Βασανιστήρια
ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ – ΦΥΛΑΚΙΣΕΙΣ -ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ -ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΥΠΟΠΤΩΝ -ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΕΦΕΔΡΙΚΟΥ
ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ – ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΩΝ -TΡOMOKΡATIA
Άλλο ένα ιδιότυπο φαινόμενο της Μακαριακής “δημοκρατίας”. Ύποπτοι συλλαμβάνονται και βασανίζονται απάνθρωπα από τους εγκάθετους του καθεστώτος με ευλογίες του ενός και μόνου. Κακοποίηση υπόπτου εγενετο και στο καθολικό της Αρχιεπισκοπής παρουσία του ιδίου του Μακαρίου Νικ.
ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΩΠΙΟΝ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΓΙΑ ΦΡΙΚΤΑ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ ΣΤΑ ΚΡΑΤΗΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ. ΑΠΕΣΤΑΛΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΖΕΙ ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΓΙΑ ΚΑΚΟΜΕΤΑΧΕΙΡΗΣΗ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ (1973 – 1974)
Πραγματικά στα κρατητήρια πολλοί ανακριτές είχαν ξεπεράσει τα όρια και πολλές φορές υπέβαλλον τους συλληφθέντες σε τέτοια βασανιστήρια που θύμιζαν αυτά στα οποία υποβάλλονταν αγωνιστές της ΕΟΚΑ κατά το 1955-59 από τους βρετανούς ανακριτές στην Ομορφίτα και τις Πλάτρες.
Πολλές φορές τα βασανιστήρια ήταν πολύ εμφανή στους συλληφθέντες γιατί όταν παρουσιάζονταν στο δικαστήριο δεν μπορούσαν να σταθούν στα πόδια τους ή υποβαστάζονταν από συγγενείς τους.
Το χειρότερο ήταν ότι τα δικαστήρια δεν «έβλεπαν» αυτή την κατάσταση.
Τα βασανιστήρια όμως προκαλούσαν ακόμα περισσότερο την αγανάκτηση των αντιπάλων της Κυβέρνησης και όπως στην περίπτωση της τοποθέτησης βομβών από την «αντιβία» έτσι και τώρα, με τα βασανιστήρια, το μόνο που σκέφτονταν πολλές φορές οι βασανιζόμενοι ή οι συγγενείς τους ήταν η εκδίκηση και ο φαύλος κύκλος συνεχιζόταν ανεξέλεγκτος.
Στις 11 Ιουνίου 1973 σύμφωνα με την εφημερίδα «Πατρίς» η ΕΣΕΑ, η πολιτική έκφραση της ΕΟΚΑ Β’ με Πρόεδρο τον πρώην αρχιδικαστή Γ. Βασιλειάδη, σε ψήφισμα της ανέφερε ότι είχε φθάσει «η ώρα της καθάρσεως και της λογοδοσίας όλων των αντεθνικώς δρώντων εξ αφορμής των μεσαιωνικών δραστηριοτήτων των παρακρατικών ομάδων οπαδών και συνεργατών του Μακαρίου, τας απειλάς, τους ξυλοδαρμούς τα βασανιστήρια, τας διώξεις και τας δολοφονίας ενωτικών αγωνιστών».
KATAΓΓΕΛΙΑ ΑΠΟ ΦΩΤΗ ΠΑΠΑΦΩΤΗ
ΦΩΤΗΣ ΠΑΠΑΦΩΤΗΣ: “Το κακόφημο Εφεδρικό Σώμα, γνωστόν ως οι Πραιτωριανοί του Μακαρίου, κακοποιούσε φανερά τους ενωτικούς.
Ένα βράδυ, από τις 10 μέχρι τα μεσάνυκτα, αστυνομικοί εν στολή, βοηθούμενοι και από πολίτες ανατίναξαν πέραν των 50 αυτοκινήτων και καταστημάτων Ενωτικών. Ουδείς συνελήφθη! Γνωστός πρώην αντάρτης στην ΕΟΚΑ, τον οποίον οι Αγγλοι βασανιστές όταν τον συνέλαβαν τον κακοποίησαν βάρβαρα (του έσπασαν μερικά παϊδια), και οι Πραιτωριανοί του Μακαρίου όταν τον συνέλαβαν, τον κακοποίησαν όχι απλά βάρβαρα αλλά κτηνωδώς, για να του αποσπάσουν πληροφορίες που θεωρούσαν ότι ήξεραν. Έφτασαν στο σημείο, οι άθλιοι να του μπήγουν στον πρωκτό λαιμόν μπουκάλας και να τον βγάζουν για δύο συνεχείς ώρες! Το θύμα του κακόφημου εφεδρικού είναι ο Γιαννάκης Χριστοφόρου από τον Αγιον Κωνσταντίνον Αγρού.
====================================================
13/2/1973
Κακοποίηση από πραιτωριανούς του Χριστόδουλου Γεωργίου απο Μελίνη Λάρνακας
===========================================================
27/2/1973
Πραιτωριανοί απήγαγαν και κακοποίησαν 13χρονο βοσκό από Κερύνεια
===========================================================
23/3/1973
κακοποίηση του φωτογράφου Μιχ. Ολυμπίου από τα Λύμπια, κατα την επιστροφή των μητροπολιτών Κιτίου Ανθίμου και Πάφου Γενναδίου στο αεροδρόμιο Λευκωσίας , απο την Αθήνα
======================================================
24/3/1973
Στο κέντρο “κορνερ” στη Λάρνακα, Πραιτωριανοί, επιτίθενται και κακοποιούν τους Ανδρέα Αριστείδου, Κυριάκο Κωμοδρόμου, Νικ. Πλαστήρα και τον ελλαδίτη αξιωματικό Φίλη Θεοδώρου
===========================================================
5/4/1973
Συλλαμβάνεται από την προεδρική φρουρά Γνωστός αγωνιστής της ΕΟΚΑ, ο Θεόδωρος Κάστρος, από τον Γαϊδουράν, συνελήφθη σε δρόμο πίσω από την Αρχιεπισκοπή όπου πήγε να αγοράσει μπογιές για βάψιμο. Οδηγήθηκε στο Μεγάλο συνοδικό της Αρχιεπισκοπής, όπου, στην παρουσίαν του Μακαρίου, τον κτύπησαν άγρια, τον κλωτσοκόπησαν, τον ύβρισαν, τον εξευτέλισαν. Και όλα αυτά γιατί εθεωρήθη ύποπτη η παρουσία του εν καιρώ ημέρας στην περιοχήν.
3. Όταν αφέθη ελεύθερος αργά το βράδυ, μου τηλεφώνησε. Πήγα, τον έπιασα καταματωμένο και ταλαιπωρημένον, και τον πήρα στις εφημερίδες για να καταγγείλει την ενώπιον του Μακαρίου κακοποίησή του στο Μ. Συνοδικό της Αρχιεπισκοπής. (αφήγηση από τον τομεάρχη της ΕΟΚΑ Φωτη Παπαφώτη)
==========================================================
Στις 2 Ιουνιου 1973 ξυλοδαρμός στελέχους της ΕΣΕΑ υπό παιτωριανών στην Πύλην Πάφου, εκτυπιάτο ανηλεώς επί δίωρον περίπου»: «Συνεχίζοντες το όργιον των τραμπουκισμών εις βάρος ενωτικών πολιτών καιι ιδιαιτέρως στελεχών της ΕΣΕΑ τέσσαρες πραιτωριανοί εκακοποίησαν προχθές αγρίως εντός του αστυνομικού σταθμού Πύλης Πάφου τον εκ Κλήρου Μίκην Κουμίδην, της ΕΣΕΑ, μέλος της χωριτικής επιτροπής εις την Κοινότητα. Ο Κουμίδης υπέστη πρωτοφανή εις αγριότητα ξυλοδαρμόν επί δίωρον περίπου. Εις το σώμα του είναι εμφανή τα ίχνη των κακώσεων ταύτα δε διεπίστωσεν και κυβερνητικός ιατρός όστις τον εξέτασε».
=============================================================
24 Ιουνιου 1973 αγριον και απάνθρωπον ξυλοδαρμόν υπέστη την νύκτα της προχθές υπό παρακρατικών καθαρμάτων ο εκ Καπέδων ενωτικός αγωνιστής Χριστοφής Αρναούτη, ηλικίας 47 ετών».
====================================================================
16 Ιουλιου 1973
30-35 πραιτωριανοί επέδραμον εν εξάλλω καταστάσει περί την 5ην μ.μ. της χθες εις το οίκημα του εθνικόφρονος σωματείου ΑΟΨ Ψημολόφου. Με πρωτοφανή μανίαν εξέσχισαν δεκάδες φωτογραφίας του αρχηγού Διγενή, αι οποίαι ήσαν ανηρτημέναι επί των εξωτερικών τοίχων του σωματείου. Οι επιδραμόντες συνώδευον την πομπήν των εκ του Ισλάμ εισβολέων και φιλοξενουμένων του Μούσκου, οι οποίοι επέστρεφαν την ώραν εκείνην από την Μονήν Μαχαιρά όπου είχον μεταβή την πρωίαν».
====================================================================
Στις 10 Σεπτεμβρίου 1973 η «Πατρίς» έγραφε ότι η αστυνομία, η Εισαγγελία και άλλα όργανα του κράτους παραπλανούσαν εσκεμμμένα σε αρκετές περιπτώσεις τα δικαστήρια για να συγκαλύψουν «τα κτηνώδη βασανιστήρια, εις τα οποία υποβάλλονταν συλλαμβανόμενοι ενωτικοί».
Η εφημερίδα στηριζόταν στις περιπτώσεις των Κώστα Μουσίδη από την Κοκκινοτριμιθιά και Χριστόδουλου Χατζηστυλλή Τάκκου από το Λάρνακα της Λαπήθου που παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο για έκδοση διατάγματος κράτησης.
Η Αστυνομία παρουσίασε ιατρικό πιστοποιητικό στο οποίο αναφερόταν ότι οι δυο κρατούμενοι έφεραν μώλωπες και εκχυμώσεις.
Η αίτηση της αστυνομίας έγινε στην παρουσία του εκπροσώπου της Διεθνούς Επιτροπής Νομικών Τζ.Γκάρετ που ήλθε στην Κύπρο για να μελετήσει παράπονα για κακοπομεταχείρηση κρατουμένων.
Οι δικηγόροι των συλληφθέντων κατήγγειλαν ότι αυτοί υπέστησαν φρικτά βασανιστήρια και ζήτησαν όπως τύχουν άμεσης ιατρικής περίθαλψης.
Όμως τα στοιχεία που παρουσίασε η αστυνομία δεν δικαιολογούσαν κάτι τέτοιο, αλλά εφ’ όσον οι κρατούμενοι επέμεναν ότι αισθάνονταν φρικτούς πόνους διατάχθηκε τελικά όπως υποβληθούν σε ακτινολογική εξέταση οπότε διαπιστώθηκε ότι έφεραν σπασμένες πλευρές.
====================================================================
Στις 17 Σεπτεμβρίου 1973 «Πρωτοφανή σαδιστικά βασανιστήρια ενώπιον των οποίων φρικτά κάθε πολιτισμένος άνθρωπος υπέστη εις χείρας αστυνομικών οργάνων παρουσία του ανθυπαστυνόμου Δημητρίου Μέσσιου, ο συλληφθείς αγωνιστής της ΕΟΚΑ Κώστας Νικήτας (από τον Πύργο Τηλλυρίας, πρώην συναγωνιστής του Γρηγόρη Αυξεντίου και του Κυριάκου Μάτση)»
======================================================================
Στις 15 Οκτωβρίου 1973
Καταγγελίες ενώπιον του Δικαστηρίου ότι ο Χριστάκης Γ. Αδάμου από το Αρναδί κακοποιήθηκε «με πρωτοφανή βαναυσότητα εντός του αστυνομικού σταθμού Πύλης Πάφου».
====================================================================
Στις 28 Οκτωβρίου 1973 Ο δικαστής Κούρρης όταν αντίκρυσε το θλιβερόν θέαμα του κτηνωδώς κακοποιηθέντος ενωτικού κρατουμένου δεσμοφύλακος Μιχαήλ Ηροδότου όστις προσήχθη χθες εκ νέου ενώπιον του προειδοποίησεν ότι εάν εις το μέλλον παρουσιασθούν ενώπιον του δικαστηρίου ύποπτοι κακοποιηθέντες κατά την διάρκειαν της νομίμου κρατήσεως των τότε το Δικαστήριον εν τη ενασκήσει της διακριτικής του εξουσίας δυνατόν να αρνηθή την έκδοσιν των αιτουμένων διαταγμάτων κρατήσεως».
Ο Ηροδότου εγκατέλειψε την αίθουσα του δικαστηρίου υποβασταζόμενος από τον γηραιό πατέρα του, ο οποίος με δάκρυα στα μάτια φώναξε αγανακτισμένος: «Εγώ εδούλεψα 3.000 μίλια κάτω από την γην διά να τον κάμω άνθρωπον και αυτοί μου τον εσκότωσαν».
=======================================================================
Στις 22Ιουνίου 1973: Παρασκευή και περι ωραν 11.30 π.μ.ο Χριστοφής Αρναούτης εκ Καπέδων, επιβαίνων του αυτοκινήτου του ΒΗ725 μάρκας Μόρρις Οξφορντ με συνεπιβάτας τον αδελφόν του Κυριάκον και τον ομοχώριον του Δημήτριον Ζιτιπήν επέστρεφεν εξ Αγίας Βαρβάρας εις το χωρίον του. Εις σημείον της οδού το όχημα του Αρναούτη ηναγκάσθη να σταματήση διότι αυτοκίντον «Ζ», ευρίσκετο τοποθετημένων καθέτως της οδού και παρημπόδιζεν ούτω την κυκλοφορίαν,
Ο εις εκ των τριών παρακρατικών οίτινες επέβαινον του «Ζ» εζήτησε από τον Αρναούτην να του δώσει «τέλλαν» διότι ως του ανέφερε το όχημά των υπέστη βλάβην (το καπώ του «Ζ» ήτο ανασηκωμένον).
Ο Αρναούτης με πολλήν ευγένειαν και προθυμίαν έψαξε εντός του αυτοκινήτου του ανεύρε ρολό «τέλλας» την οποίαν αφού κατήλθε του οχήματος προσέφερεν εις τον άγνωστον.
Την ίδιαν όμως στιγμήν ο άγνωστος ανέσυρε αυτόματον όπλων και ετοποθέτησεν έμπροσθεν του προσωπίδα. Προσωπίδα έθεσαν έμπροσθεν των και οι δύο σύντοφοί των.
Ο άγνωστος διέταξε αμέσως τον Αρναούτην και τους συνεπιβάτας του να πέσουν πρηνηδόν επί της ασφάλτου ότε ήρχισαν και τα τρία καθάρματα να κτυπούν με πρωτοφανή βαρβαρότητα τον Αρναούτην με γκλομπς λέγοντας εις αυτόν επανειλημένως ότι εάν δεν απαλείψη τα εθνικά συνθήματα τα οποία ευρίσκονται εις τους Καπέδες και τα οποία ως ισχυρίζοντο, ο ίδιος τα έγραψε «θα τον αφήσουν επί τόπου».
Ο Αρναούτης ηρνείτο να απαντήση εις τας ερωτήσεις των παρακρατικών, τούτο δε υποδαύλισε περισσότερον την μανίαν των και τα κτυπήματα κατέστησαν πλέον έντονα και βάναυσα»
ΥΓ. Και οι τρείς παρακρατικοί ήσαν των ομάδων του Λυσσαρίδη,ένας εξ αυτών απο το χωριό Ορόκλινη της Λάρνακας .
================================================================
Στις 6 Αυγούστου 1973 » Φρικτά απάνθρωπα σαδιστικά και καννιβαλικά βασανιστήρια, ενώπιον των οποίων φρικιούν αι μεσαιωνικοί μέθοδοι, τας οποίας εχρησιμοποίει ο Χάρτιγκ, υπέστησαν τέσσαρες ενωτικοί εκ Πάφου υπό οργάνων του διαδόχου του διαβοήτου τυράννου της Κύπρου.»
====================================================================
Στις 28 Απριλίου 1974 «Εθνικόφρων εκακοποιείτο επί τετράωρον εις την Πύλη Πάφου»
«Και νέον επεισόδιον εις βάρος ενωτικού ήλθεν εις φως διά καταγγελίας τούτου εις την εφημερίδα μας. ΕΘΝΙΚΗ) Το συμβάν προστίθεται εις την άλυσιν επεισοδίων εις βάρος της ενωτικής Παρατάξεως κατά τας Αγίας ημέρας της Μεγάλης Εβδομάδος.
Συγκεκριμένως ο εθνικόφρων Σάββας Χριστοδούλου από τον Κάτω Δρυν εις ενυπόγραφον καταγγελίαν του αναφέρει ότι τη νύκτα του Μεγάλου Σαββάτου εκτυπήθη ανηλεώς εις την Πυλην Πάφου.
Ούτος συνελήφθη περί την 3.30 μ.μ . του μεγάλου Σαββάτου και μετεφέρθη αυθημερόν εις την Πύλην Πάφου. Εκεί του ελέχθη ότι πρόκειται να ανακριθή εν σχέσει με εξεταζομένην υπόθεσιν μεταφοράς πυρομαχικών. Αντί, όμως ανακρίσεως, εκακοποιήθη βαναύσως επί τετράωρον».
==================================================================
Στις 12 Μαϊου 1974 Συνεχίζεται το όργιον απαναθρώπων βασανιστηρίων εις βάρος συλλαμβανομένων ενωτικών εντός αστυνομικών σταθμών, παρά την παγκύπριον και παγκόσμιον κατακραυγήν την οποίαν είχε προκαλέσει προ μηνών εναντίον της Κυβερνήσεως και παρά τας επανειλημένας δηλώσεις του κ. Κυβερνήτου ότι δήθεν έδωσεν εντολάς να μη κακοποιούνται κρατούμενοι».
Κακοπόιηση υπέστησαν οι Παντελής Α. Μιχαηλίδη και Ανδρέας Μουζούρη στη διάρκεια κράτησης στον αστυνομικό σταθμό Ξυλοφάγου «υπό επικουρικών».
Ο δεύτερος νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Λάρνακας ενώ δεν επιτράπηκε ούτε στους γονείς του να τον επισκεφθούν όπως επίσης και στο δικηγόρο του Χριστόδουλο Σώζο.
=================================================================
Στις 14 Μαίου 1974 εκακοποιήθη ανάνδρως ο Ρόδος Παπαδόπουλος» . Υπεβλήθη καταγγελία υπό του δικηγόρου του συλληφθέντα Κώστα Αδαμίδη στο δικαστήριο ότι ο πελάτης του ότι είχε κακοποιηθεί στον αστυνομικό σταθμό Πύλης Πάφου.
Ο δικαστής Αναστασίου εκδίδοντας διάταγμα διήμερης κράτησης του υπόπτου μαζί με άλλους είπεν ότι » το Δικαστήριον επιθυμεί να δηλώση διά πολλοστήν φοράν ότι οι κρατούμενοι δέον να τυγχάνουν καλής και αξιοπρεπούς μεταχειρίσεως».
===============================================================
Καταγγελία για άγρια κακοποίηση έκαμε και ο δικηγόρος Θεόδουλος Μόντης, για τον πελάτη του Νεόφυτο Θεοδώρου Μανδρή, ο οποίος συνελήφθη στις 14 Μαϊου ως ύποπτος ενεχόμενος σε υπόθεση συνωμοσίας προς ανατροπή της Κυβένησης και σε υπόθεση μεταφοράς όπλων.
Την ίδια καταγγελία έκαμε επίσης την επομένη και ο ύποπτος για παρόμοια υπόθεση Χριστόφορος Κοσμά, από τη Ζωοπηγή.
Παρόμοια καταγγελία έκαμε επίσης και ο Ανδρέας Μιχαήλ Κρητικός από τα Κονιά ενώπιον του επαρχιακού δικαστηρίου Λευκωσίας ο οποίος παραπονέθηκε ότι κακοποιήθηκε σε αγρούς στην Πάφο μετά τη σύλληψη του σε σχέση με την κλοπή όπλων από το ΚΕΝ Γεροσκήπου.
===================================================================
Στις 5 Ιουνίου 1974 ο Νίκος Μαυρονικόλας απολυθείς αστυνομικός που συνελήφθη για την κλοπή των όπλων από το ΚΕΝ Γεροσκήπου κατήγγειλε διά του δικηγόρου Παναγιώτη Δημητρίου ότι υπέστη «απάνθρωπον και πρωτοφανή εις αγριότητα κακοποίησιν».
Σε σχετική καταγγελία προέβη ο Παναγιώτης Δημητρίου και στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Δικηγορικού Σώματος Κύπρου.
Τέτοια ήταν τα τραύματα που υπέστη ο Μαυρονικόλας ώστε η Αστυνομία παρουσίασε στο δικαστήρο πιστοποιητικό του κυβερνητικού ιατρού ότι δεν μπορούσε να παρουσιασθεί και ότι βρισκόταν στο νοσοκομείο.
==================================================================
Στις 7 Ιουνιου 1974 ο συλληφθείς ως υποπτος για κλοπή οπλων ελαιοχρωματιστής Παναγιώτης Πέτρου κατήγγειλε ότι βασανίστηκε στην Πύλη Πάφου.»Ως κατήγειλεν ο ίδιος και ο συνήγορος του κ. Αδαμίδης, κατά την διάρκειαν της ανακρίσεως του εις Πύλην Πάφου, το παρελθόν Σάββατον επειδή ηρνείτο οιανδήποτε ανάμειξιν εις την υπόθεσιν της κλοπής των όπλων, δύο επικουρικοί τον ήρπασαν χειροπόδαρα και τον εκτυπούσαν επί ώρας εις τους τοίχους μέχρις ότου έχασε τας αισθήσεις του. Οταν συνήλθε υπέγραψε δύο καταθέσεις τας οποίας του παρουσίασαν, τους δυο βασανιστάς τους ο Πέτρου ανεγνώρισεν ως είχεν εντός της αιθούσης του δικαστηρίου πλην όμως ούτοι έσπευσαν να εγκαλείψουν την αίθουσαν προτού τους υποδείξη.
Μετά την κακοποίησιν του μετεφέρθη εις τον αστυνομικόν σταθμόν Αγίου Δομετίου, όπου κρτείται απομονωμένος, ενώ οι έτεροι εννέα κρατούνται εις τας Κεντρικάς Φυλακάς.
Ως κατήγγειλεν ο δικηγόρος του κ. Κ. Αδαμίδης η μόνη τροφή που του εδόθη εις διάστημα τεσσάρων ημερών ήτο μισό πόλιπιφ, ένα ψωμί και μια ντομάτα.
Ο Πέτρου παρουσίαζε εικόνα ανθρωπίνου ράκους, παρηκούθησε δε ολόκληρον την διαδικασίαν «διπλωμένος» εις τα δύο και εξέφρασε φόβους ότι συνεπεία των κτυπημάτων που εδέχθη έσπασεν η σπονδυλική του στήλη».
Τα βασανιστήρια κατήγγειλε στις 10 Ιουνίου η ΕΣΕΑ στην Ελλάδα και στην Διεθνή Επιτροπή Νομικών. Σε τηλεγράφημα προς τον Στρατηγό Γκιζίκη, Πρόεδρο της Ελλάδας ανέφερε:
«Παρακαλείσθε επέμβητε πάραυτα προς άρσιν αδιακρίτου ανθρωπομαζώματος και κτηνώδους κακοποιήσεως πολιτικών κρατουμένων. Πλείστοι φέρουν σοβαράς κακώσεις και χρήζουν άμεσου ιατρικής περιθάλψεως. Η ζωή τινών εξ αυτών διατρέχει άμεσον κίνδυνον εις χείρας δυνάμεων ασφαλείας Κυπριακής Κυβερνήσεως».
Εξ άλλου σε τηλεγράφημα προς τον Τζέφρυ Γκαρ, μέλος της Διεθνούς Επιτροπής Νομικών ανέφερε:
«Μέλη της αντιπολιτεύσεως συλληφθέντα υπό εφεδρικής αστυνομίας και τελούντα υπό κράτησιν υφίστανται βασανιστήρια. Αι ζωαί μερικών εξ αυτών διατρέχουν πραγματικόν κίνδυνον. Δικηγόροι παρεμποδίζονται να ίδουν πελάτας των και προσφέρουν την βοήθειαν των. Παρακαλούμεν επέμβητε αμέσως».
Εξάλλου σε τηλεγράφημα προς τον πρέσβη της Ελλάδας Ευτάθιο Λαγάκο η ΕΣΕΑ ανέφερε:
«Πολιτικοί κρατούμενοι υφίστανται απάνθρωπα βασανιστήρια. Η ζωή τινών εξ αυτών ευρίσκεται εις άμεσον κίνδυνον. Παρακαλούμεν όπως επέμβητε αμέσως».
==============================================================
Στις 12 Ιουνίου ότι ο Παναγιώτης Πακκουτής από την Αυγόρου συνελήφθη ως ύποπτος ενεργειών και αργότερα απελύθη χωρίς να προκύψει ο,τιδήποτε ενοχοποιητικό σε βάρος του». Κατά την κράτησιν του εβασανίσθη αγρίως λογω δε της σοβαροτητος των τραυματων του μετεφέριθη εις Αθήνας διά περαιτέρω θεραπείαν».
====================================================================
Στις 14 Ιουνίου οι κρατούμενοι από την Πάφο που συνελήφθησαν για την κλοπή των όπλων από το ΚΕΝ Γεροσκήπου κήρυξαν απεργία πείνας «εις ένδειξιν διαμαρτυρίας διά τας αθλίας και απανθρώπους συνθήκας κρατήσεως των».
================================================================
Στις 14 Ιουνιου 1974 Δωδεκα πρόσωπα απο τα Κοκκινοχώρια που συνελήφθησαν, υπέστησαν αγρια κακοποίηση απο την αστυνομία.
Σοβαρώτερα κακοποιηθέντες είναι ο Ανδρέας Μακρής εξ Αυγόρου και ο Ανδρέας Σκούρου εκ Ξυλοφάγου. Λόγω της αθλιότητος της καταστάσεως των νοσηλεύονταιν εις το γενικόν Νοσοκομείον και δεν ηδυνήθησαν την επομένη να εμφανισθούν εις το δικαστήριον. Ως κατήγγειλεν ο δικηγόρος κ. Χρ. Σώζος ο Σπύρου έχει σπασμένην μίαν πλευράν συνεπεία του ξυλοδαρμού του εις Πύλην Πάφου.
Ετερος κρατούμενος ο Ανδρέας Κορυζής εκ Ξυλοτύμπου ενόρκως κατέθεσεν ότι εμαστιγώθη και εβασανίσθη με πρωτοφανή αγριότητα. Η πλήρης κατάθεσις του Κορυζή έχει ως εξής: «Οταν συνελήφθην με ωδήγησαν εις την αστυνομίαν της Λάρνακας. Επί ώρας με είχον να στέκωμαι εις τον τοίχον. Μετά με επήραν εις το Δικαστήριον και μου έβγαλαν διάταγμα κρατήσεως. Από εκεί με ωδήγησαν πάλιν εις τον αστυνομικόν σταθμόν. Μας έβαλαν εις τον τοίχον μαζί με άλλους κρατουμένους εις ένα δωμάτιον, όπου μπορούσαν οι διάφοροι εφεδρικοί να μπαίνουν και να κτυπούν οποιονδήποτε από εμάς. Ο Ξυλοδρμός αυτός διήρκεσεν από τις 2 το μεσημέρι μέχρι την 8ην μ.μ. Τόσες ήταν οι φωνές των άλλων που δεν μπορώ να περιγράψω με λόγια αυτές τις αγριότητες. Μετά την μεταφοράν μας εις τας Κεντρικάς Φυλακάς με επήραν εις την Πύλην Πάφου, όπου ήθελαν να ομολογήσω διά κατοχήν όπλων που εγώ δεν είχα. Μου ετύλιξαν το πρόσωπο με μίαν μαντηλιάν και μου εμπόδισαν την αναπνοήν. Μου έβαλαν τα πόδια μου μέσα σε μιαν καρέκλαν και με εμαστίγωναν συνεχώς. Μετά μου τα έβαλαν σε μιαν σίκλαν με χλιαρό νερό. Εν συνεχεία με υποχρέωσαν να περπατώ διά να κυκλοφορή το αίμα ως μου έλεγαν. Διά τρίτην φοράν μου έβαλαν εις το κεφάλι μίαν μαύρην κουκούλαν και με εκτυπούσαν συνέχεια με βαναυσότητα. Την επομένην ημέραν με εκακοποίησαν και πάλιν με σακκούλαν μαύρην και μαστίγιον. Μου έβαλαν δύο μολύβια εις τα δάκτυλα μου και μου τα έσφιγγαν.
Εις το σημείον τούτο, ο Κορυζής έδειξεν εις τον δικαστήν κ. Κολώταν ωρισμένα εμφανή ίχνη της τοιαύτης μεταχειρίσεως επί των χειρών του και συνέχισεν: » Δεν μπορώ λόγω των βασανιστηρίων να αναπνεύσω και θέλω να εξετασθώ από ιατρόν».
Είπεν επίσης ότι όταν έδωσεν την «θεληματικήν» κατάθεσιν του προς την αστυνομίαν ήτο πεσμένος μετά την κακοποίησιν του, εις το πάτωμα, κάτω από ενα γραφείο.
ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΧΡΙΣΤΑΚΗ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ: Διά την κακοποίησιν του ενόρκως κατέθεσεν και ο Χριστάκης Ευαγγέλου Βραχίμης, ο οποίος είχε επιδέσμους εις τους πόδας και εβάδιζεν μετά δυσκολίας. Και εις αυτόν επίσης οι βασανισταί του εφόρεσαν κουκούλαν και με μαστίγιον τον εκτυπούσαν εις τα πέλματα τον ποδών».
=================================================================
ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΕΝΩΤΙΚΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΟΥ, ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ
Γνωστός αγωνιστής της ΕΟΚΑ, ο Θεόδωρος Κάστρος, από τον Γαϊδουράν, συνελήφθη σε δρόμο πίσω από την Αρχιεπισκοπή όπου πήγε να αγοράσει μπογιές για βάψιμο. Οδηγήθηκε στο Μεγάλο συνοδικό της Αρχιεπισκοπής, όπου, στην παρουσίαν του Μακαρίου, τον κτύπησαν άγρια, τον κλωτσοκόπησαν, τον ύβρισαν, τον εξευτέλισαν. Και όλα αυτά γιατί εθεωρήθη ύποπτη η παρουσία του εν καιρώ ημέρας στην περιοχήν.
Όταν αφέθη ελεύθερος αργά το βράδυ, μου τηλεφώνησε. (αναφερει ο Φωτης Παπαφωτης) Πήγα, τον έπιασα καταματωμένο και ταλαιπωρημένον, και τον πήρα στις εφημερίδες για να καταγγείλει την ενώπιον του Μακαρίου κακοποίησή του στο Μ. Συνοδικό της Αρχιεπισκοπής.
=======================================================================
Στις 15 Ιουνίου 1974 η ΕΘΝΙΚΗ δημοσίευσε σε ανταπόκριση από την Αμμόχωστο:
«Ο εκ Φρενάρου Ελευθέριος Χατζημιχάηλ, ο οποίος συνελήφθη υπό Επικουρικών κατά τας προσφάτους ερεύνας εις την περιοχήν Κοκκινοχωριών λόγω άγριου ξυλοδαρμού του και εκτεταμένων κακώσεων που υπέστη παραμένει κλινήρης και παρακολουθείται υπό του ιατρού κ. Παπαπέτρου.
Ο κ. Χατζημιχαήλ συνελήφθη την νύκτα της παρελθούσης Τετάρτης κατόπιν ερευνών ανδρών του Εφεδρικού εις τα δύο περιβόλια του εις Φρέναρος. Αι έρευναι ουδέν το ενοχοποιητικόν εις βάρος του έφερον εις φως. Εις τον ένα κήπον του ο Χατζημιχάηλ διατηρεί κονικλοτροφείον και ως συνηθίζεται, την νύκτα εντός αυτού ανάβει φως. Τούτο οι άνδρες του Εφεδρικού εξέλαβον ως ανέφερον εις τον κακοποιηθέντα ως σύνθημα διά τας στασιαστικάς ομάδας της περιοχής.
Με την δικαιολογίαν αυτήν μετεφέρθη εις τον αστυνομικόν σταθμόν Αμμοχώστου όπου εκτυπήθη ανηλεώς με σάκκους άμμου εις διάφορα μέρη του σώματος του. Του έδεσαν επίσης τα πόδια επί κλίνης και με σανίδια και άλλα αντικείμενα εκτυπάτο συνεχώς εις τα πόδια με αποτέλεσμα τα νύχια του δεξιού του ποδιού να βγουν και να μην δύναται έκτοτε να περπατήση. Την επομένην αφέθη ελεύθερος διότι ως του ανέφερον οι βασανισταί του συνεπεία της αθλίας καταστάσεως εις την οποίαν ευρίσκετο δεν ηδύναντο να τον παρουσιάσουν ενώπιον του δικαστηρίου».
================================================================
Στις 18 Ιουνίου 1974 η ΕΘΝΙΚΗ παρέθετε καταγγελίες βασανισμού του Θεόδωρου Κυριάκου Σουρμελή, 57 ετών, ο οποίος είχε σηλληφθεί για τον φόνο του Κώστα Αρμεύτη στη Λεμεσό:
«Ο Σουρμελής κατήγγειλε ότι βασανίστηκε στον αστυνομικό σταθμό Λεμεσού λέγοντας ότι «εκτυπήθη εις το σβέρκον και εις την κεφαλην».
Ο Σουρμελής έδειξε στο δικαστήριο εμφανή ίχνη κακώσεων στο σώμα του τα οποία υπέστη όταν ο βασανιστής του τον ελάχτισε όπως είπε με τα άρβυλα. Είπε ακόμη ότι υπέφερε από λευχαιμία και έχει κάμει μέχρι τώρα τρεις μεταγγίσεις αίματος στην Αθήνα.
Ο συνήγορος του Σουρμελή Λουκής Παπαφιλίππου ανέφερε στο δικαστήριο απευθυνόμενος προς τον εξεταστή της υπόθεσης:
» Αν αυτοί οι άνθρωποι (και οι άλλοι ύποπτοι) βρεθή από ιατρόν ότι φέρουν εμφανείς εξωτερικάς κακώσεις, τότε ποια είναι τα μέτρα ασφαλείας που ισχυρίζεσθε ότι ελάβατε διά την ασφάλειαν των ως είναι το καθήκον σας; Ακούσατε ότι πλείστοι ύποπτοι παραπονούνται διά κακοποίησιν των ενώ τελούν υπό νόμιμον κράτησιν; Δεν μπορώ να βάλω αυτούς τους ανθρώπους εις το στόμα του λύκου ή να τους δω αύριον κατακρεουργημένους ή να αντικρύσω 19 πτώματα. Υπάρχει το πρηγούμενον του Βαρραβά και του Μαυροκοινόλα».
Ο Σουρμελής παραπέμφθη προς εξέταση σε κυβερνητικό γιατρό και όπως σημείωνε η ΕΘΝΙΚΗ ο γιατρός ανέφερε ότι «λίαν επισφαλής είναι η κατάσταση της υγείας του Θεοδώρου Κυριάκου Σουρμελή, ηλικίας 57 ετών, ενός εκ των συλληφθέντων ως υπόπτων διά τον φόνον του Κώστα Αρμεύτη και τον τραυματισμόν των Κόκκινου και Αντωνίου».
===================================================================
Στις 19 Ιουνιου 1974 παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο εννέα συλληφθέντες στην επαρχία Αμμοχώστου που παραπονέθηκαν ότι είχαν κακοποιηθεί.
«Ιδιαιτέρως βάναυσος ήτο η κακοποίησις του Γεωργίου Χατζηκυριάκου εξ Αγίου Αμβροσίου, δασοκόμου, 28 ετών, ο οποίος μετεφέρθη στο δικαστήριο υποβασταζόμενος»,
«Ο δικηγόρος αυτού κ. Χρ. Σολωμής εζήτησεν από το δικαστήριον όπως ο πελάτης του καταθέση τα της κακοποιήσεως του ενόρκως ή μη, ο δικαστής όμως κ. Χρίστος Αρτεμίδης δεν επέτρεψε τούτο.
Τελικά το δικαστήριο έδωσε οδηγίες όπως εξετασθούν οι κρατούμενοι από ιατρό.
=============================================================
Στις 21 Ιουνίου η ΕΘΝΙΚΗ έγραφε κάτω από τον τίτλο «Οι καννίβαλοι οργιάζουν» ότι έντεκα συνολικά κρατούμενοι κατάγγειλαν ενώπιον του επαρχιακού δικαστηρίου Λευκωσίας ότι υπέστησαν ανήκουστα βασανιστήρια στα χέρια «των αιμοσταγών καννιβάλων εις τα διάφορα Νταχάου του φασιστικού καθεστώτος».
Σε ρεπορτάζ η δικαστηριακή συντάκτις της εφημερίδας έγραφε:
«Καρδιοπαθής πολιτικός κρατούμενος όστις εκακοποιήθη κατά την κράτησιν του, υπέστη χθες κρίσιν εντός του δικαστηρίου και μετεφέρθη εσπευσμένως εις το γενικόν νοσοκομείον. Πρόκειται διά τον Ανδρέαν Γεωργίου Ντάρλιγκ από τη Ορόκλινην, ο οποίος κατά την ημέραν της συλλήψεως του επρόκειτο να αναχωρήση εις την Αγγλίαν διά θεραπείαν.
Εις το Γενικόν Νοσοκομείον του εγένετο ένεσις και ο ύποπτος ωδηγήθη εκ νέου εις το δικαστήριον,
Ο Ντάρλιγκ κρατείται από της 12ης τρέχοντος μαζί με άλλα δεκατέσσερα πρόσωπα εκ των επαρχιών Λάρνακος και Αμμοχώστου εν σχέσει με υπόθεσιν συνωμοσίας κατά του κράτους και συμμετοχής εις τη ΕΟΚΑ Β.
Από τους λοιπούς υπόπτους φρικιαστικά βασανιστήρια υπέστη ο Κίμων Ευαγγέλου Βραχίμης από την Ξυλοφάγου, εις την Πύλην Πάφου, όπου είχε μεταφερθή δι’ ανάκρισιν οι βασανισταί του Φούτ του εφόρεσαν κουκούλαν, του έβγαλαν τους όνυχας από τα πόδια του. Τον εκτύπησαν ανηλεώς εις την κοιλίαν και ανάμεσα εις τα σκέλη. Ο Βραχίμης παρουσιάσθη εις το δικαστήριον με επιδέσμους εις τα δάκτυλα των ποδών του, και κατέθεσεν ενόρκως διά την απάνθρωπον κακοποίησιν που υπέστη.
Βασανιστήρια εξ άλλου υπέστη και ο αδελφός του Αντώνης Βραχίμης ο οποίος νοσηλεύεται εις το γενικόν νοσοκομείον και δεν παρουσιάσθη χθες εις το δικαστήριο. Ετερος κρατούμενος, ο Ορθόδοξος Επιφανείου από την Δερύνειαν καταθέτων ενόρκως κατήγγειλεν ότι εβασανίσθη τόσον εις τον αστυνομικόν σταθμόν Αμμοχώστου όσον και κατά την μεταφοράν του εις Λευκωσίαν. Οι επικουρικοί που τον συνώδευαν έρριπτον πυροβολισμούς εις τον αέρα διά να τον εκφοβίσουν προφανώς και με τον υποκόπανον του όπλου τον εκτυπούσαν εις την κεφαλήν. Λόγω των κακώσεων που υπέστη ως ανέφερεν ο συνήγορος του δυσκολεύεται να σταθή όρθιος.
Παράπονον διά κακοποίησιν του πελάτου υπέβαλεν και ο κ. Κουκούνης, δικηγόρος του Πανίκου Αργύρη, από την Ορόκλινη. Οπως ανέφερε, ο Αργύρης, «ωδηγήθη δύο φοράς εις τη Πύλην Πάφου και εκτυπήθη βαναύσως».
Του εφόρεσαν κουκούλαν και τον εκτυπούσαν με σιδηρούν ή πλαστικόν αντικείμεον κάτω από τους πόδας και τας κνήμας. Δύο φοράς εζήτησεν να εξετασθή υπό ιατρού, αλλά ουδείς ιατρός ειδοποιήθη.
Το δικαστήριο διέταξε όπως οι αδελφοί Βραχίμη, ο Ανδρέας Ντάρλιγκ και ο Ορθόδοξος Επιφανείου κρατηθούν στο Γενικό Νοσοκομείο, υποβληθούν σε ιατρική εξέταση υπό κυβερνητικού ιατρού και το πόρισμα της εξέτασης κατατεθεί ενώπιον του μετά από τρεις ημέρες.
===================================================================
Απάνθρωπον και κτηνώδη κακοποίησιν υπέστησαν εις τον αστυνομικόν σταθμόν Αμμοχώστου οι πέντε εκ των δέκα ενωτικών που συνελήφθησαν στις 19 Ιουνιου 1974 εις το χωρίον Μηλιά. Εις εξ αυτών, ο 26ετής Ανδρέας Στρακόττας δεν προσήλθεν εις το Δικαστήριον διότι νοσηλεύεται εις το γενικόν Νοσοκομείον
Λευκωσίας. Μεταξύ των κακοποιηθέντων είναι και ο Σωτήρης Λοϊζου που εκτυπήθη με γρόνθους εις την κεφαλήν, τα γεννητικά όργανα και την κοιλιακήν χώραν. Ιδιαιτέρως βάναυσος είναι επίσης η κακοποίησις του νεαρού Δημητράκη Δ. Καουλλή όστις εκτυπήθη από ομάδες επτά- οκτώ Επικουρικών. Οπως κατήγγειλεν χθες ενόρκως ενώπιον του δικαστηρίου Λευκωσίας οι βασανισταί του έβαλαν ξύλα ανάμεσα εις τα δάκτυλα των χεριών του και τα έσφιγγον. Τον ετραβούσαν από τα μαλλιά και τον εκτυπούσαν εις τον τοίχον. Κατόπιν προτροπής του δικηγόρου του Ι.Κ Χατζηπιέρα ο Καουλλής έβγαλε το υποκάμισο του και έδειξεν εις το δικαστήριον εμφανή ίχνη κακώσεων επί του σώματος του.
Ο κ. Χατζηπιέρας κατήγγειλεν επίσης ότι ο Αρτέμης Λοϊζου εκτυπήθη εις τα αυτιά και την μέσην ενώ ευρίσκετο υπό νόμιμον κράτησιν. Ετερος συλληφθείς, ο Παναγιώτης Μουστάκας, μόλις εισήλθεν εις τον αστυνομικόν σταθμόν Αμμοχώστου, εδέχθη επίθεσιν των επικουρικών, οι οποίοι τον ετραβούσαν από τα μαλλιά και τον εξυλοκόπησαν αγρίως. Ελαφρότερον εκτυπήθη ο Λοϊζος Κοντοζής».
Ενας άλλος που κατήγγειλε ότι κακοποιήθηκε ενώ τελούσε υπό κράτηση ήταν ο Πρόεδρος της Ενωσης Αγωνιστών Πάφου Αντωνάκης Καλογήρου.
Ο Καλογήρου είπε ότι εκρατείτο στις Κεντρικές Φυλακες στη Λευκωσία για έξη μέρες και την ημέρα αυτή οδηγήθηκε στο φρουραρχείο των Φυλακών όπου κάποιος του έδεσε τα χέρια με χειροπέδες και τον έβαλε σε ένα αυτοκίνητο μέσα στο οποίο υπήρχαν δύο λοχίες του Τμήματος Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων.
Ακολούθως του φόρεσαν κουκούλα στο πρόσωπο και στη συνέχεια την τύλιξαν με μια κουβέρτα.
«Μετά», σύμφωνα με την εφημερίδα ΕΘΝΙΚΗ της 22ας Ιουνίου 1974, «άρχισε το ξύλον. Αυτοί που εκάθηντο εις το οπίσθιον κάθισμα του αυτοκινήτου και ο άλλος που ήταν δίπλα από τον οδηγόν τον εκτυπούσαν εις την πλάτην και τα πλευρά επί δίωρον. Τον κτυπούσαν και τον απειλούσαν ότι θα τον σκότωναν ενώ τον περιέφεραν με το αυτοκίνητο εις τας οδούς της Μακεδονιτίσσης διά να δώση ενοχοποιητικήν κατάθεσιν διά τον εαυτόν του και άλλους κρατουμένους.
Πρόσθετε η εφημερίδα:
«Η κακοποίησις του συνεχίσθη εις την Πύλην Πάφου. Εκεί τον έβαλαν πάνω εις μίαν τάβλαν. Ηρχισαν να τον κτυπούν με γρόνθους εις τη πλάτην, εις την κεφαλή και εις όλον του το σώμα.
Από τον ιδρώτα τα ρούχα του έγιναν ως να είχαν βραχή από νερόν. Του έβγαλαν τότε το υποκάμισον του και αφού ετοποθέτησαν τα πόδια του κάτω από μιαν καρέκλαν ήρχισαν να τα κτυπούν. Ο ξυλοδαρμός του εξηκολούθησεν μέχρι τα ξημερώματα σχεδόν της επομένης ημέρας.
Οταν τελικώς ωδηγήθη εις το Νοσοκομείον κάποιος ιατρός τον επληροφόρησεν ότι υπέστη μετατόπισιν δύο σπονδύλων».
======================================================================
Στις 25 Ιουνίου παρουσιάστηκε στο δικαστήριο ο Μιχαλάκης Ιωάννου Λίλλητος, ο οποίος συνελήφθη στη Λεμεσό και κατήγειλε ότι βασανίστηκε.
«Ο Λίλλητος, ο οποίος επί ώρας εκακοποιήθη εις Πύλην Πάφου την Κυριακήν (23.6. 74) με απαράδεκτα άνανδρα και ανέντιμα μέσα- ούτε και αυτό το ξεγύμνωμα δεν παρελήφθη εις την περίπτωσιν του- προσήλθεν εις το δικαστήριο υποβασταζόμενος και ημιλιπόθυμος. Ωδηγήθη εις το μικρόν δωμάτιον όπου συνήθως κρατούνται οι ύποπτοι προ της ενάρξεως της διαδικασίας συνοδευόμενος από τα κλάματα των συγγενών και των κρατουμένων που ανέμενον εις τους διαδρόμους του δικαστηρίου.
Ο δικηγόρος του υπόπτου Λουκής Παπαφιλίππου υπέβαλε τις ακόλουθες ερωτήσεις στον Ανθυπαστυνόμο Μηνά Χριστόπουλον, ο οποίος ζήτησε την έκδοση διατάγματος κράτησης του Λίλλητου μαζί με άλλους γιά διάφορες άλλες παράνομες ενέργειες:
ΠΑΠΑΦΙΛΙΠΠΟΥ: Βλέπετε τον ημιθανή Λίλλητον που είναι στα πρόθυρα της άλλης ζωής. Μετά την κακοποίησιν της Κυριακής του είπατε να μην παραπονεθή εις το δικαστήριον και να πη ότι έπεσεν κάτω από μιαν αθασιάν.
ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν εκακοποιήθη.
ΠΑΠΑΦΙΛΙΠΠΟΥ: Μπορείτε να δήτε εάν τα πόδια του είναι πρησμένα;
ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μπορώ να δω από εδώ.
ΔΙΚΑΣΤΗΣ: Ας μετακιννηθή ολίγον ο ύποπτος.
ΠΑΠΑΦΙΛΙΠΠΟΥ: Δεν είναι εις θέσιν να μετακινηθή κύριε δικαστά. Εχει κανένα που δεν έφαγεν ξύλον στα πόδια; Ποίος τον εκακοποίησεν αυτόν τον άνθρωπον κύριε Μηνά;
ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ουδείς.
ΠΑΠΑΦΙΛΙΠΠΟΥ: Ισχυρίζεσθε ότι οι άνθρωποι αυτοί εκρατήθσαν εν ασφαλέια;
ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εις πλήρη ασφάλειαν.
ΠΑΠΑΦΙΛΙΠΠΟΥ: Και με την ιδίαν εντιμότητα και ευθύτητα υπόσχεσθε ότι θα κρατηθούν και διά τας άλλας ημέρας εν ασφαλεία; Ο Λίλλητος αποδεικνύει πλήρως πως λειτουργεί η ασφάλεια σας. Είναι ηθοποιός αυτός ο άνθρωπος; Κύριε μάρτυς. Ηλθεν εδώ διά να μας κοροϊδεύση; Ψεύδεσθε όταν λέτε ότι κρατούνται εν ασφαλεία.
Καταθέτων ενόρκως διά την κακοποίησιν του ο Λίλλητος όστις παρέμεινε καθήμενος καθ’ όλην την διαδικασίαν είπεν ότι την 1ην μ.μ. μετεφέρθη εις την Πύλην Πάφου. Κατά την ανάκρισιν του εκεί, αφού τον εγύμνωσαν και τον άφησαν μόνον με το εσώβρακον, ήρχισαν βαναύσως να τον κτυπούν εις όλον το σώμα και γεννητικά όργανα. Αφού του εφόρεσαν μίαν μαύρην κουκούλαν, του επέρασαν τα πόδια μέσα εις μίαν καρέκλαν και αφού εκάθησαν επάνω ήρχισαν να τον κτυπούν. Από τα κτυπήματα που εδέχθη δεν δύναται να βαδίση ούτε και να λυγίση, το σώμα του διότι πιθανώς να επειράχθη η σπονδυλική του στήλη».
======================================================================
Στις 28 Ιουνιου 1974 Παράπονα για βασανισμούς έκαμαν στο δικαστήριο και οι Χριστάκης Ιάσονος Βασιλείου και Κώστας Δ. Κωστέας και οι δυο από την Περιστερώνα και ο Λούκας Γεννάρης από την Πηγή Αμμοχώστου ενώπιον του επαρχιακού δικαστηρίου Λευκωσίας
«Συγκεκριμένως ο Ιάσονος εδάρη αγρίως αφού εγυμνώθη. Του έβαλαν βαμβάκι εις το στόμα και τον επίεζαν με ένα μαξιλάρι. Ο Κωστέας εκτυπήθη υπό επικουρικών εις το στόμα και τα αυτιά με γκλομπς. Ο Γεννάρης αφού εγυμνώθη εκτυπήθη με υποκοπάνους όπλων και ηπειλήθη υπό κάποιου επικουρικού, όστις ώπλισεν το όπλον και επεχείρησεν να πιέση την σκανδάλην».
================================================================
12 IΟΥΛIΟΥ, 1974 Λευκωσία: Δικαστήριo εκδίδει διάταγμα oκταήμερης κράτησης τoυ πρώηv Λoχαγoύ της Εθvικής Φρoυράς Κρoίσoυ Χριστoδoυλίδη, o oπoίoς όπως αvαφέρθηκε στo δικαστήριo, κατείχε αξίωμα στη διoίκηση της ΕΟΚΑ Β. Επίσης εκδίδεται διάταγμα κράτησης και τoυ Μάριoυ Χριστoδoυλίδη από τη Λεμεσό. Γεvικά κρατoύvται 149 άτoμα εvαvτίov τωv oπoίωv εξετάζovται υπoθέσεις συvωμoσίας κατά τoυ κράτoυς. Αλλoι 74 είvαι υπόδικoι εvώ καταζητoύvται για διάφoρες παράvoμες εvέργειες άλλα 125 άτoμα. Ο Λευτέρης Παπαδόπoυλoς καταγγέλλει στo δικαστήριo ότι έχει κακoπoιηθεί από αστυvoμικoύς.
================================================================
ANAKΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ Ε.Σ.Ε.Α
Η Ε.Σ.Ε.Α με ανακοίνωση της (αρχες 1974) αξιώνει την απομάκρυσνη των βασανιστών από την κρατική υπηρεσία, ζητεί δε προς τούτο απο την πνευματικη ηγεσία του τόπου, τον τύπο, την εκκλησία, τους δικηγορικούς συλλόγους να διαμαρτυρηθούν για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στην ανακοίνωση αναφέρει ενδεικτικά : “……. Οι νεφροί του κρατούμενου Μαυρονικόλα εχουν παραλύσει και το σωμα του εμέυρισε από τους κτηνώδεις ξυλοδαρμούς. Η ούρηση του διεκόπη επί 10ημερον. Οι βασανιστές χοροπηδούσαν στην κοιλιά του, ώστε εβλάβησαν τα έντερα του. Η ζωη του κινδυνεύει ακόμη.
Με ενόρκους καταθέσεις στα δικαστήρια, πλήθος κρατουμέων καταγγέλλουν χιτλερικα βασανιστηρια απο όργανα της αστυνομίας λαι του παρακράτους.
Κατάγματα πλευρών, οστών προσώπου και άλλων μελών του σατός τους, βγάλσιμο νυχιών, μαστιγ’ώσεις, ανηλεή και πολύωρα κτυηματα με σάκκους άμμου και γριθιές, χοροπηδήματα στη κοιλιά μεχρις αιμορραγίας, διακοπή αναπνοής, σφίξιμο ποδιών με σανίδες και μαστίγωμα των πελμάτων κ.λ.π., ώστε οι γοερές κραυγες των μαρτύρων να ακούγονται έξω από τα Νταχάου!
Πολλοί προσάγονται στοιυς Δικαστάς σε απελπιστική κατάσταση και εισάγονται αμέσως σε νοσοκομεία. Μερικών η ζωή κινδυνεύει ενω απειλούνται και οι γονείς, σύζυγοι και τα παιδιά τους και απαγορεύεται η επίσκεψη των δικηγόρων τους……”
Μερικοι εκ των κακοποιηθέντων ειναι: Κορυζής, Μακρής, Χατζημιχαήλ, Βραχίμης, Στυλιανίδης, Σπύρου, Σκούρος, Μαυρονικόλας, Παντελή, Πακοντής, Αθανασίου, Κιλές, Ανδρονίκου, Θάνος, Καλλιτσώνης, Χριστοδούλου, Λουκάς, Μούζουρος, Τόφας, Τσολάκης,,,, Κονναρής, Γιαννάκης Χριστοφόρου, Α. Μαρίνος, Μιχάλης Ηρωδότου, Α, Κωστουρής,Φοίβος Χατζηφυσέντζος, Ορθοδόξου, κ.α.
Τα δικαστήρια έχουν εκδοσει εκατοντάδες διαταγών ανακρίσεων για κακοποιήσεις, αλλά ουδέις αστυνομικός βασανιστής ανακρίθηκε με αποτέλεσμα να αποθρασυνθούνοι καννίβαλλοι εις το σαδιστικό έργο τους…..” και συνεχίζει η ανακοίνωση της ΕΣΕΑ : “….Πέρυσι πάλι η “διεθνής Επιτροπή Νομικών “ κατήγγειλεν επισήμως παρόμοια εγκλήματα της κυπριακής αστυνομίας και του “Επικουρικού Σώματος” που συμπεριλαμβάνει σωματεμπόρους, χασισεμπόρους, ληστάς κ.λπ και κατήντησε υπό τις ευλογίες του αιμοσταγούς ρασοφόρου Μακαρίου, αντίγραφον των χιτλερικών SS.”