Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2018

TΙ ΕΙΠΩΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ


Κύκλοι της Εκκλησίας: Όσοι επιτίθενται σήμερα στον Ιερώνυμο, προηγουμένως τον επαινούσαν


Απάντηση στις σφοδρές επιθέσεις που δέχεται ο Αρχιεπίσκοπος μετά την ομόφωνη απόρριψη από την Ιερά Σύνοδο της Συμφωνίας Εκκλησίας-Κράτους δίνουν κύκλοι της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Υπενθυμίζουν, με νόημα, ότι στην ομιλία του κατά την ταραχώδη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος απευθυνόμενος στους Ιεράρχες αποκάλυψε ότι δέχεται επιθέσεις και επικρίσεις από τους ίδιους Ιεράρχες που προηγουμένως τον συνέχαιραν για την Συμφωνία στην οποία κατέληξε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για το μισθολογικό των ιερέων και την εκκλησιαστική περιουσία

Αυτό ανέφερε χαρακτηριστικά στην ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος, σύμφωνα με τους κύκλους της Εκκλησίας:

Πρίν συνέλθει ἡ Δ.Ι.Σ. τοῦ Νοεμβρίου ἐκάλεσα καί συνωμίλησα μέ μερικούς Ἀρχιερεῖς τό θέμα (δέν ἀναφέρω τά ὀνόματά τους), ὅποιος θέλει ὅμως μπορεῖ ἀπό μόνος του νά τό δηλώσει, καί τούς ἀνακοίνωσα τά τῆς συναντήσεώς μου αὐτῆς καί τά τῆς συζητήσεως μας. Ὅλοι μέ συνεχάρησαν, ἕνας δέ ἐξ αὐτῶν φεύγοντας μέ ἀσπάστηκε, λέγοντάς μου στό αὐτί «συγχαρητήρια, αὐτό μόνον ἐσύ μποροῦσες νά τό καταφέρεις». Δυστυχῶς εἶναι καί αὐτός ἕνας ἐκ τῶν σήμερα διαμαρτυρομένων ἐναντίον μου.
Πράγματι, η συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου χαρακτηρίστηκε από σφοδρές αντιπαραθέσεις και αποχωρήσεις ιεραρχών πολλοί εκ των οποίων αρνήθηκαν να συναινέσουν στην απόλυση των κληρικών από το ελληνικό δημόσιο, παρά τη συνέχιση της μισθοδότησής τους από τα κρατικά ταμεία. Ειδικότερα, οι Ιεράρχες της Ελληνικής Εκκλησίας αρνήθηκαν να παράσχουν εν λευκώ στήριξη στη λεγόμενη «ιστορική» συμφωνία της 6ης Νοεμβρίου ανάμεσα στην Πολιτεία και την Εκκλησία και ορισμένοι εξαπέλυσαν σφοδρό πόλεμο εναντίον του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου.
Ακολούθησε, μάλιστα, μπαράζ δηλώσεων στα μέσα επικοινωνίας από κληρικούς που υποστήριζαν την Συμφωνία και τον Αρχιεπίσκοπο και άλλους που καταφέρονταν με ένταση εναντίον του, με την Εκκλησία να έχει διχαστεί στο θέμα αυτό.
Λάβρος ο Πειραιώς
Από τους σφοδρότερους επικριτές της Συμφωνίας ήταν ο Πειραιώς Σαραφείμ, σε δηλώσεις με πολιτική χροιά.
«Υπεύθυνοι για τον αυταρχισμό που εκδηλώνεται είναι οι κύριοι Τσίπρας και Καμμένος», είπε ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ, μιλώντας στον ΣΚΑΪ αναφορικά με τη συμφωνία Πολιτείας- Εκκλησίας.
Ο Μητροπολίτης εξαπέλυσε «πυρά» και προς τον Αρχιεπίσκοπο, «ο Ιερώνυμος δεν μπορεί να εκφράζει μόνος του την εκκλησία, έπραξε καθ' υπέρβασιν της εξουσίας του».
«Η κυβέρνηση έδειξε το αληθινό της πρόσωπο του αυταρχισμού και της δολιότητας. Υπεύθυνος για τον αυταρχισμό που εκδηλώνεται είναι οι κύριοι Τσίπρας και Καμμένος» τόνισε, σημειώνοντας παράλληλα πως το κλειδί των εξελίξεων το κρατά ο συγκυβερνήτης Πάνος Καμμένος.
«Πήγαν να παγιδεύσουν την εκκλησία πετώντας μας από το μισθολόγιο, θα αγωνιστούμε μέχρι τέλους», ανέφερε επίσης ο Μητροπολίτης Πειραιώς
Τόνισε επίσης ότι η εκκλησία διοικείται βάσει του συνοδικού θεσμού «όπως ακριβώς οι Άγιοι Απόστολοι μάς παρέδωσαν». Πρόσθεσε ότι ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είναι ο πρώτος μεταξύ 81 ίσων, «η ορθόδοξη εκκλησία είναι συνοδική και όχι ενός ανδρός αρχή όπως η Παπική».
Ενα μεγάλο μέρος της αντιπαράθεσης με τον Αρχιεπίσκοπο σήκωσε και ο Μητροπολίτης Καισαριανής, Δανιήλ, αλλά και ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας.
Ας σημειωθεί ότι οι ίδιοι κύκλοι της Εκκλησίας σχολίαζαν πως είναι υπερβολικά τα δημοσιεύματα για δήθεν καυτούς «διαλόγους» μεταξύ των Ιεραρχών και ότι πολλοί εξ αυτών δεν συνέβησαν ποτέ.