Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2021

Ο Μητροπολίτης Ζαπορόζιε κ. Λουκάς της Εκκλησίας της Ουκρανίας του Πατριαρχείου Μόσχας, εγκαλεί και αποκαλύπτει τον Εφραίμ της Μονής Βατοπαιδίου

Ζαπορόζιε Λουκάς: Προσωπική τοποθέτηση σχετικά με δηλώσεις του Εφραίμ Βατοπαιδίου




Ο Μητροπολίτης Ζαπορόζιε κ. Λουκάς της Εκκλησίας της Ουκρανίας του Πατριαρχείου Μόσχας σχολίασε ως ακολούθως τις πρόσφατες δηλώσεις του ηγουμένου της Ι.Μ. Βατοπεδίου Εφραίμ σχετικά με την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας.  
 
«Μεταξύ μας ο Χριστός, αγαπητοί μου αναγνώστες!
 
Τι θλιβερό θέαμα! Καταληφθείσες εκκλησίες, ξυλοκοπημένοι άνθρωποι, πεταμένα έξω και λασπωμένα Ιερά Βήματα και Τίμια Δώρα αφενός και αφετέρου ευλαβέστατοι γέροντες με γλυκό χαμόγελο μας μιλούν για την καθολική αγάπη και για την ανάγκη ένωσης και πνευματικής ειρήνης. 
Περί τίνος πρόκειται; Πρόκειται για πονηριά ή για απροθυμία να αναγνωριστεί η αλήθεια; 
Ή μάλλον είναι προδοσία υποδυόμενη την υπακοή;  
 
Θυμάμαι πώς προσευχόμασταν υπέρ του γέροντος Εφραίμ όταν φυλακιζόταν και υφίστατο διωγμούς και μάλιστα  προσευχόμασταν γι’ αυτόν ως έναν ομολογητή της πίστης και αναίμακτο μάρτυρα. 
 
Και τι βλέπουμε τώρα; Βλέπουμε τον άνθρωπο που σκόπευε να συμμετάσχει στην ενθρόνιση του Επιφανίου (Σερκγέι) Ντουμένκο (Τσοκαλιούκ).

 
Τότε κατάφερε να εισαχθεί σε νοσοκομείο και να βλέπει από την τηλεόραση πώς σταυρώνουν τον Χριστό στην Πατρίδα μου με συμμετοχή του εκπροσώπου του, άραγε και με τα χέρια του ιδίου. 
 
Ωστόσο, αφού είπε «άλφα», αναγκάστηκε μετά να πει και «βήτα»: υποδέχθηκε τους σχισματικούς στη μονή του και συμπροσευχήθηκε μαζί τους. 

Τώρα ο ηγούμενος Εφραίμ λέει υψηλά λόγια για την αγάπη, αλλά ταυτόχρονα υποστηρίζει όσους ρίχνουν μολότοφ στις οικείες των ιερέων μας, όσους πετάνε παπαδιές με μικρά παιδάκια έξω από τα σπίτια τους και όσους διαρρηγνύουν το Σώμα του Χριστού – την Εκκλησία, σε μέρη. 
 
Ο π. Εφραίμ λέει ότι όλοι μας έχουμε την ίδια Θεία Λειτουργία. Είναιαλήθεια. Και όμως και οι ανανεωτικοί στη Ρωσία εκατόν χρόνια πριν τελούσαν την ίδια Θεία Λειτουργία όπως και οι ορθόδοξοι, ενώ χίλια πεντακόσια χρόνια πριν η λειτουργία των αρειανών είχε ελάχιστες διαφορές από την ορθόδοξη. 
 
Τα βρώσιμα και τα δηλητηριώδη μανιτάρια επίσης σχεδόν δε διαφέρουν μεταξύ τους, αλλά οι συνέπειες της κατανάλωσής τους είναι ακριβώς αντίθετες. 

Η ακολουθία της ορθόδοξης Θείας Λειτουργίας μπορεί να τελείται και από θεατρικούς ηθοποιούς και αυτή δε θα έχει καμία διαφορά από τη δική μας με μία μόνο εξαίρεση, καθώς εκεί δε θα ενεργεί το Άγιο Πνεύμα. 

Εάν ο ηγούμενος Εφραίμ είναι πρόθυμος να συλλειτουργήσει μ’ οποιονδήποτε, τότε ας τρώει και μανιτάρια χωρίς να διακρίνει τις ιδιότητές τους και τις ποιότητές τους. Πάντως είναι λιγότερο επικίνδυνο να εκθέσει σε κίνδυνο μόνο την σωματική του υγεία σε σχέση μ’ ένα συλλείτουργο με τους αιρετικούς, όταν διατρέχει κίνδυνο να πεθάνει την ψυχή του. 
 
Με μια άνεση και χωρίς τύψεις ο ηγούμενος Εφραίμ επικαλείται το ότι είναι κανονικά υποταγμένος στον Κωνσταντινουπολίτη αιρετικό, δηλαδή τον Βαρθολομαίο, και υποχρεούται να πράξει ό,τι του διατάξει εκείνος. Και όμως στην υπακοή του αυτή παρέβη ο όριο που προσδιορίζει την υπακοή του στην Εκκλησία. 

Αφού οι Εκκλησιαστικοί κανόνες λένε ρητώς ότι η υπακοή στην Ιεραρχία τελειώνει εκεί όπου παραβιάζονται οι κανόνες της Ορθοδοξίας.  
 
Μ’ αυτόν τον τρόπο ο π. Εφραίμ με την υπακοή του υποστήριξε και τον παπισμό και τον εθνοφυλετισμό και τις άλλες αιρέσεις τις οποίες προωθεί σήμερα ο Φαναριώτος αφέντης του.  
 
Ο ηγούμενος Εφραίμ υποστηρίζει ότι πρόκειται περί διαμάχης μεταξύ των Ιερών Συνόδων της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης. Και αυτή είναι πονηριά! 

Επειδή πρόκειται για την παραβίαση της κανονικής δομής ολόκληρης της καθόλου Εκκλησίας που συνεπάγεται διάρρηξη της ενότητας όλου του Σώματος του Χριστού στη Γη! 

«Μα τι μπορεί να κάνει;» - αναρωτιέται ο π. Εφραίμ. Έχουμε απάντηση για το τι θα μπορούσε να κάνει αλλά δεν το έκανε. 

Θα μπορούσε να γίνει σαν τον νέο Μάξιμο τον Ομολογητή ή τον Μάρκο της Εφέσου, αλλά δεν το θέλησε.   

Όλα δείχνουν ότι ο μαλακός ηγουμενικός θρόνος και η επίχρυση ράβδος είναι για τον πατέρα Εφραίμ πιο οικείοι και πολύτιμοι από την Αλήθεια και την αγάπη προς τον Χριστό.

Είναι πολύ θλιβερό που τα γονίδια της αμαρτίας κατανίκησαν μέσα στον σεβάσμιο ηγούμενο τον νέο άνθρωπο εν Χριστώ. 

Παρότι είχε ευκαιρία να γίνει εν ζωή άγιος ομολογητής της πίστης του Χριστού, αλλά η υπακοή στον Κωνσταντινουπολίτη κακοποιό αποδείχθηκε ότι τον συμφέρει πιο πολύ…»

ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Лекарь.zp