Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2021

ΠΟΙΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΠΟΙΜΝΙΟ



Χαράσσονται οι παρακάτω σκέψεις με την αφορμή του ακούσματος του ΙΑ΄Εωθινού  την Κυριακή,5 -8-2021.

,,Φανερών σεαυτόν ,τοις Μαθηταίς σου Σωτήρ μετά την Ανάστασιν….

…¨Ων ταις πρεσβείαις Χριστέ, την ποίμνην σου διαφύλαττε εκ λύκων λοιμαινομένων  αυτήν….,,

Ο υμνογράφος, εδώ, παρακαλεί τον Χριστό, δια πρεσβειών των αγίων αποστόλων, να φυλάξει την ποίμνην του ,,εκ λύκων λοιμενομένων αυτήν.,,

Ήδη από τον  πρώτο αιώνα του Χριστιανισμού, ο μεγάλος Παύλος προφητεύει και τονίζει, ότι μετά από καιρό θα έρθουν ,,λύκοι βαρείς μη φειδόμενοι του ποιμνίου.,,

Όσα συμβαίνουν στις μέρες μας στην Ορθόδοξη Ελλάδα, δείχνουν ότι υπάρχουν επίσκοποι που δεν ενδιαφέρονται όσο και όπως πρέπει για την ποίμνη του Χριστού, για το ποίμνιο που τους εμπιστεύθηκε ο Χριστός. Αντίθετα πολλοί απ’ αυτούς συμπεριφέρονται ,,ως λύκοι βαρείς,, κατά τον απόστολο Παύλο.

Επομένως ,αφού έτσι χαρακτηρίζονται κάποιοι διάδοχοι των Αποστόλων, δεν είναι διόλου ασεβές να αλλάξουμε εκείνο το : ,,εκ λύκων  λοιμενομένων αυτήν,, και να λέμε στο εξής  

: ,, εκ λύκων  ποιμένομενων αυτήν .,,

,,Διατί άλλωστε να το κρύψωμεν ; ,,.  Ποιός αγνοεί ότι υπάρχουν ανάξιοι κληρικοί όλων των βαθμίδων, που παρά τα κωλύματα που θέτουν οι ιεροί κανόνες, και θα έπρεπε να είχαν αποκλεισθεί  της υψίστης τιμής του κληρικού, αυτοί τόλμησαν, παρά ταύτα, και καταφρόνησαν αυτούς και το Θεό, προκειμένου να λάβουν το σχήμα και  να υπηρετήσουν, οι θλιβεροί, ταπεινά και εμετικά, κάποιους άλλους ψευτοθεούς, ισχυρούς κατά  κόσμον. Αυτούς σέβονται και τιμούν και φοβούνται ,αφού εξαρτώνται οικονομικά απ΄ αυτούς και απολαμβάνουν ανάλογες τιμές  και τίτλους.

Γι αυτό και τους ανέχονται, χωρίς ντροπή, ακόμη κι όταν προσβάλλεται ο Θεός , και σιωπούν και δεν τολμούν να τους κάνουν, όχι έλεγχο, αλλά ούτε και συστάσεις, για τα απαράδεκτα που λέγονται και γίνονται από αυτούς ,τους αποδεδειγμένους εχθρούς της Εκκλησίας, αλειτούργητους πολιτικούς η και υψηλόβαθμους κληρικούς.

Τραγικό για σώμα ορθοδόξων κληρικών! Κρίμα! Χίλιες φορές κρίμα!

Αλήθεια ήθελα να ξέρω όταν ομιλούν για τους  ηρωϊκούς  μας  Πατέρες, π.χ. για τον άγιο Αμβρόσιο   Μεδιολάνων, τι τονίζουν και τι προβάλλουν από τη ζωή του;

Φυσικά το θάρρος και την τόλμη του και την αδιαπραγμάτευτη πίστη του στο Θεό, χάριν της οποίας δεν έκαναν την παραμικρή έκπτωση. Και τούτο όχι απέναντι σε κάποιο νάνο πολιτικό μιας μικρής σε έκταση χώρας αλλά στον πλανητάρχη της εποχής εκείνης, τον Μ. Θεοδόσιο.

Διερωτάται ο απλός πιστός, πόση και ποια σχέση μπορεί να έχουν οι σημερινοί ποιμένες, (υπάρχουν  ευτυχώς εξαιρέσεις) που πέρα από τον εαυτό τους και τον στενό κύκλο των γνωστών τους, πέρα από το βόλεμα τους και την ,, ανθρώπινη ζωή ,, που εξασφάλισαν, γινόμενοι επίσκοποι , τι σχέση μπορεί να έχουν με τον  άγιο Αμβρόσιο και όλους γενικά τους ηρωϊκούς ποιμένες της  ορθοδόξου Εκκλησίας, που δεν δίσταζαν να δίνουν την μαρτυρία του Χριστού ενώπιον  δυνατών δυναστών και αρχόντων του κόσμου και θυσίαζαν και αυτή τη ζωή τους για την πίστη τους  στο Χριστό και την αγάπη τους προς το ποίμνιό τους;

Όχι  σεβασμιότατοι, δεν είναι ασεβείς οι σκέψεις αυτές .Η αγάπη και ο πόνος τις υπαγορεύει.

Προσωπικά σέβομαι και τιμώ το ράσο απ΄όταν  έξι χρονών η μακαρίτισσα  Μητέρα μου  με οδήγησε  σε έναν άγιο πνευματικό και εξομολογήθηκα τις παιδικές μου αμαρτίες.

Δεν είμαι ασεβής μα ούτε αφελής και ανήμπορος να κρίνω αυτά που ακούω , βλέπω και διαβάζω.

Υπάρχουν ενέργειες  επισκόπων που βλάπτουν και  σιωπές που προδίδουν την μοναδικότητα της πίστεώς μας.

Ξέρω ότι η αλήθεια είναι πικρή αλλά και απαραίτητη γιατί προβληματίζει θετικά, ιδιαίτερα όταν αποτελεί έκφραση αγάπης και ενδιαφέροντος.

Η αγάπη για τον Χριστό δεν είναι φυσικά προνόμιο  μόνο των κληρικών, αλήθεια που μου τόνισε  κάποτε ο φλογερός ιεροκήρυκας  και κατόπιν Μητροπολίτης Φλωρίνης, π.Αυγουστίνος που  ήξερε να  ξεπαγώνει καρδιές και να τις  κάνει να αγαπήσουν το Χριστό.

Ακόμη  σ΄ αυτόν χρωστάμε και την ιδιαίτερη αγάπη μας στην Ελλάδα, όσοι τον γνωρίσαμε και ζήσαμε κοντά του.

Λίγες και μικρές  σταγόνες από το καζάνι που βράζει. Μη τις αγνοήσετε. Όπως και δεν πρέπει να αγνοείτε πως όσοι σας κολακεύουν και σας βεβαιώνουν πως τάχα όλα  πάνε μέλι-γάλα ,δεν σας αγαπούν, λένε ψέματα. Και το κάνουν αυτό από ιδιοτέλεια, περνούν καλά, είναι βολεμένοι. Οψέποτε ενδέχεται να σας πικράνουν και να σας πονέσουν πολύ.

Αφουγκρασθείτε τους βόγγους ,την οργή και την αντίδραση που φωλιάζει στις ψυχές των πιστών ,που για την ώρα κάνουν υπομονή και δεν μιλούν, γιατί πιστεύουν –όχι για πολύ καιρό-πως θα ακουσθούν  οι προσευχές τους και θα αλλάξετε ρότα.

Αν δεν γίνει αυτό ,επειδή στηρίζεσθε στις εγγυήσεις και τιμές  του καίσαρα, ξεχνώντας προφανώς το λόγο του  Θεού που τονίζει:,, μη πεποίθατε επ΄  άρχοντας ...,, τότε θα λειτουργήσει ο νομοτελειακός νόμος, που θα δώσει λύση πολύ πικρή.

Δώστε αυτί στα μηνύματα που σας στέλνει ο πιστός λαός του θεού που πραγματικά σας αγαπά, είτε γράφει, είτε ομιλεί, είτε ακόμα κι΄όταν σιωπά, με στεναγμούς αλάλητους.

Μη μας κάνετε να ντραπούμε άλλο, δεν το αντέχει η ψυχή μας, φτάνει  πια.

Μας φτάνει η  ντροπή που μας ποτίζουν ασταμάτητα οι πολιτικοί μας.

Εσείς  μη τους ακολουθείτε. Καιρός να γίνετε οι Ιεράρχες της καρδιάς μας, οι  Ορθόδοξοι Ιεράρχες. Οι πιστοί σας θέλουν ηγέτες και όχι αγόμενους από άθεους και αθεόφοβους.

Κλονίστηκε η εμπιστοσύνη του λαού και δεν σας ακολουθεί με αναπαυμένη τη συνείδησή του, γιατί πρώτοι εσείς δεν βαδίζετε τον δρόμο που χάραξαν οι Μεγάλοι Πατέρες της Εκκλησίας μας. Υπακούστε εσείς πρώτοι στο Θεό και οι πιστοί θα υπακούσουν σε σας.

Απορεί κανείς για την ευαισθησία που επιδεικνύουν επίσκοποι και λοιποί  κληρικοί, προκειμένου να τηρηθούν  τα υγειονομικά μέτρα της Πολιτείας,(να φορούν μάσκα ακόμη και την ώρα της θείας Κοινωνίας ,να μη επιδίδουν αντίδωρο ,ασπασμός των εικόνων με μάσκες κ. α.),ενώ για κραυγαλέες παραβάσεις πνευματικών διατάξεων, όπως συμπροσευχές με αιρετικούς, διανομή αντιδώρου από παπικό κληρικό εντός ορθοδόξου Ναού, Θεία Κοινωνία με πλαστικό κουταλάκι μιας χρήσης, κ,α, δεν βρίσκουν  την δύναμη αρθρώσουν και να ορθώσουν λέξη και λόγο.

Οι λαλίστατοι κήρυκες του ιού της κορώνας δεν μιλούν για τον Υιό του Θεού, γιατί ως  φαίνεται ο Χριστός κοστίζει.

Έτσι δίδεται η εντύπωση, πως το βασικό δόγμα της πίστεώς μας, η ανάσταση των νεκρών, η αιώνια ζωή, παραχώρησε τη θέση του στην αχαλίνωτη βιολατρεία, στην  εξασφάλιση κάποιων επί πλέον χρόνων ζωής πάνω στη γη.

Γνωστός ιεροκήρυκας τόνιζε το Πάσχα που  μας πέρασε: ,, τι να την   κάνεις μια ζωή χωρίς ανάσταση,,. Υπάρχει αυτή η πίστη;

Ως τόσο όλοι θα κληθούμε να δώσουμε μια απάντηση. Μακάρι να είναι θετική.


Σεβασμιότατοι,

Σεις οδηγείτε το όχημα, εμείς το πλήρωμα ,οι επιβάτες.

Αλλά όταν δεν εφαρμόζετε τον σχετικό κώδικα κυκλοφορίας και περνάτε με κόκκινο παραβιάζοντας τα φανάρια, μην αρνηθείτε  στο πλήρωμα, ακόμη κι αν δεν έχει δίπλωμα οδήγησης, να βγάλει την  κραυγή: Σ Τ Ο Π…Κ Ο Κ Κ Ι Ν Ο…Σ Τ Α Μ Α Τ Η Σ Τ Ε…

Ναι, η οδήγησή σας είναι επικίνδυνη…

.

Αντώνιος Ι. Βασιλειάδης

θεολόγος

«Πᾶνος»