Παρασκευή 1 Μαρτίου 2019

Ανοικτή επιστολή Κονιτσιωτών προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Ο Μητροπολίτης Ανδρέας δεν θα συμμετάσχει στις εκδηλώσεις απελευθέρωσης της Κόνιτσας

Ανοιχτή επιστολή προς την Αυτού Εξοχότητα τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ.κ. Προκόπη Παυλόπουλο
25-2-2019
Εξοχότατε κ.κ. Πρόεδρε
Επισκεφθήκατε την ακριτική Κόνιτσα χτες, Κυριακή, 24 Φεβρουαρίου 2019, που γιόρταζε με δική της πρωτοβουλία την 106η επέτειο της απελευθέρωσής της από τον τουρκικό ζυγό. Είχαμε, εμείς ο ακριτικός λαός, την προσδοκία πως ο ερχομός σας θα άφηνε ελπιδοφόρα μηνύματα για τις κρίσιμες στιγμές που περνάει το έθνος μας.
Οι ελπίδες μας όμως, κ. Πρόεδρε, θρυμματίστηκαν, όταν ακούσαμε από τα τηλεοπτικά κανάλια αποσπάσματα της ομιλίας σας στο επίσημο γεύμα. Και μας δημιουργήθηκε το παράπονο∙ γιατί τόση επιμονή στη συμφωνία των Πρεσπών και μάλιστα ότι « προασπίζει τη χώρα μας από τον αλυτρωτισμό των γειτόνων»;
Δεν είχατε πληροφορηθεί ότι μόλις το πρωί της ίδιας Κυριακής (24-2) είχε ανακοινώσει επίσημα το BBC ότι «στην Ελλάδα ζει μακεδονική μειονότητα καταπιεσμένη από τους Έλληνες»; (!!!!). Εξάλλου πριν λίγες μέρες οι Γερμανοί δήλωσαν στην εφημερίδα Die Welt ότι «οι Έλληνες είναι μείγμα από Τούρκους, Σλάβους και Αλβανούς».


Ούτε μήνας δεν πέρασε από την υπογραφή της Συμφωνίας και ήδη άρχισαν να χτυπούν τα τύμπανα σε βάρος της πατρίδας μας: «εθνικά και πολιτισμικά είμαστε Μακεδόνες! Tο ορίζει η Συμφωνία» είπε ο κ. Ζάεφ στα Σκοπιανά ΜΜΕ. Το όνομα μόνο, κ. Πρόεδρε, δεν άνοιξε την όρεξη και την βουλιμία των γειτόνων μας, ώστε, πριν ακόμη την εσπευσμένη επικύρωση της....
Συμφωνίας από την ελληνική Βουλή, να αυτοαποκαλούνται εδώ κι εκεί προκλητικά Μακεδόνες και ο κ. Ζάεφ Μακεδόνας πρωθυπυργός;
Κι όταν η Συμφωνία πήρε την υπογραφή (!) των 153 Ελλήνων βουλευτών, τότε τα όργανα ήχησαν για τα καλά. Άμεσα το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, στο οποίο υπηρετεί και η συμπατριώτισσά μας κα. Τζούφη Μερόπη , έσπευσε να αφαιρέσει την παράγραφο από το βιβλίο της Ιστορίας Γενικής Παιδείας του ΓΕΛ για τον ήρωα του Μακεδονικού Αγώνα Παύλο Μελά. Είναι ή δεν είναι αυτό πρόκληση και εθνική υποχώρηση;
Κε Πρόεδρε, περιμέναμε ότι δεν θα υπογράφατε εσείς, μια Συμφωνία ,που το 80% των πολιτών δεν ενέκρινε, με χαρισμένο όχι μόνο το όνομα αλλά και τη γλώσσα και την εθνότητα. Την ημέρα του τελευταίου μεγάλου συλλαλητηρίου, 20-1-2019, φτάσαμε κι εμείς στην Αθήνα, οι ακρίτες από το Βορρά. Δεν μας βλέπατε από κάποια οθόνη πώς μας συμπεριφέρθηκαν από την αρχή με τα χημικά; Δεν ακούγατε τη φωνή μας που σας παρακαλούσαμε να επέμβετε να σταματήσει το κακό; Φιλήσυχοι πολίτες είμαστε, μορφωμένοι, με την οικογένειά μας ο καθένας, ζητούσαμε, εσείς , ο Πρώτος Πολίτης της Χώρας, να μας προστατεύσετε. Και στη συνέχεια το αποκορύφωμα.... Πληροφορηθήκαμε, πριν φύγουμε την ίδια μέρα από την Αθήνα, ότι δεν δεχθήκατε καν να παραλάβετε το ψήφισμα διαμαρτυρίας 1.000.000 και πλέον Ελλήνων πολιτών, τη στιγμή που είχαμε δεχθεί και υπομείνει την ύπουλη και προσχεδιασμένη συμπεριφορά μιας χούφτας χαϊδεμένων κουκουλοφόρων όσο και τη βίαιη αντιμετώπιση από τα ίδια τα παιδιά μας που υπηρετούν στα ΜΑΤ. Γιατί, κε. Πρόεδρε, μας αφήσατε ανυπεράσπιστους;
Και σαν να μην έφθανε αυτό, ακούσαμε τον κ. Πρωθυπουργό λίγες μέρες μετά να μεταποιεί το εκατομμύριο και πλέον του αγνού Ελληνικού λαού σε 70000 ενώπιον του κου Μακρόν και να μας αποκαλεί χωρίς μυαλό. Περιμέναμε να τον βάλετε στη θέση του. Αντ’ αυτού προβλήθηκε επανειλημμένα ο χαρακτηρισμός του λαού από τους κους βουλευτές ως « το φασισταριό, τα εθνίκια, οι χρυσαυγίτες » και αισθανθήκαμε ότι μείναμε.... μ ό ν ο ι. Σας ζητήσαμε με τηλεφωνήματα στην Προεδρία να νοιαστείτε για το λαό- που όχι για χρήματα , όχι για συμφέροντα-φώναζε την ιστορική αλήθεια «Η Μ α κ ε δ ο ν ί α   ε ί ν α ι   μ ί α   κ α ι   Ε λ λ η ν ι κ ή».
Για όλα αυτά η στεντόρεια φωνή σας στην Κόνιτσα ότι η επικύρωση της Συμφωνίας υπερασπίζεται την ωφέλεια της πατρίδας μας, μάς πλήγωσε πολύ! Δεν είστε και δικός μας Πρόεδρος;
Είμαστε η μ α γ ι ά, που ό,τι και να μας κάνουν, θα επιμένουμε να υποστηρίζουμε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου στη χώρα μας. Ναι , είμαστε η μαγιά που άφησε ο Λεωνίδας με τους 300, η μαγιά του Μακρυγιάννη που έλεγε: «αν μου πειράξουν την πίστη και την πατρίδα μου, θα φωνάξω και θα ενεργήσω , κι ας με κάνουν ό,τι θέλουν». Επειδή δεν αγνοούμε το θράσος και τις απειλές των γειτόνων μας σας παρακαλούμε να τους δίνετε άμεση και αυστηρή απάντηση.
Άλλωστε ο γείτονάς μας πρωθυπουργός της Αλβανίας διεκδικεί και τα δικά μας εδάφη « μετά από συνεννόηση με την Αθήνα », κατά δήλωσή του.
Γι’ αυτό και δεν μας αρκούν πια οι δηλώσεις σας στις εθνικές μας επετείους, αλλά η δυναμική σας παρέμβαση , έστω και με θυσίες, γιατί ε ί σ τ ε  ο  Π ρ ό ε δ ρ ο ς  ό λ ω ν  μ α ς.
Με   τιμή
Φωνή  Ακριτών  Πολιτών
e-konitsa

Ο Μητροπολίτης Ανδρέας δεν θα συμμετάσχει 

στις εκδηλώσεις απελευθέρωσης της Κόνιτσας

  • Ο Μητροπολίτης Ανδρέας δεν θα συμμετάσχει στις εκδηλώσεις απελευθέρωσης της Κόνιτσας
    Ο Μητροπολίτης Κονίτσης Ανδρέας (φωτ.: romfea.gr)
Δεν θα συμμετέχει στις εκδηλώσεις για την επέτειο απελευθέρωσης της Κόνιτσας ο επιχώριος Μητροπολίτης Ανδρέας, σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες του romfea.gr. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου, παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου. Σύμφωνα με το romfea.gr, ο Μητροπολίτης Ανδρέας αποφάσισε να μην παραστεί στις εκδηλώσεις ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις αντιδράσεις της πολιτειακής ηγεσίας σε εθνικά, κοινωνικά και εκκλησιαστικά ζητήματα.
Μερικά από αυτά είναι το Σκοπιανό, το σύμφωνο συμβίωσης, ο γάμος ομόφυλων ζευγαριών, αλλά και η πρόταση συμπερίληψης της ουδετεροθρησκείας στο Σύνταγμα και η υποβάθμιση του μαθήματος των θρησκευτικών, που ο Ιεράρχης θεωρεί ότι αποτελούν προσπάθειες περιθωριοποίησης της Εκκλησίας.
Μάλιστα, ο Μητροπολίτης Ανδρέας δεν θα παραστεί ούτε στην επιμνημόσυνη δέηση, στον χώρο του Άη Γιάννη, όπου την ημέρα απελευθέρωσης της Κόνιτσας ο τότε Μητροπολίτης Βελλάς και Κονίτσης υποδέχτηκε εκ μέρους κλήρου και λαού τον λοχαγό Δημήτριο Παπανικολάου, διοικητή του 1ου Τάγματος του 22ου Σώματος Πεζικού, ο οποίος είχε νικήσει τον Τζαβήτ πασά.
Ο Μητροπολίτης Ανδρέας θα απουσιάζει επίσης από τα αποκαλυπτήρια της προτομής του μακαριστού Σπυρίδωνος Βλάχου, αλλά και από τα εγκαίνια της έκθεσης «Η Ήπειρος του ασημιού» στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Κόνιτσας. Τη Μητρόπολη θα εκπροσωπήσει ιερέας.
Σύμφωνα πάντα με το romfea.gr, σε πρόσφατη ομιλία του ο Μητροπολίτης Ανδρέας είχε επισημάνει γενικά και όχι ειδικά ότι «είναι ανάγκη να ανανήψουμε. Να δούμε, γιατί φθάσαμε εδώ που φθάσαμε. Πώς φθάσαμε εδώ; Και τι πρέπει να κάνουμε ώστε το Έθνος να ανακάμψει και να βρει την παλιά του αίγλη. Είναι ανάγκη να στραφούμε προς τον Χριστό, και να μετανοήσουμε 'ανθ' ων διεπράξαμεν λαθών', και να κάνουμε ένα καινούργιο ξεκίνημα. Ώστε με την χάρη και τη δύναμη του Χριστού η Ελλάδα μας να ξαναγίνει 'σεβαστή στους φίλους και υπολογίσιμη στους εχθρούς'. Εγώ, προσωπικώς, 'το επ' εμοί', όπως συνηθίζαμε παλαιότερα να λέμε, έτσι θεωρώ και την αρχιεροσύνη μου. Να φυλάξουμε όχι μόνο την Ορθοδοξία, αλλά να φυλάξουμε και την Ελλάδα μας».