Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2021

Όταν χαρακτηρίζεις… «μπούρδες» αυτά που δείχνουν τα κανάλια, πρέπει να φροντίζεις να μην λες και συ… «μπούρδες».

 Λοιμωξιολόγος και αστυνομικός ο κ. Ιερώνυμος
στη Λάρισα;;;

Όταν χαρακτηρίζεις… «μπούρδες» αυτά που δείχνουν τα κανάλια, πρέπει να φροντίζεις να μην λες και συ… «μπούρδες».

Ο χαρακτηρισμός «μπούρδες», είναι προσφιλής, μεταξύ άλλων καλλιεπών προσρήσεων, του Ιερωνύμου του αναρριχηθέντος εις Λάρισα.

Όταν χαρακτηρίζεις… «μπούρδες» αυτά που δείχνουν τα κανάλια, πρέπει να φροντίζεις να μην λες και συ… «μπούρδες».

Σχόλιο του Σωτήρη Μ. Τζούμα  


Ο Σεβ.  Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος σε μια πρόσφατη συνέντευξή του περί… κορονοϊού είπε και το εξής: «Συγχωρέστε με που θα το πω… του Αγ. Δημητρίου στην Θεσσαλονίκη, αυτός ο οποίος είχε την διάθεση να πανηγυριστεί ο Άγιος, από ζήλο καρδιάς το πλήρωσε με την ζωή του… Δεν θέλω να πω τίποτε άλλο… κι αυτός ο ζήλος του, αποτυπώθηκε, φάνηκε, εόρτασε η Θεσσαλονίκη! Τώρα μας το κοπανάνε σαν να είμαστε οι μεγαλύτεροι εγκληματίες».
Είναι ευτύχημα που ο Σεβασμιώτατος ζήτησε συγγνώμη γι’ αυτό που ξεστόμισε.
Λίγο αργότερα χρησιμοποίησε τον χαρακτηρισμό «μπούρδες» για τα κανάλια.
 Το ράσο του και η Αρχιερωσύνη του  μας αποτρέπει να χρησιμοποιήσουμε την λέξη αυτή για τον ίδιο!Αν και αν συνεχίσει σε αυτό το ρυθμό θα μας κάνει πολύ γρήγορα  να τον ξαποστείλουμε ευχαρίστως και ανερυθριάστως. Η υπομονή μας έχει τα όρια της!
Μια παροιμία λέει «αν έχω τέτοιους φίλους τι να τους κάνω τους εχθρούς» και μια άλλη «πάρτον και στο γάμο σου να σου πει και του χρόνου»! Και η Εκκλησία μας πλήρωσε και πληρώνει ακριβά όλους αυτούς που βγαίνουν και ομιλούν εν οδώ χωρίς αιδώ!
Τι να πούμε τώρα εμείς για τον Σεβ. Λαρίσης; Του ξέφυγε; Το εννοούσε; Έπεσε θύμα κακών συμβούλων;
Δηλαδή τί έπρεπε να γίνει κατά τη γνώμη του; Να σφραγιστεί ο Ναός και να γίνει η Θεία Λειτουργία κεκλεισμένων των θυρών και να μην προσκυνήσει ο πιστός λαός μας τον Άγιο του;
Μέσα στον Ναό των εκατοντάδων τετραγωνικών μέτρων με ελάχιστους πιστούς κόλλησε ο Ιωάννης; Αυτό επιβεβαιώνετε Άγιε Λαρίσης; Πέρα από νομικός και θεολόγος  είστε και επιδημιολόγος; Μπήκατε στον κόπο να ρωτήσετε τους υπεύθυνους του ναού του Αγίου Δημητρίου αν όντως υπήρξε μεγάλη κοσμοσυρροή; Αν οι αστυνομικοί ήταν περισσότεροι των πιστών; Γιατί ακούσατε και πιστέψατε τους πολιτικούς σε αυτά που είπαν για τον Άγιο Δημήτριο και την Θεσσαλονίκη και γιατί εσείς θα έπρεπε να τους σιγοντάρετε στην κατεδάφιση που επιχειρούν;
Και γιατί θα έπρεπε να αναφερθείτε τόσο υποτιμητικά για τον Ιωάννη; Δεν σέβεστε ότι είναι πλέον ένας κεκοιμημένος αδελφός σας; Πριν τον ειρωνευτείτε φροντίστε να τον μιμηθείτε ώστε στα δικά σας αντίστοιχα 10 έτη να σας αξιώσει ο Κύριος να έχετε κάνει στην πλούσια Μητρόπολη της Λάρισας ,  έστω και τα μισά από τα έργα του Ιωάννη στον φτωχικό και μικρό Λαγκαδά.
Αναρωτιέμαι ωστόσο, και νεκρός τους ενοχλεί ο αείμνηστος Λαγκαδά Ιωάννης;
Ναι, τον υπεραγαπούσε τον Άγιο Δημήτριο  ο Ιωάννης. Ναι, ήθελε να τον πανηγυρίσει, όπως άξιζε στον Άγιο Μεγαλομάρτυρα Δημήτριο, τον «φιλόπολιν, φιλόπατριν, σωσίπολιν, σωσίπατριν»!
Γιατί ο φιλόθεος και φιλάγιος Ιωάννης πίστευε στην δύναμη του Αγίου Δημητρίου και αν έκλεινε τον Ναό, ήταν σαν να έκλεινε «την κάνουλα» της μυροβλίζουσας κάρας του Αγίου. Πώς να στερούσε την Θεσσαλονίκη από αυτήν την ευλογία; Μπορούσε; Αλλά ο Ιωάννης δεν κόλλησε από εκείνη την πανηγυρική θεία λειτουργία της οποίας προεξήρχε  που τον φάγατε όλοι με τα μάτια σας και τον φθόνο σας. Ο Ιωάννης κόλλησε στο Παρεκκλήσιο του Επισκοπείου του σε μια αγρυπνία! Και έφυγε χωρίς να το καταλάβει. Ίσως  γιατί τον ήθελε κοντά του ο Κύριος!
Γιατί να τον άφηνε με μας τους εμπαθείς και φθονερούς ανθρώπους;
Πολλαί της ασεβείας αι οδοί, της δε αληθείας μία.(Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος, 347-407 μ.Χ.)
Αλλά άγιε λοιμωξιολόγε Λαρίσης έχετε στην διάθεσή σας ιατρική γνωμάτευση που λέει  ότι ο αείμνηστος Ιωάννης κόλλησε τον κορονοϊό εντός του Ιερού Ναού του Αγίου Δημητρίου;
Γιατί αν τον κόλλησε εκεί, πρέπει να αρχίσουμε να απορούμε όλοι εμείς που δεν κολλήσαμε και μείναμε πίσω για να διαβάζουμε και να ακούμε τις ανοησίες σας τι θα ήταν προτιμότερο!