Πέμπτη 1 Ιουνίου 2017

Οσμή σκανδάλου στη Μητρόπολη Αιτωλίας!

Στον εισαγγελέα το 100 σελίδων πόρισμα των ελεγκτών του υπ. Οικονομικών, που διαπίστωσαν σωρεία παρατυπιών στην ταμειακή διαχείριση


Προάγγελος εξελίξεων, των οποίων τη βαρύτητα και την κατάληξη θα κρίνει ο αρμόδιος εισαγγελέας, είναι η αποστολή του εκατοντασέλιδου πορίσματος με τα συμπεράσματα διαχειριστικού ελέγχου στη Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας και τη Μονή Αγγελοκάστρου, που διενήργησε το υπουργείο Οικονομικών.


Πληροφορίες για προβλήματα στη μητρόπολη υπήρχαν στο παρελθόν, φτάνοντας και τους διαδρόμους της Μονής Πετράκη.


Μάλιστα, ζητήθηκε παρέμβαση της Ιεράς Συνόδου, προκειμένου να διαπιστωθεί η ορθότητα ή μη των καταγγελιών, ωστόσο το αίτημα αποστολής επιτροπής ελέγχου απορρίφθηκε, με το σκεπτικό ότι δεν ζητήθηκε από τον αρμόδιο από τον νόμο, δηλαδή από τον ίδιο τον μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμά.

Η διατήρηση του «γκρίζου» τοπίου επέτεινε την αναστάτωση σε τοπικό επίπεδο, ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο για πιέσεις της μητρόπολης στους ιερείς για αύξηση των εσόδων των ναών τους προς το κεντρικό ταμείο, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, το τελευταίο διάστημα έχουν παραιτηθεί τρεις λογιστές που εργάζονταν για λογαριασμό της μητρόπολης. Το προφανές συμπέρασμα είναι ότι ο μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμάς βρίσκεται στο επίκεντρο της διερεύνησης.


Σωρεία παρατυπιών στην ταμειακή διαχείριση, πρακτικές μη σύμφωνες με τους γενικούς διαχειριστικούς κανόνες, ανεπαρκείς διαδικασίες εσωτερικού ελέγχου και ελλιπή τήρηση λογιστικών βιβλίων διαπίστωσαν, μεταξύ άλλων, στο μακροσκελές πόρισμα-καταπέλτη που συνέταξαν οι ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών, ύστερα από σχετική εισαγγελική παραγγελία. Οι ελεγκτές έκαναν πολύ μεθοδική δουλειά και ακολούθησαν ακριβώς και τυπικά γράμμα του νόμου, διαπιστώνοντας, με βάση τη νομοθεσία που διέπει τη διοίκηση των ΝΠΔΔ, τις παρατυπίες στη διαχείριση της μητρόπολης.

Ο διαχειριστικός έλεγχος στη Μητρόπολη Αιτωλίας πραγματοποιήθηκε από τον Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριο του 2016, αφορώντας την περίοδο 2005-2013 για τη μητρόπολη και τα έτη 2004-2008 για το μοναστήρι.

Το απίστευτο αρνητικό υπόλοιπο στα βιβλία
Ειδικότερα, σύμφωνα με το πόρισμα, «δεν τηρούνταν βιβλίο ταμείου, ούτε γινόταν ημερήσια συμφωνία του υπολοίπου του, με σύνταξη σχετικής πράξης».
Ωστόσο, αυτό που προκαλεί αίσθηση είναι η διαπίστωση ότι «από τον έλεγχο των εγγραφών του Καθολικού (σ.σ.: έτσι ονομάζει η Μητρόπολη Αιτωλίας το βιβλίο του ταμείου της) του Μητροπολιτικού Γραφείου διαπιστώσαμε ότι το Ταμείο εμφανίζει πιστωτικό υπόλοιπο (δηλαδή αρνητικό), στη μεγαλύτερη διάρκεια των χρήσεων 2008 έως 2012, κάτι το οποίο δεν δικαιολογείται από τους κανόνες της λογιστικής (είναι αδιανόητη η καταβολή ποσών πέραν αυτών που το Ταμείο διαθέτει).

Γενικά, η ύπαρξη πιστωτικού ταμειακού υπολοίπου αποτελεί ανωμαλία, που υποκρύπτει, συχνά, απόκρυψη εσόδων και συνιστά, κατά πάγια δικαστηριακή νομολογία, ανακρίβεια των λογιστικών βιβλίων, που εμποδίζει τη διενέργεια των απαραίτητων ελεγκτικών επαληθεύσεων».