Διόρθωση γιά τόν ἑορτασμό τοῦ Πάσχα τῶν Ἑβραίων.
Σὲ ἀνάρτηση τῆς 22 Ἀπριλίου μὲ τίτλο «Θα εορτάσουμε το ίδιο Σάββατο το Πάσχα με τους Εβραίους!», γράφαμε ὅτι μὲ τὴν ἀλλαγὴ τῆς ὥρας τῆς Ἀναστάσεως, «παραβαίνεται ἡ ρητὴ ἀπαγόρευση τῆς Α΄ Οἰκουμενικῆς Συνόδου, ἡ ὁποία ἀπαγορεύει νὰ συνεορτάζουμε μετὰ τῶν Ἰουδαίων! Καὶ ἐφέτος οἱ Ἰουδαῖοι ἑορτάζουν τὸ Πάσχα τὴν 1 Μαΐου!» (δεῖτε ἐδῶ).
Ἡ πληροφορία αὐτὴ ὑπῆρχε στὴν ὁμιλία ἀρχιμανδρίτου τοῦ βίντεο ποὺ ἀκολουθοῦσε στὴν ἀνάρτηση. Μάλιστα ἡ πληροφορία ἐπαναλήφθηκε καὶ ἀπὸ ἄλλους δύο Ἐπισκόπους καὶ ἕναν ἀρχιμανδρίτη, οἱ ὁποῖοι στηρίχτηκαν στὸ «Πασχάλιο».
Σήμερα εἴδαμε (δεῖτε ἐδῶ) ὅτι αὐτὸ δὲν ἀνταποκρίνεται στὴν πραγματικότητα, διότι "οι Εβραίοι έχουν ήδη εορτάσει το Πάσχα τους".
Γράφει συγκεκριμένα ὁ μητροπολίτης Χονκ-Γκόνγκ Νεκτάριος:
«Φέτος το εόρτασαν σύμφωνα με το Γρηγοριανό ημερολόγιο στις 27 Μαρτίου με 4 Απριλίου. Θα με ρωτήσετε γιατί τότε στο Πασχάλιο αναγράφεται ως ημερομηνία του Νομικού Φάσκα η 1η Μαΐου.
Σας απαντώ. Ο υπολογισμός του Πάσχα είναι αποτέλεσμα μιας πολύπλοκης μαθηματικής και αστρονομικής εξισώσεως. Το πρόβλημα βρίσκεται στο ότι εμείς οι Ορθόδοξοι δεν ακολουθούμε όλοι το ίδιο ημερολόγιο. Μερικές τοπικές εκκλησίες ακολουθούν το διορθωμένο Ιουλιανό και άλλες το παλαιό Ιουλιανό. Για να εορτάζουμε όλοι μαζί οι Ορθόδοξοι το Πάσχα υπολογίζουμε την εαρινή ισημερία με το παλαιό Ιουλιανό. Γνωρίζουμε όμως πως το παλαιό Ιουλιανό ημερολόγιο και ο κύκλος του Μέτωνος που χρησιμοποιούμε για τους κύκλους της Σελήνης έχουν σοβαρά σφάλματα.
Έτσι αρκετές φορές για εμάς η πρώτη Εαρινή Σελήνη είναι ουσιαστικά η δεύτερη σύμφωνα με το Γρηγοριανό Ημερολόγιο και τα πραγματικά αστρονομικά δεδομένα.
Εν γνώσει μας κάνουμε τα στραβά μάτια στα αστρονομικά σφάλματα υπολογισμού διότι θέλουμε να συνεορτάσουμε το Πάσχα την ίδια ημέρα όλοι οι Ορθόδοξοι.
Η ημερομηνία που αναγράφεται στο Πασχάλιο για το Νομικό Φάσκα προέρχεται από τους εκκλησιαστικούς υπολογισμούς. Δεν προέρχεται από τον τρόπο που σήμερα υπολογίζουν οι Εβραίοι. Γι᾽ αυτό όπως και συμβαίνει φέτος οι Έβραίοι έχουν ήδη εορτάσει το δικό τους Πάσχα ενώ η 1 Μαΐου είναι μία ημερομηνία που προέκυψε από τα σφάλματα του εκκλησιαστικού υπολογισμού. Το γνωρίζουμε λοιπόν ότι στην 1η Μαΐου κανείς Εβραίος δεν πρόκειται να εορτάσει το Εβραϊκό Πάσχα. Εκτός αν θέλετε να ακολουθήσουν την δική μας σκέψη και πρακτική που περιέγραψα πριν».
https://eugenikos.blogspot.com/2021/04/blog-post_304.html#more