Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2019

Προδοσία η πράξη του Αρχιεπισκόπου να αναγνωρίσει τη σχισματική εκκλησία.




Ο Θεολόγος Νικ. Σαββόπουλος στο Sputnik
Την επιστολή του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου προς τον Επιφάνιο, που σηματοδοτεί την επίσημη αναγνώριση της σχισματικής εκκλησίας της Ουκρανίας, σχολιάζει στο Sputnik καθηγητής εκκλησιαστικού δικαίου.
«Παρακολουθούμε την προέκταση της προδοσίας και του σχίσματος. Το σχίσμα που έκανε ο Ιερώνυμος. Νομίζει ότι εκφράζει λαό και κλήρο, ενώ μόνος του αποφάσισε. Μιλάω με ιερείς που αισθάνονται προδομένοι από όλο αυτό» επισημαίνει στο Sputnik ο θεολόγος και καθηγητής εκκλησιαστικού δικαίου Νικόλαος Σαββόπουλος.
Αφορμή για το σχόλιο αυτό στάθηκε η επιστολή που έστειλε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στον Μητροπολίτη Επιφάνιο.
Η Εκκλησία της Ελλάδος με την επιστολή αυτή, γίνεται η πρώτη Εκκλησία που επισήμως αναγνωρίζει την νέα Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας.
«Είναι ο πρώτος προκαθήμενος που αναγνωρίζει τη σχισματική εκκλησία. Κανείς άλλος δεν την έχει αναγνωρίσει», επισημαίνει ο καθηγητής.

Η αντίδραση του Τμήματος Εξωτερικών Σχέσεων της Εκκλησίας της Ουκρανίας, υπό τον Μητροπολίτη Ονούφριο ήταν άμεση. Εξέφρασε τη λύπη της για αυτήν την απόφαση, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «η Εκκλησία της Ελλάδος θέτει μια ανοιχτή ερώτηση σχετικά με ευχαριστιακή κοινωνία μεταξύ των Εκκλησιών».
Σχολιάζοντας, ο Ν. Σαββόπουλος αναφέρει: «Συμφωνώ με την άποψη του Μητροπολίτη Ονούφριου. Ότι η ελληνική εκκλησία έδωσε μια πισώπλατη μαχαιριά. Πάμε σε σχίσμα σοβαρό και φοβερό».
Η επιστολή του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, έχει ημερομηνία 21 Οκτωβρίου, δύο ημέρες μετά το συλλείτουργο με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο στην Θεσσαλονίκη.
Την πεποίθηση ότι αρκετοί ιερείς θα αντισταθούν εκφράζει ο καθηγητής. «Περιμένουμε τη μαζική και ουσιαστική αντίδραση στην απόφαση Ιερώνυμου. Ο Επιφάνιος δεν έχει βαπτιστεί κανονικά, ούτε έχει χειροτονηθεί. Ήταν μεγάλο το λάθος Ιερώνυμου, προσθέτει.
Πηγή: sputnik