Κυριακή 30 Μαΐου 2021

Καλώς ήρθατε στην Πανθρησκεία! Χριστιανοί, Μουσουλμάνοι & Εβραίοι σε κοινό ναό


Τι είναι το «House of One»- Το Βερολίνο θέτει τον θεμέλιο λίθο για έναν πολυθρησκευτικό τόπο λατρείας

Το ακούγαμε καιρό, τώρα γίνεται πράξη... Ο λόγος για τον "Οίκο του Ενός" ή «House of One»... Το Βερολίνο θέτει τον θεμέλιο λίθο για έναν πολυθρησκευτικό τόπο λατρείας.

Ο πάστορας Gregor Hohberg (lr), ο ραββίνος Andreas Nachama και ο ιμάμης Kadir Sanci στέκονται στην φωτογραφία μπροστά από τα ερείπια της εκκλησίας του Αγίου Πέτρου, που καταστράφηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου, στην περιοχή Mitte του Βερολίνου για να συμμετάσχουν στην τοποθέτηση του θεμέλιο λίθου για το πολυθρησκευτικό Κτήριο "House of One" στο Βερολίνο. 

Οι θρησκευτικοί ηγέτες αλλά και πολιτικοί στο Βερολίνο έθεσαν το θεμέλιο λίθο την Πέμπτη για τον νέο πολυθρησκευτικό χώρο λατρείας που στοχεύει να φέρει τους Χριστιανούς, τους Εβραίους και τους Μουσουλμάνους μαζί σε μια κοινή στέγη.

«Η ιδέα είναι μεγαλύτερη από το κτίριο», δήλωσε ο διευθυντής του έργου Roland Stolte σε τελετή για την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών στο λεγόμενο «House of One».

Ως ιδέα ξεκίνησε πριν από μια δεκαετία, και το φιλόδοξο έργο έχει προγραμματιστεί να ανοίξει έως το 2025 στο Μουσείο Island στο κέντρο του Βερολίνου.

Χτισμένο στη θέση μιας εκκλησίας που κατεδαφίστηκε υπό το πρώην κομμουνιστικό καθεστώς της Ανατολικής Γερμανίας, το κτίριο θα περιέχει τρεις ξεχωριστούς χώρους λατρείας για Χριστιανούς, Εβραίους και Μουσουλμάνους.

Ωστόσο, το τζαμί, η συναγωγή και η προτεσταντική εκκλησία θα συνδεθούν με μια μεγάλη κοινόχρηστη αίθουσα σχεδιασμένη να φιλοξενεί κοινοτικές εκδηλώσεις και φεστιβάλ.

«Είναι ένα πολύ συμβολικό βήμα για εμάς», δήλωσε ο Kadir Sanci, ο οποίος θα είναι ο ιμάμης του μελλοντικού τζαμιού.

«Σε αυτούς τους καιρούς πόλωσης που ρίχνουν μια τεράστια σκιά στον κόσμο, το« House of One» ενσαρκώνει το εποικοδομητικό πνεύμα της πίστης και της πνευματικότητας», πρόσθεσε.

Το πολυθρησκευτικό κτίριο θα αποτελούσε «έναν τόπο ειρήνης και ασφάλειας» σε μια εποχή που οι εντάσεις μεταξύ των εβραϊκών και μουσουλμανικών κοινοτήτων του Βερολίνου έχουν εξαπλωθεί μετά την πρόσφατη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή. Υπήρξε οργή στη Γερμανία τις τελευταίες εβδομάδες αφότου κάηκαν ισραηλινές σημαίες και εκφράστηκαν αντισημιτικά συνθήματα σε ορισμένες φιλο-παλαιστινιακές διαδηλώσεις σε όλη τη Γερμανία.

Μιλώντας στην τελετή, ο δήμαρχος του Βερολίνου Μάικλ Μίλερ δήλωσε ότι «το μίσος, η βία, ο αντισημιτισμός, η ισλαμοφοβία, ο ρατσισμός και η υποκίνηση φυλετικού μίσους δεν έχουν θέση στην κοινωνία μας».

Ο ιμάμης, ο πάστορας και ο ραβίνος έψαλαν σύντομες προσευχές πριν από τη ρίψη συμβολικών αντικειμένων και από τις τρεις θρησκείες.

Το έργο εκτιμάται ότι κοστίζει περίπου 47 εκατομμύρια ευρώ και χρηματοδοτείται εν μέρει από το γερμανικό κράτος και την πόλη του Βερολίνου.

Δείτε εδώ σχετικό βίντεο

Πηγὴ ἐδῶ.