Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2019

Άγιον Όρος: «Είμαστε στο πλευρό του Πατριαρχείου, δεν δεχόμαστε να ταπεινωθεί από κανέναν»

«Παραμένουμε στο πλευρό του Οικουμενικού Πατριαρχείου και δεν θα ανεχθούμε την ταπείνωσή του» ανέφεραν τα μέλη της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους, τα οποία συνεδρίασαν την Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ουκρανία και την παραχώρηση Αυτοκεφαλίας.
Η συνεδρίαση της Ιεράς Κοινότητας που πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών και χωρίς δημοσιότητα, ειπώθηκαν πολλά για το ζήτημα που έχει προκαλέσει διχογνωμία στους ηγέτες των Ορθοδόξων Εκκλησιών καθώς και στο Άγιον Όρος.
Οι Αγιορείτες τόνισαν στη συνεδρίαση ότι το συγκεκριμένο ζήτημα θα πρέπει να τους κάνει να αισθάνονται υπερήφανοι, ενώ συμφώνησαν πως όλοι θα πρέπει να σταθούν στο πλευρό του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

«Φάνηκε και σ' αυτή την περίπτωση», σημείωσαν, «ότι ο Ελληνισμός και το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχουν το πρωτείο στην Ορθοδοξία».
Συμφώνησαν μάλιστα ότι είναι προτιμότερο να σιωπήσει αυτή την περίοδο η Ιερά
Κοινότητα ώστε να μη δημιουργούνται παρερμηνείες, ενώ πρότειναν να αναμένουν να ωριμάσουν λίγο περισσότερο οι συνθήκες.
Αντιπρόσωπος Ιεράς Μονής μιλώντας στην Romfea.gr ανέφερε ότι «αυτό που προέχει είναι να διατηρηθεί η ενότητα των Ιερών Μονών και να σταλεί προς πάσα κατεύθυνση σαφές μήνυμα ότι δε θα επιτραπεί σε κανέναν η εργαλειοποίηση του Αγίου Όρους. Το Άγιον Όρος είναι για όλους».
«Εμείς θέλουμε να διατηρηθεί η ειρήνη και η ενότητα της Εκκλησίας. Ως Αγιορείτες όμως δεν δεχόμαστε να ταπεινωθεί από κανέναν ο Ελληνισμός και το Οικουμενικό Πατριαρχείο» - ανέφερε ο Αντιπρόσωπος στην Romfea.gr
Επίσης ο Αντιπρόσωπος πρόσθεσε: «Η Ιερά Κοινότητα έχει τη σοφία και την εμπειρία, ώστε το Άγιον Όρος να μην γίνει εργαλείο και μοχλός πίεσης για αλλότριους σκοπούς».
«Σε όλους τους εθνικούς αγώνες οι Μοναχοί μπήκαν μπροστά για να προφυλάξουν το Άγιον Όρος, και όχι να βάλουν το Άγιον Όρος μπροστά. Μοναχοί μαρτύρησαν προστατεύοντας το Περιβόλι της Παναγίας! Λοιπόν σήμερα θα κάνουμε το αντίθετο;» ανέφερε κλείνοντας ο Αγιορείτης Μοναχός.