Κυριακή 27 Αυγούστου 2023

Ο Σέρβος πρόεδρος δεν υπογράφει νόμο για γάμους ομοφυλόφιλων



Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, δήλωσε ότι στη διάρκεια της θητείας του δεν θα υπογράψει νόμο για τους γάμους ομοφυλόφιλων. Σύμφωνα με τον ίδιο, η υπογραφή ενός τέτοιου νόμου θα δημιουργούσε «ένα είδος τρίτου φύλου όπου δεν είσαι ούτε άντρας ούτε γυναίκα».

Σε συνέντευξή του στην ‘Pink TV’ στις 13 Αυγούστου, ο Βούτσιτς είπε ότι ζήτησε από την πρωθυπουργό της Σερβίας, Άνα Μπρνάμπιτς, να μην υπογράψει τον νόμο για τους γάμους ομοφυλόφιλων όσο είναι πρόεδρος, τονίζοντας ότι «φταίω εγώ» που τέτοιος νόμος δεν έχει επεξεργαστεί από τη σερβική κυβέρνηση, σημειώνει το δημοσίευμα.

Πρόσθεσε ότι οι επικρίσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να απευθύνονται σε αυτόν και όχι στην Μπρνάμπιτς, η οποία, σύμφωνα με τον Βούτσιτς, υποστηρίζει έναν τέτοιο νόμο.

Ο Βούτσιτς είπε ότι η Σερβία είναι μια χώρα με παραδοσιακή κοινωνία και ότι δεν τον ενοχλεί αν κάποιος ανήκει στην LGBT+ κοινότητα.

Η υιοθέτηση του νόμου για τους γάμους ομοφυλόφιλων είναι ένα από τα κύρια αιτήματα της LGBT+ κοινότητας στη Σερβία.

«Στη Σερβία, όσο είμαι πρόεδρος, δεν θα υπογράψω κανένα νόμο όπου θα υπάρχει τρίτο φύλο, εκτός από γυναίκα και άνδρα», δήλωσε ο Βούτσιτς.

Αυτό το αίτημα έχει επαναληφθεί σε κάθε Pride Parade που πραγματοποιείται στο Βελιγράδι από το 2017, και παρόμοιοι νόμοι έχουν ψηφιστεί από κράτη της περιοχής, δηλαδή την Κροατία και το Μαυροβούνιο.

Η δημόσια συζήτηση για το σχέδιο νόμου για τις ενώσεις ομοφυλοφίλων ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2021. Σύμφωνα με τις διαδικασίες, αυτό το σχέδιο νόμου πρέπει να εγκριθεί από την κυβέρνηση και στη συνέχεια από τη Συνέλευση της Σερβίας. Ωστόσο, ο νόμος δεν μπορεί να τεθεί σε ισχύ χωρίς την υπογραφή του προέδρου του κράτους.

 Σύμφωνα με τη σερβική Νόβοστι, στο νόμο αντιτίθενται τα δεξιά κόμματα, η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία και ένα μέρος της κοινωνίας.

The Hellenic Information Team    - echedoros.blog

Αύγουστος 13, 2023.