Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2020

Το Συνοδικό σύστημα σε δοκιμασία

Η Εκκλησία της Ελλάδος, με την θέληση της πλειοψηφίας των μελών της ΙΣΙ, χωρίς καμία δικαιολογία, δεν θα διοικείται πλέον κατά το Συνοδικό Σύστημα, όπως το ορίζουν οι Ιεροί Κανόνες της Εκκλησίας και  ο Καταστατικός Της Χάρτης.

      Μητροπολίτες που αποβλέπουν στα οικονομικά οφέλη υποτασσόμενοι στον Καίσαρα, κυριευμένοι από το φόβο του κορονοϊού  και παραδομένοι αμαχητί στα χέρια των Οικουμενιστών, ματαίωσαν παρά τους Ιερούς Κανόνες την σύγκληση της Ιεραρχίας!


    Η ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ συνέλευση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος (ΙΣΙ) ματαιώθηκε.  Αυτή ήταν η θέληση του Αρχιεπισκόπου, αυτήν  ακολούθησαν, κατά το Ανακοινωθέν της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (ΔΙΣ) της 29ης Σεπτεμβρίου τρ.ε., κατά πλειοψηφία τα μέλη Αυτής και σε αυτήν συμμορφώθηκαν, πάντα κατά το Ανακοινωθέν της ΔΙΣ, τα περισσότερα μέλη της (ΙΣΙ).

Το αναφερόμενο στο Ανακοινωθέν της ΔΙΣ ότι «μετετέθη εν ευθέτω χρόνω η σύγκληση της ΙΣΙ» είναι προσχηματικό.  Πρώτον στον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος δεν αναφέρεται πουθενά η χρονική μετάθεση της τακτικής συνέλευσης της ΙΣΙ. Το  σοβαρότερο πλήγμα στο Συνοδικό σύστημα διοίκησης της Εκκλησίας της Ελλάδος είναι ότι από σήμερα και μετά ο Αρχιεπίσκοπος και η ΔΙΣ έλαβαν επισήμως την έγκριση από την πλειονοψηφία της ΙΣΙ να μην συγκληθεί αυτή όσο διαρκεί η πανδημία. Να μην συγκληθεί ούτε σε τακτική, ούτε σε έκτακτη συνέλευση.

Ο λόγος της ματαίωσης της τακτικής συνέλευσης της ήταν η πανδημία, και αυτή θα διαρκέσει για άγνωστο καιρό ακόμη, πάντως κατά τους ειδικούς επιστήμονες μπορεί και όλο το 2021.  Έως την απαλλαγή από την πανδημία η Εκκλησία της Ελλάδος θα διοικείται μόνο από τον Αρχιεπίσκοπο, με ανοικτή και εκ των υστέρων εγκρινόμενη εξουσιοδότηση από την ΔΙΣ, και από την ΔΙΣ, όποτε αυτή και για όσες ημέρες θα συνεδριάζει. Η Εκκλησία της Ελλάδος, με την θέληση της πλειοψηφίας των μελών της ΙΣΙ, χωρίς καμία δικαιολογία, δεν θα διοικείται πλέον κατά το Συνοδικό Σύστημα, όπως το ορίζουν οι Ιεροί Κανόνες της Εκκλησίας και  ο Καταστατικός Της Χάρτης.

Το ότι οι  Ιεράρχες  της Εκκλησίας της Ελλάδος, που έστερξαν στην θέληση του Αρχιεπισκόπου, υπέχουν κανονική ευθύνη για την έκπτωση του Συνοδικού Συστήματος, φυσικά δεν συζητείται. Όπως είναι σήμερα η διοίκηση της Εκκλησίας της Ελλάδος και όπως οι περισσότεροι συμφώνησαν με τον Αρχιεπίσκοπο ποιος θα τους ζητήσει κανονικές ευθύνες και ποιος θα θελήσει την παραπομπή τους στα Εκκλησιαστικά Δικαστήρια, με βάση τον Νόμο 5383/1932; Ουδείς. Απεναντίας έχουν την εύλογη ευαρέσκεια του Αρχιεπισκόπου. Εκ του ασφαλούς πήγαν ενάντια στους Ιερούς Κανόνες και στον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας. Αυτή είναι σήμερα η κατάσταση της ποιμαίνουσας Εκκλησίας. Για ιστορικούς λόγους να αναφερθεί πως δεκαέξι (16) ήσαν οι Μητροπολίτες που «δεν προσκύνησαν τον Βάαλ». Μεταξύ αυτών οι Ξάνθης, Διδυμοτείχου, Σερρών, Σιδηροκάστρου, Φιλίππων, Πειραιώς, Νικοπόλεως, Λαρίσης, Καλαβρύτων, Κυθήρων, Κερκύρας, Κονίτσης και Κιλκισίου.

Το λυπηρό για τους Ιεράρχες που είναι συνυπεύθυνοι για την παράνομη και αντικανονική ματαίωση της Ιεραρχίας του Οκτωβρίου είναι οι χωρίς λογική δικαιολογίες  για τους λόγους που τους έκαμαν να συμφωνήσουν με την θέληση του Αρχιεπισκόπου. Μίλησαν από έλλειψη ξενοδοχείων για να μείνουν στην Αθήνα, έως το ότι συζητώντας και αποφασίζοντας για την ποιμαντική αντιμετώπιση της πανδημίας θα γίνουν «βορά των ΜΜΕ». Άλλοι υποστήριξαν ότι έτσι θα ικανοποιηθεί η κυβέρνηση και θα δώσει κάποιες επί πλέον οργανικές θέσεις κληρικών, και κάποιοι άλλοι ότι θα προχωρήσει σε κάποια εκατομμύρια χορηγία στην Εκκλησία της Ελλάδος. Είναι απίστευτο να υπάρχουν Αρχιερείς, οι οποίοι παραβαίνουν τους Ιερούς Κανόνες και παραβιάζουν τη συνείδησή τους ως ποιμένων της Εκκλησίας αντί πινακίου πλουσιοτέρου της φακής.

Το χειρότερο επιχείρημα ήταν ορισμένων Αρχιερέων, που είπαν ότι φοβούνται μην κολλήσουν τον κορωνοϊό. Αυτοί οι Αρχιερείς δεν σκέφθηκαν ότι με το να λένε ότι φοβούνται μήπως κολλήσουν τον κορωνοϊό σε ένα μεγάλο χώρο συσκέψεως, όπου θα ήσαν μόνο ογδόντα άνθρωποι και όπου θα είχαν ληφθεί όλα τα μέτρα υγιεινής, οι ίδιοι καταργούν την Ιερά Σύναξη της Ενορίας. Πώς θα λένε στον λαό να προσέρχεται στην Εκκλησία και να συμμετέχει στη Θεία Λειτουργία, να κοινωνεί και να παίρνει αντίδωρο, γιατί δεν κολλάει ο κορωνοϊός, όταν οι ίδιοι φοβούνται να προσέλθουν σε υποχρεωτική συνεδρίαση της Ιεραρχίας;

Την ημέρα που η ΔΙΣ ανακοίνωσε την ματαίωση της ΙΣΙ ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου δημοσίευσε άρθρο με τίτλο «Ορθόδοξη Θεολογία και “παραθεολογικοί ιοί”». Πρόκειται για ένα κείμενο 2040 λέξεων, εκ των οποίων οι περισσότερες είναι κοινότοπες και με πολλά λόγια σκέψεις του Σεβασμιωτάτου, αναμεμιγμένες με αόριστες διαπιστώσεις. Στο τέλος του κειμένου και στο «δέον γενέσθαι» πάλι διαπιστώσεις, και, επί τέλους, στο τέλος αναφέρει το τι πρέπει να κάνουν οι χριστιανοί: «Βεβαίως πρέπει να υπακούουμε στην φωνή της Εκκλησίας, όπως εκφράζεται από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας». Και πάρα κάτω: «Γενικά πρέπει να ακολουθούμε τις αποφάσεις της Εκκλησίας...». Και πάρα κάτω: «Έχουμε λοιπόν την Εκκλησία στην οποία θα κάνουμε υπακοή και δεν θα ακούμε κάθε Κληρικό, θεολόγο, διδάσκαλο που εισάγει στην αγία μας Εκκλησία ξένες παραδόσεις, ξένα ήθη...».

            Είναι πρόκληση το άρθρο του Σεβ. Το δημοσιεύει την ημέρα που καταπατείται το Συνοδικό Σύστημα, την ημέρα που μπαίνει φίμωτρο στην φωνή της Εκκλησίας, την ημέρα που αρνείται η ΙΣΙ να εκφράσει  τον πατρικό και πατερικό  της λόγο, ώστε να μην ακούγονται διάφορες  φωνές Κληρικών –μεταξύ των οποίων και η δική του– αλλά να υπάρχει η αυθεντική και πατερική φωνή της Ιεραρχίας.

Ο ίδιος ήταν εισηγητής στην ματαιωθείσα Ιεραρχία, για να εξηγήσει τις ενέργειές του, στην με βάση τις εντολές της κυβέρνησης αντιμετώπιση της πανδημίας. Δεν ενοχλήθηκε από τη ματαίωση της τακτικής συνέλευσης της ΙΣΙ, με την οποία αφήνεται η κατάσταση σε αυτή που κατηγορεί; Θα ήταν χρήσιμο να πληροφορηθεί ο πιστός λαός ποια ήταν η άποψη του για την ματαίωση της ΙΣΙ και την αιτιολογία της απόφασής του. Ας μην κάνει τον κήνσορα. Ας σκεφθεί τι έλεγε τον Οκτώβριο 2008 στην πρώτη τακτική συνέλευση της Ιεραρχίας επί σημερινού Αρχιεπισκόπου, ως εκπρόσωπος Τύπου αυτής. Ακόμη ηχούν στα αυτιά μου, ήμουν παρών στη συνέντευξη Τύπου, οι λόγοι του, ότι επί σημερινού Αρχιεπισκόπου το Συνοδικό Σύστημα θα λειτουργεί άψογα. Επί τόσα χρόνια βλέπει τον τρόπο εκλογής των Μητροπολιτών, τον τρόπο διοίκησης της Εκκλησίας, τον τρόπο της αντιμετώπισης του λογικού  ποιμνίου από την ΔΙΣ και δεν μίλησε ποτέ για την κατάντια του Συνοδικού Συστήματος. Και τώρα το μόνο που βρήκε να πει στο λάλο άρθρο του για την πανδημία ήταν αντί πατερικού λόγου να υπακούνε οι πιστοί στην Ιερά Σύνοδο, την Ιερά Σύνοδο, που δεν λειτουργεί....

Πηγή.