Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2022

Άγιος Σωφρόνιος του Έσσεξ: Συνεχίσετε να υπομένετε τον απίστευτο κόπο μας, που χωρίς τον Χριστό είναι ακατόρθωτος

  
Συνεχίσετε να υπομένετε τον απίστευτο κόπο μας, που χωρίς τον Χριστό είναι ακατόρθωτος. Οδός μας είναι να «θυσιάσουμε» τη ζωή μας για χάρη της  ζωής των άλλων. Και δεν υπάρχει μεγαλύτερη αγάπη από εκείνη, κατά την οποία η ψυχή του ανθρώπου είναι έτοιμη για κάθε είδους θάνατο προς όφελος του πλησίον. Ο Κύριος είπε για την αγάπη αυτή ότι δεν υπάρχει ανώτερη της….
 
Ο Κύριος είπε για τους μαθητές Του στην προσευχή Του προς τον Θεό Πατέρα : «Την ώρα ταύτην εγώ περί αυτών ερωτώ  ου περί του κόσμου παντός ερωτώ, αλλά περί ων δεδωκας μοι… ους εγώ αποστέλλω ως πρόβατα εν μέσω λύκων» (Ιωαν. 17,9 – Ματθ. 10,16 ). Έτσι υπομείνατε τη ζωή αυτή! Είναι οικοδομημένη με παράδοξο τρόπο, σαν τίποτε το ιδιαίτερο να μην υπάρχει. Αλλά υπάρχει αληθινά κάτι το υπερύψιστο και μεγαλειωδεστατο : η αγάπη του Πατρός, η αγάπη του Υιού, και η αγάπη του Αγίου Πνεύματος είναι μαζί μας.
 
Προσευχόμενος για τον καθέναν από σας ονομαστικά, είμαι ασφαλώς συνδεδεμένος με τον καθένα σας με εκείνα τα δεσμά, για τα οποία μπορούμε να πούμε ότι ανήκουν στην αιώνια Βασιλεία, δεσμά αιώνιας αγάπης, ασάλευτης στους αιώνες των αιώνων. Μας είναι δύσκολο να τα δεχθούμε…. «Επισκεψαι, Κύριε, την άμπελον τούτην, ην εφυτευσεν η δεξιά Σου».

Συνεπώς, πολύτιμοι αδελφοί και αδελφές μου, στο τέλος του δρόμου μου σας λέω ότι με την αγάπη μας προς τον Χριστό θα παραμείνουμε ασάλευτοι. Κάθε παρεξήγηση, κάθε θλίψη μας, να την υπομένετε ως ζωή του Χριστού. Υπάρχουν πολλές οδοί προς το «απόλυτο» στη ζωή της ανθρωπότητας, αλλά δεν υπάρχει καμιά που θα μπορούσε να συγκριθεί με την οδό του Χριστού. Συνεπώς, να μη χωριστείτε από τον Χριστό παρά τις οποιεσδήποτε δυσκολίες. Αν ο Κύριος όρισε να πεθάνουμε, θα πεθάνουμε με τη συνείδηση της αγάπης Του, η οποία Τον οδήγησε στον Σταυρό. Ελπίζω ότι ενεργούν αληθινά μέσα μας τα λόγια του Χριστού : «Εγώ ζω και υμείς ζησεσθε».

Ο κάθε λόγος του Χριστού είναι η ίδια η Θεία αιωνιότητα. Σε κανέναν μη παραδώσετε τον Χριστό!..

Όταν αρχίζουμε να πάσχουμε όπως ο Χριστός για όλη την κτίση, τότε εν Χριστώ και με τον Χριστό ζούμε την αιώνια ζωή.

Αρχιμανδρίτου Σωφρονίου (Σαχάρωφ), Οικοδομώντας τον ναό του Θεού μέσα μας και στους αδελφούς μας, Τόμος Γ, Ομιλία 115 (8 Απριλίου 1993), σελ.248- 250, Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου, Έσσεξ Αγγλίας 2014.

Πηγή:https://iconandlight.wordpress.com/
«Πᾶνος»