Κυριακή 10 Ιουνίου 2018

Στο Δίστομο σαν σήμερα 10-6-1944, πριν από 74 χρόνια οι Γερμανοί ναζί βασάνισαν και έσφαξαν 218 Έλληνες- ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΒΙΝΤΕΟ







   














Το πρωί της 10ης Ιουνίου οι Έλληνες μόνο καλά νέα είχαν να ακούσουν. Οι Γερμανοί υποχωρούσαν από τη χώρα και ήδη μερικοί πανηγύριζαν. Λίγες μέρες πριν, είχε γίνει η απόβαση των συμμάχων στην Νορμανδία με τους ναζί να γνωρίζουν την ήττα και όλα συνηγορούσαν πως η τελειωτική επιστροφή τους στην πατρίδα τους ήταν προ των πυλών.

Το ίδιο όμως πρωί μια στρατιωτική φάλαγγα ξεκίνησε από την Λιβαδειά, για να μεταβεί στην Αράχωβα με σκοπό των εντοπισμό ανταρτών στην δυτική πλευρά του Ελικώνα. Αυτή και μια ακόμα φάλαγγα, που συνάντησε στο Δίστομο και η οποία είχε ξεκινήσει από την Άμφισσα, ευθύνονται για ένα από τα πιο αποτρόπαια εγκλήματα πολέμου που διέπραξαν οι ναζί, όσο βρίσκονταν στην Ελλάδα.

Οι Γερμανοί περνώντας από το Δίστομο, αποφάσισαν να μετακινηθούν προς το Στείρι, όπου είχαν πληροφορηθεί ότι υπήρχε μια ομάδα ανταρτών. Έψαξαν στο Δίστομο για αντάρτες αλλά δεν βρήκαν κάποιον. Μόνο 18 παιδιά που κρύβονταν, από τα οποία τα έξι εκτελέστηκαν για παραδειγματισμό. Φεύγοντας, έδωσαν εντολή στους κατοίκους να μην μετακινηθούν καθόλου από το χωριό, μέχρι να επιστρέψουν.
Στον δρόμο προς το Στείρι, και συγκεκριμένα στη θέση Καταβόθρα, οι Γερμανοί δέχονται επίθεση από αντάρτες του ΕΛΑΣ. Η μάχη που ακολουθεί είναι σκληρή. Οι αντάρτες του ΕΛΑΣ, ύστερα από αρκετή ώρα αναγκάζονται να υποχωρήσουν, μετρώντας 15 νεκρούς και 15 τραυματίες, ενώ οι Γερμανοί, είχαν 6 νεκρούς και 15 τραυματίες.

Οι Ες-Ες ήταν σίγουροι πως για αυτή την επίθεση ευθύνονται οι κάτοικοι του Διστόμου. Θεώρησαν πως είχαν ειδοποιήσει τον ΕΛΑΣ και οι ανάρτες του πρόλαβαν να τους στήσουν ενέδρα. Χωρίς να έχουν καμία απολύτως απόδειξη και χωρίς οι κάτοικοι του Διστόμου να τους έχουν προβάλει ουδεμία αντίσταση νωρίτερα, μπήκαν ξανά στο Δίστομο και ξεκίνησαν το στυγερό τους έγκλημα.



Οι ναζί μπήκαν λυσσασμένοι μέσα στο χωριό. Έσφαζαν και πυροβολούσαν αδιακρίτως. Ακόμα και οι ηλικιωμένοι δεν γλίτωσαν από την μανία τους. Ο ιερέας του χωριού αποκεφαλίστηκε. Βρέφη εκτελέστηκαν εν ψυχρώ ενώ γυναίκες βιάστηκαν, προτού εκτελεστούν και αυτές. Η σφαγή σταμάτησε μόνο όταν νύχτωσε και έπρεπε να επιστρέψουν στην Λειβαδιά. Στο δρόμο προς την πρωτεύουσα της Βοιωτίας, σκότωναν όποιον άμαχο έβρισκαν στον δρόμο τους, ενώ πριν φύγουν από το Δίστομο, είχαν βάλει φωτιά σε όλο το χωριό.

Η σφαγή του Διστόμου, άφησε πίσω της 218 νεκρούς. 114 γυναίκες και 104 άνδρες. Μεταξύ των νεκρών ήταν 45 παιδιά και 20 βρέφη! Η μαρτυρία ενός απεσταλμένου του Ερυθρού Σταυρού, κάνει λόγο για 600 νεκρούς, που «βρίσκονταν παντού, ακόμα και κρεμασμένοι πάνω στα δέντρα».



Την διαταγή για την σφαγή είχε δώσει ένας υπολοχαγός ονόματι Χανς Ζάμπελ, ο οποίος βρέθηκε μετά το τέλος του πολέμου στο Παρίσι, συνελήφθη και εκδόθηκε στην Ελλάδα. Κατά την περίοδο της προφυλάκισής του, συγκεκριμένα τον Αύγουστο του 1949, παραδέχθηκε όλες τις θηριωδίες αλλά δικαιολόγησε τον εαυτό του, καταθέτοντας πως εκτελούσε διαταγές. Κατά την διάρκεια της κράτησής του εκδόθηκε για διαφορετικό λόγο στην Δυτική Γερμανία. Δεν επέστρεψε ποτέ για να δικαστεί.

«Η σφαγή του Διστόμου» του Κώστα Πετράκου

Στο Δίστομο η τραγωδία ήταν μεγάλη. Τα διεθνή μέσα, με προεξέχον το BBC, καταδίκασε την σφαγή ως έγκλημα πολέμου. Οι Γερμανοί λίγο μετά το αποτρόπαιο έγκλημά τους, επέμεναν να επιρρίπτουν τις ευθύνες στους κατοίκους του Διστόμου. Το Δίστομο όμως υπέφερε και υποφέρει ακόμα…

Λίγους μήνες μετά την τραγωδία, ο φωτογράφος του περιοδικού «Life», Dmitri Kessel, πήγε στο Δίστομο. Φωτογράφισε την Μαρία Παντίσκα, η οποία μπήκε ξώφυλλο στο περιοδικό, με τίτλο «Τι έκαναν οι Γερμανοί στην Ελλάδα». Από κάτω από την φωτογραφία έγραφε:

«Η Μαρία Παντίσκα ακόµη κλαίει µε λυγµούς, δύο µήνες αφότου οι Γερµανοί σκότωσαν τη µητέρα της σε σφαγή στην ελληνική πόλη Δίστοµο».

H φωτογραφία-σύμβολο της σφαγής που απεικονίζει την Μαρία Παντίσκα. Αργότερα έγινε και γκράφιτι στο Δίστομο





Ο ίδιος φωτογράφος βρήκε στον δρόμο έναν χλωμό άνδρα. Εκείνος, παρ’ όλη την ταλαιπωρία του, τού είπε την ιστορία του. Το όνομά του ήταν Ματθαίος Δημάκας:

«Κύριε είμαι Αμερικανός πολίτης. Ήρθα εδώ (από τις ΗΠΑ) το 1934 να επισκεφτώ τη μητέρα μου. Μετά παντρεύτηκα. Ήθελα να γυρίσω στις Ηνωμένες Πολιτείες και να πάρω τη μητέρα μου και τη σύζυγό μου μαζί. Τώρα δεν έχω κανέναν να πάρω μαζί μου. Οι Γερμανοί ήρθαν σαν μανιασμένα σκυλιά. Η γυναίκα μου τους ικέτευε, ‘παρακαλώ μην μου τα παίρνετε όλα’. Οι Γερμανοί την πυροβόλησαν. Το μωρό μας έκλαιγε. Έτσι οι Γερμανοί το πυροβόλησαν στο κεφάλι. Το μωρό ήταν οκτώ μηνών».

Η σφαγή του Διστόμου, μαζί με εκείνες της Κοκκινιάς, της Κλεισούρας, του Χορτιάτη και των Καλαβρύτων (όπως και πολλές άλλες), είναι από τα χειρότερα εγκλήματα κατά την περίοδο της κατοχής. Οι θάνατοι των συνανθρώπων μας δεν ανήκουν στο παρελθόν. Γιατί οι ένοχοι ακόμα δεν έχουν πληρώσει για τις πράξεις τους…

Από το βραβευμένο ντοκιμαντέρ «Ένα τραγούδι για τον Αργύρη» του Stefan Haupt (2006)
===========================================================
=====================================================================
ΕΤΕΡΟΝ

Αδικαίωτο Δίστομο

Σαν σήμερα, το 1944, οι Γερμανοί διέπραξαν τη σφαγή στο Δίστομο του νομού Βοιωτίας. Θύματα της δολοφονικής μανίας τους ήταν 228 άμαχοι. Ανάμεσά τους, 119 γυναίκες, αλλά και 53 παιδιά κάτω των 16 χρόνων.

Οι «γενναίοι» στρατιώτες του «χιλιετούς» Ράιχ μακέλεψαν μικρά παιδιά, άοπλους πολίτες, γυναίκες που έβλεπαν τις οικογένειές τους να θερίζονται σαν στάχυα από τους ομοεθνείς του... Γκαίτε. Ακριβώς την ίδια ημέρα οι Γερμανοί, που έβλεπαν τον πέλεκυ της Νεμέσεως να πλησιάζει το κεφάλι του καθεστώτος που οι ίδιοι δημιούργησαν, έκαναν και τη φοβερή σφαγή στο Οραντούρ-σιρ-Γκλαν, το μικρό ορεινό χωριό που βρίσκεται στην κεντροδυτική Γαλλία και απέχει μόλις 23 χλμ. από τη Λιμόζ.
Εκεί, ο στρατός του Ράιχ εκτέλεσε εν ψυχρώ 642 αμάχους. Στα θύματα περιλαμβάνονταν 254 γυναίκες και 207 παιδιά. Η βία, πέρα από κάθε μέτρο και λογική, που χρησιμοποιούσαν οι Γερμανοί για την παραδειγματική αντιμετώπιση αντάρτικων ενεργειών, ακόμα κι αν αυτές είχαν γίνει πολύ μακριά από τους τόπους των μαζικών εκτελέσεων, παραπέμπει σε εποχές της ανθρωπότητας όπου ο απαράβατος νόμος για τους κατεχόμενους λαούς και όσους είχαν χάσει πολέμους ήταν το Vae victis (ουαί τοις ηττημένοις).
Ο γερμανικός στρατός σε καθημερινή βάση προέβαινε σε αποτρόπαια και μαζικά εγκλήματα, τα οποία θα έκαναν ακόμα και τον Αττίλα τον Ούνο να ζηλέψει την αποτελεσματικότητα αυτού του λαού στις εκκαθαρίσεις.
Το κράτος που δημιούργησε μετά το πέρας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου η Γερμανία και το οποίο μερικοί διαφημίζουν ως «πρότυπο» χτίστηκε πάνω στο αίμα, στα κόκαλα και τα δάκρυα εκείνων που κατασφάχτηκαν από τους στρατιώτες της. Επιπλέον, η ενωμένη πια Γερμανία οφείλει το μεγαλύτερο κομμάτι της ευημερίας της στο γεγονός ότι δεν πλήρωσε τα σπασμένα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου σε χώρες που ξεθεμελίωσε.
Οι Ρώσοι υπολογίζουν τις αποζημιώσεις που πρέπει να καταβάλουν οι Γερμανοί στη χώρα τους γύρω στα 3-4 τρισεκατομμύρια ευρώ. Επίσης, σε περίπτωση που αιτηθούν επανορθώσεων χώρες, όπως η Γαλλία και η Ολλανδία, το κόστος για τους Γερμανούς θα είναι περί τα 2-3 τρισεκατομμύρια ευρώ. Και, φυσικά, υπάρχουν και η Ελλάδα και τα απαράγραπτα δικαιώματά της. Η Γερμανία μάς οφείλει μόνο για το αναγκαστικό δάνειο 300-500 δισεκατομμύρια ευρώ.
Αρα, εύκολα συνάγεται το συμπέρασμα ότι η Γερμανία δεν είναι απλά ο μεγάλος οφειλέτης στην Ευρώπη, αλλά ο μεγάλος κατά συρροή δολοφόνος που δεν έχει πληρώσει για τα εγκλήματά του. Το εξοργιστικό με την ελληνική περίπτωση είναι ότι η σημερινή κυβέρνηση εξελέγη έχοντας ως βασική εξαγγελία της τη διεκδίκηση των οφειλομένων από τη Γερμανία και τώρα σιωπά. Η σιωπή της δεν είναι ύποπτη, αλλά ένοχη.
dimokratianews,10.06.201
Τον Αύγουστο του 1949 ομολόγησε την έκταση των γερμανικών θηριωδιών στο Δίστομο, αλλά δικαιολογήθηκε ότι εκτελούσε διαταγές ανωτέρων του. Κατά τη διάρκεια της προφυλάκισής του, ο Ζάμπελ εκδόθηκε προσωρινά στη Δυτική Γερμανία για άλλη υπόθεση, αλλά δεν επέστρεψε ποτέ στην Ελλάδα για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες των πράξεών του.

Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.tilestwra.com/san-simera-prin-apo-74-chronia-oi-germanoi-nazi-vasanisan-kai-esfaxan-218-ellines-sto-distomo/


Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.tilestwra.com/san-simera-prin-apo-74-chronia-oi-germanoi-nazi-vasanisan-kai-esfaxan-218-ellines-sto-distomo/
Σαν σήμερα πριν από 74 χρόνια οι Γερμανοί ναζί βασάνισαν και έσφαξαν 218 Έλληνες στο Δίστομο Σαν Σήμερα 1.2 χιλ. Σαν σήμερα, το πρωί της 10ης Ιουνίου 1944 γερμανική στρατιωτική φάλαγγα των Ες-Ες ξεκίνησε από τη Λιβαδειά για την Αράχωβα, με σκοπό την εκκαθάριση της περιοχής από τις αντάρτικες δυνάμεις. Στο Δίστομο ενώθηκε με άλλη γερμανική ομάδα που είχε ξεκινήσει από την Άμφισσα και προχώρησαν προς το Στείρι. Οι κάτοικοι έλαβαν εντολή να μην απομακρυνθούν από το χωριό, μέχρι την επιστροφή των γερμανικών δυνάμεων. 2 550_334_239781 gynaikew 3 gynaikes gynaikes 2 distomo (1) distomo Στη θέση Καταβόθρα οι Γερμανοί δέχθηκαν επίθεση από αντάρτες του ΕΛΑΣ. Μετά από σύντομη, αλλά σφοδρή μάχη, αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν, αφήνοντας στο πεδίο της μάχης 15 νεκρούς και άλλους τόσους τραυματίες. Οι γερμανικές απώλειες ανήλθαν σε 6 νεκρούς και 15 τραυματίες. Οι Γερμανοί απέδωσαν την επίθεση του ΕΛΑΣ σε ειδοποίηση των κατοίκων του Διστόμου και επέστρεψαν στο χωριό για να εκδικηθούν. Με διαταγή του διοικητή τους, υπολοχαγού Χανς Ζάμπελ, το Δίστομο πυρπολήθηκε και 218 κάτοικοι (114 γυναίκες και 104 άνδρες) εκτελέστηκαν απάνθρωπα. Μεταξύ των νεκρών, 45 παιδιά και έφηβοι και 20 βρέφη. Η πρωτοφανής θηριωδία έγινε αμέσως γνωστή μέσω του BBC στο εξωτερικό και προκάλεσε την κατακραυγή της διεθνούς κοινής γνώμης. Η Γερμανική Διοίκηση της Αθήνας επέρριψε την ευθύνη αποκλειστικά στους κατοίκους του Διστόμου, επειδή, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της, δεν συμμορφώθηκαν με τις στρατιωτικές εντολές. Μετά την αποχώρηση των Γερμανών από την Ελλάδα, το Ελληνικό Γραφείο Εγκληματιών Πολέμου μπόρεσε να ανακαλύψει τον υπεύθυνο της Σφαγής, Χανς Ζάμπελ, ο οποίος είχε καταφύγει στο Παρίσι και είχε συλληφθεί. Οι γαλλικές αρχές τον παρέδωσαν στις ελληνικές, οι οποίες τον προφυλάκισαν. Τον Αύγουστο του 1949 ομολόγησε την έκταση των γερμανικών θηριωδιών στο Δίστομο, αλλά δικαιολογήθηκε ότι εκτελούσε διαταγές ανωτέρων του. Κατά τη διάρκεια της προφυλάκισής του, ο Ζάμπελ εκδόθηκε προσωρινά στη Δυτική Γερμανία για άλλη υπόθεση, αλλά δεν επέστρεψε ποτέ στην Ελλάδα για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες των πράξεών του.

Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.tilestwra.com/san-simera-prin-apo-74-chronia-oi-germanoi-nazi-vasanisan-kai-esfaxan-218-ellines-sto-distomo/
Σαν σήμερα πριν από 74 χρόνια οι Γερμανοί ναζί βασάνισαν και έσφαξαν 218 Έλληνες στο Δίστομο Σαν Σήμερα 1.2 χιλ. Σαν σήμερα, το πρωί της 10ης Ιουνίου 1944 γερμανική στρατιωτική φάλαγγα των Ες-Ες ξεκίνησε από τη Λιβαδειά για την Αράχωβα, με σκοπό την εκκαθάριση της περιοχής από τις αντάρτικες δυνάμεις. Στο Δίστομο ενώθηκε με άλλη γερμανική ομάδα που είχε ξεκινήσει από την Άμφισσα και προχώρησαν προς το Στείρι. Οι κάτοικοι έλαβαν εντολή να μην απομακρυνθούν από το χωριό, μέχρι την επιστροφή των γερμανικών δυνάμεων. 2 550_334_239781 gynaikew 3 gynaikes gynaikes 2 distomo (1) distomo Στη θέση Καταβόθρα οι Γερμανοί δέχθηκαν επίθεση από αντάρτες του ΕΛΑΣ. Μετά από σύντομη, αλλά σφοδρή μάχη, αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν, αφήνοντας στο πεδίο της μάχης 15 νεκρούς και άλλους τόσους τραυματίες. Οι γερμανικές απώλειες ανήλθαν σε 6 νεκρούς και 15 τραυματίες. Οι Γερμανοί απέδωσαν την επίθεση του ΕΛΑΣ σε ειδοποίηση των κατοίκων του Διστόμου και επέστρεψαν στο χωριό για να εκδικηθούν. Με διαταγή του διοικητή τους, υπολοχαγού Χανς Ζάμπελ, το Δίστομο πυρπολήθηκε και 218 κάτοικοι (114 γυναίκες και 104 άνδρες) εκτελέστηκαν απάνθρωπα. Μεταξύ των νεκρών, 45 παιδιά και έφηβοι και 20 βρέφη. Η πρωτοφανής θηριωδία έγινε αμέσως γνωστή μέσω του BBC στο εξωτερικό και προκάλεσε την κατακραυγή της διεθνούς κοινής γνώμης. Η Γερμανική Διοίκηση της Αθήνας επέρριψε την ευθύνη αποκλειστικά στους κατοίκους του Διστόμου, επειδή, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της, δεν συμμορφώθηκαν με τις στρατιωτικές εντολές. Μετά την αποχώρηση των Γερμανών από την Ελλάδα, το Ελληνικό Γραφείο Εγκληματιών Πολέμου μπόρεσε να ανακαλύψει τον υπεύθυνο της Σφαγής, Χανς Ζάμπελ, ο οποίος είχε καταφύγει στο Παρίσι και είχε συλληφθεί. Οι γαλλικές αρχές τον παρέδωσαν στις ελληνικές, οι οποίες τον προφυλάκισαν. Τον Αύγουστο του 1949 ομολόγησε την έκταση των γερμανικών θηριωδιών στο Δίστομο, αλλά δικαιολογήθηκε ότι εκτελούσε διαταγές ανωτέρων του. Κατά τη διάρκεια της προφυλάκισής του, ο Ζάμπελ εκδόθηκε προσωρινά στη Δυτική Γερμανία για άλλη υπόθεση, αλλά δεν επέστρεψε ποτέ στην Ελλάδα για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες των πράξεών του.

Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.tilestwra.com/san-simera-prin-apo-74-chronia-oi-germanoi-nazi-vasanisan-kai-esfaxan-218-ellines-sto-distomo/
Σαν σήμερα πριν από 74 χρόνια οι Γερμανοί ναζί βασάνισαν και έσφαξαν 218 Έλληνες στο Δίστομο Σαν Σήμερα 1.2 χιλ. Σαν σήμερα, το πρωί της 10ης Ιουνίου 1944 γερμανική στρατιωτική φάλαγγα των Ες-Ες ξεκίνησε από τη Λιβαδειά για την Αράχωβα, με σκοπό την εκκαθάριση της περιοχής από τις αντάρτικες δυνάμεις. Στο Δίστομο ενώθηκε με άλλη γερμανική ομάδα που είχε ξεκινήσει από την Άμφισσα και προχώρησαν προς το Στείρι. Οι κάτοικοι έλαβαν εντολή να μην απομακρυνθούν από το χωριό, μέχρι την επιστροφή των γερμανικών δυνάμεων. 2 550_334_239781 gynaikew 3 gynaikes gynaikes 2 distomo (1) distomo Στη θέση Καταβόθρα οι Γερμανοί δέχθηκαν επίθεση από αντάρτες του ΕΛΑΣ. Μετά από σύντομη, αλλά σφοδρή μάχη, αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν, αφήνοντας στο πεδίο της μάχης 15 νεκρούς και άλλους τόσους τραυματίες. Οι γερμανικές απώλειες ανήλθαν σε 6 νεκρούς και 15 τραυματίες. Οι Γερμανοί απέδωσαν την επίθεση του ΕΛΑΣ σε ειδοποίηση των κατοίκων του Διστόμου και επέστρεψαν στο χωριό για να εκδικηθούν. Με διαταγή του διοικητή τους, υπολοχαγού Χανς Ζάμπελ, το Δίστομο πυρπολήθηκε και 218 κάτοικοι (114 γυναίκες και 104 άνδρες) εκτελέστηκαν απάνθρωπα. Μεταξύ των νεκρών, 45 παιδιά και έφηβοι και 20 βρέφη. Η πρωτοφανής θηριωδία έγινε αμέσως γνωστή μέσω του BBC στο εξωτερικό και προκάλεσε την κατακραυγή της διεθνούς κοινής γνώμης. Η Γερμανική Διοίκηση της Αθήνας επέρριψε την ευθύνη αποκλειστικά στους κατοίκους του Διστόμου, επειδή, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της, δεν συμμορφώθηκαν με τις στρατιωτικές εντολές. Μετά την αποχώρηση των Γερμανών από την Ελλάδα, το Ελληνικό Γραφείο Εγκληματιών Πολέμου μπόρεσε να ανακαλύψει τον υπεύθυνο της Σφαγής, Χανς Ζάμπελ, ο οποίος είχε καταφύγει στο Παρίσι και είχε συλληφθεί. Οι γαλλικές αρχές τον παρέδωσαν στις ελληνικές, οι οποίες τον προφυλάκισαν. Τον Αύγουστο του 1949 ομολόγησε την έκταση των γερμανικών θηριωδιών στο Δίστομο, αλλά δικαιολογήθηκε ότι εκτελούσε διαταγές ανωτέρων του. Κατά τη διάρκεια της προφυλάκισής του, ο Ζάμπελ εκδόθηκε προσωρινά στη Δυτική Γερμανία για άλλη υπόθεση, αλλά δεν επέστρεψε ποτέ στην Ελλάδα για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες των πράξεών του.

Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.tilestwra.com/san-simera-prin-apo-74-chronia-oi-germanoi-nazi-vasanisan-kai-esfaxan-218-ellines-sto-distomo/
Σαν σήμερα πριν από 74 χρόνια οι Γερμανοί ναζί βασάνισαν και έσφαξαν 218 Έλληνες στο Δίστομο Σαν Σήμερα 1.2 χιλ. Σαν σήμερα, το πρωί της 10ης Ιουνίου 1944 γερμανική στρατιωτική φάλαγγα των Ες-Ες ξεκίνησε από τη Λιβαδειά για την Αράχωβα, με σκοπό την εκκαθάριση της περιοχής από τις αντάρτικες δυνάμεις. Στο Δίστομο ενώθηκε με άλλη γερμανική ομάδα που είχε ξεκινήσει από την Άμφισσα και προχώρησαν προς το Στείρι. Οι κάτοικοι έλαβαν εντολή να μην απομακρυνθούν από το χωριό, μέχρι την επιστροφή των γερμανικών δυνάμεων. 2 550_334_239781 gynaikew 3 gynaikes gynaikes 2 distomo (1) distomo Στη θέση Καταβόθρα οι Γερμανοί δέχθηκαν επίθεση από αντάρτες του ΕΛΑΣ. Μετά από σύντομη, αλλά σφοδρή μάχη, αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν, αφήνοντας στο πεδίο της μάχης 15 νεκρούς και άλλους τόσους τραυματίες. Οι γερμανικές απώλειες ανήλθαν σε 6 νεκρούς και 15 τραυματίες. Οι Γερμανοί απέδωσαν την επίθεση του ΕΛΑΣ σε ειδοποίηση των κατοίκων του Διστόμου και επέστρεψαν στο χωριό για να εκδικηθούν. Με διαταγή του διοικητή τους, υπολοχαγού Χανς Ζάμπελ, το Δίστομο πυρπολήθηκε και 218 κάτοικοι (114 γυναίκες και 104 άνδρες) εκτελέστηκαν απάνθρωπα. Μεταξύ των νεκρών, 45 παιδιά και έφηβοι και 20 βρέφη. Η πρωτοφανής θηριωδία έγινε αμέσως γνωστή μέσω του BBC στο εξωτερικό και προκάλεσε την κατακραυγή της διεθνούς κοινής γνώμης. Η Γερμανική Διοίκηση της Αθήνας επέρριψε την ευθύνη αποκλειστικά στους κατοίκους του Διστόμου, επειδή, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της, δεν συμμορφώθηκαν με τις στρατιωτικές εντολές. Μετά την αποχώρηση των Γερμανών από την Ελλάδα, το Ελληνικό Γραφείο Εγκληματιών Πολέμου μπόρεσε να ανακαλύψει τον υπεύθυνο της Σφαγής, Χανς Ζάμπελ, ο οποίος είχε καταφύγει στο Παρίσι και είχε συλληφθεί. Οι γαλλικές αρχές τον παρέδωσαν στις ελληνικές, οι οποίες τον προφυλάκισαν. Τον Αύγουστο του 1949 ομολόγησε την έκταση των γερμανικών θηριωδιών στο Δίστομο, αλλά δικαιολογήθηκε ότι εκτελούσε διαταγές ανωτέρων του. Κατά τη διάρκεια της προφυλάκισής του, ο Ζάμπελ εκδόθηκε προσωρινά στη Δυτική Γερμανία για άλλη υπόθεση, αλλά δεν επέστρεψε ποτέ στην Ελλάδα για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες των πράξεών του.

Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.tilestwra.com/san-simera-prin-apo-74-chronia-oi-germanoi-nazi-vasanisan-kai-esfaxan-218-ellines-sto-distomo/