Κυριακή 11 Απριλίου 2021

Κύμα αντιδράσεων από γονείς: Με δικηγορικές πράξεις αρνούνται να υποβληθούν τα παιδιά τους σε υποχρεωτικά self-test

 

Γονείς:  "ΟΧΙ πειράματα στα παιδιά μας!

Η υποχρεωτικότητα των ιατρικών πράξεων έχει καταδικαστεί από το δικαστήριο της Χάγης"

 Τα σχολεία ανοίγουν από την ερχόμενη Δευτέρα, με τα Λύκεια να κάνουν την αρχή. Ωστόσο έχει προκληθεί ένα τεράστιο αλαλούμ όσον αφορά τα self tests που θα γίνονται δύο φορές κάθε εβδομάδα από μαθητές και καθηγητές.

Τα τεστ -και μάλιστα τα αρνητικά τεστ- έχουν κριθεί ως υποχρεωτικά για την προσέλευση των μαθητών στο σχολείο! Όμως στον Μαγνησία γονείς μαθητών έχουν λάβει ακόμα και την νομική οδό για να μην το επιτρέψουν.

Το έγγραφο δικηγόρου που προσκόμισε σε σχολείο γονέας, όπως μεταδίδουν τοπικά ΜΜΕ, ζητώντας την εξαίρεση του παιδιού του από οποιαδήποτε διαδικασία διάγνωσης, δεν είναι η μοναδική περίπτωση κηδεμόνα στη Μαγνησία που αρνείται ακόμη και το τεστ. Σύμφωνα με πληροφορίες στην ίδια πρακτική έχουν καταφύγει και άλλοι γονείς.

Γενικά και επαγγελματικά λύκεια δέχονται τηλέφωνα από γονείς που δηλώνουν την αντίθεσή τους να υποβληθεί το παιδί τους σε τεστ για τον κορωνοϊό και αναζητούν απαντήσεις πώς μπορούν να εξαιρεθούν από τη διαδικασία. Τηλεφωνήματα γονέων –αρνητών των τεστ δεχόταν χθες ακόμη και η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας. Υπήρχε μάλιστα και αίτημα γονέα να ενημερωθεί για τις υπολειπόμενες απουσίες που δικαιούται το παιδί του, προκειμένου να μην το στείλει καθόλου στο σχολείο!

«Γνωρίζουμε ότι η επιστροφή μαθητών και εκπαιδευτικών στο σχολείο θα γίνεται υποχρεωτικά μόνο εφόσον μαθητής και εκπαιδευτικός έχουν υποβληθεί σε τεστ και έχει βγει αρνητικό. Περαιτέρω οδηγίες δεν έχουμε», σχολίασε ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Χαράλαμπος Σταχτέας, κληθείς να απαντήσει τι θα πρέπει να κάνει ένας διευθυντής όταν κληθεί να διαχειριστεί γονέα που δεν θέλει το παιδί του να υποβληθεί σε self-test.

«Θα δέχεται τον μαθητή στην τάξη ή θα πρέπει να ειδοποιήσει τον γονέα για την απομάκρυνσή του και θα βεβαιώσει απουσία;», το ερώτημα που μένει αναπάντητο με τους διευθυντές των λυκείων να περιμένουν εγκύκλιο από το Υπουργείο Παιδείας. Τη Δευτέρα, οι μαθητές θα μπουν στο σχολείο, θα τους ζητηθούν οι κάρτες υγείας, αλλά διευθυντές δεν γνωρίζουν ακόμη πώς θα μεταχειριστούν τους μαθητές που δεν θα τις διαθέτουν.

Αναπάντητο το ερώτημα για καθαρίστριες, κυλικεία, φύλακες

Η Δ.Δ.Ε. Μαγνησίας δέχθηκε πληθώρα ερωτημάτων από τα λύκεια τι θα γίνει με την περίπτωση των σχολικών φυλάκων, ιδιοκτητών σχολικών κυλικείων και σχολικών καθαριστριών για τους οποίους δεν έχουν προβλεφθεί self test. «Για το θέμα επικοινωνήσαμε με το Υπουργείο Παιδείας και μας είπαν ότι το μελετούν με στόχο να επιλυθεί σύντομα το ζήτημα που έχει προκύψει», σχολίασε ο κ. Σταχτέας!

Για το μείζον αυτό ζήτημα που δεν έχει λάβει τη δημοσιότητα που του αρμόζει, τοποθετήθηκε και ο Καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας στο ΑΠΘ, Δημήτρης Κούβελας:

«Η υποχρεωτικότητα των ιατρικών πράξεων έχει καταδικαστεί από το δικαστήριο της Χάγης μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και έκτοτε έχουν προκύψει άπειρες νομοθεσίες που ενισχύουν αυτή την απόφαση. Επαναλαμβάνω αυτή είναι μια ιατρική πράξη. Είναι ανήθικο και δεν μπορεί κανένας να μας υποχρεώσει.

Ωστόσο το κυριότερο δεν είναι η υποχρεωτικότητα, αλλά το ψευδές αρνητικό αποτέλεσμα των τεστ, αφού κανένας δεν μπορεί να βεβαιώσει αν το τεστ γίνεται σωστά. Αυτό σημαίνει ότι το ψευδές αρνητικό αποτέλεσμα, δημιουργεί εφησυχασμό και έλλειψη προστασίας από τους ανθρώπους που θεωρούν ότι είναι προστατευμένοι λόγω του αυτοελέγχου».

πηγή