Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2018

«Δεν θα περάσουν αυτά τα σχέδια» – «Ιερός πόλεμος» – 74 ιεράρχες διαφωνούν με την συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου

Προειδοποίηση προς την κυβέρνηση και τον αρχιεπίσκοπο

Ιερώνυμο πως θα υπάρξουν «πολύ άσχημες εξελίξεις» στην Ιεραρχία εάν η Βουλή νομοθετήσει αλλαγές στην δημοσιοϋπαλληλική σχέση των κληρικών
Ενα εντελώς καινούργιο τοπίο καταγράφεται στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος μετά την έκτακτη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής που επισημοποίησε το ναυάγιο του προσχεδίου συμφωνίας Ιερώνυμου – Τσίπρα.

«Οσο θυμάμαι τον Ιερώνυμο να βρίσκεται στη θέση του Αρχιεπισκόπου, ποτέ δεν είχε αφαιρέσει τον λόγο από μητροπολίτη σε συνεδρίαση Ιεραρχίας ή Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και δεν του έχει ζητήσει να σταματήσει να μιλάει. Πάντα άκουγε. Αφηνε να διατυπωθούν όλες οι απόψεις. Αυτό όμως δεν έγινε την Παρασκευή» σχολίαζε με έκπληξη στα «ΝΕΑ» ιεράρχης που πάντα προσεγγίζει τα πράγματα με νηφαλιότητα.

Οπως προσθέτει, ο Ιερώνυμος «είχε αποφασίσει να διεξαχθεί συζήτηση μόνο για την εκκλησιαστική περιουσία και όταν άρχισε να δέχεται ομοβροντία διαμαρτυριών από μητροπολίτες που ήθελαν να γίνει κουβέντα και για το Μισθολογικό των ιερέων, τους ζητούσε να σταματήσουν… Γιατί το έκανε; Πιέστηκε;».

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υποστηρικτές του Αρχιεπισκόπου ανέρχονται σε 7 ενώ οι υπόλοιποι 74 βρίσκονται στην «αντιπέρα όχθη».

Ιεράρχες εκφράζουν φόβο ότι το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας έχει ως φόντο τη θρησκευτική ουδετερότητα, με την οποία διαφωνεί το σύνολο των Μητροπολιτών.

Μητροπολίτες δεν έκρυψαν, πάντως, την ανησυχία τους για κινήσεις εκφοβισμού ενώ διαβλέπουν ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να ανεβάσει τους τόνους ακόμα και να «περάσει» το σχέδιο νόμου πριν από τα Χριστούγεννα. Αν αυτό συμβεί Μητροπολίτες λένε ότι θα γίνει νέα συνεδρίαση της Ιεραρχίας ενώ η προκαθορισμένη Διαρκής Ιερά Σύνοδος είναι για τις 11 Δεκεμβρίου.

Για «θεαματική ανακοίνωση όπως εκινήθη από την πλευρά της πολιτείας» έκανε λόγο ο Μητροπολίτης Φθιώτιδας Νικόλαος στο ΘΕΜΑ 104,6 μιλώντας για τη συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου.

«Πρέπει να προσέχουμε αυτό που είπε ο Ιερώνυμος ότι πρέπει να υπάρχει έγκριση της Ιεραρχίας. Επρόκειτο για διαθέσεις των δύο ανδρών, ήταν θεαματική η εμφάνιση όπως εκινήθη από την πλευρά της πολιτείας» είπε ο κ. Νικόλαος.

«Οι ιερείς ήταν κατοχυρωμένοι, είναι κοινωνικοί εργάτες και φορείς της πολιτιστικής κληρονομίας. Αυτό που που ελύπησε τους περισσότερους ιεράρχες είναι ότι ενώ προτάθηκε για τους κληρικούς παραμένουν οι μουφτήδες και οι λειτουργοί των άλλων δογμάτων» είπε ο κ. Νικόλαος.Παρατήρησε, ακόμα, ότι «νομίζω ότι ήταν πολύ βιαστικό, οι πολιτικοί ίσως είχαν το σκοπό τους που ήθελαν να εμφανίσουν και τον Αρχιεπίσκοπο. Οι μέρες είναι δύσκολες, προεκλογική περίοδος, πολλά και διάφορα».

Σύμφωνα με τον κ. Νικόλαο «η συνεννόηση Τσίπρα-Ιερώνυμου είχε ξεκινήσει πριν από 3-4 χρόνια. Η αλήθεια είναι ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αναζητούσε τρόπο επικοινωνίας για να αξιοποιηθεί η εκκλησιαστική περιουσία».

Επανέλαβε, τέλος, ότι «η έκτακτη ιεραρχία ενέκρινε τα δύο από τα τρία σημεία (σ.σ. της συμφωνίας) στο τρίτο, για τη μισθοδοσία, είπε να μείνει ως έχει».

Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, μιλώντας στον ΑΝΤ1, χαρακτήρισε «αδικία να δίνει η Εκκλησία την περιουσία και να έρχονται να μας παίρνουν τα λίγα που έχουμε», όπως είπε χαρακτηρστικά.

Προειδοποίηση προς την κυβέρνηση και τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο πως θα υπάρξουν «πολύ άσχημες εξελίξεις» στην Ιεραρχία εάν η Βουλή νομοθετήσει αλλαγές στην δημοσιοϋπαλληλική σχέση των κληρικών προτού ολοκληρωθεί ο διάλογος Κράτους – Εκκλησίας απηύθυνε από την πλευρά του ο μητροπολίτης Μεσσηνίας, Χρυσόστομος, τονίζοντας πως οι προτάσεις της κυβέρνησης για την μισθοδοσία του κλήρου έχουν προκαλέσει την ενόχληση των μητροπολιτών.
ΠΗΓΉ