Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2024

«Νύχτα των Αρχηγών» στη Μονή Βατοπεδίου! Τι κάνει σύσσωμη η στρατιωτική ηγεσία στο Άγιο Όρος;---ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ: Από τους πράκτορες στον στρατηγό…

«Νύχτα των Αρχηγών» στη Μονή Βατοπεδίου! Τι κάνει σύσσωμη η στρατιωτική ηγεσία στο Άγιο Όρος;

«Νύχτα των Αρχηγών» στη Μονή Βατοπεδίου! Τι κάνει σύσσωμη η στρατιωτική ηγεσία στο Άγιο Όρος;
«Νύχτα των Αρχηγών» στη Μονή Βατοπεδίου! Τι κάνει σύσσωμη η στρατιωτική ηγεσία στο Άγιο Όρος;

#ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ #ΑΡΧΗΓΟΙ ΓΕΝΙΚΩΝ ΕΠΙΤΕΛΕΙΩΝ #ΣΤΕΦΑΝΗΣ


«Νύχτα των Αρχηγών» στη Μονή Βατοπεδίου! Όπως έγραψε από χθες το militaire.gr οι Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων έκαναν «απόβαση» στο Άγιο Όρος. Η επίσημη δικαιολογία της επίσκεψης είναι ότι οι Αρχηγοί θα επισκέπτονταν τη Μονή της Σιμώνος Πέτρας όπου μοναχός είναι συγγενικό πρόσωπο του Α/ΓΕΣ.

  Ωστόσο οι κύριοι Δημ. Χούπης (Α/ΓΕΕΘΑ), Γιώργος Κωστίδης (Α/ΓΕΣ), Δημ.Κατάρας (Α/ΓΕΝ) και Δημοσθένης Γρηγοριάδης (Α/ΓΕΑ) , συνοδευόμενοι από περίπου 15 άτομα βρίσκονται από το μεσημέρι στη μονή Βατοπεδίου όπου και γευμάτισαν.
  Νωρίτερα στη μονή είχε φθάσει ο νέος διοικητής του Αγίου Όρους Αλκιβιάδης Στεφανής. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στη μονή Σιμονώπετρας θα πάνε την Τρίτη.


Δεν θα δινόταν τόσο μεγάλη σημασία στην επίσκεψη των Αρχηγών στο Άγιο Όρος σε άλλη περίοδο. Αυτή που διανύουμε όμως έχει άλλο ενδιαφέρον. Αναφερόμαστε στις πληροφορίες που υπάρχουν για «επέμβαση στρατιωτικού τύπου» προκειμένου να εκκενωθεί η μονή Εσφιγμένου! Στη μονή ζουν πάνω από 120 μοναχοί και είναι μάλλον αδύνατο να εκκενωθεί δια της βίας, «χωρίς να ανοίξει μύτη» όπως φέρεται να διαβεβαιώνει ο νέος διοικητής του Αγίου Όρους.

Ο δημοσιογράφος Αλέξανδρος Στεφανόπουλος έχει αποκαλύψει έγκαιρα από την εκπομπή του το σχετικό σχεδιασμό. Για το θέμα αυτό μίλησε και στο militaire channel εξηγώντας το μεγάλο ρίσκο που θα αναλάβει όποιος δώσει το πράσινο φως για επιχείρηση στη μονή Εσφιγμένου.


============================================
===============================

ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ: Από τους πράκτορες στον στρατηγό…


Φωτογραφία ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ/EUROKINISSI


Από το neostrategy.gr

Από τον διπλωμάτη, πρώην υποδιοικητή της ΕΥΠ, που παρακολουθούσε τις εξελίξεις στο Αγιον Ορος από το κτίριο του υπουργείου Εξωτερικών στην Αθήνα, μέχρι τον «στρατηγό», άλλοτε εκλεκτό του Πάνου Καμμένου, που, όταν ήταν αρχηγός ΓΕΣ, οι Τούρκοι συνέλαβαν δύο Ελληνες στρατιωτικούς στον Εβρο, ένα … μπάχαλο δρόμος η πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη έναντι του Αγίου Ορους, το οποίο πρόσφατα είχε νέες αναταράξεις με τη Μονή Εσφιγμένου.

Αιφνιδιαστικά ανακοινώθηκε χτες από το υπουργείο Εξωτερικών η παραίτηση του διπλωμάτη, Αναστάσιου Μητσιάλη, από διοικητής του Αγίου Ορους. Η τοποθέτησή του από τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη, σε αυτή τη θέση, τον Δεκέμβριο του 2023, έγινε μετά κλάδων βαϊων, διότι, υποτίθεται, ο πρώην «πράκτορας» της ΕΥΠ, όπως έγραφαν τα ακραιφνώς φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, θα έβαζε τάξη με τους Ρώσους «που αλωνίζουν» στο Αγιον Ορος.

Ο Α.Μητσιάλης, προηγουμένως χρημάτισε Γ’ (!) υποδιοικητής της ΕΥΠ. Τοποθετήθηκε εκεί το 2019, όταν κυβέρνηση έγινε η ΝΔ, με διοικητή της ΕΥΠ τον Παναγιώτη Κοντολέοντα, ο οποίος «παραιτήθηκε» εξαιτίας του μείζονος πολιτικού σκανδάλου των υποκλοπών, μαζί με τον ανιψιό του Κυριάκου Μητσοτάκη, Γρηγόρη Δημητριάδη, ως υπεύθυνου για την ΕΥΠ εκ μέρους του μεγάρου Μαξίμου.

Τώρα, 18 μήνες μετά, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών, «ο πρέσβης επί τιμή κ. Αναστάσιος Μητσιάλης παραιτήθηκε από τη θέση του Διοικητή του Αγίου Όρους», και «νέος Διοικητής αναλαμβάνει ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ και τ. υπουργός Εθνικής Άμυνας, στρατηγός, Αλκιβιάδης Στεφανής».

Προβληματισμός στις Καρυές

Ως γνωστόν, το Αγιον Ορος υπόκειται στην αρμοδιότητα του υπουργείου Εξωτερικών, ενώ εκκλησιαστικά, ανήκει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Είναι αμφίβολο, πάντως, εάν ζητήθηκε και η άποψη του Πατριαρχείου για την τοποθέτηση Στεφανή, όπως και η ιερά κοινότητα στο Αγιον Ορος, η οποία τα προηγούμενα χρόνια, στο άκουσμα και μόνο των φημών ότι επρόκειτο να αναλάβει αυτή τη θέση, το σχολίαζε πολύ αρνητικά. Να σημειωθεί ότι, προ ετών, μερίδα φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ, συστηματικά βομβάρδιζε με «διαρροές» ότι οσονούπω ο Α. Στεφανής γίνεται διοικητής του Α. Ορους.

Οι δύο προηγούμενοι διοικητές του Α. Ορους, ο συνταξιούχος διπλωμάτης, Α. Μητσιάλης (αριστερά) και ο εφοπλιστής, Θ. Μαρτίνος

Λίαν ενδιαφέρον είναι ότι ο Α. Μητσιάλης είχε αντικαταστήσει τον εφοπλιστή, Θανάση Μαρτίνο, ο οποίος διορίστηκε πολιτικός διοικητής του Αγίου Όρους τον Οκτώβριο του 2019. Ως γνωστόν, βροχή ήταν τα δημοσιεύματα σε «ναυαρχίδες» του αμερικανικού και ευρωπαϊκού Τύπου κατά της εφοπλιστικής οικογένειας Μαρτίνου, επειδή μετέφεραν με τα πλοία τους ρωσικούς ενεργειακούς πόρους. Τελικώς, στο τέλος του 2023, αντικαταστάθηκε και αυτός, μετά από σχεδόν τέσσερα έτη στη θέση του διοικητή του Α. Ορους.

Στήριγμα Μητσοτάκη

Σύμφωνα με έντονη φημολογία, ο Α. Στεφανής περίμενε πως και πως αυτή τη θέση. Προηγουμένως, είχε αποτύχει να εκλεγεί Περιφερειάρχης Αιγαίου, στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023, παρά την ανοικτή στήριξη που του παρείχε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης, με την προσωπική παρουσία του στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωσή του.

Στους κύκλους των στρατιωτικών, πάντως, ήταν κοινό μυστικό ότι ο Α. Στεφανής είχε πολιτικές φιλοδοξίες. Ακόμα και για τη θέση του υπουργού Αμυνας. Ωστόσο, ατύχησε επανειλημμένως. Κι’ αυτό, παρ’ ότι, από τη θέση του ως υφυπουργού Αμυνας, θεωρείτο ότι δεν χάλασε ποτέ χατίρι στο μέγαρο Μαξίμου. Τότε, εκτός των άλλων, στην αρμοδιότητά του είχε και τα στρατιωτικά νοσοκομεία, για τα οποία επανειλημμένως στρατιωτικοί κατήγγειλαν την άκρως προβληματική κατάστασή τους, και τώρα, με τις νέες ρυθμίσεις που προωθούνται για την ενσωμάτωσή τους στο ΕΣΥ, την διάλυσή τους.

Ο Α. Στεφανής με τον «μαδουρολόγο», Ι. Πιπίνη (3ος από δεξιά), ο οποίος απέτυχε να εκλεγεί βουλευτής της ΝΔ, σε προεκλογική συγκέντρωση του πρώτου

Ωστόσο, όταν στον ανασχηματισμό του 2021 απομακρύνθηκε από τη θέση του υφυπουργού Αμυνας, που κατείχε από το 2019, περίμενε υπομονετικά για κάποιο αξίωμα, το οποίο όμως δεν έβλεπε να έρχεται. Στη συνέχεια, ο ίδιος διαφήμιζε ότι από το 2022 έως το 2023 ήταν σύμβουλος της κυβέρνησης επί θεμάτων ακριτικών περιοχών και Αγίου Όρους, δηλαδή μια θέση στη ναφθαλίνη, ενώ δεν ήταν λίγοι οι υποστηρικτές του που απογοητεύθηκαν (!) όταν νέος διοικητής ορίστηκε ο συνταξιούχος διπλωμάτης, Α. Μήτσιαλης.

Ο τελευταίος, πάντως, σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους, ουδεμία ιδιαίτερη κινητικότητα επέδειξε ως προς το Α. Ορος. Λέγεται, μάλιστα, ότι εγκαταστάθηκε στο κτίριο του υπουργείου Εξωτερικών, στην Αθήνα, σε υψηλό όροφο, απ’ όπου «επόπτευε» εκ του μακρόθεν το … περιβόλι της Παναγιάς. Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Εξωτερικών, επισήμως, η παραίτησή του οφείλεται «σε προσωπικούς λόγους». Κατά πληροφορίες, όμως, έχει να κάνει με την αναταραχή στη Μονή Εσφιγμένου και την αστυνομική επιχείρηση που σχεδιαζόταν. Κάτι που εάν ισχύει, τότε υπάρχει σοβαρό πολιτικό ζήτημα.

Δύο στρατιωτικοί στα χέρια της Τουρκίας

Κοινό μυστικό είναι πάντως ότι ο Αλκιβιάδης Στεφανής θεωρείται από τους «εκλεκτούς» του Πάνου Καμμένου, όταν αυτός ήταν υπουργός Αμυνας, κατά τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Αγαπημένη ενασχόληση των δύο τότε ήταν οι επισκέψεις σε τάγματα Εθνοφυλακής, όπου, ως γνωστόν, αρκετά είχαν γίνει πόλος έλξης «χρυσαυγητών».

Τότε, η θητεία του Α. Στεφανή ως αρχηγού ΓΕΣ στιγματίστηκε από το -απαράδεκτο για τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις- περιστατικό της σύλληψης δύο Ελλήνων στρατιωτικών, στον Εβρο, από τουρκική περίπολο, την 1η Μαρτίου 2018. Οι δύο τους ταλαιπωρήθηκαν επί πολλούς μήνες στα κρατητήρια της Τουρκίας, και η Αγκυρα επικοινωνιακά εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο το περιστατικό της «παράδοσης» των δύο, με στόχο την προσβολή των ελληνικών ΕΔ. Τελικώς, μετά από εντατικές, πολύμηνες διπλωματικές διεργασίες των τότε υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, και Ελληνα πρέσβη στην Αγκυρα, Πέτρου Μαυροειδή, απελευθερώθηκαν.

Ο Α. Στεφανής, ως υφυπουργός Αμυνας, με τον Α. Τζιτζικώστα, τον οποίο προτείνει ο Κ.Μητσοτάκης για την Κομισιόν

Να σημειωθεί πως αυτό το περιστατικό, που διόλου τιμά την τότε ηγεσία του Στρατού, έγινε σε μια περίοδο, κατά την οποία η τουρκική προκλητικότητα σε ξηρά, θάλασσα και αέρα, είχε κτυπήσει το κόκκινο. Ως εκ τούτου, ήταν επιβεβλημένο να έχουν τεθεί οι μονάδες,και ειδικά εκείνες στην «πρώτη γραμμή» σε κατάσταση εγρήγορσης. Η σύλληψη των δύο στρατιωτικών, ωστόσο, έδειξε ότι η ηγεσία του Στρατού λειτουργούσε σαν να μην συνέβαινε τίποτα το ιδιαίτερο. Κάτι που εκμεταλλεύτηκε η τουρκική πλευρά, παίρνοντας «ομήρους».

Βέβαια, μετά, όταν απελευθερώθηκαν, η τότε ηγεσία του υπουργείου Αμυνας επιχείρησε να στήσει ακόμα και φιέστα υποδοχής των δύο στρατιωτικών, για την επιστροφή τους στην Ελλάδα. Για να «γιορτάσουν», άραγε, τι;

ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ


Ο Διοικητής του Αγίου Όρους, σύμφωνα με το Καταστατικό Χάρτη του Αγίου Όρους και την ελληνική νομοθεσία, έχει συγκεκριμένες αρμοδιότητες και καθήκοντα που σχετίζονται με τη διοίκηση και την εποπτεία του μοναστικού κράτους του Αγίου Όρους. Ακολουθούν οι κυριότερες αρμοδιότητές του:

Εφαρμογή των νόμων και κανονισμών: Ο Διοικητής είναι υπεύθυνος για την εφαρμογή των ελληνικών νόμων, του Καταστατικού Χάρτη του Αγίου Όρους και των αποφάσεων της Ιεράς Κοινότητας.

Διατήρηση της δημόσιας τάξης και ασφάλειας: Φροντίζει για τη διατήρηση της δημόσιας τάξης και ασφάλειας εντός της χερσονήσου του Άθω. Αυτό περιλαμβάνει τη συνεργασία με τις αρμόδιες αστυνομικές και λιμενικές αρχές.

Διοικητική εποπτεία: Εποπτεύει τις διοικητικές υπηρεσίες του Αγίου Όρους και εξασφαλίζει την ορθή λειτουργία τους. Αυτό περιλαμβάνει την επίβλεψη των δημόσιων έργων και υπηρεσιών.

Επικοινωνία με την Ιερά Κοινότητα: Διατηρεί στενή συνεργασία με την Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους, η οποία είναι το ανώτατο διοικητικό όργανο των μοναστηριών, και διασφαλίζει την υλοποίηση των αποφάσεών της.

Εκπροσώπηση του Αγίου Όρους: Ο Διοικητής εκπροσωπεί το Άγιο Όρος σε διάφορα διοικητικά, δικαστικά και πολιτικά σώματα και διαβουλεύσεις, όταν αυτό απαιτείται.

Διαχείριση οικονομικών και περιουσιακών στοιχείων: Παρακολουθεί και ελέγχει τη διαχείριση των οικονομικών και περιουσιακών στοιχείων του Αγίου Όρους, σε συνεργασία με την Ιερά Κοινότητα.

Εποπτεία των προσκυνητών: Φροντίζει για την τήρηση των κανόνων από τους προσκυνητές και τους επισκέπτες του Αγίου Όρους, εξασφαλίζοντας ότι σέβονται τις θρησκευτικές και μοναστικές παραδόσεις.

Διευθέτηση διαφορών: Ο Διοικητής έχει την αρμοδιότητα να επιλύει διαφορές που μπορεί να προκύψουν μεταξύ των μοναστηριών ή μεταξύ μοναχών


και λαϊκών.