Δευτέρα 6 Μαρτίου 2017

Γέροντας π. Μάξιμος Καραβάς και π. Θεόδωρος Ζήσης καθηγητής Θεολογικής σχολής ΑΠΘ παύουν το μνημόσυνο Θεοκλήτου Φλωρίνης και Ανθίμου Θεσσαλονίκης


Κι άλλη διακοπή μνημόνευσης: της Ιεράς Μ. Αγίας Παρασκευής Μηλοχωρίου!

Σχόλια-Φωτογραφίες-Βίντεο σχετικά με την
διακοπή μνημόνευσης
του μητροπολίτη Ανθίμου, από τον π. Θεόδωρο Ζήση
και το τι συνέβει σήμερα στον Άγιο Αντώνιο Θεσσαλονίκης.

Σήμερα, Κυριακή της Ορθοδοξίας, 5 Μαρτίου 2017, στον Άγιο Αντώνιο Θεσσαλονίκης, ζήσαμε πραγματικά ιστορικές στιγμέςστιγμές τόσο έντονα συγκινητικές, που δεν θα ξεχάσουμε σε όλη μας τη ζωή.

   Στον μικρό ναό του Αγίου Αντωνίου Θεσσαλονίκης, μέσα στον κυρίως ναό και στον πρόναο, πραγματικά το αδιαχώρητο. Πιστοί μέχρι και στο προαύλιο προσπαθούσαν να ακούσουν το κήρυγμα του π. Θεοδώρου. 
   Μόλις ανακοίνωσε την απόφαση του για διακοπή μνημοσύνου του μητροπολίτη Ανθίμου, ο πιστός λαός ξέσπασε σε χειροκροτήματα και ασταμάτητες επευφημίες: Άξιος!!
   Το αδιαχώρητο και λίγο αργότερα, στο υπόγειο αρχονταρίκι. Πιστοί αναγκάστηκαν να παραμείνουν ακόμη και στα σκαλιά αφού δεν μπορούσαν από τον κόσμο να μπουν μέσα στην αίθουσα.
    Μετά την πρόσφατη διακοπή μνημόνευσης από τον π. Νικόλαο Μανώλη, πριν 2 εβδομάδες, (που δυστυχώς συνοδεύθηκε από προκλητικές αντιδράσεις του τοπικού μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Ανθίμου, δείτε πχ εδώ, εδώεδώ, εδώ)
                        έρχεται το νέο ευχάριστο γεγονός. 
   Σήμερα επίσημα ανακοινώθηκε και η διακοπή μνημόνευσης της Ιεράς Μονής Αγίας Παρασκευής Μηλοχωρίου (Μητρόπολη Φλωρίνης). Πληροφορούμαστε ότι και άλλοι ιερείς και ιερομόναχοι
διέκοψαν ή άμεσα προτίθενται να διακόψουν την μνημόνευση του επισκόπου τους.

Τις Θεός Μέγας ως ο Θεός ημών;

Βίντεο Ολόκληρο το κήρυγμα του π.Θεοδώρου μπορείτε να το ακούσετε εδώ
και μερικές φωτογραφίες για να πάρετε μια γεύση του τι επικράτησε σήμερα:

ο πρόναος του Αγ.Αντωνίου σήμερα
πιστοί κατακλύζουν το υπόγειο (αρχονταρίκι)
ασφυκτικά γεμάτες ακόμη και οι σκάλες, όπου μετά βίας ακούγεται η ομιλία
η υπόγεια αίθουσα (αρχονταρίκι) ασφυκτικά γεμάτη!
Ομάδα εκπαιδευτικών "Ο Παιδαγωγός"Ο εορτασμός της Κυριακής της Ορθοδοξίας 2017 στον Ιερό Ναό αγίου Αντωνίου Θεσσαλονίκης

Mία στιγμή κορυφαία και επίσημη ήταν ο εφετινός εορτασμός την Κυριακής της Ορθοδοξίας κάτω από τους θόλους του αρχαιοπρεπούς ναού του αγίου Αντωνίου της Θεσσαλονίκης σε λίγη απόσταση από τα Ίερά λείψανα του αγίου Γρηγορίου Παλαμά και του μυροβλύτου αγίου Δημητρίου 
Μία στιγμή μυστικής συνάντησης της ιστορίας με το παρόν της εκκλησίας, μία στιγμή μεγαλειώδους εξακοντίσεως του παρόντος στο παρελθόν και το μέλλον του εκκλησιαστικού βίου. 
Η φλέβα της ομολογίας πού διέτρεξε τους αιώνες της εκκλησιαστικής ιστορίας αρδεύει και το σημερινό εκκλησιαστικό τοπίο. 
Οι υπόγειες ρίζες της παραδόσεως μαζί με τους χυμούς της άνοιξης εν όψει αναποδογυρίζουν τις ταφόπλακες της φρικτής αιρέσεως, της βλασφημίας του Θεού και ανασταίνονται ενώπιόν μας ο μέγας Φώτιος, ο άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός, ο άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς, ο άγιος Μάρκος ο Ευγενικός …… 
Το Συνοδικό της 7ης οικουμενικής Συνοδου αναβιούται και επικαιροποιείται στην σημερινή εκκλησιαστικη πραγματικότητα Οἱ Προφῆται ὡς εἶδον, οἱ Ἀπόστολοι ὡς ἐδίδαξαν, ἡ Ἐκκλησία ὡς παρέλαβεν, οἱ Διδάσκαλοι ὡς ἐδογμάτισαν, ἡ Οἰκουμένη ὡς συμπεφώνηκεν, ἡ χάρις ὡς ἔλαμψεν, ἡ ἀλήθεια ὡς ἀποδέδεικται, τὸ ψεῦδος ὡς ἀπελήλαται, ἡ σοφία ὡς ἐπαρρησιάσατο, ὁ Χριστὸς ὡς ἑβράβευσεν…….. Οὕτω φρονοῦμεν, οὕτω λαλοῦμεν, οὕτω κηρύσσομεν Χριστόν τὸν ἀληθινὸν Θεὸν ἡμῶν. 
Οι Ιεροί Κανόνες της εκκλησίας δεν είναι μουσειακά απολιθώματα,αλλά ενεργά οχήματα άμυνας απέναντι στην ιταμότητα της αιρετικής προσβολής.  
Ο προεστώς της λειτουργικής συνάξεως π. Θεόδωρος Ζήσης ανακοινώνει την εφαρμογή και ενεργοποίηση του 15ου Κανόνος της Α/Β Συνόδου ως ένα έσχατο μέσο διαμαρτυρίας για τον κατακλυσμό της εσχάτης αιρέσεως που βιώνουμε.   Η σιωπή είναι ανέντιμη όταν προδίδεται η πίστη γι’ αυτό το εκκλησίασμα επιδοκιμάζει Άξιος ! Άξιος ! Αξιος ! 

Αισθήματα χαράς, συγκινήσεως, ψυχικής ανατάσεως, αγαλλίασης, εσωτερικής πληροφόρησης ότι

μετέχουμε μιας κορυφαίας και μεγαλειώδους εκκλησιαστικής πράξεως μας κατακλύζουν.   
Έχουμε τον ρεαλισμό να γνωρίζουμε ότι ο πανηγυρισμός δεν θα διαρκέσει για πολύ, γι’αυτό δεν αναβάλλουμε την πνευματική μας συμμετοχή όσο γίνεται εντονότερα στο κορυφαίο εκκλησιαστικό γεγονός.   

Το γνωρίζουμε ότι κανείς δεν θα καλέσει τον π. Θεόδωρο να τον συγχαρεί για το ομολογιακό του φρόνημα. Γνωρίζουμε ότι αντίθετα είναι αρχή διωγμών, κυνηγητών, εφαρμογής χυδαίων πρακτικών.   Η αναίδεια και η αήθεια είναι οι πιστές συνεργάτιδες του ψεύδους! 

Το μέσον επιβολής της αιρέσεως αείποτε και σήμερα είναι ο διωγμός! Στο μέτρο του δυνατού θα πρέπει κανείς να είναι προετοιμασμένος να μιμηθεί τον Μέγα Βασίλειο στον τρόπο που αντιμετώπισε τις απειλές του αυτοκράτορα Ουάλη.   Αλλοίμονο αν δεν είχαν συμβεί και οι διωγμοί! Τι θα κάναμε χωρίς αυτούς! Θα είχε στερηθεί η ανθρωπότητα τά πιο υπέροχα και ευγενέστερα παραδείγματα ήθους, γενναίου φρονήματος, ψυχικού μεγαλείου, ηρωϊσμού.

Καλείται και η εποχή μας, η εκκλησιαστική συγκυρία που βιώνουμε βαθειάς πνευματικής κρίσεως να παρουσιάσει στο προσκήνιο της ιστορίας όχι μόνο την ποταπότητά της, αλλά και παραδείγματα άξια να παρατεθούν ισότιμα με τά ιστορικά παραδείγματα ομολογίας, θυσίας, παρρησίας απέναντι στα ρασοφόρα όργανα του αιώνος τούτου.

Ευχόμαστε στον σεβαστό και αγαπητό μας πνευματικό πατέρα π. Θεόδωρο Ζήση να έχει δύναμη στον προκείμενο αγώνα, υπομονή, καρτερία, παρρησία και ο Θεός να του χαρίζει υγεία και μακροημέρευση για να φέρει εις πέρας τον αγώνα του και να λάβει τον αμαράντινο στέφανο της ομολογίας της πίστεως του Χριστού. Είναι ανάγκη να έλθουν τά σκάνδαλα, αλλά αλλοιμονο σε αυτούς που τα εισάγουν 

Επαναλαμβάνουμε το Άξιος! Άξιος! Άξιος! για τον π. Θεόδωρο και για όλους τους άλλους πατέρες και μοναχούς εντός ή εκτός της Ελλάδος αγιορείτες ή μη που ήδη έχουν κάνει χρήση της Ιεροκανονικώς κατοχυρωμένης αποτειχίσεως, καθιστούν με την υποστήριξή τους την αποτείχιση "συντεταγμένη" και πολυπληθή και ευελπιστούμε ότι θα την ακολουθήσουν και άλλοι κληρικοί και μοναχοί ως ένα μέσο εσχάτης διαμαρτυρίας! 

 Αὕτη ἡ πίστις τῶν Ἀποστόλων, αὕτη ἡ πίστις τῶν Πατέρων, αὕτη ἡ πίστις τῶν Ὀρθοδόξων, αὕτη ἡ πίστις τὴν Οἰκουμένην ἐστήριξεν.