Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2020

AΓΡΙΟ ΣΦΥΡΟΚΟΠΗΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΖΑΠΟΡΟΖΙΕ ΛΟΥΚΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΥΠΟΚΡΙΤΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ ΕΦΡΑΙΜ

ΣΧΟΛΙΟ π. Νικοδήμου : Υποκρισία Εφραίμ

 Ηγούμενος Εφραίμ:  Το Άγιο Όρος δεν μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση της σύγκρουσης μεταξύ του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολεως και της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας,  λόγω του Ουκρανικού ζητήματος. 

 Όμως ο ίδιος ο κ. Εφραίμ, αναγνωρίζει, ἀνενδοιάστως  συναντιέται και κοινωνεί με τον σχισματικό Επιφάνιο και δέχεται αντιπροσωπεία του στο Βατοπέδι  στο Ἅγιο Όρος και συνεργάζεται με τον αρχιπράκτορα Τζέφρι Πάϊατ των ΗΠΑ (φωτο).

π. Εφραίμ πάψε να σκανδαλίζεις, να είσαι μοχλικώς βραχίονας του αρχιοικουμενιστού Βαρθολομαίου,  μην μας προκαλείς άλλο. 

                          Ν Τ Ρ Ο Π Η !





Εφραίμ Βατοπεδινός: Το Άγιο Όρος δεν μπορεί να κάνει τίποτα για τη σύγκρουση Φαναρίου–Μόσχας

Ο ηγούμενος της Μονής Βατοπαιδίου Αρχιμανδρίτης Εφραίμ νίπτει τας χείρας του για το ουκρανικό ζήτημα που ταλανίζει την Ορθοδοξία, λέγοντας πως το Άγιο Όρος δεν μπορεί να παρέμβει στη σύγκρουση μεταξύ Φανάρι και Ρωσικής Εκκλησίας. Είναι ο ίδιος να θυμίσουμε που προ ετών αναγνώριζε μονάχα τον Μητροπολίτη της κανονικής Εκκλησίας Ονούφριο!!!

Ο ηγούμενος Εφραίμ απαντώντας σε ερωτήσεις κατά τη διάρκεια μιας ζωντανής μετάδοσης που διοργανώθηκε στις 10 Δεκεμβρίου στο κανάλι YouTube Tsar Cross με πρωτοβουλία του καναλιού Πεμπτουσία, δήλωσε ότι το Άγιο Όρος δεν μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση της σύγκρουσης μεταξύ του Οικουμενικοί Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης και της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, η οποία συνέβη λόγω του ουκρανικού ζητήματος. Κατά τη γνώμη του, οι μοναχοί του Αγίου Όρους μπορούν να προσεύχονται μόνο για την επιστροφή της εκκλησιαστικής ενότητας.

Απαντώντας στην ερώτηση του Αλεξάντερ Τουζένκο, προέδρου των Υιών της Αδελφότητας του Αγίου Όρους για την αμηχανία των πιστών από τη θέση των Αγιορειτών πατέρων για την ουκρανική κρίση, ο Αρχιμανδρίτης Εφραίμ απάντησε ότι «το Άγιο Όρος είναι για όλους» και επέκρινε τη Ρωσική Εκκλησία, η οποία δεν ευλογεί τους προσκυνητές να λάβουν την Θεία Κοινωνία στις αγιορείτικες μονές εκτός από τη Μονή Παντελεήμονα.

“Αυτό είναι περίεργο, επειδή η Ρωσική Μονή (Παντελεήμονος) βρίσκεται επίσης υπό τη δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριάρχη, και τιμούν τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο όπως και σε άλλα μοναστήρια του Αγίου Όρους”, δήλωσε ο αρχιμανδρίτης. “Παραμένει ασαφές για μας γιατί οι Ρώσοι πιστοί μπορούν να πάνε σε αυτό το μοναστήρι αλλά όχι σε άλλα, ενώ η Λειτουργία είναι η ίδια παντού. Αυτό είναι λάθος τόσο από την άποψη της εκκλησιολογίας όσο και της δογματικής.”

Ο Εφραίμ κάλεσε να μην ξεχνάει κανείς το γεγονός ότι «επισήμως το Άγιο Όρος είναι μέρος του Οικουμενικού Πατριαρχείου» και να θέτει στον εαυτό του μια ερώτηση: «αν κάποιος από τους επίσκοπους του ROC αντιταχθεί στον Πατριάρχη της Μόσχας, πώς θα αντιδρούσατε;” Με βάση αυτό, ο Αρχιμανδρίτης δήλωσε ότι “υπάγονται επίσης στο Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης και πρέπει να είναι πιστοί σε αυτό. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αγαπάμε πλέον τους Ρώσους. “

Δυστυχώς, δεν μπορούμε να βοηθήσουμε στην επίλυση αυτού του προβλήματος, σε διαφορετικό επίπεδο, πρόκειται για σύγκρουση μεταξύ δύο Συνόδων, δύο Εκκλησιών –της Μόσχας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Προσευχόμαστε να επιστρέψει η ενότητα, κάνουμε ό,τι μπορούμε", δήλωσε ο Αρχιμανδρίτης Εφραίμ.

Στις δηλώσεις Εφραίμ απάντησε ο Μητροπολίτης Ζαπορόζιε Λουκάς της κανονικής Εκκλησίας της Ουκρανίας, ο οποίος πριν από λίγες ημέρες είχε αξιώσει να αναφέρεται στα αναθέματα την Κυριακή της Ορθοδοξίας ο Βαρθολομαίος.

Ο Ουκρανός Μητροπολίτης Λουκάς έγραψε: “Τι θλιβερό θέαμα! Από τη μία πλευρά, οι κατασχεμένες εκκλησίες, οι ξυλοδαρμοι, και τα Τίμια δώρα που πέταξαν στο δρόμο στη λάσπη, και από την άλλη, ευγενείς πρεσβύτεροι που, χαμογελώντας γλυκά, μιλούν για την καθολική αγάπη του Θεού, την ανάγκη για ενότητα και πνευματική ειρήνη. Τι είναι αυτό; Πονηριά ή απροθυμία να γνωρίζουμε την αλήθεια Ή μήπως είναι μια προδοσία, ντυμένη στα άμφια υπακοής;” Ο επίσκοπος υπενθύμισε πώς η UOC προσευχόταν όταν ο Εφραίμ βρισκόταν στη φυλακή και υπέμενε δίωξη, τον κατηγόρησε πως δέχτηκε τους σχισματικούς στο μοναστήρι του, αλλά τώρα “ο Ηγούμενος Εφραίμ μιλάει με μεγάλα λόγια για την αγάπη, αλλά ταυτόχρονα υποστηρίζει εκείνους που ρίχνουν εκρηκτικά στα σπίτια των ιερέων μας, που οδηγούν μητέρες με μικρά παιδιά στο δρόμο, που διαλύουν το Σώμα του Χριστού, την Εκκλησία”

Ο Μητροπολίτης συνέκρινε την φράση του Εφραίμ, «όλοι έχουμε την ίδια Λειτουργία», με «τα βρώσιμα και τα δηλητηριώδη μανιτάρια που διαφέρουν επίσης το ένα από το άλλο»

Επιπλέον, ο Ιεράρχης της UOC είπε, αναφερόμενος στην κανονική υποταγή στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, πως ο ηγούμενος της Μονής Βατοπαιδίου «στην υπακοή του πέρασε τη γραμμή όπου τελείωνε η υπακοή του στην Εκκλησία», υποστηρίζοντας «τόσο τον παπισμό όσο και τον εθνοφυλετισμό, και άλλες αιρέσεις που προωθεί ο ηγέτης του Φαναρίου σήμερα ».

Ο Μητροπολίτης Λουκάς επεσήμανε επίσης την εξαπάτηση στα λόγια του Αρχιμανδρίτη Εφραίμ για τη σύγκρουση μεταξύ των Συνόδων των δύο Εκκλησιών – Ρωσίας και Κωνσταντινούπολης, καθώς «μιλάμε για παραβίαση της κανονικής τάξης ολόκληρης της Οικουμενικής Εκκλησίας.

“«Τι μπορεί να κάνει;» ρωτάει ο πατέρας Εφραίμ. Θα απαντήσουμε σε αυτό για το τι θα μπορούσε να είχε κάνει αλλά όχι. Θα μπορούσε να γίνει ο νέος Μάξιμος ο Ομολογητής ή Μάρκος της Εφέσου, αλλά δεν θελει. Προφανώς, η άνεση της καρέκλας αποδείχτηκε πιο αγαπητή στον Πατέρα Εφραίμ από την Αλήθεια και την αγάπη για τον Χριστό” επανέλαβε ο Μητροπολίτης Λουκάς.