Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2024

Αρχιεπίσκοπος Ονούφριος: Οι πραγματικοί χριστιανοί των εσχάτων καιρών θα αναγνωρίζονται από την υπομονή και την αγάπη τους


Οι πνευματικοί κόποι των Χριστιανών των εσχάτων καιρών θα διαφέρουν από εκείνους των μεγάλων ασκητών του παρελθόντος, είπε ο Ουκρανός προκαθήμενος στην ομιλία του για την εορτή των Αγίων των Μακρινών Σπηλαίων της Λαύρας του Κιέβου την Τρίτη.

Σύμφωνα με τον Μακαριώτατο Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Ονούφριο, οι Χριστιανοί των εσχάτων καιρών θα είναι πρώτα και κύρια γνωστοί για την υπομονή και την αγάπη τους, αναφέρει το Τμήμα Ενημέρωσης-Εκπαίδευσης της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας .

«Σήμερα τιμούμε τη μνήμη των Αγίων Πατέρων των Σπηλαίων, των οποίων τα άφθαρτα λείψανα αναπαύονται στα Μακρινά Σπήλαια. Βέβαια, η ασκητική των ανθρώπων που θα ζήσουν τα τελευταία χρόνια του κόσμου θα διαφέρει από αυτή των αρχαίων πατέρων. Και ο κύριος πνευματικός κόπος των τελευταίων Χριστιανών θα είναι η υπομονή και η αγάπη», τόνισε ο Μακαριώτατος.

Έτσι αντιστεκόμαστε στο κακό, είπε: «Για να μην καταστρέψει η ανθρώπινη κακία την αγάπη μας για τον Θεό, ώστε κανένα κακό να μην μας βγάλει από το μονοπάτι που οδηγεί στη σωτηρία, στην αιώνια ζωή. Η διατήρηση της αγάπης, της αγνότητας της πίστης και της υπομονής είναι τα κύρια κατορθώματα με τα οποία θα σωθούν οι τελευταίοι Χριστιανοί».

Ο Μητροπολίτης κάλεσε το ποίμνιό του να εμπνευστεί από το παράδειγμα των αγίων των Σπηλαίων του Κιέβου και να υπομείνει τις δοκιμασίες και τις θλίψεις που επιτρέπει ο Κύριος στη ζωή μας.

Ο Μακαριώτατος εξέθεσε την άποψή του:

Να υπομείνουμε με ευγνωμοσύνη, χωρίς να πικραίνουμε, και να προσευχόμαστε για όλους: και αυτούς που μας μισούν και εκείνους που μας αγαπούν και μας ελεούν. Γιατί αυτή είναι η εντολή του Θεού—η εντολή της αγάπης.

Όσο υπάρχει αγάπη, θα υπάρχει ο κόσμος . Εάν εξαφανιστεί η αγάπη και ο κόσμος θα πάψει να υπάρχει. Ακόμα κι αν έχουμε όλα όσα χρειαζόμαστε για τη ζωή: φυσικούς πόρους, συγκομιδές και χρήματα – αν δεν υπάρχει αγάπη, όλα αυτά είναι γη και σποδός.

Και ο Ουκρανός προκαθήμενος κατέληξε: «Μέσα από τις προσευχές των Αγίων Πατέρων των Σπηλαίων, είθε ο Κύριος να μας προστατεύει και να ευλογεί τη γη μας με ειρήνη, για να ζούμε στη γη με τέτοιο τρόπο ώστε η ζωή μας να συνεχίζεται εν Χριστώ στην αιωνιότητα στον Ουρανό!»

orthochristian.com

Ορθόδοξος Τύπος