Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021

13 Χριστιανοί δολοφονούνται κάθε μέρα για την πίστη τους

 

13 Χριστιανοί δολοφονούνται κάθε μέρα για την πίστη τους

Της Ναταλίας Δανδόλου

Κάθε μέρα, 13 χριστιανοί παγκοσμίως σκοτώνονται λόγω της πίστης τους, 12 εκκλησίες ή χριστιανικά κτίρια δέχονται επίθεση και 12 χριστιανοί συλλαμβάνονται ή φυλακίζονται αδικαιολόγητα, ενώ άλλοι 5 απάγονται.

Περισσότεροι από 340 εκατομμύρια Χριστιανοί εκδιώχτηκαν για την πίστη τους το 2020, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Opendoorsusa (World Watch List 2021)  που δόθηκε στη δημοσιότητα. Πρόκειται για 80 εκατομμύρια περισσότερους ανθρώπους σε σχέση με έναν χρόνο πριν, με την κατάσταση να επιδεινώνεται δραματικά εν μέσω της πανδημίας.

Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι ένας στους οκτώ Χριστιανούς παγκοσμίως είναι θύμα θρησκευτικών διώξεων, αναδεικνύοντας το 2020 ως την χειρότερη χρονιά στη σύγχρονη ιστορία να είναι κανείς Χριστιανός. Στην έκθεση τονίζεται ότι ο αριθμός των Χριστιανών που δολοφονήθηκαν αυξήθηκε κατά 60% σε έναν χρόνο, με το 90% αυτών να βρίσκονται στην Αφρική.

Ειδικότερα, το 2020, 4.761 Χριστιανοί δολοφονήθηκαν για την πίστη τους, 4.888 εκκλησίες ή χριστιανικά κτίρια δέχτηκαν επίθεση, 4.277 Χριστιανοί συνελήφθησαν άδικα, κρατήθηκαν ή φυλακίστηκαν, 1.710 Χριστιανοί απήχθησαν για λόγους που αφορούσαν την πίστη.

Σύμφωνα με την έρευνα, η πανδημία του νέου κορωνοϊού καθιστά την κατάσταση ακόμα πιο δύσκολη, αποκλείοντας εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους από επισιτιστική, νοσηλευτική και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Οι Χριστιανοί, που αντιστέκονται στις χώρες στις οποίες αποτελούν μειοψηφία, έχουν χάσει κάθε κρατική στήριξη εν μέσω COVID-19 και χάνουν τη δουλειά τους πιο εύκολα σε σχέση με άλλες θρησκευτικές ομάδες. Αλλά και η ίδια η Εκκλησία, οι μικρές ενορίες που επιβιώνουν σε «εχθρικές χώρες» αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα. Οι λειτουργίες έχουν σταματήσει και τα έσοδα είναι μηδενικά. Ως εκ τούτου τα συσσίτια και τα άλλα φιλανθρωπικά προγράμματα είναι περιορισμένα.

Σε ακόμα πιο δεινή βρίσκονται οι Χριστιανές γυναίκες και τα παιδιά.

Μαρτυρίες αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας αυξήθηκαν οι απαγωγές για τη βίαιη μεταστροφή κυρίως στο Ισλάμ, αλλά και οι αναγκαστικοί γάμοι μικρών κοριτσιών
Επιπλέον, μέρη στη Λατινική Αμερική τα οποία λυμαίνονται συμμορίες ναρκωτικών, έχουν γίνει ακόμη πιο επικίνδυνα για τους Χριστιανούς, καθώς η πανδημία έχει μειώσει την παρουσία επίσημων αρχών που προσπαθούν να διατηρήσουν την τάξη.

Οι πέντε πιο επικίνδυνες χώρες για να ζει ένας Χριστιανός

Βόρεια Κορέα

Για 20η διαδοχική χρονιά η Βόρεια Κορέα είναι στην πρώτη θέση της Λίστας Παρακολούθησης με τις πιο επίκίνδυνες χώρες για να είναι κανείς Χριστιανός. Η ομολογία της πίστης στον Χριστό επιφέρει την ποινή του θανάτου. Όσοι δεν εκτελούνται αμέσως μεταφέρονται σε στρατόπεδα εργασίας ως πολιτικοί εγκληματίες. Οι συνθήκες στα στρατόπεδα αυτά είναι τόσο απάνθρωπες που ελάχιστοι επιζούν. Εκτιμάται ότι περίπου 50.000-70.000 Χριστιανοί είναι σήμερα φυλακισμένοι στη Βόρεια Κορέα.

Αφγανιστάν

Στο Αφγανιστάν είναι παράνομο να είναι κανείς Χριστιανός Ουσιαστικά, όσοι ασπάζονται τον Χριστιανισμό έχουν δύο επιλογές: ή εγκαταλείπουν τη χώρα ή κινδυνεύουν να σκοτωθούν. Εάν η οικογένειά τους ανακαλύψει ότι έχουν βαπτιστεί Χριστιανοί τότε θα πρέπει να σώσει την «τιμή» τους αποκηρύσσοντας τον πιστό, ή ακόμα και να τον σκοτώσουν, αλλιώς κινδυνεύουν οι ίδιοι.

Όσοι μουσουλμάνοι αλλάζουν την πίστη τους και γίνονται Χριστιανοί συνήθως στέλνονται σε ψυχιατρικό νοσοκομείο, επειδή η αποκήρυξη του Ισλάμ θεωρείται σημάδι παραφροσύνης

Σομαλία

Στη Σομαλία, το Ισλάμ θεωρείται απαραίτητο στοιχείο της Σομαλικής ταυτότητας. Η πίστη στον Ιησού επιφέρει θανατική ποινή, τόσο για τον ίδιο τον Χριστιανό όσο και για τα μέλη της οικογενείας του. Οι γυναίκες που ασπάζονται τον Χριστιανισμό διατρέχουν υψηλό κίνδυνο βιασμού και αναγκαστικού γάμου. Και αν ένας χριστιανικός άνδρας σκοτωθεί ή απαχθεί, αφήνει ολόκληρη την οικογένειά του απροστάτευτη στο έλεος των διωκτών του.

Λιβύη

Στη Λιβύη δεν υπάρχει ελευθερία λόγου, ούτε θρησκευτική ελευθερία. Οι Χριστιανοί, που αρχικά ήταν μουσουλμάνοι, αντιμετωπίζουν βίαιες πιέσεις από την οικογένεια και την κοινότητά τους για να αποκηρύξουν την πίστη τους. Αυτοί – καθώς και οι ξένοι Χριστιανοί – είναι επίσης ευάλωτοι σε απαγωγές ή δολοφονίες από ισλαμιστές μαχητές και εγκληματικές ομάδες. Επίσης, είναι παράνομο να κηρύττουν δημοσίως την πίστη τους. Εαν συλληφθούν αντιμετωπίζουν ποινές πολυετούς κάθειρξης, ακόμα και βασανιστήρια.

Πακιστάν

Οι Χριστιανοί στο Πακιστάν αντιμετωπίζουν ακραίες διώξεις σε κάθε τομέα της ζωής τους. Όλοι οι Χριστιανοί θεωρούνται πολίτες δεύτερης κατηγορίας, κατώτεροι από τους Μουσουλμάνους. Κυρίως τα μικρά κορίτσια διατρέχουν κίνδυνο απαγωγής και βιασμού και συχνά αναγκάζονται να παντρευτούν πολύ μεγαλύτερους σε ηλικία μουσουλμάνους προκειμένου να ασπαστούν το Ισλάμ.

Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν η Ερυθραία, η Υεμένη, το Ιράν, η Νιγηρία και η Ινδία.

orthodoxianewsagency

Πηγή ἐδῶ.