"Φαύλος βίος, φαύλα δόγματα τίκτει"!

σ.σ. Η παρουσία οποιουδήποτε Ορθόδοξου ιεράρχη σε χρηματοδοτούμενα τεχνητά περιβάλλοντα «τέχνης», «πολιτισμού» για τα οποία ακούμε ότι «συμβάλλουν στην προσπάθεια για την αποκατάσταση της ειρήνης αλλά και για την αρμονική συνύπαρξη σε μία υγιή κοινωνία πολιτών» δείχνει ότι ο ιεράρχης αυτός έχει απωλέσει τον ρόλο που του έχει αναθέσει η Εκκλησία να κηρύξει τον Λόγο του Αγίου Τριαδικού Θεού στον κόσμο. Δεν ξέρουμε για που προορίζεται. Πατριάρχης; Πλανητάρχης; Με την παρουσία του πάντως συναινεί στις πλασματικές διακηρύξεις των διοργανωτών. Όχι όμως. Μόνο ο Ιησούς Χριστός φτιάχνει υγιείς ανθρώπους. Σήμερα πολλοί «ενώνονται» με έργα βλασφημίας και χυδαιότητας, τα οποία ονομάζουν «τέχνη». Τi θα πούμε για αυτούς; Ότι η «τέχνη» τους αποκαθιστά την ειρήνη και συμβάλλει στην αρμονική συνύπαρξη υγειών πολιτών κλπ; Είναι υγιείς αυτοί οι άνθρωποι; Εκτός εάν για κάποιους «υγιές» είναι και το χυδαίο και το βλάσφημο! Υπάρχει λοιπόν η καλή και η κακή τέχνη, για τον απλό λόγο ότι η ίδια η τέχνη είναι δημιούργημα, είδωλο / αντανάκλαση καλλιεργημένων ή μη καλλιέργημένων ψυχών. Μόνο παρωδικές εντυπώσεις δημιουργεί σε μία περιορισμένη κλίμακα έντασης. Δεν μπορεί ένα δημιούργημα να διεισδύσει στον φλοιό της ανθρώπινης ύπαρξης και να τον θεραπεύσει. Μπορεί όμως να γίνει εργαλείο κοινωνικής χειραγώγησης και προώθησης της πανθρησκείας ως «καύσιμο» των διαθρησκειακών διαλόγων.
POLYVERSE ATHENS 2026 | Η μουσική ως γέφυρα διαλόγου, τέχνης και συνύπαρξης!
Με μεγάλη επιτυχία και βαθιά συγκίνηση, η Ισραηλιτική Κοινότητα Αθηνών φιλοξένησε την Κυριακή 7 Ιουνιου 2026, τη δεύτερη συνάντηση του ευρωπαϊκού προγράμματος POLYVERSE – της πρώτης διαθρησκευτικής χορωδίας στην Ευρώπη που ενώνει φωνές, θρησκείες και πολιτισμούς! Πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική και πρωτοπόρα πρωτοβουλία που αποδεικνύει στην πράξη πώς η τέχνη μπορεί να υπερβεί σύνορα και δογματικές διαφορές, χτίζοντας ουσιαστικές γέφυρες ειρήνης στην Ευρώπη. Μετά την Ακυληία της Ιταλίας, η Αθήνα έγινε ο επόμενος ιστορικός σταθμός αυτού του μοναδικού ταξιδιού, πριν η χορωδία παραδώσει τη «σκυτάλη» τον Ιούλιο στο Lehnin της Γερμανίας. Το τρίπτυχο της διοργάνωσης στην Αθήνα:
1. Ο ΔΙΑΘΡΗΣΚΕΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Μέσα σε ένα κλίμα σεβασμού και αλληλοκατανόησης στη Συναγωγή Μπεθ Σαλώμ, εκπρόσωποι των θρησκευτικών παραδόσεων μοιράστηκαν λόγια-παρακαταθήκη:
• Ο Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθηνών, κ. Αλβέρτος Ταραμπούλους, επισήμανε ότι: “Το Polyverse προσφέρει μια καινοτόμα και δημιουργική απάντηση στην επείγουσα ανάγκη για την προώθηση του διαθρησκειακού και διαπολιτισμικού διαλόγου στην Ευρώπη. Πήραμε τη δάδα της ειρήνης, της συνεργασίας και της μουσικής και θα την παραδώσουμε με τη σειρά μας στη Γερμανία.”
• Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος κ.κ.Γαβριήλ, εκπροσωπώντας τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμον Β’: “Από τόσα έργα για τα οποία έχω ακούσει, το Polyverse είναι το πρώτο πραγματικά συγκεκριμένο και απτό.”
• Ο Σοφολογιώτατος Ραββίνος Αθηνών κ.κ. Γκαμπριέλ Νεγρίν αναφέρθηκε αναφέρθηκε στην σημαντικότητα του διαθρησκειακού διαλόγου λέγοντας πως: “Ο διαθρησκειακός διάλογος είναι καθήκον για την ευημερία της ανθρωπότητας στην υπηρεσία του Θεού. Ισραηλίτες, Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι μπορούν και πρέπει να συνεργαστούν. Η μουσική αποτελεί τον συνδετικό κρίκο. Το Polyverse μας προσκαλεί ακριβώς σε αυτό: όχι σε μια κοινωνία χωρίς διαφορές, αλλά σε μια κοινωνία όπου οι διαφορές μπορούν να εκφραστούν χωρίς φόβο.
• Ο Σοφιολογιώτατος Ιμάμης του Μεγάλου Τεμένους της Ρώμης, Δρ. Nader Akkad, τόνισε πως: “Oι διαφορές μας δεν είναι εμπόδια, αλλά τα διαφορετικά χρώματα ενός και μόνο ανθρώπινου μωσαϊκού.”
• Η Αιδεσιμότατη Πάστορας Almuth Wisch της Ευαγγελικής Εκκλησιαστικής Ενορίας Λενίν υποστήριξε ότι: “Mαζί μπορούμε να συνδημιουργήσουμε τον ήχο της ειρήνης.”
• Ο Δρ. Andrea Bellavite και η κ. Sara Zamparo εκπροσωπώντας την Βασιλική της Ακυληίας τόνισαν τη σημασία να συνεχιστεί αυτό το ζωντανό έργο σε όλη την Ευρώπη, χτίζοντας όλο και πιο δυνατές σχέσεις.
2. Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΞΕΝΑΓΗΣΗ
Οι συμμετέχοντες ξεναγήθηκαν στις Συναγωγές Μπεθ Σαλώμ και Ετς Χαγίμ, από τον Ραββίνο Αθηνών και απέδωσαν φόρο τιμής στον Τοίχο των Ονομάτων, στο Μνημείο των Δικαίων των Εθνών και το Μνημείο Ολοκαυτώματος, γνωρίζοντας την πολύτιμη κληρονομιά και την ιστορία της εβραϊκής κοινότητας της πόλης μας.
3. Η ΚΑΘΗΛΩΤΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ
Η ημέρα κορυφώθηκε με μια συγκλονιστική μουσική παράσταση στην κατάμεστη Συναγωγή! Υπό τη διεύθυνση των μαέστρων Mateja Černic, Gerhard Oppelt και Σάκη Νεγρίν, η χορωδία απέδειξε ότι η αρμονία γεννιέται όταν διαφορετικές φωνές ενώνονται σε έναν κοινό ήχο. Ξεχωριστή στιγμή αποτέλεσε πρώτη εκτέλεση στην Ελλάδα του πρωτότυπου έργου «Polyverse Echoes» (των συνθετών M.B. Orlando, A. Dan και Σ. Νεγρίν), που έπλεξε αριστοτεχνικά μελωδίες και κείμενα από τις παραδόσεις του Ιουδαϊσμού, του Χριστιανισμού και του Ισλάμ.
Το αποτέλεσμα αυτό δεν θα ήταν εφικτό χωρίς την αφοσίωση, το ταλέντο και την ψυχή των χορωδών μας από την ελληνική αποστολή. Είναι οι άνθρωποι που έκαναν την αρμονία πράξη, δίνοντας ζωή στο όραμα του Polyverse:
- Σοπράνο: Αννίτα Τσοπανέλλη , Danna Levy
- Άλτο: Reut Shahar, Σόλυ Ιωχανά, Μύριαμ Αλίμονος
- Τενόροι: Ντέιβιντ Μαγρίζος , Στέφανος Καργατζής
- Μπάσοι: Παναγιώτης Ζαβίτσας , Σάκης Νεγρίν
- Σολίστας: Ραββίνος Γκαμπριέλ Νεγρίν
Ευχαριστούμε θερμά όλους τους εταίρους, τους ομιλητές, τους καλλιτέχνες και τους εθελοντές που έκαναν αυτή την πρωτοποριακή διοργάνωση πραγματικότητα! Χάρη στην καθοριστική υποστήριξη και χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το POLYVERSE γίνεται πράξη, αποδεικνύοντας ότι η τέχνη και ο πολιτισμός συμβάλλουν στην προσπάθεια για την αποκατάσταση της ειρήνης αλλά και για την αρμονική συνύπαρξη σε μία υγιή κοινωνία πολιτών.


