Σάββατο 30 Ιουλίου 2022

Οι σχισματικοί καλούν την Κωνσταντινούπολη να εκθρονίσει τον Πατριάρχη Κύριλλο



Σε επιστολή που ενέκρινε την Τετάρτη η Σύνοδος της σχισματικής "Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας", ο "Μητροπολίτης" Επιφάνιος Ντουμένκο κατηγορεί τον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο για αίρεση και καλεί τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίο να τον απομακρύνει από προκαθήμενο της Ρωσικής Εκκλησίας.

Η επιστολή εστάλη επίσης στους προκαθημένους όλων των Τοπικών Εκκλησιών, η πλειοψηφία των οποίων δεν αναγνωρίζει την OCU της Κωνσταντινούπολης, αλλά αναγνωρίζει την κανονική Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία υπό τον Μακαριότατο Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Ονούφριο.

Σε συνέχεια της συνεδρίασης της Συνόδου της OCU τον Μάιο, όπου οι "ιεράρχες" κατηγόρησαν την κανονική UOC ότι προπαγανδίζει "την ιδεολογία του 'Ρωσικού Κόσμου'", ο Dumenko καλεί τον Πατ. Βαρθολομαίο "να ξεκινήσει σε πανορθόδοξο επίπεδο την επανεξέταση και καταδίκη των δραστηριοτήτων του Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλου Γκουντιάεφ και του εθνοφυλετικού και ρατσιστικού δόγματος του 'Ρωσικού Κόσμου' που κηρύττει".

Υπενθυμίζεται ότι παρόμοια έκκληση είχαν στείλει εκατοντάδες Ουκρανοί ιερείς τον Απρίλιο.

Ο σχισματικός επικεφαλής ξεκινάει με τον πόλεμο στην Ουκρανία, τον οποίο χαρακτηρίζει "πραγματική γενοκτονία του ουκρανικού λαού", με στόχο την καταστροφή της ουκρανικής κρατικής υπόστασης, κατά την οποία έχουν καταστραφεί εκατοντάδες θρησκευτικά κτίρια.

Ενώ η ρωσική ταυτότητα έχει συνδεθεί με την Ορθοδοξία για αιώνες, η χριστιανική πίστη υπόκειται πλέον σε παγανισμό, υποστηρίζει ο Ντουμένκο. "Έχει αντικατασταθεί ύπουλα από μια αστική θρησκεία που φαινομενικά βασίζεται στην Ορθόδοξη Παράδοση, αλλά είναι ξένη προς το πνεύμα του Ευαγγελίου και το περιεχόμενο της Ορθόδοξης πίστης των Αγίων Πατέρων", γράφει. Οι Ρώσοι στρατιώτες έχουν αποκοπεί από την Εκκλησία, δηλώνει ο μη αναγνωρισμένος επικεφαλής της OCU.

Ωστόσο, "την ηθική ευθύνη για τα διαπραχθέντα εγκλήματα" φέρει ο Πατ. Κύριλλο και άλλους ιεράρχες, "οι οποίοι επί δεκαετίες προπαγάνδιζαν το εθνοφυλετικό και ρατσιστικό δόγμα του "ρωσικού κόσμου" και τώρα ευλογούν την επίθεση στην Ουκρανία", αναφέρεται στην επιστολή.

Ενώ υπήρχαν ελπίδες για την αναγέννηση της Εκκλησίας όταν ο Πατ. Κύριλλος έγινε προκαθήμενος το 2009, αντίθετα, η συλλογικότητα της Ρωσικής Εκκλησίας έχει καταστραφεί και η Εκκλησία είναι πλέον πλήρως εξαρτημένη από το ρωσικό κράτος, γράφει ο προκαθήμενος της OCU, η οποία ιδρύθηκε από τον πρώην Πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο.

Η εστίαση του Ρώσου προκαθήμενου σε γεωπολιτικά ζητήματα οδήγησε στην ένταξη στη δημιουργία και προώθηση του "Ρωσικού Κόσμου", τον οποίο ο Dumenko αποκαλεί "δόγμα ... για τον ιδιαίτερο ρόλο του ρωσικού έθνους και κράτους στον κόσμο και στην Εκκλησία".

Υποστηρίζει επίσης ότι ο "Ρωσικός Κόσμος" διαστρεβλώνει την ορθόδοξη ανθρωπολογία "αρνούμενος τα δικαιώματα των λαών στην ιστορική αυτοδιάθεση ή την ιστορική μοιρολατρία", ενώνοντας Ρώσους, Ουκρανούς και Λευκορώσους σε έναν κοινό πολιτισμό και "υποχρεώνοντάς τους να είναι ισόβια μέρος του "Ρωσικού Κόσμου" ή του ρωσικού κράτους".

Ο Dumenko υποστηρίζει ότι αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η Ρωσική Εκκλησία δεν έχει παραχωρήσει αυτοκεφαλία στην Ουκρανική Εκκλησία.

Η "ιδεολογία της σύγχρονης ROC" αποτελεί ακόμη και απειλή για ολόκληρο τον κόσμο, γράφει ο προκαθήμενος της OCU, αναφέροντας τη νέα αφρικανική Εξαρχία που δραστηριοποιείται στο κανονικό έδαφος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. "Ξεκινώντας τουλάχιστον από τον Οκτώβριο του 2018, όλες οι ενέργειες του Πατριάρχη Κύριλλου υποτάσσονται σε έναν συγκεκριμένο πολιτικό στόχο", αναφέρει ο Dumekno και αυτό εξηγεί τη διακοπή της κοινωνίας με την Κωνσταντινούπολη, την Αφρικανική Εξαρχία και την υποστήριξη του Πατριάρχη στον πόλεμο.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, ο Πατ. Βαρθολομαίος και οι άλλοι προκαθήμενοι θα πρέπει να καταδικάσουν τον "Ρωσικό Κόσμο" ως αιρετικό και ο Πατ. Κύριλλο ως σχισματικό, και έτσι "να στερήσουν από τον Κύριλλο Γκουντιάεφ το δικαίωμα να καταλάβει τον Πατριαρχικό θρόνο της Μόσχας".

Ο αντιπρόσωπος της Ρωσικής Εκκλησίας Vakhtang Kipshidze, αναπληρωτής πρόεδρος του Συνοδικού Τμήματος για τις σχέσεις με την κοινωνία και τα μέσα ενημέρωσης, σχολίασε στο rbc.ru ότι η έκκληση της OCU διαβάζεται σαν "μια προσπάθεια να κερδίσει την εύνοια των ουκρανικών αρχών και να συμμετάσχει σε μια εκστρατεία που στρέφεται εναντίον κάθε τι ρωσικού".

"Νομίζω ότι αυτή η προσπάθεια είναι εντελώς ανίκανη και αδέξια, διότι από κανονικής άποψης είναι πλήρης ανοησία. Για εμάς, η λεγόμενη OCU δεν είναι καθόλου εκκλησία. Είναι μια σχισματική δομή, οι δηλώσεις της οποίας δεν πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη", κατέληξε ο Kapshidze.
________________________________
Μετάφραση ΕΘΝΕΓΕΡΣΙΣ