Σάββατο 25 Μαΐου 2019

Μετά την απομάκρυνση εκ της κάλπης, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται…


Ουδέν λάθος αναγνωρίζεται
                                         
          
        Γίνε αετός δικέφαλος να διπλοδιαφεντέψεις,
εσύ ο μικρός κι ασήμαντος, φρουρός του τόπου γίνε!
                                                                                  
Γράφει ο Γιάννης Φρύδας

ΣΤΟ  ΚΑΦΕΝΕΙΟ  ΤΟΥ  ΓΙΑΝΝΗ  37

Από την ιστορία μας
   Στον Μυστρά και στο δάπεδο του Αγίου Δημητρίου, του παλιότερου ναού που ήταν και  η Μητρόπολη, υπάρχει αυτή  η μαρμάρινη πλάκα με τον ανάγλυφο δικέφαλο αετό. Στο σημείο αυτό κατά την παράδοση στέφθηκε ο τελευταίος αυτοκράτορας του Βυζαντίου, ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος. Από εκεί αναχώρησε για τη Βασιλεύουσα, όπου και  έπεσε ηρωικά μαχόμενος στις 29 Μαΐου 1453. Η πόλις εάλω… Αποφράδα ημέρα για τον ελληνισμό…
  19 Μαΐου: Ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Πώς να ξεχάσουμε αυτό το θλιβερό γεγονός, που μαζί με την μικρασιατική καταστροφή αποτελούν τις δυστυχέστερες στιγμές του ελληνισμού;
  Ας πορευόμαστε ως λαός με την ιστορική μας μνήμη. Ας αναζητούμε τα λάθη μας, που συνέβαλαν στις εθνικές καταστροφές μας, για να μην τα ξανακάνουμε. Ας δούμε ποια στοιχεία μας οδήγησαν σε επιτυχίες, για να τα ακολουθούμε παντοτινά. Δεν χρειαζόμαστε άλλες αποφράδες ημέρες. Δεν θα γλιτώσουμε απ’ αυτές όταν ξεχνάμε.

Ο Μάιος μας έφτασε (τι μας έφτασε, κοντεύει να βγει!)
Ο Μάης δεν είναι μόνο  ο μήνας των λουλουδιών… Φέτος είναι και μήνας των εκλογών. Είναι και μήνας των πανηγυρισμών, των προβληματισμών και των λυγμών.
Ο Μάιος μας έφθασε· εμπρός! βήμα ταχύ!
θα πάμε να ψηφίσουμε μα θέλει προσοχή.
Καθένας την πραμάτεια του ας τη διαλαλεί,
να μην ξαναψηφίσουμε «γουρούνι στο σακί».


Γιατί τα προγράμματα δεν είναι προγράμματα
  Προφορικά ή γραπτά τα προγράμματα των παρατάξεων δεν είναι προγράμματα. Είναι εκθέσεις ιδεών ονοματικών προτάσεων και ρημάτων σε κατάλληλους χρόνους, ώστε να συνθέσουν τον πολιτικό λόγο – αφήγημα, όπως επικράτησε να λέγεται.
  Κατά τη γνώμη μου δεν είναι προγράμματα, γιατί δεν έχουν τρία βασικά πράγματα. Αν δεν με πιστεύετε, κάντε έναν έλεγχο για να το διαπιστώσετε.  
1. Ένα σοβαρό πολιτικό πρόγραμμα (μη γελάτε, μπορεί να υπάρξει) πρέπει να:
 α). συλλαμβάνει και περιγράφει ένα πρόβλημα και να εκφράζεται η βούληση και ο τρόπος λύσης του.
β). Να είναι κοστολογημένο, για να γνωρίζουμε το ποσό χρημάτων που απαιτούνται για την υλοποίησή του.
γ). Να αναφέρεται  πού και πώς θα εξευρεθούν αυτά τα απαραίτητα χρήματα.
  Αν δεν υπάρχουν αυτά είμαστε στην περίπτωση:
Αν είχαμαν γάλα θα να ’φκιαναμαν νια τριψάνα, αλλά δεν έχουμι ψουμί… ή πίστεψε λαγό και κάλεσε κουμπάρο…
Για να βοηθήσω λίγο την κατάσταση και να τη σπάσω στον καχύποπτο καφετζή προτείνω να βρούμε τα χρήματα με τους εξής τρόπους:
Με δάνειο δανεικών κι αγύριστων… (ακολούθησαν παρατεταμένα χειροκροτήματα, αλλά υπήρξαν και ελάχιστες μούντζες από αντιδραστικούς)
Να ψάξουμε να βρούμε τον θησαυρό του Αλή… (εμείς δεν σκάβουμε! το ξέκοψαν απ’ την αρχή οι τεμπέληδες, αλλά και οι θεωρητικοί του εθελοντισμού όταν άκουσαν τσαπί, αναμέρ’σαν διακριτικά)
Να φκιάσουμε νομισματοκοπείο. Έχω ήδη συζητήσει με την Ραχήλ Μακρή που έχει τέτοια εμπειρία (θυμάστε που πρότεινε να κόψουμε εκατό δισεκατομμύρια ευρώ) και υποσχέθηκε να βοηθήσει. Το νομισματοκοπείο θα γίνει στο μύλο του Παληαντώνη, που είναι μέρος οχυρό και δεν πατιέται από Λαφαζάνηδες. Διευθυντή θα ορίσουμε το δάσκαλο Βασίλη Παληαντώνη κι ανάλογα τι νόμισμα θέλουμε θα αλλάζει το σφούγγι στην κάναλη. Δίπλα το μαντάνι θα τυπώνει πεντακοσάευρα στα πλατανόφυλλα.
Με τα αντισταθμιστικά  των κατακτητών… (Ξέρετε ποια λέω και εδώ σας αφήνω όσο χρόνο χρειάζεστε για να ξεκαρδιστείτε στα γέλια, άλλο που δεν είναι για γέλια)
Να βρει ου δήμαρχους! Τι του λέει κι δεν του κάνει; Να μην του λέει, αν δε του κάνει, γιατί κουντά θα τ’ κριμάσουμι τσιουκάνι…
2. Ένα σοβαρό πολιτικό πρόγραμμα πρέπει να:
Έχει έναν κεντρικό στόχο τετραετίας ακόμα και ασήμαντο, που θα υπηρετήσει με απόλυτη συνέπεια.  
3. Ένα σοβαρό πολιτικό πρόγραμμα πρέπει και κάπου να:
Είναι δυσάρεστο στους πολίτες, για να αντιληφθούν όλοι ότι δεν πρόκειται για ευχολόγιο που χαϊδεύει αυτιά. Όσοι εμποδίζουν δρόμους, όσοι αυθαιρετούν, όσοι ρυπαίνουν, όσοι δεν…  πρέπει να καταλάβουν ότι τέτοιες  συμπεριφορές δεν μπορεί να γίνονται ανεκτές.
  Θα μπορούσαμε ένα πρόγραμμα να το κρίνουμε και σε άλλα στοιχεία του. Όμως, αν δεν έχει τα παραπάνω δεν ξέρω τι μπορεί να είναι, πρόγραμμα πάντως δεν είναι… 

Επαναφορά του τρανύτερου ερωτήματος
  Στην Αργιθέα τα επόμενα χρόνια εκτός των υποδομών το σοβαρότερο θέμα θα είναι η διαχείριση του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων της. Πρέπει ή δεν πρέπει να τοποθετηθούν καθαρά από τώρα οι υποψήφιοι και οι παρατάξεις; Ποιες είναι οι θέσεις τους;
Αυτά θέλουμε να ξέρουμε. Χορτάσαμε από οράματα και προοπτικές.
Θα απαντήσει κανείς; Ευθέως, όχι με ήξεις αφήξεις!

Αντιπρόσωποι λαού ή τοποτηρητές πονηρού κατακτητού;
Εξελού με, Κύριε, εξ ανθρώπου πονηρού, απὸ ανδρὸς αδίκου ρύσαι με…
                                    Γλίτωσέ με, Κύριε, από πονηρόν άνθρωπο, από άδικον άνθρωπον σώσε με.
Ψαλ. 139,2
  Όταν ψηφίσετε, την επόμενη κιόλας μέρα, κάποιοι απ’ αυτούς που θα εκλεγούν θα ερμηνεύουν κατά πώς τους βολεύει το αποτέλεσμα. Θα θεωρούν ότι πήραν έγκριση τετραετίας για «…παν αμάρτημα το παρ’ αυτών πραχθέν  εν λόγω ή έργω η διανοία…» (Θεός, συγχώρησον! και κούνια που τους κούναγε!) Ουδεμία λευκή επιταγή μοιράζει η δημοκρατία. Η λογοδοσία είναι διαρκής. Η κοινή γνώμη,  μέσα κι από προβλεπόμενες διαδικασίες, μπορεί να κατευθύνει την πορεία. Και την κοινή γνώμη στην Αργιθέα δεν είναι δύσκολο να την έχεις. Αρκεί να την επιδιώκεις…  
  Σκέψου, λοιπόν, και ψήφισε αυτόν που νιώθεις ότι θα παραμείνει εντολοδόχος του λαού της Αργιθέας στην τετραετία και όχι  εντολοδόχος άλλων…

Ξεκάρφωτα για …κάρφωμα
  Άπλωσαν όλοι τις πραμάτειες τους. Απλώνω κι εγώ τη δική μου σαν τον Καραμήτρο
στα πανηγύρια, που πούλαγε σιουρίστρες, λαλίτσες και  δαχτυλίδια  (είκοσι τέσσερα καράτια πάφ’λας καθώς έλεγε) Διαλέχτε και διαλεχτείτε με τον εαυτό σας! Αυτοσερβιριστείτε! Αγοράστε και χαρίστε ένα συμβολικό δωράκι στον αγαπημένο σας υποψήφιο ή ακόμα και στον αντίπαλο… Μην παραξενεύεστε! Ο αντίπαλος είναι πάντα πολύ χρήσιμος…
  Πολλοί ξεκινούν και σήμερα να μπουν στην πολιτική με τον ίδιο λαθεμένο τρόπο. Για να σταθούν δημιουργούν αντιπάλους, αντί να προσπαθούν να κάνουν συμμάχους. Καμιά τύχη επιτυχίας για τον τόπο δεν υπάρχει έτσι.  (παραβλέψτε το δεν έχει και μεγάλη σημασία). Παραβλέψτε και το Μήτσιο που λέει: «Όλοι εν δυνάμει σύμμαχοι»
  Διαλέχτε! Σας τα ’χου χρωματ’στά να φαίνουντι τ’ αλάργα. Πάρε, κόσμε!

«Ως καρχαρίεν εστ’ άνθρωπος όταν άνθρωπος ουκ ή»

Δε θέλω του κισσού το πλάνο ψήλωμα  σε ξένα αναστυλώματα δεμένο.
Δε θέλω να ’μαι ένα κομματόσκυλο,   μα όσο ανεβαίνω, μόνος ν’ ανεβαίνω…
Παχείς δήμαρχοι, παχείς αγελάδες, παχέα λόγια του παχέος εντέρου…
Απρίλης, Μάης, κουκιά μεστωμένα (ή μετρημένα). Κουκιά = ψήφοι
Έχω καλά προγράμματα, έχω και προσανάμματα…
Καλά τους ανεβάσαμε, ξέρουμε κι αν θα μας ψηφίσουν;

Της Κυριακής χαρά και της Δευτέρας λύπη…

Εις αλλήλους τα βάρη φορτώνετε!
Διαμερίσαντο τα ιμάτια της Αργιθέας  και επί των βουνοκορφών της έβαλον κλήρον…
Όσων πέφτουν τα λιγότερα στην κάλπη πέφτουν τα περισσότερα στο παραβάν…
 «Είναι να κλαις το νικητή, όπως τον ηττημένο»

Κομματικές πολιτικές διαφημίσεις
Έφτασαν στο καφενείο πολιτικές διαφημίσεις των κομμάτων Σας παρουσιάζω μερικές. (Πωλούνται 50 λεπτά το ματσάκι)
Σύριζα: Είμαι η κάθε λέξη του συντάγματος… (Κι ιγώ είμι αστρουναύτ’ς)
Μην κοιτάς τι λέμε, κοίτα τι κάνουμε!
Πωλείται ηθικόν πλεονέκτημα ελαφρώς μεταχειρισμένο, ατρακάριστο, περασμένο ΚΤΕΟ και περασμένα ξεχασμένα…                                                                                                                                                                                                                                                                                                                
Νέα Δημοκρατία: Ψήφισέ μας! Ποιος θα σε παρεξηγήσει πια;
Από λαό που ψήφισε Σύριζα, όλα να τα περιμένεις!
Κινάλ: Να πάω πίσω ντρέπομαι, να πάω μπροστά φοβάμαι!
Τι Τζουμάκας, τι Ραγκούσης!
Ποτάμι: Είστε για το ποτάμι, αν ακόμα ψηφίζετε ποτάμι…
Καλύτερα να ψαρεύετε, παρά να ψηφίζετε!
Ένωση Κεντρώων: Λεβέντη έχουμε αρχηγό, λεβέντες μας ψηφίζουν…
Ένας Λεβέντης χόρευε… (τσιάμ’κου λιβέντ’κου)
  Συμπλήρωσα την πεντακομματικήν των δημοσκοπήσεων, οπότε τα άλλα κόμματα που δεν περιγράφονται, διαγράφονται. Σιγά την απώλεια!

Έκτακτη επικαιρότητα
  Οι Πρέσπες παράγουν φασόλια και υπουργούς. Για την ακρίβεια φασόλια γίγαντες και νάνους υπουργούς. Τελευταίος νάνος ο Θεοχαρόπουλος. Εποχικός υπουργός τουρισμού! Με τη λήξη της τουριστικής περιόδου θα πάει στο περίπτερό του, τη Δημάρ, για να προετοιμάσει τις νέες του πτύσεις. Μην το διορθώνεις Τσιάκαλε, μην του πρά’εις Καραγιώργου! Απ’ το πτύω παράγεται, αλλά απαγορεύεται το πτύειν.
 Ευτυχώς που δεν έμαθαν οι ξένοι ότι παραιτήθηκε η Κουντουρά και δεν ακύρωσαν τις προγραμματισμένες κρατήσεις τους. Καλά είναι να την τοποθετήσουμε στη θέση μιας Καρυάτιδας, αλλά πως να την εμπιστευτείς; Μπορεί να σου φύγει και να πέσει το Ερέχθειον και το Ερέχθειον δεν είναι Καμμένος να μη μας νοιάζει όταν πέφτει… 

  Ποια η διαφορά μεταξύ δεξιού και αριστερού πρωθυπουργού; Ο δεξιός πρωθυπουργός κάθεται στη δεξιά πλευρά της θαλαμηγού και ο αριστερός πρωθυπουργός στην αριστερή πλευρά. Ο λαός είναι για τα κουπιά… Στις γαλέρες γρήγορα και σκασμός! Να λέτε ευχαριστώ που δεν σας έχουμε και αλυσίδες στα πόδια!

  Κότερον είναι το κοτέτσι, που βάζουν οι πλούσιοι τις κότες τους. Κανονικά λέγεται κοτερόν, αλλά επειδή οι πλούσιοι αγνοούν τους κανόνες τονισμού (κι άλλους πολλούς κανόνες αγνοούν) τα γράφουν όλα κεφαλαία, που δεν θέλουν τόνο. Έτσι το στραβοδιάβασαν κότερον και επικράτησε έτσι.
  Στην Αργιθέα λέγεται κουτέτσι ή κουτέτσος. Κότερα λέγονται και κάτι πολυτελή ιδιόκτητα πλοία, όμως, στην  περιοχή μας δεν έχουμε τέτοια, γιατί τσιουγκράν τα κατάρτια τους στις γέφυρες και δεν μπορούν να ρασέψουν στα ποτάμια μας… Μόνο καράβια ακατάρτιστα (χωρίς κατάρτια δηλαδή) ρασεύουν…

  Πεντακόσια ευρώ μέσο όρο έλεγαν θα δώσει ο Τσίπρας στους συνταξιούχους ως δώρο εξαπάτησης κι όποιον μορφογελάσει… Σάμπως λίγοι ήταν οι πανηγυρίζοντες, τότε που το άκουσαν; Καλποεπίδομα είναι παιδιά (ε, όχι και παιδιά οι συνταξιούχοι), μην ακούτε για 13η σύνταξη!
̶ Έλα, βρε Χαραλάμπη, να σε κεράσουμε,
με λίγα ευρουλάκια να σε γελάσουμε
και λίγα ψηφαλάκια να αγοράσουμε…
̶  Δεν τα θέλω, θα τα πάρεις, άλλα λόγια λέτε, βρε παιδιά!
  Θα τα πάρου κι θα τα στείλου στουν Κυριάκου να τουν βουηθήσου στα έξουτα π’ θα κάνει, για να μι απαλλάξει απ’ τουν Αλέξη. Έχει ου θιός κουντά, πού θα ματαβρού άλλα τόσα να τα ματαστείλου σ’ ικιόν π’ θα μι γλιτώσει απ’ τουν Κυριάκου.
  Κύριε πρωθυπουργέ, δεν τα θέλω! Απέδειξα ότι μπόρεσα να ζήσω ως τώρα και χωρίς αυτά. Με τα 280 ευρώ που μου αντιστοιχούν, θέλεις καμιά δεκαριά χρόνια να συμπληρώσεις αυτά που μου πήρες κόβοντας το επίδομα  1500 ευρώ, που έπαιρνα ως τρίτεκνος. Δεν χρειάζεται να πω και για τα άλλα, μόνο αυτό φτάνει για να αντιληφθείς ότι μπορείς να μου κόβεις χρήματα, αλλά δεν μπορείς να με δουλεύεις…
  Κύριε πρωθυπουργέ, κακώς τα δίνεις σε όλους… Κανονικά δεν πρέπει  να τα πάρουν οι μενουμευρωπαίοι για ευνόητους λόγους. Κακώς τα έδωσες νωρίτερα απ’ τις 20  Μάη που ακούγονταν αρχικά. Μπορεί και να το ξεχάσουν οι ψηφοφόροι ως τις εκλογές. Δεν ξέρεις τι αγνώμονες και αχάριστοι είναι! Το καλύτερο ήταν να τους τα δίνει ο δικαστικός αντιπρόσωπος μαζί με τα ψηφοδέλτια. Και μην ξεχάσετε να δώστε στον Μπαλαούρα! Πλεονέκτημα να ’χουμε κι ας μην είναι και τόσο ηθικόν…
  Κύριε πρωθυπουργέ, η τελευταία προσπάθεια εξαπάτησης του λαού, μάλλον θα είναι και η τελευταία σας αυταπάτη…

Μετά την απομάκρυνση εκ της κάλπης, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται…
  Την Κυριακή θα βρεθείς μπροστά στην κάλπη. Με τέσσερις επιλογές σου θα δώσεις τη δική σου πρόταση για τη χώρα, την περιφέρεια, το δήμο και το χωριό σου. Για άλλη μια φορά θα νομίζεις ότι ψήφισες το καλύτερο. Μπορεί να είναι έτσι, μπορεί και να κάνεις λάθος. Να κρατάς και την αμφιβολία σου ότι μπορεί να ψήφισες και το χειρότερο. Να είσαι σχεδόν σίγουρος ότι ψήφισες το «περίπου»
  Ιδιαίτερα να σταθείς στου τόπου σου τις επιλογές!
  Να ψηφίσεις με τη σκέψη σου στις περασμένες γενιές, στις αγωνίες και τους αγώνες των παπούδων σου και των γονέων σου. Μην επιτρέπεις τις προσβολές των ασεβών!
  Να ψηφίσεις με τη σκέψη σου στις επερχόμενες γενιές. Να μείνει η Αργιθέα τόπος διαμονής και τόπος καταφυγής για τα παιδιά μας. «Την γη της δανειστήκαμε απ’ τα παιδιά μας». Κι αυτή τη γη σ’ αυτά καλύτερη
να παραδώσουμε…

    
 Όσα βγάλουμε ΑΡΚΑ θα σου δώσω τα μισά…