθό του, έπρεπε (εκείνα τα χρόνια) η ταυτότητα να έγραφε «Χριστιανός Ορθόδοξος», και να ορκισθεί στο Ευαγγέλιο…
Τον Γνωρίσαμε να συντονίζει με μένος, άτυπα, την αιματηρή εκκένωση του Επισκοπείου…
  Αγωνιζόμενος