Παρασκευή 9 Ιουλίου 2021

Τα 5 πρόσφατα «σημάδια» θεολογικής παρακμής του Αυστραλίας Μακαρίου

 Την αλήθεια πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος όλος για τα όσα συμβαίνουν στην Αυστραλία και κυρίως την θεολογική αλήθεια!

Μακάριος χειροφίλημα με το γάντι
Μακάριος χειροφίλημα με το γάντι


Γράφει ο κ. Αντώνιος Χαραλάμπης

 

Μετά από μήνες σιωπής διά τα όσα συμβαίνουν εις την Αυστραλία αποφάσισα να μιλήσω εμπνεόμενος από τα λόγια του ίδιου του Σεβ. Αυστραλίας κ. Μακαρίου, όπως αυτά αποτυπώθηκαν στο Πασχάλιον Μήνυμά του:

 

«Να μη φοβάστε, να έχετε θάρρος και τόλμη… Να μη φοβάστε να ομολογήσετε την πίστη σας και την ταυτότητά σας… πάνω από όλα να μη φοβάστε να λέτε την αλήθεια.»

 

Την αλήθεια λοιπόν πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος όλος για τα όσα συμβαίνουν στην Αυστραλία και κυρίως την θεολογική αλήθεια, διότι τα εκκλησιαστικά ζητήματα δεν είναι θέμα αποφάσεων του εκάστοτε Επισκόπου, ο οποίος μπορεί να αυθαιρετεί, αλλά οφείλουν να διευθετούνται σύμφωνα με όσα η Εκκλησία διαχρονικά ορίζει.

 

Δεν θα σταθώ σε κατηγορίες κατά του Αυστραλίας που ήλθαν στο προσκήνιο από τον μεγάλο δημοσιογραφικό φορέα ABC της Αυστραλίας, ούτε σε όσα επιμένει η ιστοσελίδα «Greek Flash News» και προκαλούν σάλο αλλά απάντηση δεν παίρνει… Θα σχολιάσω μόνο εκκλησιαστικά γεγονότα, που επίσημα η Ι. Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας ανακοινώνει στον ιστότοπον «Το Βήμα της Εκκλησίας».

 

Επεισόδιο 1ο : Ευτελισμός της Αναστάσεως χάριν του Πρωθυπουργού!

 

Την 2α Μαΐου μαθαίνουμε ότι ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος τέλεσε την ακολουθία της Αναστάσεως στον Ι. Ν. Αναστάσεως του Χριστού:

«Το “παρών” έδωσε και ο Εξοχώτατος Πρωθυπουργός της Αυστραλίας κ. Scott Morrison… ο Σεβασμιώτατος είχε την ευκαιρία να ομιλήσει ιδιαιτέρως με τον Πρωθυπουργό για θέματα κοινού ενδιαφέροντος, ενώ κατά τη διάρκεια της Τελετής της Αναστάσεως, τον καλωσόρισε ενώπιον του λαού, σημειώνοντας ότι είναι μεγάλη τιμή για την Ιερά Αρχιεπισκοπή, για τον Ελληνισμό και τον ίδιο η παρουσία του πρώτου της χώρας στην Ορθόδοξη εκκλησία. Ο κ. Morrison, ο οποίος συνοδευόταν από τη σύζυγό του, Jenny, απηύθυνε θερμό μήνυμα και ευχές προς τον Αρχιεπίσκοπο και τα μέλη της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής, ενώ νωρίτερα, εισερχόμενος με ευλάβεια στον Ιερό Ναό, άναψε ένα κερί και για τους δοκιμαζόμενους από την πανδημία κατοίκους της Ινδίας».

Στις σχετικές μάλιστα φωτογραφίες εμφανίζεται ο Αρχιεπίσκοπος να δίνει ο ίδιος το φως της Αναστάσεως στον κ. Morrison.

Ως γνωστόν ο Πρωθυπουργός δεν είχε πάει στον ναό ούτε για να συναντήσει τον Αρχιεπίσκοπο ούτε για να γιορτάσει την Ανάσταση. Αποφάσισε να μεταβή εκεί για άλλον λόγο. Όταν το πληροφορήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος έσπευσε, αφήνοντας για πρώτη φορά στα χρονικά την έδρα της Αρχιεπισκοπής και μάλιστα την ημέρα της Αναστάσεως, για να φωτογραφηθεί μαζί του. Ποίον πράγματι ωφέλησε αυτό; Η Κυβέρνηση του Scott Morrison κλυδωνιζόταν επί έξι εβδομάδες από αποκαλύψεις σεξουαλικών σκανδάλων που «αισχρόν εστί και λέγειν»… ένα μήνα πριν το Ορθόδοξο Πάσχα. Πόσο λοιπόν συνετό είναι να φωτογραφίζεται κανείς με ένα τέτοιο άνθρωπο; Μήπως απλά του παρέχει κανείς «ηθική κάλυψη»; Δεν σε τύπτει η συνείδησή σου να στέκεις πλάι του, πολύ περισσότερο να τον εγκωμιάζεις; Φαντάζουν όλα τόσο ασήμαντα μετά την βράβευση του πρωτοστάτη των ομοφυλοφιλικών δικαιωμάτων κ. Andrew Bragg; Αλλά προφανώς στο Φανάρι έχουν μάθει ότι τους «πρώτους» τους εγκωμιάζουμε ό,τι και να είναι αυτοί… αρκεί να τα έχουμε καλά με την εξουσία!

Προκύπτουν όμως εκτός από ζητήματα ηθικής στάσεως και ζητήματα πίστεως! Είναι Ορθόδοξος ο κ. Morrison, ώστε να του δίνεται το Άγιο Φως; Εμπαίζουμε την λατρεία της Εκκλησίας για να κάνουμε δημόσιες σχέσεις; Πως καταπίνει κανείς τον ευτελισμόν να ανάβη κερί για τους «κατοίκους της Ινδίας» στο Ορθόδοξο μανουάλι; Επειδή έχει πολιτική εξουσία του επιτρέπονται τα πάντα; Δεν είναι αυτό προώθηση του οικουμενισμού και της πανθρησκείας, όταν όχι μόνο γίνονται αλλά και επιδοκιμάζονται στο επίσημο ανακοινωθέν;

 

 

Επεισόδιο 2ο : Αποδοχή πολυετών σχισματικών με fast track διαδικασίες!

 

Την 7η Μαΐου πληροφορούμαστε πάλι ότι

«Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι από σήμερα είναι ανοιχτός για τους πιστούς ο Ιερός Ναός των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης, στο Liverpool του Σύδνεϋ, καθότι επετεύχθη η επίλυση του χρόνιου προβλήματος, το οποίο δίχαζε την Ενορία – Κοινότητα τα τελευταία 8 χρόνια… Μετά από την παρέμβαση του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Μακαρίου… κατόπιν της εκζητήσεως συγγνώμης και της παραιτήσεως όλων των μελών του απερχόμενου, παράτυπου Δ.Σ..»


Έπειτα, την 17η Μαΐου μαθαίνουμε ότι

«Στον Ιερό Ναό των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης, στο Λίβερπουλ του Σύδνεϋ, ιερούργησε το πρωί της Κυριακής, 16 Μαΐου, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος… χειροθέτησε σε Πρωτοπρεσβύτερο τον π. Χρήστο Βέργο, τον οποίο επαίνεσε για την πολυετή ιερατική διακονία του στην τοπική Εκκλησία. Στην ομιλία του, ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε τα μέλη του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου για ό,τι μέχρι σήμερα προσέφεραν στην Ενορία – Κοινότητα του Λίβερπουλ».

Είναι να απορεί κανείς πως το δισεπίλυτο πρόβλημα 8 ετών ελύθη μέσα σε μια ημέρα… Αν είναι δυσεπίλυτο τότε δεν λύνεται μέσα σε μια ημέρα. Αν δεν είναι δυσεπίλυτο, τότε σημαίνει ότι εμμέσως κατηγορείται ο προηγούμενος Αυστραλίας για ανικανότητα ή εμπάθεια... Επίσης υπάρχουν αντιφάσεις: πως από την μία ζητείται η παραίτησις του χαρακτηριζομένου ως «παράτυπου ΔΣ» και η «εκζήτηση συγγνώμης», αλλά δέκα ημέρες μετά τα πρόσωπα αυτά τυγχάνουν συγχαρητηρίων για την προσφορά τους;! Δηλαδή, το γεγονός ότι κρατούσαν σε σχίσμα την ενορία για 8 χρόνια είναι προς έπαινο; Υπάρχει τελικά συνέπεια λόγων και πράξεων ή αξιολογείται η «προσφορά» καθενός με υλικά μέσα και όχι υπό το εκκλησιαστικό πρίσμα του «διχασμού» της Εκκλησίας; [Η ίδια στάση φαίνεται ότι τηρείται και για τον ιερέα, ο οποίος επιβραβεύεται με το αξίωμα του πρωτοπρεσβυτέρου… για την ανταρσία του τόσα έτη και την αποκοπή του ποιμνίου από την σωτηρία, που παρέχει μόνο η κανονική Εκκλησία;] Σε τέτοιες περιπτώσεις απαιτείται υπογραφή εγγράφων όπου δηλώνεται μετάνοια, υπάρχουν αυτά; Καμία συνέπεια στο εξής για όποιον σχίζει την Εκκλησία; Αντί καθαιρέσεως έπαινοι; Ούτε πρόνοια να μην επαναληφθούν αυτά στο μέλλον, αφού οι ίδιοι παραμένουν σε αυτήν την ενορία; Αυτοί που απλώς διαφωνούν με τον Αρχιεπίσκοπο τιμωρούνται, ενώ όσοι διέλυσαν το σώμα της Εκκλησίας προάγονται;

Τα αυτά ισχύουν πολύ περισσότερο και για την «σχισματική κοινότητα του Αγίου Νεκταρίου στο Wollongong της Νέας Νοτίου Ουαλίας» που «ύστερα από πέντε δεκαετίες διαιρέσεων, διχόνοιας και πνευματικού σκότους» ενετάχθη στην Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας… Θέλει ο Αρχιεπίσκοπος να μας πείσει ότι 50 χρόνια ήταν έγκυρα τα μυστήρια, επειδή έτσι αποφάσισε; Μήπως έτσι φαντάζεται και την ένωση με τους παπικούς;

 

Επεισόδιο 3ο : Αντικανονική σύναξη για να «απαντήσει» στον διασυρμό του από το ABC!

Την 15η Μαΐου γίνεται γνωστό ότι

«Πραγματοποιήθηκε την 13η και 14η Μαΐου ε.ε., στο Σύδνεϋ, η 9η Σύναξη των Επισκόπων και Αρχιεπισκοπικών Επιτρόπων της Αυστραλίας, υπό την Προεδρία του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Μακαρίου….  μελετήθηκαν όλα τα θέματα της ημερησίας διατάξεως και ανακοινώνονται προς τον ευαγή κλήρο και τον φιλόχριστο λαό της Αυστραλίας τα εξής:... Με επίσημο κείμενο, το σώμα των Επισκόπων ζητά από την Διοίκηση του ΑBC την απόσυρση των δημοσιευμάτων και τη δημόσια συγγνώμη… Παράλληλα, εκφράζεται και δημοσίως η ευχαριστία της Τοπικής Εκκλησίας σε όλους τους Οργανισμούς και φορείς, οι οποίοι σθεναρά αντέδρασαν εγγράφως προς το ΑBC, των οποίων τα μέλη ξεπερνούν τις 800.000»

Ο Αρχιεπίσκοπος παρουσιάζει μία «Σύναξη» ως δεδομένο θεσμό, ο οποίος δεν έχει καμία κανονική υπόσταση. Που οφείλεται αυτό; Έγινε γνωστό ότι ο Σεβ. Μακάριος ζήτησε από τον Πατριάρχη Κων/λεως να αποκτήση δική του Σύνοδο, αλλά ο Πατριάρχης του «έβαλε πάγο». Προφανώς, η «Σύναξη» αυτή είναι ένα υποκατάστατο που δημιούργησε ο Αυστραλίας, διότι βεβαίως δεν έχει Σύνοδο!

Η «Σύναξη» αυτή όμως τυγχάνει όχι μόνο ανυπόστατη αλλά και εξόχως προβληματική. Είθισται οι Επίσκοποι να συνάσουν όλους τους κληρικούς της επαρχίας τους. Με ποίο κριτήριο διαίρεσε τον κλήρο; Από τη μία θέτει μαζί τους βοηθούς Επισκόπους και Επιτρόπους και από την άλλη τον υπόλοιπο κλήρο; Γιατί απέκλεισε το μεγαλύτερο μέρος του κλήρου; Μήπως για να μην υπάρχουν αντιδράσεις; Με ποιο σύστημα αποφάσισαν οι παρόντες στη «Σύναξη» αφού δεν αναφέρεται ψηφοφορία; Δικτατορία του «πρώτου» έχουμε; Πως το ανακοινωθέν στη συνέχεια και τελείως αντιφατικά κάνει λόγο για «σώμα Επισκόπων» αποκλείοντας και τους Επιτρόπους; Τι είδους «σώμα» είναι αυτό αφού δεν είναι κυρίαρχο, όντες όλοι υπό την απόλυτη εξουσία του ενός; Άλλωστε είναι ο ίδιος ο μόνος επαρχιούχος Επίσκοπος, και προφανώς μπορεί να αποφασίζει και να επιβάλη ό,τι θέλει, αφού οι υπόλοιποι είναι διακοσμητικοί και αντικανονικοί… Τι τους χρειάζεται, για να φαίνονται πολλοί; Εγκρίνει άραγε το Φανάρι αυτές τις καινοφανείς πρακτικές; Προφανώς!

Αναδύονται όμως και άλλα ερωτήματα. Το ABC δεν έχει ζητήσει συγγνώμη. Τι σημαίνει αυτό; Είναι αλήθεια όσα καταγγέλθηκαν ή θα προχωρήσει το… «σώμα των επισκόπων» σε περαιτέρω ενέργειες; Θα αμαυρώσουν όλοι μαζί το κύρος της Αρχιεπισκοπής; Θα αναλάβουν ευθύνη για τα λάθη του Σεβ. Μακαρίου και οι υπόλοιποι; Περιττό τέλος να αναφέρω ότι η δημοσιογράφος κ. Βάσω Μώραλη κατέδειξε ότι είναι ψευδής η αναφορά σε 800.000 Έλληνες καθώς σύμφωνα με επίσημη απογραφή δεν υπερβαίνουν τους 400.000! Προς τι η παραπλάνηση αυτή; Ή μήπως παντελής άγνοια; Τι από τα δύο είναι περισσότερο καταστροφικό;

 

Επεισόδιο 4ο : Υπέρ των εμβολίων που καταδίκαζε!

Την 26η Μαΐου ο Αρχιεπίσκοπος δηλώνει μετά και την δεύτερη δόση εμβολιασμού του

«“…θα ήθελα να ενθαρρύνω όλους τους ανθρώπους, ανεξάρτητα αν είναι Έλληνες ή όχι, Χριστιανοί ή όχι, Μουσουλμάνοι ή οτιδήποτε άλλο. Σας παρακαλώ, εμβολιαστείτε. Μην διστάζετε. Πάρτε την απόφαση και ενεργείστε…”.»

Με ποιο δικαίωμα απευθύνεται σε πληθυσμούς οι οποίοι δεν ανήκουν στο ποίμνιό του; Είναι υπερ-επίσκοπος όλων των θρησκειών και των φυλών της γης; ή μήπως υπάκουσε σε εντολές της Πρωθυπουργού της Νέας Νοτίου Ουαλίας, κ. Gladys Berejiklian, με την οποία είχε προηγουμένως σύσκεψη μαζί με άλλους εκπροσώπους θρησκευτικών κοινοτήτων; Αντιλαμβάνεται τον ρόλο του ως Ορθοδόξου Επισκόπου ή ως πολιτικού προσώπου;

Παραλλήλως, το ζήτημα του εμβολιασμού είναι και ευαίσθητο και ιατρικό. Υπάγεται στα καθήκοντά του, στις εντολές που έλαβαν οι Άγιοι Απόστολοι από τον Κύριο Ιησού Χριστό, να υπαγορεύει στους πιστούς τι να πράξουν με την υγεία τους; Θα αναλάβει να κρεμάσει το ωμόφορό του εάν κάποιος από τους εμβολιασθέντες πεθάνει ή πάθει σοβαρή σωματική βλάβη;

Δεν ήταν ο ίδιος που πριν ένα χρόνο είχε συνυπογράψει επιστολή προς τον Πρωθυπουργό της Αυστραλίας στην οποία κατήγγειλε τα εμβόλια που έχουν χρησιμοποιήσει κύτταρα από εκτρώσεις; Πως άλλαξε τώρα και παροτρύνει τον κόσμο να εμβολιασθή με οποιοδήποτε εμβόλιο; Δεν είναι υπόλογος ενώπιον του Αγίου Απ. Παύλου που τον προειδοποίησε ότι «Εἰ γὰρ ἃ κατέλυσα ταῦτα πάλιν οἰκοδομῶ, παραβάτην ἐμαυτὸν συνίστημι»; Πως εμβολιάστηκε ο ίδιος ενώ διαφωνούσε; Θα επικαλεστή ίσως τη δήλωσή του στην ΕΡΤ, όπου είπε ότι μόνο το εμβόλιο της AstraZeneca έχει κύτταρα από εκτρώσεις και όχι τα άλλα. Ωστόσο, στο μεταξύ γνωστοποιήθηκε ότι και το εμβόλιο της Pfizer έχει δοκιμαστεί σε κυτταρικές σειρές από εκτρωμένο έμβρυο. Επομένως, όχι μόνο μένει έκθετος αλλά διπλά ευτελισμένος, καθώς παρουσιάζεται ως ειδικός στην βιοηθική! Αλήθεια, μήπως και τριπλά; Διότι, ποιο από τα δύο παραπάνω εμβόλια (καθώς μόνο αυτά είναι διαθέσιμα προς το παρόν στην Αυστραλία) έκανε ο ίδιος; Γιατί δεν το ανακοίνωσε; «ὥστε μαρτυρεῖτε ἑαυτοῖς ὅτι υἱοί ἐστε τῶν φονευσάντων… ἔλθῃ ἐφ’ ὑμᾶς πᾶν αἷμα δίκαιον ἐκχυνόμενον ἐπὶ τῆς γῆς» (Ματθ. ΚΓ΄)

 

Επεισόδιο 5ο : Κλείνει τους ι. ναούς!

Προ εβδομάδος έσκασε και η μεγάλη βόμβα, με επίσημο ανακοινωθέν στο οποίο ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος δηλώνει:

«αναγκάζομαι και πάλι, να λάβω αυστηρά μέτρα, προκειμένου να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία, κυρίως σε τέσσερις περιοχές στις οποίες έχει εστιάσει η Τοπική Κυβέρνηση…. σας ανακοινώνω ότι διακόπτεται η δημόσια λατρεία στις Ορθόδοξες Εκκλησίες μας, οι οποίες ευρίσκονται στις περιοχές Woollahra, Waverley, Randwick και της πόλεως του Σύδνεϋ. Πρόκειται, συγκεκριμένα, για τις ακόλουθες οχτώ εκκλησίες… θα είναι κλειστές για τους πιστούς. Ωστόσο, όλες οι Ακολουθίες, οι μνήμες των Αγίων και οι Θείες Λειτουργίες θα τελούνται κανονικά μόνο από τον ιερέα και τον ψάλτη»

Φαίνεται ότι ο ρόλος του Επισκόπου για τον Αυστραλίας Μακάριο είναι η διασφάλιση της δημόσιας υγείας… Φαίνεται η πλήρη υποταγή στις πολιτικές εντολές…Φαίνεται ότι δεν έχει αντιληφθεί τίποτε από την θεολογία της Εκκλησίας…

Η φράση «αυστηρά μέτρα» είναι παραπλανητική, καθώς το κλείσιμο των ιερών ναών δεν είναι απλώς «αυστηρά μέτρα» αλλά διάλυση του σώματος της Εκκλησίας! Οι ναοί θα είναι ανοικτοί μόνο για τους… ιερείς! Η χάρις του Θεού δεν είναι για τους λαϊκούς; Τόση απιστία, ώστε αντί να παροτρύνονται οι πιστοί να προστρέξουν στον Θεό να μας απαλλάξει από το κακό, απομακρύνονται από τα μυστήρια και τις αγιαστικές πράξεις; Μαραζώνουμε τις ψυχές των ανθρώπων στερώντας τους τις ευλογίες το Θεού στον βωμό της ψευδαίσθησης ότι ίσως σώσουμε τα σώματά τους, καθώς ο ιός συνεχίζει αμείλικτα να εξαπλώνεται;

Και βεβαίως το άκρων άωτον: τελέσεις Θείων Λειτουργιών χωρίς λαό! Λειτουργία σημαίνει «έργο του λαού»! Που εύρε στην Ι. Παράδοση και την εκκλησιαστική ιστορία ότι η Θεία Λειτουργία τελείται με αποκλεισμό του ποιμνίου; Αυτό είναι κατάργηση της Εκκλησίας και αν η Εκκλησία καταργείται τότε και ο Αυστραλίας δεν έχει λόγο υπάρξεως! Αν ήταν απλώς να αποκλείονται οι πιστοί κάθε τόσο για υγειονομικούς λόγους, τότε δεν χρειάζεται Επίσκοπος, μπορεί να το κάνει και ένας διορισμένος υπάλληλος του Υπουργείου Υγείας. Αλλά μήπως και ο Αυστραλίας Μακάριος δεν διορίστηκε από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο; Γι’ αυτό μαζί θα υποστούν τους καρπούς των πράξεών τους…

Νομίζω όλοι πλέον αντιλαμβάνονται ότι τα λεγόμενα και πραττόμενα υπό του Αυστραλίας Μακαρίου δεν είναι μόνο αντιφατικά αλλά κολάσιμα κατά τους εκκλησιαστικούς κανόνας. Τέθηκαν πλείστα ερωτήματα αλλά απαντήσεις δεν υπάρχουν καθώς η θεολογική και εκκλησιαστική αυθαιρεσία στην Εκκλησία δεν δίνει λογαριασμό… τον κρατά για την τελική κρίση!

Ας τελειώσουμε με ένα κοσμικό ασμάτιον, ώστε να σκεφτεί κανείς και να βγάλη τα συμπεράσματά του:

«Άλλα θέλω κι άλλα κάνω πως να σου το πω έλεγα περνούν τα χρόνια θα συμμορφωθώ.//Μα είναι δώρο άδωρο ν’ αλλάξεις χαρακτήρα τζάμπα κρατάς λογαριασμό τζάμπα σωστός με το στανιό.

Επωδός: Έξω φυσάει αέρας κι όμως μέσα μου μέσα σ’ αυτό το σπίτι πριγκηπέσα μου, το φως σου και το φως χορεύουν γύρω μας απίστευτος ο κόσμος κι ο χαρακτήρας μας.

Άλλα θέλω κι άλλα κάνω κι έφτασα ως εδώ λάθη στραβά και πάθη μ’ έβγαλαν σωστό.// Ξημερώματα στο δρόμο ρίχνω πετονιά πιάνω τον εαυτό μου και χάνω το μυαλό μου»

Φωτογραφίες:

1α. Παρόντος του Αυστραλίας ο μη Ορθόδοξος Πρωθυπουργός ανάβει κερί στο μανουάλι για τους Ινδούς!

https://greek.vema.com.au/wp-content/uploads/2021/05/4-780x470.jpg

 

1β. Δίνει το Άγιο Φως πρώτα στον αιρετικό Πρωθυπουργό!

https://greek.vema.com.au/wp-content/uploads/2021/05/2-2048x1152.jpg

 

 

2. Λαμβάνει δώρα στο ναό των επί 50 χρόνια σχισματικών

https://greek.vema.com.au/wp-content/uploads/2021/06/wollongong_7-2048x1152.jpg

 

3. Με την «αυτόκλητη» σύναξη, από την οποία αποκλείστηκαν οι ιερείς

https://greek.vema.com.au/wp-content/uploads/2021/05/1-12-780x470.jpg

 

4. Στο εμβολιαστικό κέντρο μετά από την διαθρησκειακή συνάντηση, πριν τις δηλώσεις υπέρ των εμβολίων που πριν από ένα έτος καταδίκαζε

https://greek.vema.com.au/wp-content/uploads/2021/05/Photo-2-2048x1365.jpg