Τρίτη, 27 Νοεμβρίου 2018

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ AHEPA HELLAS ΣΤΟΝ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΛΑΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΥΡΝΑΒΟΥ --Ο παπα-Γιάννης και η πρεσβυτέρα Περιστέρα


 -«Ευτυχώς που δεν συμπέσαμε στη συνάντηση και απεφεύχθη η μοιραία συνώθηση γιγάντων», είπε ο παπά-Γιάννης, με νόημα, συγκρίνοντας τα μεγέθη

Ανακοίνωση από το ιστολόγιο της Μητροπόλεως Λαρίσης ΕΔΩ
«(26/11/2018)     Το Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2018, ο Κυβερνήτης της AHEPA Hellas, κ. Ευστάθιος Κεφαλίδης, συνοδευόμενος από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, μετέβη στη Λάρισα και με την ευκαιρία της επαναλειτουργίας του τοπικού Τμήματος της AHEPA επισκέφτηκε στο Επισκοπείο τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμο. Ο κ. Κεφαλίδης ευχήθηκε στον Σεβασμιώτατο υγεία και δύναμη στα νέα του υψηλά καθήκοντα, καθώς επίσης καλή και καρποφόρα ποιμαντορία της τοπικής Εκκλησίας και του ποιμνίου της Λάρισας».
==

 ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ AHEPA HELLAS ΣΤΟΝ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΛΑΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΥΡΝΑΒΟΥ -- Ο παπα-Γιάννης και η πρεσβυτέρα Περιστέρα
Ο παπά-Γιάννης  λέγει στην Αμερικανομορφωμένη  Περιστέρα του, την Πρεσβυτέρα του απ’ το Παρνασσό, με αφέλεια: «Αυτοί  οι  AHEPA  Hellas  που δέχθηκε ο κ. Ιερώνυμος της Λάρισας, λες να συμβάλουν με την επιρροή τους ως διαμεσολαβητές στη λύση του μισθολογικού των κληρικών και την διαχείριση της εκκλησιαστικής περιουσίας στούς ΣΥΡΙΖΑΙΟΥΣ;» 
 Η Πρεσβυτέρα κοίταζε  με προσοχή τις εικόνες της συνάντησης, ερευνήτρια γαρ με μεταπτυχιακές σπουδές σε χρηματοοικονομικά και χρηματιστηριακά, Μανατζμεντ,  υψηλόβαθμο και υψηλό στέλεχος τράπεζας. Συννέφιασε η κ. Περιστέρα και αγρίεψε και θεριά καθώς είναι, 1,93 ύψος και  124 κιλά γίγαντας αληθινός, προξενούσε φόβο η έκφρασή της και άνοιξε τα χέρια της σαν τεταμένα φτερά στρουθοκαμήλου σε επίθεση.

-«Αυτοί δεν είναι καν τρόικα, είπε, αυτή η εννεαμελής επιτροπή της Μπίλντερμπεργκ, όπου συχνάζει ο Μητσοτάκης και η Ντόρα. Το στυλ και το ύφος αυτών των τύπων μου είναι γνωστό από τις απόρρητες συνεδριάσεις μεγάλο-επενδυτών της Τραπέζης. Κινητή Στοά είναι, πάτερ μου, κατά περίπτωση συνεδριάζουσα. Δεν βλέπεις;».

-«Ευτυχώς που δεν συμπέσαμε στη συνάντηση και απεφεύχθη η μοιραία συνώθηση γιγάντων», είπε ο παπά-Γιάννης, με νόημα, συγκρίνοντας τα μεγέθη του εικονιζόμενου Δ.Σ.  και φέρνοντας στη μνήμη του ληστεία στην Τράπεζα, όπου η πρεσβυτέρα είχε συλλάβει έναν ληστή, τον σήκωσε με το ένα χέρι πάνω στο γκισέ, τον αφόπλισε σαν παιχνιδάκι και τον ξεμασκάρεψε, ενώ τιμήθηκε μάλιστα για αυτή την πράξη ανδρείας.
Η πρεσβυτέρα με τεράστια εμπειρία στις διαβουλεύσεις και την ψυχολογία προσώπων και ανάλυση καταστάσεων, λέγει:
-Τον προκάτοχό του, Ιγνάτιο Λάππα, δεν χρειαζόταν να τον επισκεφθούν. Απλώς εντέλλονταν κι εκείνος ως πειθήνιο όργανο εκτελούσε τις εντολές. Τον νέον δεσπότη εν απαρτία τον τιμούν; Έχουν πρωτόκολλα επιβουλής αυτοί. Σπεύδουν, προλαβαίνουν και κατά προτεραιότητα ανταμώνουν. Παπά-Γιάννη, αναγνωριστική κίνηση κατόπτευσης έγινε και μετά την εθιμοτυπική συνάντηση με το δεσπότη ακολουθεί  συνεδρίαση αποκωδικοποίησης της εννεαμελούς επιτροπής του Δ.Σ. για εφαρμογή  στρατηγικών σχεδίων. Απορώ πώς ο Κούγιας δεν πήγε ακόμη. 
   Να θυμάσαι πάτερ μου οτι τον μεταμοσχευμένο  θα τον κάνουν προτομή κάτι Ροταριανοί κ.α. για να συνεχίσουν την παράδοση διακόσμισης του ηρώου του επισκοπείου. Ε τι θα βάλουν, τους πεσόντας Θεολογικούς από την ανακατάληψη του επισκοπείου;
 Εσύ ήθελες βιβλία πνευματικά να γράφεις. Δεν  έχεις  διδακτορικό, όπως οι Κωστάκηδες, για να μπεις στη «κατακόμβη» των πνευματικών ανατάσεων, η οποία είναι προσβάσιμη  για τον Θεμιστοκλή, τον Νουσα και τώρα για τον Ζαχαροφ. Θα δούμε και τον Χάρη του Καιρού και τον Παύλο τον Ρομά να συνεχίζουν το έργο του ακατανόμαστου; Το έργο του προκατόχου συνεχίζεται αυτό και αν είναι παράδοση.
-Πρεσβυτέρα, ο δεσπότης «διαβάζει βουλωμένο γράμμα» και ξέρει όλων των Αρχιεπισκόπων τα αρχεία δεν πήρε είδηση; Βάλε ένα καλό λογισμό, είπε ο παπά-Γιάννης, αυτό μπορεί να είναι απαρχή μετανοίας για τον κάθε πλανεμένο επισκέπτη. 
-Όλα με καλό λογισμό τα έβλεπε; Ακόμα και στη σύνοδο με τις μυστικές διαβουλεύσεις του ΣΥΡΙΖΩΝΥΜΟΥ; ... Η σιωπή είναι συνενοχή, πάτερ. Σταματάω γιατί έρχονται μπροστά μου η δικογραφία με τις 170 σελίδες του Λυκαβηττού κ.ά.
-Πρεσβυτέρα, είπε σύνους ο παπά-Γιάννης, μετά απ’ αυτό, αναβάλλεται επ’ αόριστον η υποβολή των διαπιστευτηρίων μας...και το αίτημα για μετάθεση στη Λάρισα, προς αποφυγήν παντός ενδεχομένου εκρήξεως ναρκοπεδίου...
Ο παπά-Γιάννης προβληματισμένος  αναζητά πληροφορίες περί του έργου της   AHEPA Hellas και ιδού τι ανακάλυψε…


Ο παπά-Γιάννης προβληματισμένος  αναζητά πληροφορίες περί του έργου της   AHEPA Hellas και ιδού τι ανακάλυψε…

Ο διοικητής Ν. Παπαδόπουλος: Η ΑΗΕPA μπορεί να στηρίξει την Ελλάδα

 «Η AHEPA δεν είναι προθάλαμος κανενός και δεν είναι προϋπόθεση επίσης να είσαι μασόνος για να μπεις εκεί. Εγώ για παράδειγμα δεν είμαι μασόνος, άλλοι είναι - ο καθένας κάνει τις επιλογές του. Εχουμε μέλη που είναι και μασόνοι και πρώην ροταριανοί, και μάλιστα στην Αμερική δεν το κρύβουν, έχουν άλλη νοοτροπία. Οταν στην AHEPA έρχεται να γίνει μέλος κάποιος, δεν τον ρωτάμε αν είναι ή όχι μασόνος. Η μόνη προϋπόθεση είναι να είναι χριστιανός και να τηρεί τα όσα πρέπει να έχει ένας καλός χριστιανός και άνθρωπος...."

Γράφτηκε από την 

Ο διοικητής Ν. Παπαδόπουλος: Η ΑΗΕPA μπορεί να στηρίξει την ΕλλάδαΣημαντικό ρόλο στη στήριξη της Ελλάδας σ' αυτή τη δύσκολη εποχή μπορεί να παίξει η γνωστή οργάνωση AHEPA (American Hellenic Educational Progressive Association), μας λέει ο Μεσσήνιος Νίκος Παπαδόπουλος που είναι ο διοικητής της AHEPA Ελλάς και μέλος της Διεθνούς Επιτροπής της AHEPA.
Η οργάνωση στην Ελλάδα έχει πάνω από 400 ενεργά μέλη, ενώ άλλα τόσα περίπου είναι τα εγγεγραμμένα που ωστόσο δεν παραμένουν ενεργά. Στην Αμερική πάντως είναι η μεγαλύτερη ελληνική οργάνωση, αριθμώντας περίπου 40.000 μέλη.
«Η American Hellenic Educational Progressive Association ιδρύθηκε στις 22 Ιουλίου 1922 από 8 Ελληνες που σκοπός τους ήταν να προφυλαχτούν από το ρατσισμό», μας λέει ο κ. Παπαδόπουλος ανατρέχοντας στην ιστορία της AHEPA.
«Στη συνέχεια επεκτάθηκε σε Αμερική, Καναδά, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Ελλάδα, Κύπρο και Κωνσταντινούπολη, έχοντας περίπου 600 τμήματα παγκόσμια. Οι άντρες ανήκουν στην AHEPA, ενώ υπάρχουν οι "Κόρες της Πηνελόπης" που είναι το τμήμα της οργάνωσης για τις γυναίκες, έχει τους "Γιους του Περικλή" για τους νεαρούς άντρες και τις "Κοπέλες της Αθήνας" για τις νεαρές γυναίκες.
Στην Ελλάδα υπάρχουν 12 τμήματα σε Καλαμάτα, Χανιά, Ηράκλειο, Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη και θα γίνουν και καινούργια, ενώ προγραμματίζονται να γίνουν μέσα στον επόμενο χρόνο νέα τμήματα στο Λονδίνο, τη Βιέννη,τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και τον Παναμά».
Πόσο επίκαιρη, όμως, μπορεί να είναι μια οργάνωση που ιδρύθηκε πριν από σχεδόν έναν αιώνα;
«Εχει αλλάξει αρκετά η οργάνωση», λέει ο Νίκος Παπαδόπουλος, «γι' αυτό παραμένει επίκαιρη - και σήμερα βασίζεται πια σε 5 πυλώνες. Ο πρώτος είναι ο ελληνισμός που είναι πολύ σημαντικός για τις ΗΠΑ και τον Καναδά, όπου η AHEPA μαζί με άλλες οργανώσεις προσπαθεί να διατηρήσει τον ελληνικό πολιτισμό και τη γλώσσα και συνεργάζεται πολύ στενά με την Εκκλησία.
Ο άλλος πυλώνας είναι η φιλανθρωπία - καθώς προσφέρουν χρήματα σε πολλά ιδρύματα της Αμερικής. Ο τρίτος είναι η οικογένεια και η προσωπική εξέλιξη των μελών της.
Ο τέταρτος είναι η υπευθυνότητα του πολίτη, αυτό που λέμε ενεργός πολίτης, ενώ πάμε κι ένα βήμα παραπέρα. Εχουν καταλάβει ότι στην Αμερική πρέπει να έχουν καλή σχέση με τους διοικούντες και έχουν επαφές με τους γερουσιαστές, τους κυβερνήτες, για την προώθηση θεμάτων του ελληνισμού.
Ο επόμενος πυλώνας είναι ο αθλητισμός, καθώς πολλά μέλη της AHEPA είναι νέα παιδιά και κάνουν καριέρα σε ομάδες μπάσκετ ή ποδοσφαίρου στην Αμερική, σε άλλα μέρη, αλλά και στην Ελλάδα. Οπως π.χ. ο Μπράμος που παίζει στην εθνική μπάσκετ.
Η AHEPA έχει μεγάλες βελτιώσεις από την έναρξή της, καθώς τα μέλη της τώρα είναι μορφωμένοι άνθρωποι, επιστήμονες, και όχι απλοί επαγγελματίες που καλά καλά δεν ήξεραν αγγλικά. Είμαστε η μεγαλύτερη οργάνωση Ελλήνων στην Αμερική, η οποία παίζει έναν πολιτικό ρόλο πια.
Επίσης μέχρι τώρα η AHEPA ήταν περισσότερο Αμερικανοελληνική οργάνωση, ενώ τώρα στηρίζει πιο πολύ την Ελλάδα, γιατί η χώρα μας είναι που έχει ανάγκη».
Η AHEPA έχει ξεκινήσει ήδη μια καμπάνια στην Αμερική, προτρέποντας όλα τα μέλη της να έρθουν διακοπές στην Ελλάδα - κι έχουν ήδη έρθει πάρα πολλοί για να βοηθήσουν την Ελλάδα στις δύσκολες στιγμές της.
«Προσπαθούμε επιπλέον να κάνουμε με την Ελλάδα ένα business network, μέσω του οποίου θα συνεργάζονται ελληνικές και αμερικάνικες εταιρείες. Βέβαια ξέρουμε ότι αυτό είναι δύσκολο γιατί αυτή τη στιγμή η Ελλάδα δεν προσφέρεται για επενδύσεις, αλλά στην πορεία θα αλλάξουν τα πράγματα.
Είναι ανάγκη η ΑΧΕΠΑ να συνδεθεί περισσότερο με την Ελλάδα, να την υποστηρίξει περισσότερο π.χ. στα εθνικά θέματα. Ακόμη μια πρωτοβουλία που μπορεί να πάρει είναι η επίσκεψη νέων παιδιών από την Αμερική στην Ελλάδα, όπως γίνεται μέσα από το πρόγραμμα "Ταξίδεψε στην Ελλάδα" το οποίο στόχος είναι να διευρυνθεί για να επισκέπτονται περισσότερες περιοχές της Ελλάδας», τονίζει ο διοικητής της AHEPA Ελλάς.
Η κρίση στην Ελλάδα έχει στρέψει πολλούς νέους, κυρίως πτυχιούχους, να αναζητήσουν την καριέρα τους στην Αμερική - και η AHEPA βοηθάει και σ' αυτή την κατεύθυνση:
«Από την περασμένη χρονιά η ΑΧΕΠΑ άρχισε τη λειτουργία μιας υπηρεσίας όπου στο www.ahepa.org υπάρχει το job board. Εκεί μπορούν να βάλουν τα στοιχεία τους, το βιογραφικό τους κλπ. Ο μόνος περιορισμός που υπάρχει είναι ότι πρέπει να είναι μέλη της ΑΧΕΠΑ ή να γίνουν, κάτι που είναι πολύ εύκολο. Υπάρχει τμήμα και στην Καλαμάτα άλλωστε, με πρόεδρο το Γιάννη Μαννέτα. Το μόνο πρόβλημα που υπάρχει βέβαια για να δουλέψει κάποιος στην Αμερική είναι ότι πρέπει να έχει work visa. Αν λοιπόν η εταιρεία που απευθύνεσαι θεωρήσει ότι της είσαι απαραίτητος, αν εκτιμήσει τα προσόντα σου, τότε θα σ'τη βγάλει τη visa. Η ΑΧΕΠΑ επίσης έχει μέλη που είναι πρόεδροι, πρυτάνεις σε πανεπιστήμια, και μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά από την Ελλάδα να πάνε στην Αμερική για σπουδές».
Οσο για το πώς μας βλέπουν τους Ελληνες οι Αμερικανοί, ειδικά τώρα που η χώρα βρίσκεται σε οικονομική κρίση, ο Ν. Παπαδόπουλος λέει:
«Οι Αμερικανοί αγαπούν πολύ τους Ελληνες και την Ελλάδα, αλλά λένε ότι οι Ελληνες είναι καλοπερασάκηδες και τους ζηλεύουν με την καλή έννοια. Ξέρουν επίσης τα ελληνικά φαγητά, πηγαίνουν στα φεστιβάλ που κάνουν οι Ελληνες εκεί. Και δεν αγαπούν μόνο την Ελλάδα που ξέρουν από τα γλέντια και τα φαγητά, αλλά πρέπει να ξέρετε ότι οι Αμερικανοί ξέρουν περισσότερα για τον ελληνικό πολιτισμό απ' ό,τι ξέρουν κάτι ελληνοαμερικανόπουλα.
Τα πανεπιστήμια της Αμερικής έχουν έδρες Ελληνικών Σπουδών και είναι επιλογή των Αμερικανών να μαθαίνουν ελληνικά. Οι Ελληνες έχουν πολύ καλό όνομα στην Αμερική, είναι εργατικοί, επιτυχημένοι, φιλήσυχοι, νόμιμοι».
Συχνά διατυπώνεται η άποψη για την AHEPA είναι μια οργάνωση που έχει σχέση με τη Μασονία. Ο διοικητής του ελληνικού τμήματος πάντως το διαψεύδει κατηγορηματικά:
«Η AHEPA δεν είναι προθάλαμος κανενός και δεν είναι προϋπόθεση επίσης να είσαι μασόνος για να μπεις εκεί. Εγώ για παράδειγμα δεν είμαι μασόνος, άλλοι είναι - ο καθένας κάνει τις επιλογές του. Εχουμε μέλη που είναι και μασόνοι και πρώην ροταριανοί, και μάλιστα στην Αμερική δεν το κρύβουν, έχουν άλλη νοοτροπία. Οταν στην AHEPA έρχεται να γίνει μέλος κάποιος, δεν τον ρωτάμε αν είναι ή όχι μασόνος. Η μόνη προϋπόθεση είναι να είναι χριστιανός και να τηρεί τα όσα πρέπει να έχει ένας καλός χριστιανός και άνθρωπος. Να θέλει να προσφέρει και να αγαπάει τον πλησίον του. Αλλωστε δεν είναι μια μυστική οργάνωση - έχει καταστατικό, κανόνες εσωτερικής λειτουργίας, και δεν έχει καμιά ειδική προσευχή ή ειδικές στολές».

Οσο για το αν τα μέλη της AHEPA θα πρέπει να έχουν μια συγκεκριμένη οικονομική επιφάνεια, ο κ. Νίκος Παπαδόπουλος απαντά:
«Οχι, καθώς η εισφορά που πληρώνει κάποιος στην Αμερική είναι 40 δολάρια το χρόνο και στην Ελλάδα είναι 10 ευρώ το χρόνο, κι άλλα 40 - 50 - 100 στο τμήμα που ανήκει (εξαρτάται δηλαδή από το τμήμα). Οπότε το πολύ 150 ευρώ το χρόνο είναι για κάθε μέλος. Κι ακόμα κι αν δεν τα έχει, σίγουρα μπορεί να προσφέρει χρόνο, που ουσιαστικά είναι χρήμα! Τι κι αν δίνει κάποιο μέλος χρήματα αλλά δεν βοηθάει ποτέ με την παρουσία του; Θέλουμε ενεργά μέλη».


Συνέντευξη στη
Μαρία Τομαρά

============================
================
 ΑΛΛΗ ΣΧΕΤΙΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ
"AHEPA is one of the oldest and largest non-partisan organizations dedicated to promoting Hellenic issues around the world.
With over 40,000 family members, AHEPA has raised funds for numerous relief efforts, medical research, aided job seekers in the U.S. and abroad and students with scholarship programs.
Through its Greek language programs and cultural events AHEPA continues to bring together Greek communities throughout the world."
District 25, Greece is part of region 10, Europe. There are 35 chapters all over Greece with more than 800 menbers.
Join us in our efforts!
 
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

"Η ΑΧΕΠΑ είναι μία από τις παλαιότερες και μεγαλύτερες μη παραταστικές οργανώσεις που ασχολούνται με την προώθηση των ελληνικών θεμάτων σε όλο τον κόσμο.
Με περισσότερα από 40.000 μέλη της οικογένειας, η AHEPA έχει συγκεντρώσει κεφάλαια για πολλές προσπάθειες ανακούφισης, ιατρική έρευνα, βοηθούμενους που αναζητούν εργασία στις ΗΠΑ και στο εξωτερικό και φοιτητές με προγράμματα υποτροφιών.
Μέσω των ελληνικών προγραμμάτων και πολιτιστικών εκδηλώσεών της, η ΑΧΕΠΑ συνεχίζει να φέρνει σε επαφή ελληνικές κοινότητες σε όλο τον κόσμο. "
Περιοχή 25, η Ελλάδα ανήκει στην περιοχή 10 της Ευρώπης. Υπάρχουν 35 κεφάλαια σε όλη την Ελλάδα με πάνω από 800 άτομα.
Ελάτε μαζί μας στις προσπάθειές μας!