Τρίτη 19 Ιουλίου 2022

Έντονη αντιπαλότητα ανάμεσα σε Ελπιδοφόρο και Ιεράρχες της Επαρχιακής Συνόδου


ΒΟΣΤΩΝΗ. Το Σάββατο 2 Ιουλίου 2022 κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, διημείφθη έντονη αντιπαλότητα ανάμεσα στον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο και τα μέλη της Συνόδου, παρουσία των ιεραρχών μελών της Πατριαρχικής αντιπροσωπείας, του Μητροπολίτη Γέροντα Χαλκηδόνος Εμμανουήλ και του Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Προδρόμου.

Ιεράρχες της Επαρχιακής Συνόδου κατηγόρησαν ανοικτά τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο ότι έχει παραποιήσει τα πρακτικά των συνεδριάσεων της Συνόδου και απαίτησαν σε έντονο ύφος όπως παραγράψει αμέσως τα επίμαχα παραποιημένα σημεία. Στην αρχή ο κ. Ελπιδοφόρος αντέδρασε και κατέβαλε προσπάθεια να δικαιολογηθεί, αλλά και να επιδοθεί σε στροβιλισμό των λεχθέντων των ιεραρχών, πράγμα το οποίο όξυνε ακόμα πιο πολύ τα πράγματα ευρεθείς αντιμέτωπος με την σθεναρή απόκρουση των ιεραρχών και την απαίτηση τους όπως τα παραγράψει καθότι παραπλανάει τον Οικουμενικό Πατριάρχη και την περί Αυτόν Σύνοδο του Φαναρίου.

Σημειώνεται ότι Αρχιγραμματέας της Επαρχιακής Συνόδου είναι ο Επίσκοπος Ναζιανζού Αθηναγόρας (Ζηλιασκόπουλος), πλην όμως πληροφορίες του «Ε.Κ.» αναφέρουν ότι την τελική μορφή και δομή της γραφής των πρακτικών την κάνει ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος. Υπενθυμίζεται ότι ο Επίσκοπος Ναζιανζού Αθηναγόρας είναι ουσιαστικά Βοηθός Επίσκοπος του Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Ο Αθηναγόρας υπηρέτησε ως ιερεύς στη Γερμανία, στην Βόρειο Ελλάδα και στον Καναδά όπου ήταν διευθυντής της εκεί Θεολογικής Ακαδημίας. Συνδέεται με στενή φιλία και εγγύτητα με τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο, ο οποίος λίγες εβδομάδες μετά την έλευση του στην Αμερική τον έφερε στη Σχολή αρχικά για να του αναθέσει την προεδρία, πλην όμως κάτι τέτοιο κατέστη αδύνατο για θεσμικούς και νομικούς λόγους καθότι δεν είχε την νενομισμένη βίζα παραμονής και εργασίας στην Αμερική.

Όταν ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος τον πρότεινε να γίνει βοηθός Επίσκοπος, βρέθηκε αντιμέτωπος με τους Ιεράρχες της Επαρχιακής Συνόδου, οι οποίοι του είπαν πως δεν μπορεί να γίνει αυτό διότι σύμφωνα με το Καταστατικό οφείλει να έχει τουλάχιστον πενταετή υπηρεσία στην Αρχιεπισκοπή. Τότε ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος πήγε «δι’ άλλης οδού» καταστρατηγώντας το Καταστατικό. Συγκεκριμένα, έπεισε τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο να εκλέξει τον Αθηναγόρα Ζηλιασκόπουλο δικό του Βοηθό Επίσκοπο της Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως και να τον δώσει στον Ελπιδοφόρο κατ’ ανάθεση, πράγμα που έγινε. Αποκαλύπτουμε πως ο Ελπιδοφόρος είχε στείλει τα χαρτιά του Αθηναγόρα από τον Ιανουάριο του 2021για την επισκοποίηση του, αλλά η εκλογή του έγινε τελικά τον Μάιο του 2021 διότι Συνοδικός ιεράρχης του Φαναρίου αντιδρούσε στην εκλογή του επικαλούμενος σοβαρούς λόγους, ενώ όταν ολοκληρώθηκε η θητεία του Φαναριώτη Ιεράρχη στη Σύνοδο προχώρησε η εκλογή του.

Το δεύτερο θέμα της αντιπαλότητας στην Επαρχιακή Σύνοδο ήταν η συζήτηση και η παρουσίαση του ερωτηματολογίου και των ευρημάτων για το Καταστατικό. Οι Ιεράρχες της Επαρχιακής Συνόδου προσπαθούσαν να πουν στον Ελπιδοφόρο πως έπειτα από την παρέμβαση της Συνοδικής Επιτροπής του Φαναρίου επί των Επαρχιών του Εξωτερικού για υποβολή αιτήματος κατάργησης της αναστολής του Καταστατικού, δεν έπρεπε να γίνει θέμα στην Κληρικολαϊκή, ενώ εκείνος επέμενε περί του αντιθέτου.

Αποκαλύπτουμε σήμερα πως την Τετάρτη 6 Ιουλίου 2022 και μάλιστα λίγο πριν τα μεσάνυχτα ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος κάλεσε στη σουίτα του στο ξενοδοχείο Marriot Marquis όπου έγινε η Κληρικολαϊκή τον προσωπάρχη του, ιερέα Παναγιώτη Παπαζαφειρόπουλο, ο οποίος είναι και βοηθός του αδελφού του του Πρωτοσυγκέλου Νεκταρίου Παπαζαφειρόπουλου, την ταμία της Αρχιεπισκοπής Ελλεν Αλλεν η οποία για άγνωστους λόγους διαδραματίζει πρωτεύοντα ρόλο σε όλα τα οικονομικά και διοικητικά θέματα της Αρχιεπισκοπής και τον Μητροπολίτη Γέροντα Χαλκηδόνος Εμμανουήλ και τους είπε ότι θα πρέπει να προσέξουμε πολύ να μην ξεφύγει η συζήτηση για το Καταστατικό, ενώ φέρεται να είπε ότι «δεν θέλω φασαρίες». Την άλλη μέρα Πέμπτη 7 Ιουλίου έγινε στην ολομέλεια συζήτηση για το Καταστατικό με ομιλία του Μητροπολίτη Εμμανουήλ και του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου ο οποίος άφησε την εντύπωση ότι το θέμα θα αποφασιστεί στην επόμενη Κληρικολαϊκή του 2024. Υπήρξαν σχόλια και ερωτήσεις από συνέδρους πλην όμως το θέμα δεν κατέληξε πουθενά.

Το τρίτο θέμα το οποίο ηγέρθη από τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο ήταν του πρώην Μητροπολίτη Νέας Ιερσέης Ευαγγέλου, τον οποίον ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος και η περί Αυτόν Σύνοδος εκθρόνισαν κατ’ απαίτηση του Ελπιδοφόρου χωρίς καν να του ζητήσουν να μεταβεί στο Φανάρι για να αντικρούσει τις αιτιάσεις του Ελπιδοφόρου.

Στη συνεδρίαση της Επαρχιακής Συνόδου το Σάββατο 2 Ιουλίου 2022 είχαν μάλιστα προσκληθεί και ήταν παρόντες η ταμίας Ελλεν Αλλεν και ο νομικός σύμβουλος της Αρχιεπισκοπής Γεώργιος Τσουγκαράκης. Υπήρξε έντονο κατηγορητήριο σε βάρος του Ευαγγέλου εν απουσία του, πράγμα το οποίο επισημάνθηκε από Συνοδικούς Μητροπολίτες πως αυτό που γίνεται είναι απαράδεκτο και πως έπρεπε να είναι παρών και ο Ευάγγελος για να απαντήσει. Η συζήτηση δεν κατέληξε πουθενά.

Πληροφορίες του «Ε.Κ.» αναφέρουν ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος είχε προμελετημένη την αποπομπή του Μητροπολίτη Ευαγγέλου. Όπως ήδη έχομε αναφέρει σε πρότερο άρθρο μας ιερωμένος στενός φίλος και γνώριμος του Ελπιδοφόρου, τον οποίον ο Ελπιδοφόρος έφερε στην Αμερική και τον διόρισε σε επιτελική θέση καθώς και σε προϊσταμενία κοινότητας, δύο εβδομάδες πριν από την ενθρόνιση του τον Ιούνιο του 2019 αποκάλυψε σε στενό γνώριμο και φίλο του Ευαγγέλου στη Θεσσαλονίκη το σχέδιο του Ελπιδοφόρου και την πρόθεση του να τον εκθρονίσει για να προσαρτήσει τη Μητρόπολη Νέας Ιερσέης στην Αρχιεπισκοπική Περιφέρεια Νέας Υόρκης. Ο Ευάγγελος έχει ενημερώσει τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο λεπτομερώς έπειτα από την αποπομπή του.

The National Herald GR

Έντονη αντιπαλότητα ανάμεσα σε Ελπιδοφόρο και Ιεράρχες της Επαρχιακής Συνόδου - Ορθόδοξος Τύπος (orthodoxostypos.gr)