Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2023

Μεθοδεύουν την διανομή των νεών ψηφιακών ταυτοτήτων

Αστυνομική ταυτότητα: Μειώνεται η διάρκεια ισχύος από τα 15 στα 10 χρόνια 
Τη μείωση της διάρκειας της ισχύος των αστυνομικών ταυτοτήτων σε 10 έτη αποφάσισε η κυβέρνηση με τη συνέργεια του υπουργείου Οικονομικών και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, σύμφωνα με νέο ΦΕΚ που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή (17/2).


Αστυνομική ταυτότητα: Μειώνεται η διάρκεια ισχύος από τα 15 στα 10 χρόνια© CNN.gr

Ειδικότερα, σύμφωνα με το νέο ΦΕΚ η ισχύς των δελτίων ταυτότητας, ορίζεται από την ημερομηνία έκδοσής τους, έως και δέκα (10) έτη, για τα άτομα που έχουν συμπληρώσει το 12ο έτος της ηλικίας τους. Σημειώνεται, ότι η διάρκεια ισχύος των αστυνομικών ταυτοτήτων, μέχρι πρότινος ήταν 15 έτη.

Στο πλαίσιο εκσυγχρονισμού αλλά και ψηφιοποίησης των εγγράφων ταυτοποίησης, η απόφαση αυτή ελήφθη, προκειμένου το έγγραφο να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

ΦΕΚ: Οδηγίες έκδοσης/ αντικατάστασης του ΑΔΤ


«Η διάρκεια ισχύος των δελτίων ταυτότητας, από την ημερομηνία έκδοσής τους, ορίζεται σε δέκα (10) έτη, για τα άτομα που έχουν συμπληρώσει το δωδέκατο έτος της ηλικίας τους ενώ σε περίπτωση κατά την οποία είναι προσωρινώς αδύνατη η λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων από οποιαδήποτε δάκτυλα του αιτούντος, η διάρκεια ισχύος του δελτίου ορίζεται στους δώδεκα (12) μήνες.

Επιπλέον του παραβόλου για τις περιπτώσεις έκδοσης δελτίου ταυτότητας λόγω απώλειας ή φθοράς του προηγούμενου δελτίου του αιτούντος, καταβάλλεται ηλεκτρονικό παράβολο υπέρ του Δημοσίου, ύψους 9,00€».