Πέμπτη 28 Ιουλίου 2022

Ο ΜΥΘΟΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ 12 ΕΚΘΡΟΝΙΣΘΕΝΤΩΝ ΑΡΧΙΕΡΕΩΝ! (1) - Αρχιμ. Ειρηναίου Μπουσδέκη



Ο ΜΥΘΟΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑΣ
ΤΩΝ 12 ΕΚΘΡΟΝΙΣΘΕΝΤΩΝ ΑΡΧΙΕΡΕΩΝ!
(1)

Αρχιμ. Ειρηναίου Μπουσδέκη

Είναι μια τεκμηριωμένη ιστορική αλήθεια ότι η εκθρόνιση των 12 μητροπολιτών το 1974 και η τοποθέτηση σ’ αυτές νέων μητροπολιτών ήταν κινήσεις στα πλαίσια της συναλλαγής του τότε μητροπολίτη Ιωαννίνων Σεραφείμ Τίκα με πλήθος επισκόπων για να κατορθώσει να γίνει Αρχιεπίσκοπος. Όταν λοιπόν έγινε Αρχιεπίσκοπος έπρεπε να εκπληρώσει τις υποσχέσεις του κηρύσσοντας εκπτώτους τους 12 και φέρνοντας σε μεγάλες και κεντρικές μητροπόλεις τους αντικαταστάτες τους.

Τόσο ταπεινά ήταν τα ελατήρια της εκπτώσεως των 12 μητροπολιτών. Το δυστήχημα όμως ήταν ότι το καθεστώς Σεραφείμ έπλασε ένα «μύθο» για να δικαιολογήσει τίς απαράδεκτες μηχανορραφίες και τις τραγικές σκοπιμότητες του εκκλησιαστικού αυτού εγκλήματος. Ο «μύθος» έλεγε αρχικά ότι όλοι οι επίσκοποι πού έγιναν επί Ιερωνύμου ήταν αντικανονικοί. Γιατί η εκλογή τους έγινε από αντικανονική Αριστίνδην Σύνοδο.

Το ότι ήταν μύθος όλα αυτά τα περί αντικανονικότητος των μητροπολιτών που εξελέγησαν από τον Ιερώνυμο το απέδειξε ο ίδιος ο Σεραφείμ με τις πράξεις του:

-Στην αρχή όλους τους λεγομένους «Ιερωνυμικούς» (29 τον αριθμό) και τους επισκόπους που συμμετείχαν στην Αριστίνδην του Ιερώνυμου (5 τον αριθμό), σύνολο 34, τους θεώρησε αντικανονικούς και ονόμασε κανονική ιεραρχία τους παλαιούς (προ Ιερωνύμου επισκόπους) 32 τον αριθμό. Αυτό επεβλήθη στην Εκκλησία (με τη βοήθεια του φίλου του Σεραφείμ δικτάτορα Ιωαννίδη) με την 3 Συντακτική Πράξη. -Σε λίγο καιρό (28-3-1974) επειδή υπήρξε μεγάλη αντίδραση από πληθώρα μητροπολιτών προς το δικτατορικό καθεστώς αναγκάσθηκε γιά να κλείσει στόματα μητροπολιτών να αναγνωρίσει την κανονικότητα 20 μητροπολιτών εκ των μητροπολιτών του Ιερωνύμου και να θεωρήσει μόνο 9 ως αντικανονικούς (ίδια σύνοδος δεν τους εξέλεξε; Τί διαφορά έχουν οι μεν με τους δέ;)

-Τελικά, με την εκθρόνιση των 12 μητροπολιτών, η Σύνοδος του Σεραφείμ θεώρησε αυτούς τους 12 αντικανονικούς. Προξενεί εντύπωση ότι πολλούς απ’  αυτούς τους είχε αναγνωρίσει κανονικούς γιατί ήταν στον κατάλογο των 20 που αναγνωρίσθηκε η κανονικότητά τους στις 23-3-1974 (ο Αλεξανδρουπόλεως Κωνστάντιος, ο Ζακύνθου Απόστολος, ο Θεσσαλιώτιδος Κωνσταντίνος, ο Χαλκίδος Νικόλαος και ο Τρίκκης Σεραφείμ). Επίσης για 2 απ’  αυτούς (Κιλκισίου Χαρίτων και Διδυμοτείχου Κωνσταντίνος) ούτε κάν ήταν εκλογές του Ιερωνύμου, αλλά παλαιότεροι ιεράρχες. Για ποιό λόγο κρίνονται αντικανονικοί; Η απάντηση είναι: Κρίνονται αντικανονικοί κατά αυθαίρετο τρόπο ανάλογα με τα κέφια του Σεραφείμ.

-Μετά τήν επάνοδο της δημοκρατίας 19 εκ των μητροπολιτών του Ιερωνύμου ξαναμπήκαν στην «κανονική» (!) ιεραρχία ενώ οι 12 που κηρύχτηκαν έκπτωτοι στιγματίστηκαν «αντικανονικοί».

Πηγή: Μ Α&Μ Ν