Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2022

Κωνσταντίνος Ι. Βαθιώτης : Aπό τα αυταρχικά σαλόνια στα φιλολαϊκά τηλεαλώνιαAπό τα αυταρχικά σαλόνια στα φιλολαϊκά τηλεαλώνια

Θα ψηφίσεις ΒΒΚ; Μήπως είσαι χαμηλού IQ;

Γράφει ο Κωνσταντίνος Ι. Βαθιώτης, τέως Αναπληρωτής Καθηγητής Νομικής Σχολής Δ.Π.Θ.

Στον Θαυμαστό Ανάποδο Κόσμο της εποχής του κορωνοϊού, η φράση «Καλύτερα δε γίνεται» σημαίνει «Χειρότερα δε γίνεται».

Αυτό ακριβώς ισχύει στην περίπτωση της εμφάνισης του Κυρ. Μητσοτάκη στην εκπομπή της Ναταλίας Γερμανού «Καλύτερα δε γίνεται», η οποία «δεν έβρισκε», όπως μας είπε, «τα κατάλληλα λόγια για να προλογίσει τον πρωθυπουργό της χώρας»!

Το πρώτο πράγμα που έκανε ο… μέγιστος πολιτικός ανήρ (με το «χαρισματικό» χαμόγελο και βλέμμα α λα Μίστερ Μπιν), ο οποίος είχε προγραμματισθεί να βρίσκεται στο τιμόνι της διακυβέρνησης της κατατυραννισμένης χώρας μας σε αυτά τα «Έσχατα χρόνια», ήταν να επαινέσει την δημοσιογράφο για τις «ωραίες φιλοζωικές πρωτοβουλίες» της εκπομπής.

Έτσι, ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν έχασε την ευκαιρία να παπαγαλίσει την νεοταξίτικη ατζέντα, υπενθυμίζοντας στο υποσυνείδητο των Ελλήνων ότι, την εποχή του κορωνοϊού, ο άνθρωπος βρέθηκε στο ίδιο επίπεδο με τα ζώα, αν όχι σε χειρότερο από αυτά:

Αρκεί να θυμηθούμε τη θλιβερή ανάποδη εικόνα της προκορωνοϊκής κανονικότητας, δηλ. του σκύλου που, ιδίως επί λοκντάουν (η εικόνα αυτή δεν έχει εκλείψει παντελώς σήμερα), περπατούσε με ελεύθερη τη μουσούδα του προπορευόμενος του ιδιοκτήτη του, ο οποίος τον κρατούσε από το λουρί φορώντας τη μάσκα-φίμωτρο. Συνεπώς, το ερώτημα-γρίφος ήταν το εξής:

Έβγαζε ο ιδιοκτήτης βόλτα τον σκύλο του ή μήπως έβγαζε ο σκύλος βόλτα τον ιδιοκτήτη του;

Μάλιστα, ο Κυρ. Μητσοτάκης ομολόγησε ότι επιτελεί ρόλο εκπαιδευτή των ζωοποιημένων Ελλήνων ως άλλος B. F. Skinner, λέγοντας:

«εκπαιδεύουμε την ελληνική κοινωνία στο τι σημαίνει να είναι κανείς πραγματικά φιλόζωος».

Στη συνέχεια, η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τον καρκίνο του μαστού και ο Κυρ. Μητσοτάκης τόνισε ότι ο πολίτης πρέπει να εκπαιδευθεί στην προληπτική αντιμετώπιση των σοβαρών ασθενειών.

Η επιτυχής εκπαίδευση του πολίτη στην εφαρμογή της προληπτικής λογικής είναι προφανώς εκείνη η οποία τον πλάθει υποτακτικό-οσφυοκάμπτη, ώστε να συμμορφώνεται αδιαμαρτύρητα σε όλα τα δρακόντεια μέτρα που θεσπίζει η κυβέρνηση, είτε αυτά αφορούν τον τομέα της δημόσιας υγείας είτε τον τομέα της δημόσιας ασφάλειας.

Όταν οι πολίτες θα έχουν εθιστεί πλήρως στην ανάγκη να προλαμβάνουν το κακό, που μπορεί να έχει τη μορφή είτε μιας νόσου είτε μιας εγκληματικής συμπεριφοράς, τότε θα έχουν γίνει δεκτικοί στα πιο αυταρχικά και υποδουλωτικά μέτρα που θα σκαρφιστεί το επιτελείο μιας οργουελικής-μεταφιλελεύθερης κυβέρνησης.

Η εφαρμογή της θεωρίας της μηδενικής ανοχής, προσφιλής στους Κινέζους διαχειριστές, αλλά και παλαιότερα στον δήμαρχο της Νέας Υόρκης Ρούντι Τζουλιάνι, επιδιώκει το ανέφικτο, δηλ. μια κοινωνία αποστειρωμένη, με πολίτες σε γιάλα, που δεν θα αρρωσταίνουν και δεν θα παρανομούν ποτέ! Για να επιτευχθεί, όμως, ένας τέτοιος στόχος, θα πρέπει η κοινωνία να επιτηρείται καθολικώς και αδιαλείπτως.

Πρόκειται, ωστόσο, για παρά φύσιν στόχο, αφού μια κοινωνία παύει να είναι κοινωνία ανθρώπων, δηλ. αποτελούμενη από εξ ορισμού ευάλωτα ή αμαρτωλά πρόσωπα, και μετατρέπεται σε κοινωνία υπερανθρώπων. Μόνο που οι υπεράνθρωποι δεν είναι άνθρωποι, αλλά ανθρωποειδή. Εκεί θέλουν να μας οδηγήσουν οι κάθε λογής Χαράρηδες!

Άραγε, έχουν κατανοήσει οι διάφοροι χαζοχαρούμενοι ηθοποιοί του ιατροφασιστικού μάπετ σόου, οι οποίοι υποδύονται αλαζονικά τους εκπαιδευτές μας, ότι το αίτημα των μηδενικών κρουσμάτων και εγκλημάτων εκκινεί από εσφαλμένη προϋπόθεση και οδηγεί στην καταστροφή του ανθρώπινου είδους; Ή πρόκειται για ένα αφελές ερώτημα, διότι το σενάριο του έργου, άρα και οι ηθοποιοί που πρωταγωνιστούν, αυτόν ακριβώς τον στόχο εξυπηρετούν;

Η συνέχεια της κουβέντας ανάμεσα στην «Ναταλία» και τον «Κυριάκο» εξελίχθηκε σε σταθερή νεοταξίτικη τροχιά. Αφού πιπιλήθηκε η καραμέλα της «γυναικοκτονίας», ετέθη το ζήτημα της νέας μεθόδου που εμπνεύστηκαν οι κυβερνητικοί τεχνασφαλίτες της Νέας Δικτατορίας για να αποτραπεί ή να αποθαρρυνθεί η κακοποίηση των γυναικών με αξιοποίηση της τεχνολογίας: Panic Button, ελληνιστί: Κομβίον πανικού!1

Χάρη σε αυτό το κουμπί, η αστυνομία θα είναι ανά πάσα στιγμή παρούσα ως δαμόκλειος σπάθη που θα επικρέμαται πάνω από την στέγη του σπιτιού (και ειδικότερα: πάνω από το κεφάλι) του κακοποιητή. Ωστόσο, όσο ελκυστική κι αν ακούγεται η ιδέα του panic button για την ασφάλεια της γυναίκας (ο Κυρ. Μητσοτάκης είπε ότι έτσι οικοδομείται η σχέση εμπιστοσύνης προς το κράτος!), άλλο τόσο ανησυχητική μπορεί να διαγράφεται η δυστοπική εξέλιξή της:

Οι τεχνολογιολάγνοι που την εμπνεύσθηκαν δεν αποκλείεται κάποια στιγμή να προτείνουν την στρατολόγηση προγνωστών που θα οραματίζονται το σχεδιασμένο έγκλημα, κατ’ απομίμησιν του μυθιστορηματικού σεναρίου της ταινίας Minority Report για την κοινωνία του 2054, ώστε ο ύποπτος να συλλαμβάνεται πριν από την αρχή εκτέλεσης του εγκλήματος (precrime)2.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν παρέλειψε φυσικά να αναφερθεί και στην τηλεφωνική γραμμή 15900 για την καταγγελία περιστατικών βίας κατά γυναικών. Είναι σαφές πλέον ότι η Ελλάδα έχει πλημμυρίσει από τηλεφωνικές γραμμές για την καταγγελία παραβατικών ή επικίνδυνων για τη ζωή ή την υγεία συμπεριφορών: το 1142 για την καταγγελία παραβάσεων της αντικαπνιστικής νομοθεσίας3, το 1018 για την πρόληψη της αυτοκτονίας, το 10410 για την καταγγελία κακοποίησης των ζώων ή, όπως είθισται να αποκαλούνται από τους Νεοταξίτες: των «τετράποδων φίλων μας» κ.ο.κ.

Ο χαφιεδισμός, όμως, για τον οποίο επαίρεται ο Κυρ. Μητσοτάκης, είναι φαινόμενο που ενδημεί στα ολοκληρωτικά καθεστώτα και γι’ αυτό αξιοποιείται στα δυστοπικά μυθιστορήματα που πραγματεύονται τον ολοκληρωτισμό.

Κλασική περίπτωση αποτελεί το οργουελικό «1984», όπου η σύλληψη του δράστη γίνεται μετά από καταγγελία της ίδιας του της κόρης, η οποία υπήρξε αυτήκοος μάρτυς του φοβερού και τρομερού «εγκλήματος σκέψης» που διεπράχθη από αυτόν ενόσω κοιμόταν: κατά την διάρκεια του ύπνου του, είχε επαναλάβει πολλές φορές την φράση

«Κάτω ο Μεγάλος Αδελφός!».

To ίδιο συμβαίνει και στην «Κατάσταση πολιορκίας» του Αλμπέρ Καμύ:4

«Η καταγγελία μεταξύ μελών της ίδιας οικογένειας συνιστάται ιδιαιτέρως και θα ανταμειφθεί με την απονομή διπλής μερίδας φαγητού, αυτό που λέμε δημόσιο συσσίτιο»5.

Με όσα συμβαίνουν τους τελευταίους μήνες, ο Μεγάλος Αδελφός των Ελλήνων φαίνεται ότι δεν είναι άλλος από τον Κυρ. Μητσοτάκη. Ας τον αποκαλούμε εφεξής Big Brother Koulis και κωδικοποιημένα: BBK!

Όποιος παρακολουθήσει προσεκτικά την αποκαλυπτική συνέντευξη του BBK στη «Ναταλία» και δεν τον πιάσει αηδία, είναι πολύ πιθανό να θελήσει στο τέλος να μιμηθεί τον οργουελικό ήρωα, βροντοφωνάζοντας «Κάτω ο Μεγάλος Αδελφός!», εμπλουτίζοντας το ανάθεμά του με το σύνθημα «Κάτω ο o BKK, ο εκπαιδευτής των Ελλήνων».

Ότι ο ΒΒΚ έχει ταυτιστεί με τον ρόλο του εκπαιδευτή-θηριοδαμαστή, προκύπτει από το γεγονός ότι μετά το 9ο λεπτό της συνέντευξης που παραχώρησε στην Ναταλία δήλωσε απερίφραστα:

«Επιμένω πάρα πολύ στην εκπαίδευση των νέων παιδιών. […] Και πρέπει να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά από μικρά. Θα έλεγα πριν φθάσουν στην εφηβεία. Από το νηπιαγωγείο ξεκινάμε πια αυτού του είδους τις παρεμβάσεις».

Στον μέσον της συνέντευξης, όταν ο ΒΒΚ ρωτήθηκε από την Ναταλία σε ποια πράγματα η κυβέρνηση έχει να κάνει ακόμη δουλίτσα, έσπευσε να ονοματίσει την υγεία, επαναφέροντας στην συζήτηση τον εμμονικό στόχο της πρόληψης (αναφέροντας ενδεικτικά τις πολιτικές κατά του καπνίσματος, του αλκοόλ και της παχυσαρκίας), η οποία, όμως, είναι πλέον ξεκάθαρο ότι αποτελεί την κερκόπορτα απ’ όπου θα εισχωρήσει και θα εξαπλωθεί ανεξέλεγκτα η πανούκλα της αυταρχικής επιτήρησης.

Η εμπλοκή του ονόματος του BBK σε διαδοχικά σκάνδαλα παρακολούθησης όχι μόνο διάσημων αλλά και άσημων πολιτών6 από την μια πλευρά, και η πρόληψη στον τομέα της υγείας από την άλλη πλευρά, έχουν ως κοινό παρονομαστή την ασφάλεια! Άλλη μια κρίσιμη έννοια που αποτελεί την καμουφλαρισμένη σημαία ενός ολοκληρωτικού καθεστώτος:

Για το (δήθεν) καλό και για την (δήθεν) ασφάλεια των λαών έχουν γίνει οι μεγαλύτερες θηριωδίες στην ιστορία της ανθρωπότητας!

Δηλώνοντας, μάλιστα, ο BBK ότι στην βάση της πρόληψης οραματίζεται το Νέο Σύστημα Υγείας, που θα αποτελεί την κεντρική προτεραιότητά του, αν επανεκλεγεί, δεν άφησε την παραμικρή αμφιβολία ότι όποιοι τολμήσουν και κάνουν τον αμάρτημα να τον ξαναψηφίσουν, θα συμβάλουν σε μια ακόμη πιο εφιαλτική εκδοχή ολοκληρωτικής διακυβέρνησης.

Το απύθμενο θράσος και ο απαράμιλλος φαρισαϊσμός του BBK αποκαλύφθηκε σε όλο του το μεγαλείο όταν, μετά την Υγεία, επικαλέσθηκε δύο ακόμη τομείς στους οποίους «πρέπει να γίνει δουλίτσα», αφού με τους χειρισμούς και τις επιλογές του επέφερε σε αυτούς τον όλεθρο, έτσι ακριβώς όπως έκανε και με την Υγεία: πρόκειται για την διαλυμένη-διεφθαρμένη δικαιοσύνη και το κατεστραμμένο περιβάλλον!

Τέλος, ο ΒΒΚ μίλησε ξανά την ανάποδη γλώσσα που του έχει διδάξει η Νέα Τάξη Πραγμάτων:

«είμαι ένας φιλελεύθερος πολιτικός, δεν πρόκειται ποτέ να βάλουμε περιορισμούς στην ελευθερία της έκφρασης».

Την φιλελεύθερη έπαρσή του είχε προβάλει και την 1η Δεκεμβρίου 2021 μέσα στο ελληνικό κοινοβούλιο κατά τη συζήτηση της τροπολογίας για την επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού στους πολίτες άνω των 60 ετών, δηλώνοντας πάλι φαρισαϊκά ότι:

«Είμαι ένας βαθιά φιλελεύθερος πολιτικός και οποιαδήποτε έννοια υποχρεωτικότητας μου είναι επί της αρχής, ειδικά όταν πρόκειται για ζητήματα υγείας, αρκετά, θα έλεγα, δυσκολοχώνευτη. Όμως τόνισα και πως νιώθω βαρύτερη την ευθύνη για το κοινό καλό και για το καλό όσων ακόμα οι ίδιοι δεν το συνειδητοποιούν. Έτσι […] αναλαμβάνω το δικό μου ρίσκο και προτιμώ να φανώ πρόσκαιρα αυστηρός αλλά γρήγορα να αποδειχθώ υγειονομικά σωστός»7.

Όταν ακούμε, όμως, έναν πολιτικό να αυτοδιαφημίζεται με κάθε ευκαιρία ως φιλελεύθερος, πρέπει να γνωρίζουμε ότι με αυτόν τον τρόπο συγκαλύπτει την ακριβώς αντίθετη ιδιότητά του, δηλαδή την τυραννική. Πρόκειται για ένα κλασικό τέχνασμα της προπαγάνδας:

Όποιος επικαλείται το όνομα κουκουλώνει της ουσίας το έλλειμμα. Στον ανάποδο κόσμο, κάθε κύμβαλον αλαλάζον είναι κέλυφος χωρίς πυρήνα.

Όσοι απορούν γιατί ο BBK δέχθηκε να κατεβεί από τα αυταρχικά σαλόνια στα φιλολαϊκά τηλεαλώνια δεν είναι δύσκολο να υποπτευθεί την εξήγηση, αρκεί να κάνει μια ανασκόπηση στην φασιστική διακυβέρνηση της χώρας μας στον καιρό της πανδημίας:

Ενόψει επερχόμενων εκλογών, ένας ανάλγητος τύραννος που έχει αποξενωθεί από τον λαό του πρέπει να φορέσει την φιλεύσπλαχνη μάσκα του, για να μειώσει την απόσταση από τους εν δυνάμει ψηφοφόρους του.

Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τον έτερο τύραννο του ελληνικού λαού και θηριοδαμαστή των υγειονομικών, τον Υπουργό Υγείας Thanoulis, ο οποίος, λίγο μετά την εμφάνιση του ΒΒΚ στο καναπέ της Ναταλίας, έκανε τη δική του προσγείωση στον εκμαυλιστικό καναπέ της Ζήνας.

Με τέτοιους υψηλούς καλεσμένους στους χαμηλούς καναπέδες της ελληνικής τηλεόρασης, το κομβίον πανικού πρέπει να πατηθεί συντονισμένα από όλους εμάς που βλέπουμε πεντακάθαρα ότι οι τύραννοι χρησιμοποιούν τους εκμαυλιστικούς καναπέδες της κάθε Ναταλίας και της κάθε Ζήνας, για να ανεβούν στους καναπέδες των σπιτιών μας και να εκπορθήσουν το μυαλό μαςβιάζοντας την κοινή λογική. Για δες, λοιπόν, πώΣ ΚΑΤΑντησαν οι Έλληνες πολιτικοί!

ΠΡΟΣΟΧΗ: Στο 14.44 της εδώ αναλυθείσας συνέντευξης, ο BBK, ως πεφωτισμένος εκπαιδευτής των ζωοποιημένων Ελλήνων και εμμονικός με την πρόληψη και την ασφάλεια, όπως άλλωστε και κάθε τυραννικός βιοεξουσιαστής, δήλωσε ότι η βελτιωτική παρέμβαση στην υγεία, θα πρέπει να ξεκινήσει από την πρόληψη, και σε αυτό το σημείο συμπληρώνει: «θα έλεγα και πριν από την πρόληψη». Όποιος ανησυχεί για το τι μπορεί να σημαίνει αυτή η προ-πρόληψη, θα ηρεμήσει, διαπιστώνοντας από την συνέχεια της επίμαχης φράσης ότι στο χαοτικό μυαλό του ΒΒΚ υπήρχε απλώς η πρόληψη, η οποία αφορά το «τι σημαίνει δημόσια υγεία, τι σημαίνει υγιεινή διατροφή, άσκηση, πολιτικές κατά του καπνίσματος» κ.λπ.

Ενόψει εκλογών συνιστάται το ακόλουθο σύνθημα:

Θα ψηφίσεις ΒΒΚ; Μήπως είσαι χαμηλού IQ;

4

Μτφ.: Γ. Θηβαίος, εκδ. Ηριδανός, Αθήνα 2020, σελ. 48.

7

Επ’ αυτού βλ. την κριτική του γράφοντος εις: Από την πανδημία στην κλιματική αλλαγή. Συντονισμένα τρομο-κράτη σε φόντο παγκόσμιας διακυβέρνησης, εκδ. Αλφειός, Αθήνα 2021, σελ. 179.