Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2023

Επικεφαλής των Ουκρανών Ουνιτών: Η καθολική ενότητα πρέπει να πραγματοποιηθεί στην Ουκρανία


Δυστυχῶς σέ αὐτή τήν δύσκολη συγκυρία, περιφρόνησαν καί δέν σέβονται τά δόγματα καί τήν παράδοση τῆς Έκκλησίας μας. Παραχάραξαν τά Θεοχάρακτα γράμματα τῶν Ἁγίων Πατέρων καί Διδασκάλων τῆς Ὀρθοδόξου πίστεως μας. Ἠ συνείδηση  τοῦ Ὀρθοδόξου λαοῦ τούς θεωρεῖ ἑτεροδιδασκάλους καί ὄχι ποιμένες. (Ο.Τ.)

Οι Ουκρανοί Ουνίτες θεωρούν το Φανάρι Μητέρα τους Εκκλησία, αλλά ταυτόχρονα ζουν, σύμφωνα με τον Σεβτσούκ, σε πλήρη κοινωνία με τον Πάπα.

Στις 5 Φεβρουαρίου 2023, ο επικεφαλής της Ουκρανικής Ελληνόρρυθμης Καθολικής Εκκλησίας (Ουνιτικής), Σβιατοσλάβ Σεβτσούκ, δήλωσε ότι η ενότητα Ορθοδόξων και Καθολικών θα πρέπει να πραγματοποιηθεί στην Ουκρανία, αναφέρει ο ιστότοπος UGCC.

Σύμφωνα με τον Σεβτσούκ, η UGCC «είναι η μεγαλύτερη Ανατολική Καθολική Εκκλησία στον κόσμο», η οποία διατηρεί «τη λειτουργική, πνευματική και κανονική κληρονομιά της Βυζαντινής Εκκλησίας».

Οι Ουκρανοί Ουνίτες, λέει ο Σεβτσούκ, «θεωρούν την Εκκλησία του Οικουμενικού Πατριαρχείου μητέρα τους, καθώς από την Κωνσταντινούπολη μας ήρθαν τα καλά νέα του Ιερού Ευαγγελίου».

Ωστόσο, σημείωσε ο επικεφαλής των Ουνιτών, η UGCC «ζει σε πλήρη και ορατή κοινωνία με τον διάδοχο του Αποστόλου Πέτρου, τον Πάπα της Ρώμης».

«Ως Εκκλησία της παράδοσης του Κιέβου, ζούμε και δίνουμε μαρτυρία για την κατάσταση της Εκκλησίας στα εδάφη μας, στην οποία ζούσε πριν από τη διαίρεση, πριν από το σχίσμα μεταξύ Ρώμης και Κωνσταντινούπολης», είπε ο Σεβτσούκ.

Τόνισε ότι οι Ουκρανοί Ουνίτες θέλουν να ενσαρκώσουν αυτή τη χιλιετή παράδοση της μνήμης μας και τον ανταγωνισμό για ενότητα μεταξύ των Χριστιανών σήμερα.

«Ο Πάπας της Ρώμης, ο διάδοχος του Αποστόλου Πέτρου, είναι λειτουργός της καθολικής ενότητας της Εκκλησίας του Χριστού, το ορατό κέντρο της, η φωνή που καλεί όλους να είναι ένα, όπως μας πρόσταξε ο Κύριος… Ως τοπική Εκκλησία του ουκρανικού λαού, θέλουμε να εισαγάγουμε τους καρπούς της αναζήτησης της παγκόσμιας ενότητας στο χριστιανικό εκκλησιαστικό πλαίσιο της Ουκρανίας», συνόψισε ο Σεβτσούκ.

Επίσης ο Σβιατοσλάβ Σεβτσούκ δήλωσε ότι τον Σεπτέμβριο οι Ουνίτες της Ουκρανίας θα μεταβούν σε νέο ημερολόγιο.

Νωρίτερα, η ΕΟΔ έγραψε ότι ο θεολόγος της OCU είπε πότε η δομή του θα ενωθεί με τους Ουνίτες.

spzh.news

Επικεφαλής των Ουκρανών Ουνιτών: Η καθολική ενότητα πρέπει να πραγματοποιηθεί στην Ουκρανία - Ορθόδοξος Τύπος (orthodoxostypos.gr)