Σάββατο 3 Αυγούστου 2019

Εφαρμόζουν σχέδιο, επιχειρούν να δημιουργήσουν τετελεσμένα. ΤΙ ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΘΕΕ ΜΟΥ: Επίσκεψη αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ουκρανίας στην Ελλάδα




Κοιτάξτε που κατάντησαν οι επίσκοποι του Νομού Θεσσαλονίκης! Μα δεν έχουν το Θεό τους! Παίζουν το ύπουλο παιχνίδι του Φαναρίου! Ντροπή τους!
— Σχολιασμός katanixi.gr — 
Με την ευλογία του Μακαριωτάτου Μητροπολίτου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφανίου, στις 25 και 26 Ιουλίου 2019, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη επίσημης αντιπροσωπείας της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας στην Ελληνική Δημοκρατία.
Η αντιπροσωπεία αποτελούνταν από τον Αρχιεπίσκοπο Τσερνιβτσί και Χοτίν κ. Γερμανό, τον προϊστάμενο του Ιερού Ναού Ζωοδόχου Πηγής του Κιέβου, Πρωθιερέα Βαλέριο Σεμάντσο και τον προϊστάμενο του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου της Μπογιάρκα, Πρωθιερέα Βασίλειο Λίλο. Οι εκπρόσωποι του ουκρανικού κλήρου επισκέφτηκαν την πρωτεύουσα της Βόρειας Ελλάδος, την Θεσσαλονίκη. Στις 25 Ιουλίου 2019 τελέστηκε η Θεία Λειτουργία στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Βλατάδων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο Ηγούμενος της οποίας είναι ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμορίου κ. Νικηφόρος.

Η εν λόγω Μονή ιδρύθηκε τον 14ο αιώνα από τους μαθητές του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά. Σύμφωνα με την Παράδοση ακριβώς εκεί βρισκόταν «η οικία του Ιάσωνος», ενός από τους Εβδομήκοντα Αποστόλους, συγγενή του αποστόλου Παύλου, ο οποίος βρήκε εκεί καταφύγιο από τους Ιουδαίους (Πραξ. ιζ΄ 5-7). Στη Λειτουργία στη Μονή των Βλατάδων ήταν παρόντες οι εκπρόσωποι του Προξενείου της Ουκρανίας στη Θεσσαλονίκη και Ουκρανοί που διαμένουν στην Ελλάδα. Στη Λειτουργία προεξήρχε ο Αρχιεπίσκοπος Τσερνιβτσί και Χοτίν κ. Γερμανός.
Μετά από τη Θεία Λειτουργία πραγματοποιήθηκε συνάντηση με το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα (Οικουμενικό Πατριαρχείο/Εκκλησία της Ελλάδος) στην έδρα του. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας συζητήθηκαν θέματα σχετικά με την αναγνώριση της τοπικής μας Εκκλησίας από το πλήρωμα της οικουμενικής Ορθοδοξίας. Στη συνέχεια η αντιπροσωπεία της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας είχε συνάντηση με τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμο, ο οποίος έχει τον αρχαίο τίτλο «Παναγιώτατος» λόγω της μεγάλης σημασίας του εξαρχάτου της Θεσσαλονίκης στο αρχαίο Βυζάντιο. Κατά την διάρκεια της συνομιλίας ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος επιβεβαίωσε τους εκπροσώπους της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας ότι θα συνεχίσει να υποστηρίζει την θετική λύση του «ουκρανικού ζητήματος».
Με την ευλογία του Μητροπολίτη της Θεσσαλονίκης ο κλήρος μας επισκέφθηκε τον Ιερό Ναό του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Θεσσαλονικέως, όπου προσκύνησαν τα ιερά λείψανα του ιατρού και θαυματουργού Αγίου.
Στον τάφο του αοιδίμου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης Παντελεήμονος του Β΄ οι Ουκρανοί κληρικοί τέλεσαν Ιερό Τρισάγιο. Έπειτα η αντιπροσωπεία από την Ουκρανία επισκέφτηκε τον Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας. Το βράδυ της ίδιας ημέρας η αντιπροσωπεία της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας μετέβη στην Ιερά Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς (Οικουμενικό Πατριαρχείο/Εκκλησία της Ελλάδος), όπου, κατόπιν προσκλήσεως του οικείου Μητροπολίτου κ. Ιουστίνου συμμετείχε στον Εσπερινό της εορτής της Αγίας Οσιοπαρθενομάρτυρος Παρασκευής (η Καλαμαριά είναι προάστειο της Θεσσαλονίκης). Μετά την ακολουθία του Εσπερινού ο Μητροπολίτης κ. Ιουστίνος προσκάλεσε την αντιπροσωπεία σε δείπνο, όπου επίσης συζητήθηκαν θέματα της εκκλησιαστικής ζωής.
Στις 26 Ιουλίου 2019 η αντιπροσωπεία της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας επισκέφθηκε την Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, στον Καθεδρικό Ναό της οποίας, στην πόλη του Λαγκαδά, φυλάσσονται ιερά λείψανα της Αγίας Οσιοπαρθενομάρτυρος Παρασκευής. Εκεί πραγματοποιήθηκε Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο με Αρχιερείς και κληρικούς του Οικουμενικού Πατριαρχείου και των Εκκλησιών Ελλάδος και Ουκρανίας. Η Αγία Παρασκευή είναι η ουράνια προστάτις αυτής της πόλεως γι’ αυτό η εορτή αυτή είναι ταυτόχρονα και η εορτή της πόλεως του Λαγκαδά. Ο προεξάρχων της Θείας Λειτουργίας ήταν ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων. Συλλειτούργησαν επίσης ο Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννης, ο Μητροπολίτης Άρτης κ. Καλλίνικος, ο Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσόστομος (οι Μητροπόλεις Άρτης και Τρίκκης ανήκουν αποκλειστικά στη δικαιοδοσία της Εκκλησίας της Ελλάδος, σε διάκριση από τις λεγόμενες Νέες Χώρες), ο Ιεράρχης της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας, Αρχιεπίσκοπος Τσερνοβτσί και Χοτίν κ. Γερμανός και άλλοι.
Μεταξύ πολλών εκκλησιαζομένων ήταν παρών και ο Πρόξενος της Ουκρανίας στην Θεσσαλονίκη κ. Αλέξανδρος Βορόνιν, ο Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Χαράλαμπος Αϊβαζίδης, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ανώτατοι Έλληνες αξιωματικοί, τοπικοί κοινωνικοί παράγοντες.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά κ. Ιωάννης στην ομιλία του μετά τη Θεία Λειτουργία τόνισε ότι είναι μεγάλη τιμή για τον ίδιο να συλλειτουργεί με Ιεράρχη από την Εκκλησία της Ουκρανίας. Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας ευχαρίστησαν τους Σεβασμιωτάτους Αρχιερείς και τους Έλληνες αξιωματούχους για τη θερμή υποδοχή και για την κοινή προσευχή.
Σύμφωνα με πληροφορίες από Δελτίο Τύπου
της Μητροπόλεως Κιέβου
της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας